Verduurzamen? Bas heeft dé student-oplossing!

Bas van den Brande

Je favoriete Appie gaat nu brood van gister verkopen. En dat is juist goed! Waarom? Hallo klimaatdoelen van 2030 en om die targets te halen is er nog veel werk aan de winkel. Van iedereen. Hoe leuk is het dat Bas van den Brande (mede)hierdoor is gestart met Sustainable Students Consultancy (SCC), waar studenten aan echte duurzame uitdagingen van bedrijven werken. Het mes snijdt hier aan drie kanten, want studenten kunnen zich op professioneel gebied ontwikkelen, bedrijven krijgen extern ingehuurde betaalbare consultancy én dat allemaal voor de vooruitgang van onze planeet! Hier willen we meer over weten. En snel ook. Dus lees snel verder!

Het is Bas! Hi Bas, wie ben jij?
Ik ben Bas van den Brande, 24 jaar en kom uit Hilversum! Na mijn tussenjaar ben ik gaan studeren in Utrecht waar ik de bachelor Global Sustainability Science en zojuist de Master Business Administration Leadership and Change Management heb afgerond!

Naast studeren en biertjes drinken met mijn vrienden, lees ik ook graag veel boeken en probeer ik te sporten als mijn agenda dat toelaat. Kitesurfen, hockeyen hardlopen, boksen, eigenlijk vind ik alles leuk. Terugkijkend, op mijn studententijd en jeugd heb ik altijd een bepaalde interesse gehad in de natuur en duurzaamheid. Ik denk van mijn grootvader, die was al ver voor zijn tijd 😉

Bas van den Brande Sustainable Students

Ja terugkijkend, had je nog steeds voor deze studies gekozen?
Mijn bachelor zeker! Het onderwerp sustainability is mijn grote passie. Achteraf had ik misschien wel een master gekozen die meer gericht was op duurzaamheid en dan met name gericht op de technische kant. Maar goed, anders had ik misschien SSC niet opgezet!

Precies! SCC is net live, gefeliciteerd! Hoe ben je hierop gekomen?
Een half jaar geleden is het idee ontstaan doordat ik een consultancy project deed op studie waarbij we bedrijven moesten helpen om duurzamer te worden. Daar zag ik de vraag bij bedrijven en de toegevoegde waarde die wij als studenten kunnen leveren. Hoe kan het dat we, aan de ene kant zo veel ambitieuze studenten hebben die graag een duurzame impact willen maken, en aan de andere kant bedrijven die met de vraag blijven zitten hoe ze dit het beste moeten aanpakken?

Vanuit die gedachten heb ik een businessplan opgesteld en ben ik hiermee naar Sustainable Students gestapt om een platform op te zetten zodat studenten en bedrijven beter aan elkaar gekoppeld kunnen worden.En gelukkig waren zij meteen enthousiast. Ik heb hun benaderd met mijn businessplan omdat zij gevestigd zaten in Delft en ik graag de combinatie van bestuurswetenschappen/rechten met de meer technische studies uit Delft wilde maken. Daarnaast hebben zij ervaring met ondernemen en goede contacten door hun podcast. Al snel bleek het dat er mensen uit andere steden ook interesse hadden, dus zijn we sindsdien niet meer gekoppeld aan één of twee steden.

Vervolgens heb ik samen met Gilles Hagen, van Sustainable Students, het plan verder uitgewerkt en zijn we meteen van start gegaan met het benaderen van bedrijven en consultants, projecten gaan zoeken en hebben we het eerste bestuur opgezet.

Bas van den Brande Sustainable Students

Cool en voor geïnteresseerden bedrijven, studenten, fans en vijanden; hoe werkt het?
Sustainable Students Consultancy is een door studenten gerunde consultancy gericht op het helpen verduurzamen van organisaties. Door het grote aantal organisaties met duurzame probleemstukken is de vraag naar ambitieuze, objectieve en academische talenten groot. SSC gelooft erin dat jonge, academische talenten klaarstaan om zichzelf te ontwikkelen en een duurzame impact te maken. Bij SSC krijgen ambitieuze studenten met diverse academische achtergronden de kans om hun kwaliteiten in te zetten. Hiermee zullen zij praktijkervaring opdoen als consultant en in het bedrijfsleven. De focus ligt bij SSC op duurzaamheid, persoonlijke groei en het opbouwen van een professioneel netwerk. SSC werkt met een uitgebreide selectieprocedure en een intern opleidingstraject. De studenten krijgen training en coaching van professionals voor een optimale ontwikkeling.

Dus als student kan je via de site, tot 20 september, solliciteren om consultant te worden. Gedurende de 9 maanden zal je dan bezighouden met consultancy werk en uiteindelijk krijg je ook de kans om een project te gaan leiden.

