Vlammen met Nicky Vonk!

Nicky VonkWauw, wauw, wauw! Dachten wij dat we lekker bezig waren, kwamen we Nicky Vonk tegen. Na een bewogen studietijd is ze al bijna twee jaar succesvol coach voor moedige millennials en heeft ze ook nog eens het supercoole Waste Warriors opgezet. Gelukkig mocht KnappeKop Bram haar alles vragen (om net zo cool / cooler te worden), dus lees snel verder!

Hi Nicky! Wie is Nicky?
Hiya KnappeKoppen! Dat ben ik, 27 jaar oud, ik heb Hotel- en Eventmanagement gestudeerd en ben wat je noemt een echte levensgenieter. Ik hou enorm van reizen, lekker eten en nieuwe mensen van allerlei verschillende achtergronden leren kennen. Mijn grote passie is om mensen te helpen, vinden waar ze van gaan stralen en daarnaast ben ik groot spelletjesfanaat, wat goed terug te zien is in het werk dat ik doe.

Zo ben ik zelfstandig ondernemer en doe ik momenteel allerlei verschillende dingen; ik ben coach en trainer voor young professionals die ik help een baan te vinden die écht bij ze past, heb een start-up opgericht die duurzame bedrijfsuitjes organiseert waarmee je plastic zwerfafval tot een nieuw product recycled, en ben ik regelmatig (spel)begeleider bij weekendjes weg, zomerkampen en evenementen. Stuk voor stuk dingen waar ik enorm veel energie van krijg en enthousiast van word, wat naar mijn mening dé sleutel tot succes is.

Zo veel en zo leuk! Waarom heb jij voor de studie Hotel- en Eventmanagement gekozen?
Gastvrijheid zit in m’n bloed. Ik kom uit een familie van bourgondiërs die gezelligheid tot een kunst hebben verheven, en heb het altijd al leuk gevonden om etentjes te organiseren en het mensen naar de zin te maken. Ook vond ik het van kinds af aan altijd al heerlijk om in hotels te komen. Om de fijne sfeer die er hangt, maar vooral omdat ik heel benieuwd was naar wat er achter de schermen allemaal gebeurde om dat voor elkaar te krijgen.

Daarnaast wist ik al van jongs af aan dat ik ondernemer wilde worden, dus ik vond het belangrijk om ook daar tijdens mijn studie meer over te leren en mee aan de slag te gaan. Deze studie, waarmee ik gastvrijheid en het organiseren van evenementen kon combineren en waarin óók nog eens een grote focus lag op ondernemerschap, was dus een match made in heaven. Maar daar stond wel een enorme investering tegenover, want het was een dure particuliere studie die ik helemaal zelf moest betalen. Dat was pittig, maar het vooruitzicht op een hoge studieschuld zorgde zo wel voor een enorme motivatie om álles uit mijn opleiding te halen wat erin zat, waarmee ik een keiharde werkersmentaleit heb ontwikkeld.

Op je site lezen we dat je op je 21e een burn-out hebt gehad en dat je hierdoor inzag dat je verkeerd bezig was. Kan je hier meer over vertellen?
Een harde werkersmentaliteit is goed, maar het is wel essentieel dat je een goede balans vindt tussen werken en ontspannen. That’s what I learned the hard way. Als ambitieuze perfectionist die alles eruit wilde halen wat erin zat had ik al vanaf het begin van mijn studie m’n vervolgstappen zorgvuldig uitgedacht. Zo zou ik mijn studie al in 3 in plaats van 4 jaar afronden en zocht ik strategisch naar stageplaatsen en een afstudeerplek bij een bedrijf waar ik zou kunnen blijven werken na mijn afstuderen. Ik focuste me volledig op mijn doelen, werkte overal extra hard voor, en kreeg uiteindelijk alles voor elkaar wat ik wilde; nog voordat ik was afgestudeerd had ik mijn droombaan in de pocket. Al het succes waar ik al die tijd van had gedroomd had ik eindelijk bereikt, maar zo voelde het niet.

