“We willen als Simmons & Simmons geen eenheidsworsten”

Veel rechtenstudenten dromen van een baan op de alom bekende Zuidas. In de wandelgangen staat het werken bij een groot kantoor bekend als lange dagen en korte nachten. Maar is dit eigenlijk wel waar en hoe kom je hier terecht? KnappeKoppen Syb en Mees mochten op de koffie komen bij Tessa van de Pol, recruiter bij Simmons & Simmons om eens een kijkje in de keuken te nemen bij zo’n grote jongen en hoe je als student hier terecht kunt komen. All rise en lees snel verder!

Hoi Tessa, wat leuk dat we langs mogen komen! Wie ben jij?
Ik ben Tessa, geboren in 1990, opgegroeid in Geldermalsen en in Culemborg heb ik op het Koningin Wilhelmina College HAVO gedaan. Op de middelbare school was ik heel goed in Nederlands en geschiedenis, maar wiskunde was mijn grootste vijand. Ik had een hele leuke en hechte vriendinnengroep die ik vandaag de dag nog steeds zie.

Na mijn middelbare school ben ik, op mijn 17e, naar Utrecht gegaan om te gaan studeren. Ik was dus nog vrij jong. Ik koos voor Utrecht omdat ik nog niet wist wat ik precies wilde gaan studeren, maar het wel een hele leuke stad vond. Ik ben begonnen met Management Economie en Recht (MER) omdat het een hele brede en zakelijke opleiding is en ik graag wilde ontdekken of dit iets voor mij zou zijn. Ik wilde niks ‘sociaals’ studeren, omdat ik toen dacht dat ik dat te soft zou vinden. Daar kan ik nu gelukkig om lachen.

Na 9 maanden ben ik gestopt met de opleiding, omdat het toch niet bij mij paste. Ik wilde eigenlijk al veel eerder stoppen, maar van mijn ouders heb ik geleerd dat je altijd door moet zetten. Ik mocht echter alleen van mezelf stoppen als ik een andere passende studie had gevonden. Gaandeweg en onder andere door mijn baantje bij de SNS bank in Den Bosch ben ik erachter gekomen dat ik het toch wel erg leuk vind om met mensen te werken. Zodoende ben ik het opvolgende studiejaar de opleiding Personeel en Arbeid aan de Hogeschool van Utrecht gaan volgen. Een opleiding die economie en psychologie combineert; ideaal en op mijn lijf geschreven.

Wanneer werd jij een carrièretijger?
Dat kwam tijdens mijn eerste HR stage bij de Jaarbeurs. Toen ik bezig was met deze stage wilde ik minimaal een 8 halen voor mijn stage. Ik haalde mijn vakken met gemak, dus ging ik in mijn 3e en 4e jaar bovengemiddelde cijfers van mezelf eisen. In mijn laatste jaar heb ik toen één keer een 6 gehaald, waar ik ontzettend van baalde. Mijn ouders dachten toen wel even: Tess, ben jij dat? Daarvoor kon ik mezelf prima vinden in de zesjescultuur; studeren met minimale input want een zes is genoeg. Waarom zou ik harder studeren dan nodig is als er genoeg andere – leuke – dingen om te doen zijn.

De HR stage bij de Jaarbeurs opende mijn ogen, mede omdat ik overal bij betrokken werd. Van contracten opstellen tot aan sollicitaties afnemen, ik mocht het allemaal zelf doen. Ik zou daarom zeker aanraden om ook stage te lopen als het niet in je curriculum zit, omdat je hierdoor praktijkervaring opdoet en erachter komt wat je wel en wat je niet leuk vindt. Ik kwam erachter dat ik met name het commerciële aspect van de HR, recruitment, erg leuk vind. Dus toen kwam het omkeerpunt van ‘een zes is genoeg voor Tess’ naar straight-A-student.