Daarnaast komen bedrijven naar ons toe als ze willen verduurzamen maar niet weten hoe. Door het inschakelen van SSC krijg je een team frisse en talentvolle studenten die dankzij trainingen en coaching, hoogwaardige projecten kunnen afleveren.

Wat waren en zijn de uitdagingen in deze opstartfase?
Tot nu toe gaat het eigenlijk heel goed! Dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn. Het zoeken van de juiste partners kost veel tijd en geduld. Waar wij graag snel willen schakelen en beslissingen willen nemen, duurt dit bij de grote partijen wat langer. Soms maakt dat iets wat frustrerend maar ik moet ook beseffen dat ze nog andere dingen te doen hebben 😉 . Daarnaast is het op papier zetten van je gedachten en zo dus over elke stap goed nadenken uitdagend. Soms denk je dat je iets op papier zet wat voor iedereen duidelijk is, maar juist weer heel anders geïnterpreteerd wordt door anderen.

En ondanks dat we al heel veel aanmeldingen binnenkrijgen zijn we altijd opzoek naar meer studenten. Daarom is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen bereiken! Ben jij nu enthousiast geworden en ben jij een ambitieuze student die graag een impact maakt? Ga dan naar onze site en meld je voor 20 september aan!!

Bas van den Brande Sustainable Students

Lolo

Het (consultant)team bestaat uit Lolo Kleykamp, Stephan Weenk, Diede Adjei-Asamoah, Niels Swinkels en jij!
Klopt! Maar Gilles niet vergeten! Die zit dan wel niet in het bestuur maar is op de achtergrond actief bezig met advies en hulp bieden aan het bestuur. Samen met het bestuur zijn wij eigenlijk verantwoordelijk voor SSC. Iedereen heeft zo zijn eigen functie en de bijpassende verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen elkaar helpt waar nodig. Iedereen is vrij om dingen te bedenken, mensen te contacten en trainingen te op te zetten! Daarnaast zijn de oprichters van het platform Sustainable Students ons klankbord. Als we er even niet uitkomen kunnen we altijd dingen met hun bespreken of even sparren.

Hoi! Ik ben Lolo Kleykamp, 23 jaar oud en momenteel master Digital Business and Innovation student aan de VU in Amsterdam. Vorig jaar heb ik een master in duurzaamheid gedaan en ben er toen achter gekomen dat dit toch hetgeen is was mij bezighoudt en waar ik mij voor wil inzetten. Ik heb me aangemeld voor SSC omdat ik naast mijn interesse in duurzaamheid erg geïnteresseerd ben in consultancy en dit was de perfecte mogelijkheid om dit vanaf stap 1 helemaal met een frisse blik op te starten, waar ik nu al enorm veel van heb geleerd.

Bas van den Brande Sustainable Students

Niels

Hi! Ik ben Niels Swinkels, 23 jaar en bezig met mijn Bsc Global Sustainability Science. Mijn passie voor duurzaamheid is ontstaan doordat ik vroeger veel in het buitenland heb gewoond. De impact van klimaatverandering en vervuiling herken je veel meer in andere landen. Hierdoor wist ik dat ik wilde bijdragen aan duurzame ontwikkeling. SSC biedt de kans om mijn interesses en academische kennis te combineren met persoonlijke en professionele groei middels praktijkervaring in consultancy. Daarnaast vind ik het ontzettend gaaf en leerzaam om met ambitieuze mede-studenten een consultancy op te richten!

Hee! Ik ben Diede Adjei-Asamoah, 21 jaar en kom uit Amsterdam. Ik ben bezig met de studies Global Sustainability Science (GSS) en Kunstmatige Intelligentie (KI) in Utrecht. Door GSS ben ik me gaan realiseren dat ik duurzaamheid heel boeiend vind en dat ik echt een impact wil maken op dat gebied. SSC is precies wat ik zocht naast mijn studie: praktijkervaring opdoen in de consultancy. Ik heb heel veel zin om SSC met de andere bestuursleden vorm te gaan geven en te beginnen met de eerste projecten.

Diede Adjei-Asamoah Sustainable Students

Mijn naam is Stephan Weenk, 22 jaar oud en ik combineer een premaster Politicologie met een master in Climate Econometrics. Vanaf het begin van mijn studententijd probeer ik me in te zetten voor duurzaamheid, en heb over de jaren de verste uithoeken van het onderwerp gezien, van het meedenken over een duurzaam irrigatiesysteem in Malawi tot het organiseren van een duurzaam festival. Ik was erg blij toen ik erachter kwam dat er een klimaatgerelateerde richting kwam van mijn vakgebied, maar ik miste dit op studentniveau nog wel altijd in de consultancyvorm, een beroep dat veel studenten aanspreekt. Toen SSC op mijn pad kwam schroomde ik geen moment en pakte de mogelijkheid met beide handen aan. De reis is nog maar net begonnen maar de eerste mijlpalen zijn al behaald; ik kijk uit naar de volgende!

