“Weten kinderen wel of het waait in de ruimte?”

Een beetje graven op de Facebookpagina van Kiekebox vertelt ons dat Kiekebox eigenlijk pas net bestaat. Afgelopen zomer won Kiekebox het Start-up weekend en iets voor kerst gingen ze live. En toen ging het snel, sneller, snelst. Afgelopen week verkozen als starter van de week door de Telegraaf en artikelen in verschillende dagbladen! KnappeKoppen Lieve en Aimee konden dit natuurlijk niet missen en juichen de box die educatief spelen leuk maakt alleen maar toe. Het jongste talent van morgen neemt hiermee een voorsprong op zichzelf en we kregen de kans om oprichtster Janneke te interviewen!

Hi Janneke, kan je wat over jezelf vertellen?
Ik heb een bachelor Psychologie gedaan, daarna een minor ondernemerschap en een Master in Bedrijfskunde. Ik ben 29 jaar oud, geboren in een gezin met 2 zussen en een broer. Ik ben opgegroeid met een creatieve moeder die vroeger zelf onze kleren maakte en tijdens onze verjaardagen de meest fantastische speurtochten bedacht. Het hoogtepunt waren de surprises voor Sinterklaas, waarin weken aan werk vooraf ging!

Hoe ben je op KiekeBox gekomen?
Het idee voor de KiekeBox is ontstaan doordat ik veel mensen om mij heen heb met kinderen, zelf ben ik ook tante. Wanneer ik dan bij mensen thuis kom vallen mij twee dingen op. Ten eerste heel veel speelgoed, waar nauwelijks mee wordt gespeeld en ten tweede ouders die erg moe zijn doordat ze heel hard werken maar een goede opvoeding willen geven aan hun kinderen. Er is daarnaast een sterke focus op telefoons, computers en digitale communicatie, maar weten kinderen bijvoorbeeld wel of het ook waait in de ruimte?

Ik bedacht de KiekeBox, waarbij kinderen spelenderwijs leren en creatief bezig zijn met knutselen, spelletjes en experimenten met elke maand een ander thema en nieuwe activiteiten. Gemak voor de ouders, zij hoeven niet meer na te denken over leuke activiteiten en hoeven geen spullen meer in huis te halen. Het doel van de activiteiten is om ouders en kinderen plezier te laten hebben waarbij onbewust ook veel geleerd wordt door de kinderen.

Hoe komen je aan al die leuke knutselideeën?
Het begint allemaal met een leuk thema, ik heb een lijstje op mijn telefoon en kan bijna niet kiezen. Er zijn zoveel leuke thema’s. We hebben nu pinguïns en iglo’s, ruimte en safari. De ideeën zijn een mix van spelletjes, knutselen en experimenteren! Ik begin vaak gewoon met allemaal knutsel materialen op de keukentafel, probeer vernieuwende dingen (niet weer paaseieren schilderen..) en kijk naar wat kinderen kunnen leren en of het niet te moeilijk is. Een pedagoog en lerares beoordelen en kijken samen met mij wat de beste activiteiten zijn om in de KiekeBox te doen. Ik combineer de inspiratie die ik opdoe op bijvoorbeeld Pinterest met wat er in mij opkomt. Vingerpoppen bestaan al tijden, maar zelf een theater erbij maken doormiddel van de KiekeBox doosje te gebruiken en een stukje rood fluweel maakt het weer uniek.

Sprout heeft jullie samen met acht andere boxen verkozen tot één van de tofste boxen in abonnementvorm! Box-abonnementen hebben de toekomst?
Als we naar Amerika kijken heb je voor alles een box, de vakantiebox (waarbij je elke maand artikelen krijgt die je aan vakantie doen denken), Japan candy (Japans snoep) en bijvoorbeeld Sir Richards (condooms) dus het kan niet gek genoeg daar! Laten we hopen dat Amerika voorloopt op ons en dat de boxen hier alleen maar gaat toenemen!

Waarom is de KiekeBox een goed alternatief voor het digitale (tablet smartphone pc)? Er zijn tegenwoordig veel educatieve apps.
Ik denk dat echt met je handen bezig zijn anders is, meer ruimte geeft om je creativiteit te uiten. Leren door echt te doen, verf te mengen, de werking van een magneet voelen en de interactie met andere kinderen of ouders tijdens de spelletjes zijn dingen die je niet via een app kan leren. Daarnaast zijn kinderen trots op wat ze maken, ze laten het zien als papa bijvoorbeeld thuiskomt of ze zetten het op hun kamer en kunnen er later nog een keer mee spelen. Ik ben trouwens niet tegen educatieve apps, want er zijn echt hele leuke apps voor kinderen. Ik denk alleen dat er een balans moet zijn tussen on- en offline.

