Ev: NO FISH EVER TRASHED YOUR HOUSE

Onlangs is in Amsterdam de eerste plasticvrije pop-up supermarkt van de wereld geopend. Dat valt toe te juichen, maar de plasticvrije trend moet natuurlijk veel breder uitgedragen worden, want plastic soup is een wereldwijd probleem! Gelukkig springen initiatieven als paddestoelen uit de grond, hebben we al kennisgemaakt met Strick Amsterdam & Dopper, maar nu is het tijd voor Ev Liu en haar Straw by Straw: rietjes gemaakt van organisch materiaal, briljant. KnappeKop Roos mocht haar interviewen, dus maak de wereld een stukje beter door verder te lezen!

Wie is EV?
Ik ben een geboren Amsterdammer, uiteindelijk verhuisd naar Amstelveen en Almere maar sinds kort weer helemaal terug in Amsterdam! Na mijn studie kwam ik terecht in de retail waar ik luxe high end sieraden op de markt bracht als marketeer. Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik toch echt iets voor de wereld wilde betekenen. Toen ik nog studeerde aan de VU (inmiddels bijna 10 jaar geleden) had ik de meeste interesse in de vakken Technology & Innovation en een studiereis waar ik voor een NGO op pad ging naar Zuid-Oost Azië om de fairtrade mogelijkheden voor de rubberindustrie te onderzoeken. Duurzaamheid en technologie zijn nog steeds de onderwerpen die mij het meest aanspreken.

Toen ik stopte als marketeer in de wereld van luxury ging ik backpacken in Azië en leerde ik de startup scene kennen. Eenmaal terug in Nederland deed ik mee met hackathons en had ik ook de startup WoooHooo opgericht samen met 3 anderen, een softwareproduct was dat. Nadat het team uit elkaar viel wilde ik iets doen waar ik écht 100% achter stond en dat was duurzaamheid. De verschrikkelijke beelden van plastic vervuiling, het project van Boyan Slat en mijn duikervaring in Thailand hebben mij uiteindelijk ertoe aangezet om wat te doen tegen plastic.

Ik googlede naar informatie en zag veel negatieve berichten. Toen dacht ik: “Jongens dat moet toch anders?” Je bereikt de meeste mensen misschien wel met schokkende beelden maar uiteindelijk hebben niet veel mensen zin om daar iedere keer naar te kijken. Dus wilde ik de boodschap me een knipoog, op een luchtige manier naar buiten brengen.

Je bent multiondernemend! Had je met de kennis van nu dezelfde studie gedaan?
Oh nee, absoluut niet! Ik studeerde bedrijfswetenschappen en heb daarna een master in marketing gedaan. Nou ik kan je vertellen dat ik weinig daarvan nu toepas. Als ondernemer leer ik alles door het gewoon te doen, handen uit de mouwen steken, anders red je het niet. Daar heb je geen theorieën voor nodig. De universiteit is misschien goed voor je analytisch denkvermogen, maar dan kun je beter iets wiskundigs of technisch gaan studeren, of een studie waarmee je je nog meer bezighoudt met cijfers en formules.

Ik snap nu echt niet waarom de studie marketing nog steeds bestaat. Marketing verandert zo enorm snel. In de tijd dat ik nog studeerde was e-Commerce net in opkomst en wij leerden o.a. hoe je een merk moest bouwen. Je kon ook andere richtingen in Marketing kiezen, maar geloof me dat is geen rocket science en kun je ook leren door het gewoon te doen. Kijk naar de ontwikkelingen in growth hacking, Instagram, social media… De meest succesvolle influencers hebben hun weg gevonden doordat ze de community en hun doelgroep goed kennen. Daar kun je vervolgens een strategie omheen bouwen, maar dat is nogmaals geen rocket science.

Ook ben je politiek actief geweest bij de JDA. Zouden meer studenten zich op de politiek moeten focussen?
Ik ben actief geworden bij de JDA omdat ik me ervoor schaamde dat ik politiek niet begreep. Ik wilde niet alleen weten waar men het over had, maar het ook echt begrijpen en meepraten. En de beste manier om dat te doen was door me in de groep te mengen en bestuurslid te worden.