Hoi, Ik ben Gilles Hagen, 27 jaar en namens Sustainable Students betrokken bij dit project. Tijdens mijn bachelor Maritieme Techniek en master Offshore and Dredging Engineering aan de TU Delft ben ik me steeds meer gaan interesseren in waterstof en de andere mogelijkheden om de energietransitie te versnellen. Daarnaast heb ik het bedrijf QuickVision Creative opgezet, waarbij ik merkte dat ik een ongelooflijke passie heb voor ondernemen. Deze twee aspecten samen hebben geleid tot het oprichten van het platform Sustainable Students, samen met Paul Klei, Thomas Weenk en Thomas Aleva. We zijn ontzettend trots dat SSC hieruit voort is gekomen en we kijken uit naar alles wat er nog staat te gebeuren met SSC en het platform zelf!

Bas van den Brande Sustainable Students

Stephan

PwC, PricewaterhouseCoopers is jullie eerste grote partner! Wat verwachten jullie van elkaar?
PwC gaat ons helpen door intensief trainingen en coaching aan te bieden tijdens de projecten. Zo zullen wij per team van studenten consultants 1 ‘mentor’ aangewezen krijgen die de consultants kunnen contacten met vragen als ze tegen bepaalde problemen aanlopen. Daarnaast zijn er drie momenten tijdens een project waarbij we een sessie houden en dieper ingaan op het onderwerp en uitgebreid feedback ontvangen.

Via het ouderwetse mailen en bellen zijn wij in contact gekomen met Boudewijn, consultant bij PwC. Hij was eigenlijk meteen enthousiast en heeft mij met de juiste mensen in contact gebracht. En zo is het balletje gaan rollen!

Maar PwC is en blijft zeker niet onze enige partner! We zijn al in ver gevorderde gesprekken met andere kantoren zoals McKinsey en Roland Berger. Om een zo goed mogelijk opleidingstraject neer te zetten voor onze consultants! Daarnaast kijken we ook verder dan alleen de consultancy en zijn we in gesprek met venture capital en private equity partijen. Maar zijn we ook opzoek naar manieren om ons breder te ontwikkelen, via leadership, management en persoonlijke trainingen.

Wat goed! En zijn er al bedrijven met spannende uitdagingen?
Zeker! We zijn met meerdere potentiële klanten in gesprek en zijn zelfs al tot concrete projecten gekomen! Daar kan ik helaas nog niet veel over vertellen, maar we hebben zelfs een aanvraag uit Tokyo waarbij ze vragen of wij kunnen helpen bij het verduurzamen van hun scheepsvloot.

Bas van den Brande Sustainable Students

De vraag die wij altijd stellen: zouden jullie studenten aanraden om eerst te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Haha ja goede vraag. Ik denk dat ondernemen in je studietijd een hele goede leerschool is. Maar ik zou zelf niet gaan ondernemen voor het ondernemen. Er gaat veel tijd en energie in zitten, dus voor mij zou het ook alleen werken als ik in het idee geloof!

Cliché maar oké: waar hoop je met SCC te staan over 5 jaar?
Over 5 jaar hoop ik dat wij in binnen- en buitenland een gevestigde naam zijn. Waarbij we minimaal 200 projecten hebben afgerond en echt kunnen laten zien wat voor impact wij wereldwijd maken met onze student-consultants. Ook hebben wij een uitgebreid netwerk van alumni en een gevestigde naam binnen de consultancy en studenten wereld. Moet lukken toch?

Bas van den Brande Sustainable Students

Welke docu’s, boeken en andere media zou je adviseren voor geïnteresseerden die meer willen weten over duurzame uitdagingen?
Let my people go surfing!! Van Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia. Inmiddels heeft heel mijn familie het boek gelezen. Inspirerend verhaal van iemand die een bedrijf heeft opgezet vanuit de passie én het goed doen voor de natuur! Mega inspirerend, een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid in combinatie met het bedrijfsleven.

Daarnaast natuurlijk sowieso het eerste seizoen van de podcast van Sustainable Students.

Tot slot, dit weet nog niemand over Bas?
Ik kan niet kijken naar mensen die karnemelk drinken, al helemaal niet uit een plastic beker. Ik weet niet waarom maar ik ga hiervan kokhalzen.  Als ik het nu zo zeg dan krijg ik al kippenvel…

Bas van den Brande Sustainable Students

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.