Victorine zorgt elke maand voor een fashionfeest!

Victorine van der Ven The Launch

Het is bijna een nieuwe maand, dus get ready for THE LAUNCH! Wat is dit slim, leuk en cool zeg! We hebben het natuurlijk over Victorine van der Ven en haar startup THE LAUNCH. Afgelopen april is zij begonnen met dit vernieuwende fashion label en de – uitsluitend op bestelling gemaakte – orders vliegen elke maand de ateliers uit. Dat vraagt om applaus en schreeuwt om een interview. Zit je er klaar voor?

Let’s go! Hi Victorine, wie ben jij?
Hi! Ik ben Victorine, net 28 jaar en woon al bijna 10 jaar in Amsterdam. Ik was vroeger altijd al veel bezig met mode en ondernemen. Denk aan het verkopen van schelpenkettingen op het strand en mijn oude kleding via Marktplaats. Ik zat als 12 jarige te onderhandelen via het internet en vroeger was dat nog niet zo makkelijk toen er geen internetbankieren bestond. Maar ik vond het geweldig. Ik wist altijd al dat ik mijn eigen bedrijf op wilde zetten in de mode-industrie, maar ik wist ook dat ik eerst genoeg ervaring wilde opdoen om een goed concept neer te zetten. Dus nu, na mijn studie, verschillende banen in de mode-industrie en het opzetten van twee bedrijven, heb ik eindelijk de sprong in het diepe durven wagen. Ik heb mijn fulltime baan opgezegd en THE LAUNCH gelanceerd.

Van AMFI naar een master bedrijfskunde! Had je, terugkijkend, nog steeds voor dit studiepad gekozen? 
Ja zeker! Door mijn interesse in de mode-industrie was het een logische keuze om na de middelbare school Fashion & Management aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) te gaan studeren. Met het opzetten van THE LAUNCH moet ik nog vaak aan het AMFI denken, omdat ik alles wat ik daar geleerd heb, nu in het dagelijks leven toepas.

Op het AMFI miste ik alleen een stukje business, finance en marketing en om die reden ben ik nog een master Business Administration aan de UvA gaan doen. Dit was voor mij de perfecte toevoeging.

Victorine van der Ven The Launch

Bij H&M, SuitSupply en Hunkemöller heb jij de fashionindustrie echt leren kennen?
Ik wilde zoveel mogelijk kennis opdoen in de mode-industrie en de industrie van meerdere kanten leren kennen. Daarom heb ik toen ik jong was in meerdere winkels gewerkt, van een kleine boutique in Den Bosch tot de H&M in Amsterdam. Bij Suitsupply heb ik gewerkt op de buying afdeling en alles geleerd over productie en het samenwerken met fabrieken. Bij Hunkemoller heb ik als merchandise planner gewerkt. Hier heb ik naast een ontzettend leuke tijd, veel geleerd over het plannen van collecties, voorraad en forecasts.

Bij elk bedrijf dat ik heb gewerkt zag ik hoeveel voorraad er was en ook hoeveel voorraad er aan het einde van het seizoen in de uitverkoop ging en soms zelfs onverkocht bleef. Na het zien van de overproductie wist ik dat ik iets wilde veranderen in de mode-industrie. Met THE LAUNCH wil ik overproductie en verspilling in de mode-industrie minimaliseren.

Ben je mede door deze inzichten op THE LAUNCH gekomen?
Ik wist dus dat ik een bedrijf in de mode-industrie wilde opzetten, maar ik vond het wel lastig om te weten dat ik dan zou bijdragen aan de slechte impact op het milieu die de mode-industrie heeft. Dit hield mij bezig en vorig jaar kreeg ik ineens een ingeving. Het grootste probleem van de mode-industie is de overproductie, dus waarom kon ik daar niet een bedrijf omheen bouwen? Dus zo ontstond THE LAUNCH, een on-demand fashion brand. Wat betekent dit? Elke maand lanceren we een exclusieve mini-collectie gemaakt van onder andere left-over stoffen. Vervolgens worden alleen de kledingstukken geproduceerd die besteld zijn door de klanten. Niets meer en niets minder. Binnen 3 weken heeft de klant de nieuwe items in huis. De eerste collectie is in juni gelanceerd en dit was een groot succes!

