Zheng is DOM!

Zheng Ou van den Berg
De Devil wears geen Prada of Zara, maar Dom Amsterdam! Echt waar? Geen idee, maar wat wel waar is, is dat Zheng Ou van den Berg met zijn fashion start-up lekker aan de weg aan het timmeren is! Dom verkoopt duurzame mode door oud textiel te hergebruiken of door andere duurzame oplossingen te kiezen zoals biologisch/organisch katoen. Dat is fantastisch! Ook zijn ze genomineerd door de VPRO als Future Fashion Pioniers, dus hoog tijd voor een interview met KnappeKop Josephine!

Daar gaan we, wie is Zheng?
Mijn naam is Zheng, ik ben 24 jaar en kom uit ‘s-Hertogenbosch. Ik ben nu bezig met mijn laatste jaar versnelt traject Commerciële Economie en wil hierna doorgaan met ondernemen. Vóór deze studie heb ik Bedrijfskunde (VU) en Chinastudies (LEI) gestudeerd maar dit pakte niet helemaal goed uit. Tijdens de studie Commerciële Economie heb ik voor de minor ondernemerschap gekozen en hier mijn passie gevonden. Sinds dat ik klein was wilde ik altijd al een eigen onderneming maar tot aan de minor is dat door uitstelgedrag er nooit van gekomen. In mijn vrije tijd ga ik graag opstap, naar festivals of speel ik Fifa & Fortnite.

Je hebt redelijk wat studies geprobeerd, hoe ben je uiteindelijk op Commerciële economie gekomen?
Na mijn middelbare school had ik geen idee wat voor studie ik moest gaan doen. Ik had het E&M pakket en vond het bedrijfsleven interessant dus dacht: laten we lekker Bedrijfskunde gaan studeren. Uiteindelijk was mijn mathematics niet voldoende waardoor ik niet door kon. Het jaar daarop ben ik totaal iets anders gaan doen omdat ik nog steeds geen idee had wat ik precies wilde gaan doen met mijn leven. Ik besloot toen om Chinastudies te gaan studeren zodat ik de taal goed zou beheersen en later misschien een bedrijf kon opzetten in de handel tussen Europa en China.

Hoe ik bij Commerciële Economie terecht ben gekomen is eigenlijk wel een lang verhaal. Het was nog niet zeker of ik mijn BSA zou halen voor Chinastudies, dus ik had als plan B mezelf ingeschreven voor het versnelde traject Commerciële Economie. Uiteindelijk haalde ik mijn BSA maar wilde eigenlijk niet doorgaan met de studie omdat het saai was. Ik besloot echter door te gaan omdat het anders zonde zou zijn en ik dan 2 jaar ‘verpest’ zou hebben.

Tegen het einde van de zomervakantie kreeg ik een appje van een vriendin van de middelbare school die vroeg waar ik op de verplichte matchingdsdag van Commerciële Economie was. Ze had me namelijk op het papiertje zien staan dat ik die studie zou gaan doen, maar ik was er dus niet. Toen ik het berichtje las heb ik in een impuls besloten om te stoppen met Chinastudies omdat ik er écht tegenop keek. Doordat ik de verplichte matchingdag had gemist heb ik het smoesje ophangen dat mijn moeder in het ziekenhuis lag. Hierdoor kon ik alsnog aan de studie beginnen (mama stemde hiermee in haha). Achteraf ben ik heel blij dat ik die keus toen heb gemaakt. Ik moet die vriendin nog maar eens bedanken.