Ik raad jongeren zeker aan om zich aan te sluiten bij een politieke organisatie, of in ieder geval je mening te vormen over bepaalde onderwerpen endat ook naar buiten te brengen. Je hebt meer invloed dan je denkt. En als je eenmaal weet hoe de politiek achter de schermen werkt, kun je invloed uitbrengen.

Nu zou ik zelf niet zo gauw meer politiek actief worden, maar ik ben wel maatschappelijk betrokken en weet in ieder geval bij wie ik moet zijn om het onderwerp duurzaamheid aan te kaarten.

Hoe ben je bij Straw by Straw (Bye Bye Plastic) gekomen?
Tijdens mijn backpackreis in Thailand ging ik voor het eerst duiken. Daar mocht ik een week lang geen WC papier door het toilet spoelen. Dat heeft me aan het denken gezet, ik vroeg mij af wat er gebeurde met alles wat je door de wc spoelt en hoe de situatie in Nederland was. En zo kwam ik terecht bij filmpjes van een schildpad en ook zag ik Boyan Slat vaak voorbij komen.

Ik begon met het maken van eetbare rietjes, omdat het me simpelweg ook heel erg cool leek! Dus maakte ik komkommers en wortels met een gat erin, en heb ik aan 75 mensen verteld dat dat een eetbaar rietje was. Men reageerde er positiever op dan ik dacht, dus voor mij was dat een bevestiging op de hypothese dat je met een rietje het onderwerp plastic vervuiling kunt aankaarten. En zo ben ik stap voor stap terechtgekomen bij waar ik nu sta met Straw by Straw. Hoewel we nu enorm veel aandacht krijgen, ben ik me er wel van bewust dat er nog een hele lange weg te gaan is om te bereiken wat ik wil: een wereld waarin men niet meer zo gemakzuchtig omgaat met spullen. Een plastic rietje? Kom op waar heb je dat nou weer voor nodig. Als je het dan doet, doe het dan zo natuurlijk mogelijk.
Voedsel en drank verpakken? Oké om het vers te houden maar hebben we dat daadwerkelijk overal bij nodig? Je kan toch ook met je Dopperfles naar de McDonald’s om je cola te vullen of met je broodtrommel (zoals vroeger op de basisschool) naar een saladebar?

Vroeger waren we thuis ook altijd al zuinig, bijna niets werd weggegooid en veel werd hergebruikt. Dat vind ik het mooie van de rietjes, dat het al een restproduct is van de graanoogst. Aangezien het hol is aan de binnenkant kun je het toch net zo goed gebruiken om al die onzinnige plastic rietjes ermee te vervangen?

Is het moeilijk om Horeca te overtuigen dat ze echt niet langer met plastic rietjes kunnen werken?
Ja en nee. Horeca eigenaren staan er echt wel voor open om duurzame stappen te nemen. De rietjes die wij verkopen zien er zelfs luxe uit met een goudachtige gloed, veel beter dan die goedkope zwarte of doorzichtige rietjes. Dus er is zeker enthousiasme. Het mooie aan de rietjes is dat ze enorm snel afbreekbaar zijn, het is immers 100% natuurlijk. Je kan er goed uit drinken maar bijt je erin of buig je het rietje, dan breekt het. Dit vind ik persoonlijk het mooie eraan! Maar dit is niet praktisch voor iedereen.

Straw by Straw kent ook een sweater lijn, wat wil je hiermee bereiken?
Het plasticvervuilingsprobleem wil ik met een knipoog aankaarten. Dat doe ik door een hippe sweater collectie te introduceren. Wel 100% katoen met de slogan: “No Fish Ever Trashed Your House”. Deze slogan heb ik gekozen omdat ik merk dat het mensen aan het denken zet. “Wat bedoel je daarmee??” wordt vaak gevraagd maar als ze de tekst meerdere keren zien valt er een kwartje en moet men er vaak zelfs om lachen. En vooral dat lachen vanuit een ongemakkelijke gevoel… dat is vaak het moment waarbij men denkt: “Oh verrek ja, we vervuilen de oceaan.” En dát moment wil ik bij mensen oproepen.