En toen was je afgestudeerd, nog steeds erg jong en wilde je gaan werken?
Ik was 22 en wilde eigenlijk doorstuderen, maar mijn studie sloot niet goed aan op veel masteropleidingen en ik wist ook niet precies welke master ik wilde gaan doen. Het plan was om een tussenjaar te nemen en daarna wel verder te zien. Omdat ik toch een baan nodig had om rond te komen, heb ik me ingeschreven bij Randstad en even later kon ik iemand vervangen die met zwangerschapsverlof ging op de recruitmentafdeling van Ziggo. Daar heb ik drie maanden gezeten en ben ik enthousiast geworden over het recruitment vak in een corporate omgeving. Ik werkte daar in een groot team en heb daar in korte tijd veel geleerd. Zo wist ik eigenlijk wel zeker dat ik in dit wereldje wilde gaan werken. Tijdens mijn tijd bij Ziggo stuitte ik op een recruitment vacature bij Loyens & Loeff. Niet veel later had ik de baan als coördinator werving en selectie; goodbye tussenjaar en hello Zuidas.

Vraag me niet waarom maar de advocatuur heeft me altijd al getrokken. Waarschijnlijk komt dit doordat het overgrote gedeelte van mijn huisgenoten rechtenstudenten waren. Eind 2012 begon ik bij Loyens met een tijdelijk contract. Mijn doel was om na die periode te kijken of deze baan iets voor mij zou zijn. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik daar ruim drie jaar heb gewerkt. Loyens & Loeff is een heel groot kantoor met alleen al in Nederland 1000+ werknemers en ze nemen ieder jaar ook veel studenten en advocaten aan, dus er was genoeg te doen en te leren.

Waarom ben je dit jaar overgestapt naar Simmons & Simmons?
Allereerst moet ik vooropstellen dat ik een heel leuke tijd heb gehad bij Loyens, waar ik alle kneepjes van het recruitmentvak heb geleerd. Ik was echter voornamelijk bezig met evenementen, wat heel leuk en intensief is, maar ik wilde graag een wat bredere rol.

Ik werd via via gebeld door een bureau of ik koffie wilde komen drinken bij Simmons & Simmons. Hier zou ik meer verantwoordelijkheid krijgen dus dacht ik waarom niet, ik ga wel even langs. Dit was maandagavond, op dinsdag kreeg ik een aanbod en op vrijdag heb ik mijn baan opgezegd bij Loyens. Zo snel kan het gaan en ben ik in maart hier begonnen als recruiter, waar ik naast de studenten ook verantwoordelijk ben voor de ervaren kandidaten, staff en natuurlijk de employer branding.

Het is overigens niet gek dat ik geswitcht ben naar een ander kantoor, dit gebeurt best veel in ons wereldje. Daarom zijn er ook no hard feelings van Loyens en gunnen zij mij het beste ook al zijn we nu concullegas geworden.

Wat cool! Kan je ons wat meer vertellen over je huidige baan?
Op het moment ben ik bezig met de sponsorgesprekken voor het aankomende studiejaar. Dat betekent dat ik met veel studieverenigingen in gesprek ben om te kijken hoe wij kunnen gaan samenwerken en om de huidige samenwerkingen te intensiveren. Veel studenten kennen Simmons & Simmons nog niet heel erg goed dus het is aan mij om het kantoor bekender te gaan maken, wat echt een superleuke uitdaging is. Dus we zijn nu alles van kantoorbezoeken tot aan Bedrijvendagen aan het inplannen voor het aankomende studiejaar.

Het afgelopen studiejaar hebben we twee nieuwe events gelanceerd; namelijk het Notarieel Diner en De Intellectuele Uitdaging. We hebben een hele mooie IE afdeling – we doen echt de grootste zaken – wat heel veel studenten (nog) niet weten. Ik ben van mening dat we als kantoor af en toe nog een beetje te bescheiden zijn, we doen ontzettend veel mooie zaken maar zouden wel iets meer naar buiten mogen brengen. Aan de andere kant siert het ons ook, we hoeven ook niet van de daken te schreeuwen dat we zo goed zijn.