In mijn tunnelvisie naar het ultieme succes, was ik mezelf kwijt geraakt. Alles was ten koste gegaan van mijn doel behalen, en daar moest ik de prijs voor betalen. Ik weet nog goed hoe ik een week lang alleen maar werkte, even wat at en direct mijn bed in ging, om de volgende dag weer vroeg op de staan, naar werk te gaan en weer van vooraf aan te beginnen. Dat weekend deed ik niks anders dan slapen – dag en nacht alleen maar slapen. Ik voelde me als een robot die alleen nog maar werkte, het was nooit goed genoeg en moest altijd maar beter. De maandag daarna kwam ik op kantoor en voelde ik me compleet uitgeput en wist ik, dit kan zo niet langer. Dat was het moment waarop ik brak en toen pas besefte hoe ver ik mezelf over mijn eigen grenzen had gepusht.

Een burn-out hebben is een hel, maar achteraf gezien ben ik heel dankbaar dat dit zo vroeg in mijn carrière is gebeurd. Het deed me inzien dat het cliché plaatje van succes – goede baan, veel geld verdienen, mooi huis – mij niet gelukkig maakte. Het was de confronterende hard reset die ik nodig had om het helemaal anders aan te pakken en te gaan ontdekken wie ik was en wat ik wilde van het leven. Ik ben gaan onderzoeken waar mijn passies lagen, waar ik energie van kreeg, waar ik goed in was en waar ik enthousiast van werd. Dat leidde me naar de beslissing om te gaan reizen, twee nieuwe talen te leren en uiteindelijk neer te strijken in Madrid, waar ik 3 jaar heb gewoond en gewerkt. En nog steeds blijven dat mijn richtlijnen voor het nemen van beslissingen, ik meet mijn succes tegenwoordig in mate van hoe gelukkig ik ergens van word en hoeveel energie het me geeft, niet in het aanzien en geld dat het oplevert.

Nu we toch al brutaal zijn begonnen over NickyVonk.com, vertel ons hoe en waarom jij Life & Career Coach voor Moedige Millennials bent geworden?
Toen ik mijn burn-out had was het nog helemaal niet bekend dat jonge mensen hier tegenwoordig veelvuldig tegenaan lopen. Het voelde voor mij op dat moment echt als persoonlijk falen, alsof ik de enige was die het beginnen met werken niet aan kon en alsof ik in een zwart gat viel na m’n mislukte start van m’n carière. Want wat moest ik nou met m’n leven?! Toen ik dat voor mezelf ging uitzoeken sprak ik al doende veel jonge mensen die tegen precies dezelfde problemen aanliepen. Bijna elke twintiger die ik tegenkwam worstelde met dezelfde vragen en uitdagingen waar ik mee bezig was. Want hoe vind je nou een baan die bij je past? Hoe kom je erachter wat je passies zijn? En hoe weet je waar je goed in bent als je überhaupt nog moet beginnen met werken?

Na daar voor mezelf achter te zijn gekomen, merkte ik dat ik hier graag anderen ook mee wilde helpen. Ik begon me te verdiepen in de psychologie achter keuzes maken en waarom mensen doen wat ze doen (maar vooral ook, waarom doen mensen niét wat ze wél willen?) en vond in coaching mijn grote passie. Vooral het vinden waar mensen van gaan stralen is wat ik het allerliefst doe. De afgelopen 6 jaar heb ik me hier dan ook in verdiept door enorm veel boeken te lezen, cursussen te doen, met mentors te werken – en vooral: door in gesprek te gaan met honderden twijfelende twintigers over waar ze tegenaan lopen en hoe ze daarmee omgaan. En met al deze opgedane kennis en ervaring help ik nu ambitieuze jonge mensen die – net zoals ik toen – vastlopen, om hun purpose te vinden en vol passie en enthousiasme een vliegende start te maken aan de carrière die voor hen is weggelegd.

