Kiten, klussen, Kruispunt Amsterdam! Maloe vertelt!

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

Een oud professioneel kitesurfster die haar ondernemersdroom waar maakt in Amsterdam-Noord, dit is Maloe Bik! Sinds een paar maanden is de creatieve en multi-inzetbare ruimte Kruispunt Amsterdam open. Of je nou een vergadering of een fotoshoot wil doen, Maloe en haar geweldige ruimte is altijd open. Maar hoe ga je van professioneel sporter, snowboard- én kitesurf docent naar ondernemer? Lees het hier!

Welkom Maloe! Wie ben jij?
Ik ben Maloe, 27 jaar en ik ben vooral heel vrolijk en blij met mijn nieuwe plek: Kruispunt Amsterdam! Ik heb al veel mooie dingen meegemaakt, maar nu met mijn eigen plek hier in Amsterdam waar veel creatieve geesten samenkomen en waar alles mogelijk is, voel ik mij echt thuis. Ik ben dan ook geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in Bennebroek. Daar heb ik eigenlijk een hele prima tijd gehad; kon hockeyen maar was niet de beste, haalde goede cijfers maar geen negens, echt prima! Na mijn middelbare schooltijd ben ik mijn droom van snowboardlerares worden achterna gegaan. Al snel werd ik gevraagd door een Zwitsers bedrijf om in Egypte een nieuwe tak op te zetten en daar heb ik mijn liefde voor kitesurfen ontdekt. 

Wat heeft op hoog niveau sporten met jou als professional gedaan?
Al snel realiseerde ik mij dat ik niet van mijzelf een natuurlijk getalenteerde sporter was. Ik was niet enorm atletisch gebouwd en het was zeker niet zo dat ze mij een vlieger in mijn hand drukte en dat ik opeens over de zee sprong. Ik heb er echt hard voor moeten werken. Veel uren maken en zo lang mogelijk op het water blijven om echt beter te worden. Dan maar een keer geen avondeten of een drankje in de avond. Deze ervaring heeft mij op professioneel vlak wel geleerd dat dingen je niet zomaar aan komen waaien. Als je iets wil doen of starten, vooral wanneer dit voor jezelf is, dan zul je ervoor moeten werken. Ik denk dat dat ook het allerleukst is!

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

Hoe was het om te studeren terwijl je professioneel sportte én werkte?
Ik heb de studie Communicatie aan de NTI gedaan, maar dit ging niet zoals bij de meesten. Mijn probleem was altijd dat ik altijd geblesseerd raakte… De eerste keer dacht ik: “Nou, dan ga ik maar m’n propedeuse halen” en toen na mijn herstel ben ik weer gaan sporten, tot ik wéér geblesseerd raakte en dan pakte ik weer mijn studie op. Mijn studie was online omdat ik dan in het buitenland sport, werk en studie kon combineren en tijdens mijn blessures kon ik dan in Nederland zijn en focussen op studie.
Mijn werk was gelukkig ook te combineren met mijn studie omdat mijn werk heel seizoensgebonden was: manager van een snowboard- en skischool in de winter en manager van een kiteschool in de winter. Het trainen kon hier mooi naast en dan kwam de studie er een beetje tussendoor.

Van werken bij Brunotti naar een eigen onderneming, waar kwam deze gedurfde stap vandaan?
Ik was ongeveer anderhalf jaar aan het werk bij Brunotti in Nederland en ik voelde dat ik iets voor mezelf wilde starten. Maar wat dan? Nu zei ik vroeger altijd dat ik een ‘hobbyhuis in het buitenland’ wilde. Dit zou dan een huis aan het strand worden waar mensen hun hobby’s kunnen uitoefenen en ontwikkelen en creatief kunnen zijn. Nu is dit nog steeds mijn droom, maar het is ook wel het begin van het idee van Kruispunt Amsterdam. Ik ben dan nu in Nederland begonnen, maar dat komt ook omdat ik hier in Amsterdam echt op mijn plek ben en het een stad is waar creativiteit, zeker hier op het NDSM-terrein, gestimuleerd wordt. Het is echt een grenzeloze plek! Juist voor de wat jongere generatie zijn plekken waar zij kunnen doen wat zij willen doen, hoe gekker hoe beter, erg belangrijk. Kruispunt is dan ook echt een plek waar alles mag en kan; wil je hier een feest geven? Prima! Wil je hier een training geven? Een fotoshoot? Ik zeg tegen bijna alles “JA!” en ik help je ook nog eens graag om het zo vet mogelijk te maken.