Wat voor invloed heeft het recruiter zijn op je sociale leven?
Af en toe heeft het zeker invloed. Ook ik ben wel eens te vinden in een kroeg of dergelijke en dan is het soms best vreemd om studenten tegen te komen. Maar goed, ik ben ook maar mens en ik kan dat steeds beter loslaten. Als je mij gedag komt zeggen vind ik dat alleen maar leuk, maar ga niet over recruitment beginnen en ga al helemaal niet vragen om 3 uur ‘s nachts waarom je bent afgewezen voor een stage of baan (ik heb dat wel eens meegemaakt). Ik ga je dan natuurlijk geen antwoord geven, dus vraag er ook niet naar.

Dat zullen we niet doen, maar we zijn nu wel enthousiast en willen graag stage bij je komen lopen! Hoe kunnen wij ons aanmelden?
Allereerst superleuk dat jullie stage bij ons willen lopen! Je gaat naar onze website en daar upload je de benodigde stukken (CV, motivatiebrief, cijferlijst en eventueel eerdere stagebeoordelingen). Binnen drie dagen krijg je van mij te horen of je op gesprek mag komen of niet. Dat gesprek heb je dan met mij en iemand van de student-stagiair commissie, dat is meestal een advocaat van het kantoor die hier minimaal zes jaar werkt. Het gesprek duurt ongeveer een uur en daarna hoor je of je stage mag komen lopen.

Als je hier stage wilt gaan lopen, is het wel de bedoeling dat je specifiek voor een afdeling solliciteert. Stel je vindt vastgoedrecht heel leuk, dan zorg ik dat je met mij en iemand van de vastgoed afdeling praat.

En dan het grote gesprek zelf. Je wordt opgehaald in de lobby en dan beginnen een aantal zenuwachtige stappen naar het desbetreffende kamertje..
Haha ja dat klopt. In het begin zijn de studenten meestal wel zenuwachtig als ik ze ophaal. Dan probeer ik een luchtig praatje te maken om de zenuwen een beetje weg te nemen. Eenmaal in de kamer vertel ik kort wat de bedoeling is van het sollicitatiegesprek en stellen wij onszelf voor en daarna geef ik het woord aan de student. Ik vind het belangrijk dat studenten goed kunnen verklaren waarom ze rechten zijn gaan studeren. Blijf vooral bij jezelf, het is echt prima om te zeggen dat je rechten gekozen hebt omdat het lekker breed is en dat je daarna steeds enthousiaster bent geworden over het vak. Ik heb er altijd moeite mee, maar ik denk iedere recruiter, wanneer studenten zichzelf mooier voordoen dan de werkelijkheid. Hier prik ik ook meteen doorheen en daarnaast val je toch wel een keer in dat uur door de mand. Wees eerlijk en bereid de algemene vragen ook goed voor. Je weet natuurlijk dat je vragen kan verwachten als: Waarom heb je voor dit kantoor gekozen? Wat verwacht je van een stage? Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in (in het algemeen en juridisch/studie)?

In het gesprek laat ik soms bewust stiltes vallen, dan worden studenten zenuwachtig en gaan ze meer vertellen wat ze misschien helemaal niet voorbereid hebben. Ik hoop dan dat degene bij hetzelfde verhaal blijft en niet iets totaal anders gaat vertellen waaruit blijkt dat hij of zij eigenlijk maar gebakken lucht aan het vertellen was. Dit is één van de handigheidjes die ik gebruik om de student echt te leren kennen. Ik doe het niet altijd, maar bij studenten die zichzelf heel goed kunnen verkopen probeer ik ze hiermee wel een beetje uit de kast te lokken. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat studenten niet met mij gaan meepraten. Blijf bij jezelf en solliciteer bij een kantoor dat ook echt bij je past.

