Twijfel om zelf te beginnen? Gewoon doen!

’s Nachts uit je bed springen voor de huilende baby van iemand anders en de zorg hiervoor een nachtje overnemen? Deze vorm van oppassen was in Nederland nog onbekend, maar hier heeft The Night Nanny verandering in gebracht! Nederland kent tal van oppas en au-pair bedrijven maar geen van allen bood ook een nachtoppas aan, terwijl dit concept in landen als de VS en Engeland al wel heel bekend is. Rachel Heijkamp en Joanne van Altena zagen dat de behoefte aan een nachtoppas ook in ons land aanwezig is en speelde hier dan ook direct op in met hun start-up ‘The Night Nanny’. Inmiddels zijn ze zelf vele slapeloze nachten verder en blijken ook in Nederland vele ouders toe aan ongestoorde nachtrust. Tijd om meer te weten te komen over dit unieke concept en de gezichten erachter! KnappeKop Rebecca geheel verzorgd door de NightNannies!

Wie zijn de oprichters van de The Night Nannny en hoe zijn jullie in Amsterdam terecht gekomen?
Wij zijn Joanne (29) en Rachel (28). Ikzelf (Rachel) kom uit Oosterbeek, bij Arnhem en ben na het gymnasium naar Amsterdam verhuisd om te studeren. Psychologie werd het, na uitgeloot te zijn voor Geneeskunde. Uiteindelijk heb ik de master Gezondheidspsychologie afgerond.

Joanne; Ik kom uit Maassluis en ben ook na het vwo direct in Amsterdam gaan studeren. Europese studies en buitenlandse stages. Ik vond dit erg leuk en interessant allemaal, maar ik wist eigenlijk niet goed wat ik wilde. Ik heb de master Europesen Studies Cultuur en Identiteit aan de UvA afgerond.

De Night Nanny ligt niet helemaal in lijn met jullie studies, hoe zijn jullie toch bij het idee van de nachtoppas gekomen?
Na onze studies wisten we niet goed wat we wilden. Beide hebben we gereisd, stages gelopen, maar wat ons nou echt leuk leek, wisten we niet. Los van elkaar meldden we ons aan voor “De Upstarter”, een bureau dat net afgestudeerden koppelt aan startende ondernemingen en trainingen verzorgt. Daar ontmoetten we elkaar en begon eigenlijk al na enkele weken het “Night Nanny avontuur”.

Rachel: Ik liep al langer met het idee rond. Dat was tot stand gekomen tijdens het oppaswerk dat ik tijdens mijn master deed. De baby was een moeilijke slaper en de moeder grapte regelmatig of ik de nachten over kon nemen. Na uitgebreid Googlen was ik tot de conclusie gekomen dat dit concept van nachtoppas in landen als de VS en Engeland al een bekend fenomeen was. In Nederland was het daarentegen nog nauwelijks bekend.

Tijdens het traject van De Upstarter begon zowel bij Joanne als bij mij als snel het ondernemersbloed te kriebelen. We fantaseerden over van allerlei concepten om deze vervolgens weer door te schrappen: we dachten te ingewikkeld. We keken te weinig naar onze eigen ervaringen en kwaliteiten. In plaats daarvan keken we veel om ons heen: wat hadden anderen?

Rachel: Op een avond, tijdens een drankje in de Coffee & Coconuts, kwamen we erachter dat we beiden heel veel ervaring hadden met oppassen. Ik vertelde toen over mijn idee van de nachtoppas waarop Joanne direct heel enthousiast reageerde. We besloten direct de webpagina vast te leggen. Vanuit daar ontstond het oneindige brainstormen. We begonnen direct met het maken van een website en slaagden erin ons concept vrij concreet uit te werken.

Was het altijd jullie droom een eigen start-up te runnen?
Joanne: een klein beetje. Mij leek het al langer leuk om een koffietentje te runnen. Maar waar begin je dan in Amsterdam, he…?! Zonder geld ben je dan nergens.
Rachel: nee, dat niet. Ik wilde al zo lang als ik me kan herinneren arts worden. Dat was echt mijn droom en ik vond het dan ook heel moeilijk om een andere studie te moeten kiezen. Psychologie vond ik uiteindelijk erg interessant, maar werken in een logge gezondheidszorginstelling sprak me niet zo aan. Het coachvak dan weer wel, maar daar voelde ik me nog niet klaar voor.