Voor iedereen die hulp nodig heeft, hoe ziet het traject er bij jou uit?
Ik werk met mentorships van drie maanden, waarin ik je help om duidelijkheid te krijgen, te ontdekken waar je passies en talenten liggen en toe te werken naar een belangrijk doel – een keuze maken. Zo werk ik nu bijvoorbeeld met een jongen die gestopt is met zijn studie omdat het zwaar tegenviel, die graag een steuntje in de rug wil in het kiezen van een studie die wél goed bij hem past, om in september weer in te stromen. Samen maken we een overzicht van wat belangrijk voor hem is en brengen we in kaart wat bij hem zou passen. Daarnaast help ik hem om een persoonlijk keuzeproces in te richten, dat hij voor de rest van zijn leven kan gebruiken om door belangrijke keuzes te navigeren.

Maar ook tijdens en na het afronden van hun studie help ik young professionals die vastlopen in het kiezen wat hun volgende stap gaat zijn, waaronder bijvoorbeeld de stap om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Het is zo enorm leuk om iemand te zien groeien en in zo’n korte tijd helemaal te zien opbloeien van iemand die compleet is vastgelopen en het echt niet meer weet, naar iemand die vastberaden op zijn doel afgaat, straalt en helemaal op z’n plek zit.

In het traject hebben we om de twee weken een face-to-face coachingsessie, met in de week ertussen een telefonische update. Hierin bespreken we je persoonlijke doelen, houden je vooruitgang bij en geef ik praktische tips en tools om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast help ik mijn coachees in het vinden van hun eigen passies en talenten door te DOEN. De focus ligt dus niet op het praten, maar vooral op het gaan ontdekken en ervaren. Mocht je nu denken ‘misschien is dit wat voor mij!’, dan kun je me altijd een mailtje sturen via info@nickyvonk.com, om een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen!

De vraag die we altijd stellen: zou jij het studenten aanraden om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Dat is een hele persoonlijke keuze, denk ik. Vooral als vrijheid voor jou belangrijk is en je zelf wilt bepalen hoe, wanneer en waar je werkt dan is het (zelfstandig) ondernemen een goede optie. Maar het is wel handig om specifieke skills te hebben die van waarde zijn voor anderen, zodat je er geld mee kunt verdienen. Vooral als je net begint met werken biedt werken voor een baas veel voordelen: je doet waardevolle werkervaring op, hebt een goede leeromgeving om specifieke skills te leren en ontwikkelen en daarnaast werk je in een team met mensen. Als startend zelfstandig ondernemer is de kans namelijk groot dat je het grootste gedeelte van je tijd alleen aan het werk bent, en dat kan best lastig zijn.

De middenweg die ik genomen heb om zelfstandig ondernemer te worden is door via een agency aan klanten gekoppeld te worden. Zo doe je ervaring op en kun je je skills verder ontwikkelen, zonder zelf continue actief klanten te moeten werven. Dat is natuurlijk heel branche-specifiek dus kan niet altijd, maar het is een fijne manier om te starten en te focussen op ervaring opdoen en goede klantenbeoordelingen verzamelen, zonder daarbij tegelijkertijd ook nog eens je sales en marketing te moeten pushen.

Mijn tip rondom ondernemen is wel, doe het om de juiste redenen, op het moment dat jij er klaar voor bent en het echt goed voelt. Er heerst tegenwoordig een echte ‘hustle-cultuur’ (vooral op Instagram) die het beeld laat zien van jonge succesvolle ondernemers, die veel geld verdienen met hun business of side hustle, en hun volgers inspireren door te laten zien hoe hard ze werken en wat ze daar allemaal voor doen. Goed toch? hoor ik je denken. Het resultaat van zo’n succes cultuur is wat ik productivity-guilt noem. Het gevoel elk moment productief bezig te moeten zijn, omdat je anders je tijd verdoet, kansen mist en geld misloopt. Maar als je elk moment van de dag productief moet zijn en jezelf moet pushen – en als zelfstandig ondernemer zonder vaste werktijden is dat helemaal een valkuil – wanneer heb je dan tijd om tot rust te komen en op te laden? Dan moet het altijd meer en groter en beter en is het dus nooit goed genoeg. (hmm.. waar had ik die eerder gehoord?) Ik denk dat een focus op continue presteren, geld en status niet de drijfveer moet zijn achter je ondernemerschap, maar dat het moet komen vanuit iets doen waar je enthousiast van wordt, waar je je voor in wilt zetten, een verschil in wilt maken en daar vooral veel energie van krijgt. Daar komen echt de meest fantastische dingen uit voort en is volgens mij de sleutel tot ultiem succes.

