Cijfers zeggen voor mij niet alles!

Eerder hebben we al recruiters bij onder andere Microsoft, De Brauw en Bol.com geïnterviewd om een kijkje-in-de-keuken te geven bij de grote jongens. Wie is de mens achter de recruiter en hoe kom je in aanmerking voor een stage of baan als je droomt van een corporate carrière! Nog nooit waren we op de koffie geweest bij een grote consultant en daarom zijn we extra blij dat we Claire Rosenmöller, graduate recruiter bij The Boston Consulting Group (BCG), mochten interviewen. Ze werkt nu een dik halfjaar bij BCG en daar willen wij natuurlijk meer over weten. KnappeKop Syb in de wondere wereld van business modellen en strategie! Lees snel verder!

Daar gaan we: wie is Claire?
Dat ben ik! 27 jaar oud staat er in mijn paspoort en ik ben geboren en getogen in het zuiden van Nederland, Roermond om precies te zijn. Op mijn 12e ben ik in Roermond naar het Stedelijk Lyceum gegaan en daar heb ik het VWO, profiel economie en maatschappij, keurig in zes jaar afgerond.

Het leukst vond ik geschiedenis op de middelbare school, dit kwam vooral doordat ik een leuke leraar had die heel bevlogen kon vertellen. Ook had ik een leuke vriendengroep in Roermond, maar ik was wel de enige die meteen na de middelbare school naar Amsterdam vertrok. De rest koos voor Tilburg, Maastricht of Eindhoven dus langzaamaan is dat contact een beetje verwaterd, wat jammer is, maar de afstand omdat te onderhouden werd simpelweg te groot.

Waarom koos je (als enige) voor Amsterdam?
Ik denk dat Amsterdam mij altijd erg getrokken heeft. Het hielp natuurlijk ook dat mijn ouders en broer in Amsterdam hebben gestudeerd. Daar komt nog eens bij dat ik heel graag de Hogere Hotelschool wilde doen en toen ik eenmaal was ingeloot stond de keuze zo vast als een huis.

Eigenlijk wilde ik vroeger dokter worden, maar op de middelbare school bleek ik niet veel affiniteit te hebben met de bètavakken en de Hotelschool vond ik heel erg interessant omdat het een brede opleiding is. Als ik nu terugkijk heb ik zeer veel aan de opleiding gehad. Sommige mensen denken dat de opleiding te breed is, maar daardoor kom je (ik in ieder geval) er wel achter wat je wel en niet leuk vindt.

Het eerste jaar moet je verplicht intern wonen op de Hotelschool, iets wat ik in het begin minder leuk vond. Je woont op een kleine kamer met een andere student (die je niet kent), randje Amsterdam – dat is erg wennen. Naarmate het jaar verstreek, begon ik het steeds leuker te vinden. Het is een soort Amerikaanse campus, met veel feestjes en waarbij je vrienden aan de andere kant van de gang wonen. Heel gezellig eigenlijk!

Ik dacht eerst dat ik meteen wilde gaan werken, maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik heel graag een master wilde volgen. Het brede vond ik heel leuk aan de hotelschool, maar af en toe miste ik de intellectuele diepgang. Veel vrienden om mij heen volgden na hun bachelor ook een master, dus doorstuderen was lang geen gek idee. Ik moest wel een jaar schakelen voordat ik aan de master Beleid, Communicatie en Organisatie kon beginnen, maar dat vond ik geen probleem.

Doordat ik mij goed verdiept had in de studie en ik iets meer bagage had was ik erg gemotiveerd om mijn master met mooie cijfers te halen. De studententijd, met 4 keer per week drinken, was ook wel voorbij, dus ik was er ook wel aan toe om naar mezelf te bewijzen wat ik in mij had. Daarom was het extra leuk, iets wat ik totaal niet had verwacht, dat ik onlangs de Unilever Research prijs voor mijn scriptie heb gewonnen! Naast de erkenning ook nog eens €2500 cash, altijd leuk meegenomen!

Wauw! Wat cool en gefeliciteerd! Waar ging je scriptie over?
Voor mijn onderzoek deed ik onderzoek naar de invloed van impliciete genderstereotyperingen onder vrouwelijke hoogleraren aan de VU. Hiermee identificeerde ik mechanismen die het glazen plafond in stand houden. Het glazen plafond is de onzichtbare barrière die gevormd wordt door een complex samenspel van factoren, waardoor vrouwen geen toegang hebben tot leidinggevende functies in organisaties die door mannen gedomineerd worden. Deze “gendermechanismen” zorgen er bijvoorbeeld voor dat de benoemingsprocedures niet open zijn, waardoor vrouwen een kleinere kans hebben op een hoogleraarschap.