Wat grappig! Lets go Dom! Hoe ben je op Dom gekomen?
Dom kwam eigenlijk zo maar op mijn pad. Mijn compagnon Diede was in zijn vrije tijd creatief bezig met zijn zus en moeder. Hieruit kwamen uiteindelijk waist bags waarbij ik hem ben gaan helpen om ze te verkopen aan vrienden. Dit liep zo goed dat we hier meer mee wilde gaan doen. Toen ik de minor ondernemerschap ben gaan doen hebben wij dit idee omgezet in een echte onderneming. De naam Dom zat al een langere tijd in ons hoofd omdat we het in onze vriendengroep veel gebruikten en ik vaak Nederlandse rap luister waar ‘Dom’ ook veel in terug komt. Achteraf een goede keuze omdat het bij veel mensen blijft hangen en de naam erg in contrast staat met ons concept wat het ook mooi maakt.

Wat zeg je tegen mensen die als Negativ Nancy’s zeggen dat fannypacks maar een hype zijn?
Moeten ze zelf weten, haha, ik blijf Dom altijd dragen. In mijn vrije tijd en op festivals wil ik gewoon niks in mijn zakken hebben omdat het totaal niet zit en ik niks wil kwijtraken. We richten ons op de mensen die het wel nice vinden, mensen die ’t een hype vinden mogen dat prima zeggen/denken. Naar mijn mening blijven de waist bags de meest handige tasjes om je belangrijke zaken bij te houden op festivals of gewoon als je buiten aan het chillen bent.

Komt er op een goed moment een punt dat we dezelfde transitie in de fashion wereld als bij de energiebranche. Oftewel: duurzaam (energie/materialen) de standaard.
Dat denk ik wel ja. Je ziet het ook terug in de supermarkten, het duurzame aanbod wordt steeds groter. Steeds meer mensen gaan in verschillende opzichten steeds duurzamer leven, zoals: vegetarisch eten, duurzame kleding kopen en inderdaad een duurzame energie leverancier kiezen. Bij de mode branche denk ik alleen wel dat het veel meer tijd gaat kosten. Dit komt denk ik doordat veel mensen de gevolgen van de Fast Fashion industrie niet zien. Je staat in een winkel ziet een mooi kledingstuk en denkt alleen maar die wil ik kopen. Men heeft totaal geen idee waar het product wordt gemaakt en hoe het is gemaakt. De overheid moet hierin zijn steentje bijdragen door mensen hierover te informeren. Dit gebeurd nu ook steeds vaker op het nieuws met berichten over duurzaam/niet duurzaam eten maar over fashion moet dat nog meer gebeuren. Daarnaast is de concurrentie van niet duurzame mode merken zo groot en is het helaas zo dat de bestaande duurzame merken niet bekend genoeg zijn.

Tipje van de sluier, wat kunnen we binnenkort van Dom verwachten?
Na een jaar bezig te zijn geweest met het produceren van onze waist bags hebben we een naam opgebouwd waarmee we verder kunnen groeien. We zijn nu druk bezig met het produceren van T-Shirts zodat we ook de Negativ Nancy’s tóch een Dom product kunnen verkopen haha. Ook ideeën voor hoodies en sokken worden uitgewerkt maar de T-Shirts komen er als eerste aan. Daarnaast zijn we zakenpartners van De Techno Therapeut (geven massages op veel grote festivals in Nederland). Zij zijn nu in gesprek met ID&T (organiseert grote feesten zoals Dekmantel en Amsterdam Open Air), als dit goed verloopt staan wij samen met hun en andere zakenpartners die in het festival wereldje thuis horen op veel festivals!

Je ligt in meerdere winkels! Gefeliciteerd! Waarmee moet je allemaal rekening houden als je voor het eerst gaat samenwerken met retailers?
Natuurlijk met de marge, voor ons als duurzame onderneming is het bijna onmogelijk om met retailers samen te werken (te hoge kostprijzen). Deze pakken zo’n grote marge dat je echt niks overhoudt, het is voor ons ook geen optie om meer voor onze producten te vragen omdat we natuurlijk geen Stone Island ofzo zijn haha. Probeer zeker als start-up samen te werken met Pop-Up stores, deze pakken vaak minder marge. Wij liggen nu in The Impact Shop op de Molsteeg 8 waar alleen producten liggen die duurzaam en/of ethisch verantwoord zijn geproduceerd. Hier verdienen we per verkocht product bijna niks maar de samenwerkingen en aandacht die we eruit halen betalen dit dubbel en dwars terug. Voor de rest hebben we dus nog niet zoveel ervaring met ‘échte’ retailers omdat de andere winkels Pop-Up stores waren!