Let’s go Waste Warriors, wat is de challenge?
De Waste Warrior Challenge is een duurzaam bedrijfsuitje waarmee je in teams de omgeving ingaat met Waste Warrior Waggies (omgebouwde scootmobiels – zie foto’s) om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. Dat neem je mee terug naar de Waste Warrior basis, waar je het sorteert, schoonmaakt en vervolgens zelf recycled tot een nieuw product. Zo heb je aan het einde van de dag én een afvalvrije omgeving, én een nieuw product gemaakt van de ‘gratis’ grondstoffen die nu een tweede leven krijgen in plaats van de natuur te vervuilen.

Waste Warriors is een goed voorbeeld van een onderneming die voortgevloeid is uit een ‘hoe tof zou dat zijn’ idee dat voor de fun begonnen is en inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf dat ik samen met mijn neef met veel plezier run en waarmee we deze zomer naast bedrijfsuitjes, ook op een aantal festivals als de Parade staan.

Cool! Hoe verdeel jij je tijd?
Voor mij is elke week – dag zelfs — anders. Ik begin mijn werkdag meestal met community management, het runnen van een aantal Nederlandse social media accounts van internationale merken. Dat kan ik doen waar en wanneer ik wil, en zorgt voor een lekker maandelijks basisinkomen. Verder is maandag mijn coachdag waarop ik coachgesprekken voer, en ben ik op woensdag vaak op onze Waste Warrior werkplaats in Amsterdam te vinden, waar we op dit moment onze recycle apparaten aan het bouwen zijn. Daarnaast geef ik regelmatig presentaties en trainingen voor young professionals en ben ik momenteel vaak te vinden op netwerkevents en conferenties.

Wat ik heel fijn vind aan deze manier van werken is dat ik alle controle heb over de indeling van mijn dag en zo een groot gevoel van vrijheid heb. Daarnaast heb ik van mijn burn-out geleerd om niet alleen mijn tijd te managen, maar dat vooral effectief energiemanagement essentieel is. Zo weet ik nu op welke momenten ik het scherpst ben – ’s ochtends tussen 9 en 12 is mijn productiviteits–piekmoment – en wat ik nodig heb om na een drukke dag vol afspraken weer even goed op te laden. Een wandeling door het bos, powernapje of lunchdate met een goede vriend(in) zijn daarin mijn grote favorieten. En met de vrijheid van het ondernemerschap kan ik mijn planning daarop aanpassen.

Ook lezen we dat je op het moment in een LAT-relatie met Spanje (of een Spanjaard) zit 😉 Wanneer zien we Nicky in ‘Ik Vertrek’?
Jaaa mi querida España! Ik heb drie jaar in Madrid gewoond en gewerkt als Business Engels docent voor grote bedrijven als Deloitte, EY en Telefónica, waar ik les gaf aan managers en directeuren in het bedrijfsleven. Daar ben ik echt verliefd geworden op Spanje en voelde ik me vanaf het begin al gelijk thuis. De zon, de mensen, het eten, de cultuur – love it! Nog steeds heeft het een heel speciaal plekje in mijn hart en blijft het mijn droom om ooit weer in Spanje terug te keren en ergens midden in de natuur in een zelfvoorzienende boerderij te gaan wonen. Maar voor nu blijft het nog even bij dromen en ben ik voorlopig helemaal gelukkig hier in Nederland!

Tot slot, dit weet nog niemand van Nicky?
Ik ben een enorm attractieparken-nerd en mijn grote guilty pleasure is om vlogs te kijken van themepark fanaten die over de hele wereld naar Disneyparken gaan. Voor mij is dat de ultieme ontspanning, ik kan echt uren kijken naar dat soort filmpjes en weet inmiddels echt alles over alle parken en attracties, zonder er (buiten Disneyland Parijs) ooit te zijn geweest. ????

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.