Het was heel cool dat ik hiermee in het Parool heb gestaan en recentelijk ook in het Financieel Dagblad. Ook was het wel een beetje spannend, want ik mocht mijn onderzoek presenteren aan de CEO van Unilever tijdens de prijsuitreiking van de Unilever Research Prijs.

Wanneer en waarom ben je bij BCG gaan werken?
Tijdens en in het verlengde van mijn master werd ik steeds enthousiaster over het vak recruitment. Ik heb twee vriendinnen die ook dit werk doen en hun verhalen maakte mijn enthousiasme alleen maar groter. Tijdens het schrijven van mijn scriptie was ik al op zoek naar een functie als recruiter in de consultancy en na het inleveren van mijn scriptie is het heel snel gegaan. BCG was het eerste kantoor waar ik solliciteerde en dat voelde meteen heel goed. Na een aantal gesprekken waren we er meteen uit en zodoende ben ik op 1 augustus begonnen.

En hoe bevalt het tot nu toe?
Door de verhalen van mijn vriendinnen wist ik wat ik kon verwachten, dus het bevalt me erg goed. Soms komt er wel heel veel tegelijkertijd op mij af en dan is het wel multitasken deluxe, maar dat kan ik steeds beter managen. Wat voor mij dan goed werkt is even afstand nemen en een overzicht te maken van de lopende zaken. Door de velen student evenementen ben ik soms een aantal dagen weg van kantoor waardoor mijn mailbox overloopt, maar ook dat krijg ik steeds beter onder controle.

De business courses die wij organiseren vind ik erg leuk om te doen. De hele dag (en dagen) ben ik dan met studenten in de weer en zorg ik ervoor dat zij zich op hun gemak voelen en alles kunnen vragen. Meestal begin ik met een presentatie over BCG en daarna volgen trainingen, cases en aansluitend een borrel en een diner. Dat is even kort door de bocht, want we organiseren veel verschillende business courses en events.

Wanneer we heel enthousiast zijn geworden van een business course en willen solliciteren voor een stage of baan, waar let jij dan op?
In eerste instantie kijk ik altijd naar het gehele profiel van een kandidaat. Cijfers zeggen voor mij niet alles, want ik wil ook graag weten waar iemand allemaal mee bezig is geweest. Strikte criteria zijn er daarom niet. Dit betekent dat je niet een bepaalde studie gedaan hoeft te hebben of summa cum laude te hoeft zijn afgestudeerd.

Voor de business course in Parijs kregen wij 600 (!) aanmeldingen. Op secure wijze ga ik hier doorheen en we hebben er ongeveer tussen de 80 en 100 uitgenodigd voor een gesprek. Hieruit kan je al begrijpen dat wij onze business course heel serieus nemen en zeker niet de eerste de beste studenten meenemen. Uiteindelijk brengen wij deze groep van 80 a 90 naar een groep van 25 studenten. Naast het individu kijk ik ook of het individu in het team past. We willen graag een divers team meenemen op onze business course, want de synergie is misschien wel het belangrijkste. We willen studenten een goede indruk geven wie wij zijn en wat er allemaal komt kijken bij het werk van een consultant. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk om de studenten te leren kennen en te zien wat ze in hun mars hebben, maar het is geen onderlinge wedstrijd tussen de studenten. We willen een elleboog cultuur voorkomen en daarom kan je het zien als een wederzijdse kennismaking, waar je vooral jezelf kan en moet zijn!

Welke evenementen / business courses staan er in de planning?
Onze World Food Programme Business Course naar Rome is dit jaar weer in Mei en daarnaast hebben we nog onze Masterclass in Juni in Amsterdam. Verder organiseren we veel kleinschalige events door heel Nederland heen, BCG is in Town. Binnenkort ga ik naar Enschede, Eindhoven, Maastricht en sluiten we af in Amsterdam.

Zie jij, nu het leenstelsel is ingevoerd en universiteiten hogere cijfer-eisen mogen stellen als ingangseis voor een master, dat studenten op een jongere leeftijd solliciteren en minder naast hun studie hebben gedaan?
Op zich valt dit nog wel mee. De regels van universiteit en overheid zorgen er wel voor dat studenten zich (nog) meer moeten focussen op hun studie en het halen van hoge cijfers, maar hierdoor zien we niet dezelfde profielen solliciteren. Misschien dat dit in de toekomst gaat gebeuren, maar eigenlijk denk ik (en hoop ik) dat niet. Met name doordat wij openstaan voor elk profiel en diversiteit hoog in ons vaandel hebben zien wij verschillende unieke kandidaten. Met elke studie ben je welkom bij BCG, zolang je wel interesse voor consultancy hebt.

Tot slot, heb je nog een tip voor studenten die heel graag in de consultancy bij BCG willen werken, maar nog een tijdje moeten studeren?
Probeer jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen; zoek uit wat je leuk vindt maar ook wat je minder leuk vindt.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.