Cliché maar oke, waar staat Straw by Straw over 5 jaar?
Straw by Straw is onderdeel van Bye Bye Plastics. Wat ik met Straw by Straw wil bereiken is dat ik over een paar jaar kan zeggen dat we met z’n allen 60% minder plastic rietjes gebruiken. En dat is echt mogelijk, er zijn genoeg alternatieven en je hebt echt niet altijd een plastic rietje nodig. En tegen die tijd zijn we met Bye Bye Plastics op weg naar het einde van plastic disposables. Op welke manier dan ook!

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Een vraag die ik dan terugstel is: wat wil je doen? Wat wil je halen uit dit leven?
Ondernemen klinkt nu heel spannend en het wordt ook wel gehyped maar dat raad ik je alleen aan als:

1) je goed weet wat je wilt doen, als je weet wat jouw missie is.
2) je bereid bent om er heel wat voor op te geven en risico’s te nemen.

Als jij een missie hebt, iets wil veranderen aan de wereld en een oplossing weet voor iets waar je je aan stoort, dan raad ik je zeker aan om je daarop te richten. Wees je er wel van bewust dat je wel het een en ander op moet geven. Zo zie ik mijn vrienden en familie veel minder dan eerst. Ik sta bijna 24/7 aan omdat er gewoon nog heel veel moet gebeuren. Als ik tijd doorbreng met vrienden praat ik 10 van de 10 keer over Straw by Straw. Niet iedereen begrijpt die obsessie en er zullen mensen zijn die daardoor ook meer afstand nemen. Dat vind ik jammer maar niet erg, want mijn missie heeft gewoon prioriteit. Ook als een liefdesleven daaronder moet lijden.

Heb je een bepaalde missie en heb je een bedrijf gevonden die daar helemaal aan voldoet? En heb je daarbij ook niet veel in om zelf te ondernemen, dan is het prima om voor een bedrijf aan de slag te gaan. Maar ga niet ergens aan de slag alleen omdat je een inkomen nodig hebt want je zal er zo enorm veel tijd in steken, zorg ervoor dat je iets doet wat je leuk vindt.

Tot slot, wat kunnen studenten nu al gemakkelijk (en goedkoop) doen om hun alledaagse leven te verduurzamen?
Mensen denken altijd dat producten zonder verpakkingen duurder zijn maar uiteindelijk kom je gewoon goedkoper uit. Kijk maar hoe makkelijk dat gaat:

1) Vraag bij de bar altijd om een drankje zonder plastic rietje. Vraag “Mag ik een XXXX svp zonder plastic rietje” er expliciet bij! Het is een kleine moeite, zo gepiept.

2) Geen snacks kopen ☺ Dat bespaart geld en verpakkingen. Ook beter voor je gezondheid.

3) Koop minder maaltijden buiten. Een tip: ik kook 1x per week op zondag voor maandag t/m donderdag. Dat verdeel ik allemaal in lunchboxen en vries ik in. En ik zorg ervoor dat ik iets kook wat ik superlekker vind. Dit bespaart heel veel geld én veel tijd.

4) Neem altijd een (katoenen) tasje mee als je boodschappen doet. Dit bespaart je geld en zo zorg je ervoor dat er minder plastic tasjes terechtkomen in de maag van walvissen.

5) Gooi aub geen wattenstaafjes in de wc, dit komt terecht in de zee.

6) Koop geen thee in plastic verpakkingen (ook niet die driehoekjes) maar gewoon een blik met verse theebladeren die je in zo’n theefilter stopt. Je hebt vaak dan ook thee wat lekkerder is, en je bespaart hiermee veel verpakkingen. Zo’n blik met verse theebladeren is misschien qua prijs een grotere aankoop maar het gaat veel langer mee dus hoef je niet iedere week een nieuwe pak te kopen maar eerder 1x in de 6 weken ofzo.

7) Koop bulkverpakkingen waar mogelijk. Dit bespaart tijd en geld.

Meer weten over Ev en Straw by Straw? Check hier, hier, hier en hier

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.