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

En wat waren de eerste hobbels en uitdagingen in het opstarten van Kruispunt Amsterdam?
Oh, dat zijn er echt wel een paar! Het begon al bij de bezichtigingen van de ruimtes, want dan zie je iets waar je enthousiast over bent, maar dan hoor je twee maanden niks. Mentaal vond ik dat wel echt spannend. Je zit dan al snel te denken van “Klote! Wat ga ik nu doen? Als dit als niet lukt, gaat het allemaal vast niet lukken!”. Maar tegelijk: stel ik hoorde dat ik de ruimte wel had, dan begon het allemaal en ik had nog nooit eerder een onderneming opgezet.

Toen ik deze ruimte voor het eerst zag wist ik wel meteen dat dit het zou worden, maar ook zag ik meteen dat het een grote verbouwing zou worden en ik had niet bepaald een miljoenenbudget. Je gaat dan maar Marktplaats afstruinen en zelf gereedschap kopen en aan de slag, maar daar zitten natuurlijk altijd uitdagingen in. Dan bedacht ik mij tijdens het verbouwen dat wanneer het dan eindelijk klaar is, er ook nog iets online moest komen te staan en er mensen op af moesten komen. Zo ging het eigenlijk stapsgewijs goed maar kwamen er wel elke keer weer nieuwe uitdagingen op mijn pad.

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

Wat maakt jouw ruimte de ideale ruimte om te huren?
Kruispunt Amsterdam is eigenlijk voor nu gewoon een hele toffe ruimte op het NDSM-terrein. Het is een creatieve ruimte die in te zetten is voor iedereen die iets in een groep wil doen. Die grenzeloosheid van Kruispunt is uniek en heel leuk! Dat in combinatie met een focus op sustainability, van gerecyclede materialen en tweedehands spullen tot vegetarisch eten en drinken, zorgt voor een open en duurzame omgeving. Bij Kruispunt kan iedereen zich thuis voelen, kan je langskomen wanneer je “even wat moet bespreken” en kan je ook zakelijk en praktisch aan de slag. 

Andere praktische dingen als de flexibele openingstijden, je kan hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zitten, en de multifunctionaliteit van de ruimte maken dit een topruimte om te gebruiken. De wanden op wielen die de ruimte kunnen verdelen voor break-out rooms is een goed voorbeeld, super handig! En de tribune en de grote schommel in het midden in tegenstelling tot een mooie beamer en de whiteboards zorgen ook weer voor het zakelijke maar wel met een knipoog 😉

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

Hoe ziet het aankomende jaar eruit voor Maloe en Kruispunt Amsterdam?
Het komende jaar ziet er heel leuk maar ook heel spannend uit! Spannend natuurlijk voor mij omdat ik ga zien en merken of het zal gaan zoals ik in gedachte had. En leuk omdat iedereen die langs zal fietsen de ene dag denkt “Hé, wat is dat voor een grote groep die met z’n allen spellen speelt en brainstormt?” en de volgende dag juist mensen in pak ziet te vergaderen. Mij maakt het bijna niet uit waar mensen de ruimte voor willen gebruiken, die variatie vind ik juist leuk en ik denk anderen ook. Dus ik denk, maar hoop ook dat zo het komende jaar voor Kruispunt eruit zal zien, en daarmee dus ook voor mij. 

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

Wat is het evenement dat je het liefst zou faciliteren, van de Oscars tot een VN-top?
Oh, wat een leuke vraag! Ik zou het liefst een heel dag evenement willen hosten waar een merk zoals Patagonia een nieuw product lanceert. Het liefst dan wel een product dat een beetje groen en impactvol is. Heel cool als ze dan eerst hier nog wat productfoto’s gaan maken met bijvoorbeeld een bekende bergbeklimmer en dan daarna de lancering van het product. Daar bouwen we dan een heel evenement omheen met een show, een DJ en lichten en een mega prototype of voorbeeld van het product haha! Dat lijkt me heel vet om te organiseren en te hosten, zoiets in ieder geval.

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

De vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Misschien een beetje zweverig hoor, maar ik denk dat je vooral moet luisteren naar wie je bent. Ergens ben ik blij dat ik mijn studie heb gedaan en afgemaakt, maar als ik heel eerlijk ben, heb ik er niet heel veel aan gehad. Als ik dat niet had gedaan, was ik ook Kruispunt begonnen! Daar wil ik wel aan toevoegen dat ik echt iemand ben die gewoon gaat, zoals ik eerder heb gezegd. Iemand die daar anders in is heeft waarschijnlijk veel meer aan de handvatten die een studie biedt. Voor rommelige mensen als ik is een fout maken of zelfs wanneer iets helemaal misgaat, helemaal niet zo erg. Laat je vooral niet een kant op laten duwen door iets of iemand. Je MOET niks hebben gedaan. Het enige wat je MOET doen is hard werken.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Maloe?
Ik ben geboren zonder oren! Die waren toen ik werd geboren nog niet helemaal uit mijn hoofd ontwikkeld en moesten nog een soort van “ontpoppen” haha!

Kruispunt Amsterdam KnappeKoppen Maloe Bik

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.