Wat voert meer de boventoon, educatief of vermaak?
De focus voor mij lag in het begin op educatief. Maar is in de loop van de product ontwikkeling en feedback meer naar “fun” gegaan. Het moet vooral heel erg leuk zijn voor kinderen waarbij onbewust ook veel geleerd wordt door de kinderen. Daarnaast merk ik dat de kinderen op school al veel bezig zijn met leren en educatie en dat wanneer ze thuis komen het vooral ook leuk en ontspannen moet zijn.

Jullie verkopen jullie producten voornamelijk online. Zouden jullie niet in speelgoedwinkels willen liggen?
Ik heb een aantal concept Kids stores benaderd om te kijken of het misschien een goed idee is om de KiekeBox daar naar te leggen. Het idee is alleen wel dat mensen uiteindelijk een abonnement nemen zodat ze elke maand de KiekeBox ontvangen met een ander thema en nieuwe activiteiten, dat verkoop je niet in een speelgoedwinkel. Ik denk ook dat wanneer je de KiekeBox zo ziet liggen je niet meteen begrijpt wat het is.

 

Wat kunnen we de komende tijd van KiekeBox verwachten?
Ik ga vooral werken aan het bereiken van mijn doelgroep. Maar ook zorgen dat we elke maand weer een hele leuke KiekeBox maken en verassende activiteiten erin verzinnen. Verder wil ik wat andere mensen bij het idee betrekken zodat ik zelf misschien ook weer een dagje weekend kan vieren.

Heb je er al over nagedacht om met een oppasservice samen te werken?
Jazeker, daar ben ik al over in gesprek. We zijn het een en ander aan het voorbereiden dus dat is leuk!

Een vraag die we altijd stellen: Zou je studenten aanraden om te gaan werken bij een corporate of te kiezen voor een baan waar je hart ligt?
Je hart volgen, maar dat kan ook bij een grote corporate zijn hoor. Ik heb zelf 4 jaar bij Philips gewerkt met plezier maar haalde daar geen energie meer uit. Ik zat veel in de auto en ik vond het leven te kort om daarmee door te gaan. Het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen, ik heb mijn baan opgezegd geen salaris meer en geen vastigheid. Sommige mensen kunnen daar niet tegen maar voor mij voelde het als een bevrijding en heb er nooit spijt van gehad. Ik zie om mij heen vaak dat mensen kiezen voor iets omdat dat het beste is voor de toekomst, daar geloof ik niet in want je weet niet hoe het er dan weer uitziet. Kies voor wat je het leukste vind op het moment zelf, denk niet aan meningen van anderen maar luister naar jezelf!

Cliché maar oké, waar staat KiekeBox over 5 jaar?
Ik zou het leuk vinden om gerelateerde projecten aan de KiekeBox ook op te bouwen. Zoals traktatie boxen (voor traktaties op school) en partijtjes voor kinderen. Het eerste “KiekeBox” partijtje staat al in de agenda, en we gaan dan kijken of het een succes is. Ik vind het heerlijk om mij even in de wereld van een kind te wanen en de interactie en vrolijke kinderen krijg ik heel veel energie van.

In een interview met het Noord-Hollands dagblad geef je aan naar de 200 abonnees te streven, zijn jullie al aardig op weg?
Wij zijn al goed op weg! Er worden nu nog veel proefboxen besteld, dus mensen die eenmalig een box kopen om het te proberen, we zitten al ruim over de 100. De vraag is nu nog hoeveel van die mensen uiteindelijk een abonnement nemen. Maar er zijn ook mensen die gewoon in 1x een jaarabonnement afsluiten en vorige week zelfs een oma die voor 2 dochters en hun kleinkinderen 2 jaarabonnementen afsloot!

Jouw (toekomstige) kinderen zullen zich nooit vervelen ;)?
Dat denk ik niet nee, ik vind het zelf ook veel te leuk om lekker bezig te zijn! Wel hoop ik dat mijn kinderen wat meer talent hebben! Net zoveel talent voor tekenen en schilderen als onze illustrator Joanneke, zij maakt alle prachtig illustraties voor de KiekeBox instructieboekjes.

Wil je meer weten over Kiekebox? Klik hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.