Weet je in de eerste vijf minuten meestal wel of een student geschikt is of niet?
Het is heel gevaarlijk om een oordeel te vellen, maar ik denk dat je dat als mens van nature wel doet. Ik schat in dat ik voor 75 procent al gekleurd ben in de eerste 5 minuten. Soms zijn studenten heel erg zenuwachtig, maar zodra de spanning wat begint te zakken kan iemand zich herpakken en dan kan ik mijn mening zeker bijstellen. Als jij durft aan te geven dat je een beetje zenuwachtig bent dan kan jij jezelf echt nog wel herpakken. Daarnaast heb je ook mensen die niet zo goed zijn in de eerste indruk, maar dat neemt niet weg dat je een hele geschikte kandidaat kunt zijn. Andersom maak ik ook vaak genoeg mee, dat studenten met de mooiste praatjes binnenkomen, maar dat uiteindelijk het veel gebakken lucht is wat de student vertelt.

Uiteraard kun je in je sollicitatiegesprek ook een juridische vraag verwachten en daarom kan ik echt aanraden om je goed voor te bereiden op een gesprek. Als jij bijvoorbeeld het rechtsgebied fusies en overnames (M&A) helemaal erg leuk vindt, maar je niks kan vertellen over de laatste grote zaken uit het vak, dan toon je niet echt aan dat je er veel interesse voor hebt. Laat daarom altijd zien dat je interesse en passie voor het rechtsgebied hebt.

Helemaal vergeten, we hebben de papieren ronde overgeslagen! Heb je tips voor onze CV,  en cijferlijst?
Via onze website kan je de benodigde stukken uploaden als je hier wilt solliciteren. De stukken bestaan uit het CV, motivatiebrief, cijferlijst en eventueel eerdere stagebeoordelingen. Wanneer er een sollicitatie binnenkomt kijk ik eerst naar het CV, daarna naar de cijfers, dan eerdere stagebeoordelingen en als laatste naar de motivatiebrief. Ik hanteer deze volgorde omdat je met je motivatiebrief je CV en cijferlijst toe kan lichten. Alles moet natuurlijk tip top in orde zijn, maar zorg ervoor dat de basis goed is. Dit wil zeggen een goede lay-out, een zakelijk lettertype, correcte interpunctie en geen taal- of spelfouten.

CV
Juridisch nevenactiviteiten zijn echt een pre. Zorg daarom dat je naast je studie iets juridisch hebt gedaan. Je kan talloze commissies en besturen hebben gedaan naast je studie, wat natuurlijk heel leuk en leerzaam is, maar hier kan ik niet uit halen dat je het recht heel leuk vindt. Uiteindelijk moet jij, als je advocaat wilt worden, het recht oprecht leuk vinden. Natuurlijk is het logisch dat je als bachelor student minder (tijd voor) ervaring hebt, maar dan wil ik wel in ieder geval zien dat je bijbaan hebt gehad naast je studie en niet alleen maar je hand op hebt gehouden bij je ouders en overheid. Ook toon je daarmee aan dat je je studie met iets kan combineren, want later moet je als advocaat ook verschillende ballen tegelijk in de lucht houden.

Langstuderen vind ik geen probleem, zolang je maar aan kan tonen dat je iets nuttigs naast je studie hebt gedaan. Het is echt de combinatie die telt.

Een foto op je CV kan prima, maar zorg dan wel dat het een zakelijke foto is. Om die reden raad ik het meestal af, omdat veel studenten niet een nette foto van zichzelf hebben. Ik doe geen sociale media check om te achterhalen wie je bent, omdat ik vind dat je dan al te veel gekleurd bent voordat het gesprek begint. Dus bij mij begint iedereen op nul en heeft ook iedereen de kans om een goede eerste indruk te maken.