Victorine van der Ven The Launch

Briljant business model! Hoe ga je elke maand opnieuw voor een spetterende LAUNCH zorgen? 
Met THE LAUNCH creëren we capsule collecties die je kunt mixen & matchen. We noemen de items ook wel show stoppers, dus statement pieces waarbij mensen echt een wauw effect moeten hebben. Alle items moeten (letterlijk) het wachten waard zijn. Bij de launch van juli hadden we een sneak peek op Instagram gezet van een stof. Toen kregen we al berichten van klanten met ‘Het maakt niet uit wat je hiervan maakt, ik wil dit hebben’.

Je kan de items maar voor een bepaalde tijd bestellen, omdat daarna de bestelde items geproduceerd worden. Daarnaast kopen we de stof al van tevoren in, dus we kunnen maar een beperkt aantal stuks laten maken. Dit zorgde er tot nu toe voor dat de items ontzettend snel uitverkocht waren. Iets waarvan ik droomde, maar waar ik realistisch gezien niet vanuit durfde te gaan.

Victorine van der Ven The Launch

‘A Zero Stock Brand’ en ‘Locally Produced’. Kan je met deze idealen opschalen en een grotere vraag bedienen?
Op het moment werken we samen met een atelier in Nederland waar de items worden gemaakt door vluchtelingen. Doordat de productie in Nederland plaatsvindt kunnen we erg flexibel zijn met de collecties die we maken en hoeven we niet 1,5 jaar vooruit te werken zoals dat bij grote modemerken gaat.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om op te schalen. Zo kunnen we de capaciteit verhogen bij het huidige atelier, ook met andere ateliers gaan samenwerken en zelfs wekelijkse drops lanceren in plaats van maandelijkse. Doordat we een Zero Stock Brand zijn hebben we erg veel flexibiliteit en kunnen we snel stappen zetten.

Victorine van der Ven The Launch

Wat weten veel mensen nog niet over de fashion industrie?
Dan kom ik toch weer bij het grote probleem van overproductie. Ik denk dat veel mensen zich hier niet genoeg van bewust zijn. Door massaproductie wordt er elke seizoen teveel voorraad geproduceerd, met als resultaat dat er gemiddeld 30% van de voorraad overblijft aan het eind van elk seizoen. Het is daarom mijn missie om met THE LAUNCH mensen hiervan bewust te maken en de mode-industrie te veranderen.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Voor beide valt iets te zeggen. Ik ben uiteindelijk heel blij geweest dat ik eerst werkervaring heb opgedaan, omdat ik daardoor nu heel duidelijk voor ogen had wat er moest gebeuren, welke challenges ik kon tegenkomen, hoe ik met fabrieken om moet gaan, hoe ik moet onderhandelen etc. Maar ook met deze kennis loop je nog tegen ontzettend veel aan, dus aan de andere kant kan je ook gewoon starten en dan overwin je alles on the go.Uiteindelijk geloof ik er namelijk in dat iedereen met een goed idee, veel doorzettingsvermogen en een doel voor ogen een bedrijf tot een succes kan maken.

Victorine van der Ven The Launch

Wat voor leuks staat er op THE LAUNCH agenda?
We zijn op het moment druk bezig met het bouwen van de volgende launches. Doordat het zo goed gaat en snel groeit is de volgende stap het aannemen van een stagiaire op het gebied van marketing, dus mocht je interesse hebben, stuur dan een mailtje naar hello@thelaunchofficial.com.

Welke (celebrity)influencer zou je heel graag als uithangbord zien voor THE LAUNCH?
In de categorie Dream Big: influencer Xenia Adonts. Ik vind haar een grote bron van inspiratie op het gebied van mode en sustainability, maar daarnaast zit er ook een fun element in haar manier van communicatie op social media. Dit is iets dat ik ook belangrijk vind voor THE LAUNCH. Sustainable fashion is over het algemeen vrij minimalistisch en serieus. Met THE LAUNCH wil ik sustainable fashion meer fun en betaalbaar maken. Door het on-demand model maken we dat mogelijk.

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Victorine?
Ik ben erg ambitieus en heb veel discipline, maar ik werk het beste onder druk (met veel koffie en muziek in mijn oren), dus pas als de deadline in zicht is kom ik echt in actie. Onbewust werkt het concept van THE LAUNCH daarom perfect voor mij. Maandelijks heb ik een deadline en moet alles samenkomen.

Victorine van der Ven The Launch

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.