Hoe zijn de taken met Diede verdeeld?
Diede fixt alles wat te maken heeft met content, modellen zoeken, content schieten en editen. Daarnaast is hij creatief en kan hij goed met textiel overweg (hij maakt de banden zelf). Ik doe de marketing en sales, beheer de social media en de website en probeer zoveel mogelijk te netwerken. Samen stomen we de productie klaar en designen we onze producten. De boekhouding doe ik nu ook nog zelf maar dat willen we z.s.m. uitbesteden, vervelend werk.

Jullie werken samen met Makers Unite, wat goed! Kan je hier iets meer over vertellen?
Makers Unite is een MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) stichting die is opgericht om vluchtelingen een volgende stap in hun leven te kunnen bieden. Als je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent kan het erg moeilijk zijn om te participeren in de arbeidsmarkt.

Begeleid door een team van professionals worden de vluchtelingen geholpen bij het ontwikkelen van hun skills en het leren van de taal om zo klaargestoomd te worden voor de arbeidsmarkt. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Makers Unite en in hun werkplaats wordt uitsluitend gewerkt aan duurzame projecten. Wij kunnen met trots zeggen dat ook onze waist bags daar geproduceerd worden.

De werkplaats van Makers Unite is gevestigd in Amsterdam. We hebben bewust gekozen voor een lokale producent om zo nauw mogelijk betrokken te kunnen zijn bij het productieproces en daarbij de nadelige gevolgen van transport te minimaliseren.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Kijk, als je weet wat voor onderneming je wil beginnen dan zou ik het aanraden om er vol voor te gaan. We leven nu in een tijd waarbij een papiertje helemaal niet meer nodig is om succesvol te worden. Heel je leven wordt alleen door alles en iedereen richting dat 9 tot 5 baantje geduwd. Om daaruit te komen en te gaan ondernemen is vaak lastig. In loondienst ben je dan eenmaal gewend geraakt aan de veiligheid van het inkomen, dat je eigenlijk niet het inkomens risico wil nemen van een ondernemer.

Wat weten veel mensen nog niet als je eenmaal fashion ondernemer bent?
Dat het heel belangrijk is om de nieuwste marketing technieken bij te houden en veel artikels te lezen. De concurrentie is zo groot dat je als klein bedrijf het slim moet spelen. Gelukkig stuurt een van mijn beste maten me veel van deze dingen door waar we veel aan hebben. Zo bied ik nu ook aan bedrijven Instagram growth marketing aan. Hiermee vergroot ik het publiek van de bedrijven en zorg ik voor een hogere engagement, dus mocht je dit interessant vinden kan je mij contacten!

Daarnaast kan ik echt als tip geven dat je gewoon iedereen moet benaderen als je denkt dat je er iets uit kan halen. Bijna alle ondernemers die we benaderen helpen ons graag met onze vraagstukken.

Ook hebben wij sinds het begin van Dom tegen bijna alle samenwerkingen en interviews etc. ja gezegd. Dit heeft ons vaak onverwachte samenwerkingen of promoties opgeleverd die via die contacten kwamen.

Welke celebrity moet het uithangbord worden van Dom?
Hahah ik denk Lil Kleine, dan gaat het wel hard lopen.Maar alles wat hij draagt is niet duurzaam dus dan moeten we zo ver zijn dat we al zijn kunnen kleding verzorgen. En als vrouw denk ik iemand zoals Geraldine Kemper.

Tot slot, wanneer gaan jullie China veroveren?
Dan moet ik toch echt eerst Chinastudies afronden.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.