Zorg voor een beknopt CV en ga niet elk voor de hand liggend punt uitleggen. Als je in de horeca gewerkt hebt hoef je mij niet uit te leggen wat bediening is. Dat het gaat om borden halen en biertjes tappen, kan ik zelf nog wel begrijpen. Daarom raad ik aan om horeca zeker te noemen op je CV, maar som het op en wijk er niet te lang over uit. Focus je met name op de punten die belangrijk zijn voor de functie waar je solliciteert.

Cijferlijst
Daar kan ik kort over zijn, ik zie graag een stijgende lijn in je bachelor cijferlijst en een constant hoog niveau in master cijfers. Ook is het aan te raden om hoge(re) cijfers te halen voor het juridische vakgebied waar je interesse in hebt.

Stagebeoordeling
Een stagebeoordeling wordt niet gecheckt bij de andere kantoren, maar recruiters weten wel van andere kantoren hoe zij beoordelen. Ik heb nog nooit een andere recruiter gebeld om informatie te winnen over een student en ik denk ook niet dat andere recruiters dat doen. We vragen in een sollicitatie de student wel over zijn ervaring in eerdere stages zodat hij of zij met een verhaal komt. De advocatuur is natuurlijk wel een kleine wereld, dus mensen van verschillende kantoren kennen elkaar wel, maar wij als recruiters zullen daar nooit naar vragen.

Motivatiebrief
De motivatiebrief moet geen beschrijving zijn. Je personalia en algemene gegevens kan ik namelijk opmaken uit je CV. Zorg ervoor dat je brief uit drie delen bestaat en dat de brief maximaal 1 A4 lang is. De drie delen bestaan uit een (1) introductie, (2) waarom jij graag wilt solliciteren en (3) waarom jij geschikt bent voor de baan. In de brief kan je verklaren waarom je sommige stappen hebt gezet, waarom je in een bepaalde periode mindere cijfers hebt gehaald omdat je druk was met bijbaan of een eerdere stage. De motivatiebrief is een brief en geen e-mail, let daar ook op bij de lay-out en laat alsjeblieft citaten achterwege. Elke maand zie ik weer ‘I have a dream’ voorbijkomen, [zucht] vreselijk. Weet ook aan wie je een sollicitatiebrief stuurt. Ik snap best dat studenten dezelfde brief naam meerdere kantoren sturen, maar geef elke aparte sollicitatie dezelfde aandacht. Ik werk voor Simmons & Simmons en niet voor elk kantoor op de Zuidas!

Helemaal duidelijk! Zijn we al aangenomen? Wat moeten we nog weten over Simmons & Simmons en de advocatuur?
Haha. Jullie moeten weten dat de advocatuur een uitdagende wereld is. Ik wil jullie niet afschrikken hoor, maar je moet weten waar je aan begint. Een deel van studenten weet dit, maar een ander deel ook nog niet. Wij kijken in het sollicitatieproces goed naar wie je bent en of je past in het team waar je gaat werken. We nemen geen grote hoeveelheden starters aan en willen je niet in een malletje gieten. We willen als Simmons & Simmons geen eenheidsworsten en vinden het juist heel leuk dat er veel verschillende types rondlopen. We kijken ook echt tijdens de sollicitatieprocedure of je in het team past. Je maakt in principe geen wissel als advocaat-stagiaire, dus des te belangrijker dat je het vakgebied en het team leuk vindt. Ook word je bij ons sneller meegenomen in business development. Dit wil zeggen dat je al vrij snel een eigen business plan moet schrijven over jouw rol in de toekomst van Simmons & Simmons en hoe je nieuwe cliënten gaat aantrekken. Je moet passen in het team en bent dus als snel een belangrijke schakel binnen het hele bedrijf. Uiteraard besteden we ook veel tijd aan je opleiding en ontwikkeling en vinden we het belangrijk dat er een goede sfeer heerst op kantoor! Daarom nodig ik jullie ook van harte uit om eens bij ons op kantoor langs te komen!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.