Wat waren de struikelblokken tijdens de opstartfase?
Rachel: Haha, waar niet?! Als ik erop terugkijk, dan zie ik een soort puzzel: allemaal kleine stukjes die op een of andere manier bij elkaar moeten komen. Je hebt alleen nog geen idee op welke manier. Het was in het begin een soort balans zoeken tussen alles willen en juist niet alles tegelijk willen doen. Dat vond ik wel eens lastig. Ik ben namelijk van de directe aanpak en ook van het direct resultaat willen zien. Dat moest ik loslaten. Ik wilde het liefst die geheel complete puzzel, maar moest accepteren dat het stukje voor stukje zou gaan. Als je dat eenmaal geaccepteerd hebt, begint het concrete invullen: eerst alle hoofddoelen op papier zetten en daar alle subdoelen onder hangen.

Zoals ik eerder al zei begonnen we met een website om vervolgens Algemene Voorwaarden op te stellen. We deden alles zelf en maakten daarbij zoveel mogelijk gebruik van ons eigen netwerk. Zo controleerde een vriendin die Rechten gestudeerd had de Algemene Voorwaarden en ontwierp een andere vriendin ons logo. Over een netwerk van nanny’s maakten we ons aanvankelijk nog geen zorgen; eerst moesten de klanten maar eens komen en dan zouden we wel zien.

Zouden jullie het studenten aanraden om avontuurlijk te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Rachel: ik zou het zeker aanraden! Het is inderdaad een groot avontuur waar je ontzettend veel van leert en veel energie van krijgt. Als ik om me heen kijk, hoor ik vriendinnen geregeld klagen over hun werk. Te veel druk, geen leuke collega’s of inhoudelijk te weinig uitdaging. Sinds ik voor mezelf werk, ga ik elke dag met frisse energie aan de slag. Wat ik wel als een nadeel zie, is de onzekerheid. Soms verlang ik ernaar om maandelijks de zekerheid te hebben om een x-bedrag op mijn bankrekening te krijgen. Die zekerheid heb je nou eenmaal niet in de beginfase als ondernemer.

De doelgroep van ‘The Night Nanny’ lijkt me een lastige; komen jullie alleen bij de rijkere gezinnen van Amsterdam of weten jullie ook een andere doelgroep te bereiken?
Onze voornaamste doelgroep zijn hoogopgeleide ouders, veelal tweeverdieners met een drukke en/of onregelmatige baan die veel tijd in beslag neemt. Deze doelgroep is mondig, assertief en stelt vrij hoge eisen. Ze zijn het gewend hun omgeving in te richten naar hun eigen wensen. Ook speelt geld vaak een kleinere rol waardoor gebruiksgemak des te belangrijker wordt geacht. Hier hebben wij onze dienst dan ook op aan te passen.

Naast deze doelgroep richten we ons ook op ouders van kinderen die ‘s nachts meer (niet medische) zorg behoeven. Het gaat in deze gevallen om kinderen voor wie een pgb (of ander budget) aangevraagd kan worden.

Twijfel om zelf te beginnen? Gewoon doen!
Rachel; jij bent sinds een jaar zelf moeder en Joanne, jij hebt nog een parttime baan op Schiphol. Hoe combineren jullie dit allemaal?
Door goed te plannen. We werken sinds deze zomer drie dagen samen aan The Night Nanny. Op deze dagen gaat Samuel, mijn zoontje van 16 maanden, naar de opvang of naar opa en oma. Joanne werkt twee vaste dagen van de week bij Schiphol. Onze week is dus in principe strak georganiseerd: dat helpt enorm. We weten waar we vanuit kunnen gaan en we hebben voor elke dag een vaste indeling. Dat klinkt misschien saai, maar het is wel wat het best werkt. Ondernemen brengt al genoeg verrassingen met zich mee en dan is het prettig als je de dingen die je wél kan plannen, gepland hebt.

Waar staan jullie met ‘The Night Nanny’ over 5 jaar?
Dan runnen we een bureau dat meerdere opties biedt. Natuurlijk bieden we nog steeds nachtoppas aan, maar daarnaast hebben ook andere opties. Die opties zitten wel in ons hoofd, maar moeten nog concreter worden uitgewerkt. Daar gaan we mee aan de slag!

Willen jullie nog iets kwijt aan studenten die twijfelen om voor zichzelf te beginnen?
Vooral gewoon doen. Met eeuwige twijfel schiet je niets op. Ik denk dat het vooral om de ervaring gaat. Natuurlijk moet je je erop instellen dat het een groot succes gaat worden, maar garantie is het nooit. En ik denk dat je dat vooral niet erg moet vinden of daar bang voor moet zijn. Ik zou het zien als een groot avontuur waarop je van alles leert over jezelf en over allerlei dingen waarvan je nog nooit gehoord hebt. Die nieuwe kennis kan je vervolgens weer inzetten: misschien om de start-up groot te maken. Misschien ook voor weer een nieuw avontuur. Klam jezelf vooral niet vast: blijf steeds kijken naar wat er allemaal mogelijk is en dan zie je steeds meer mogelijkheden.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.