Studenten Openen Impact Conceptstore in Amsterdam Centraal Station!

EnactusOur time is now! Ondernemen met hart voor een ander wordt steeds populairder en dat is heel goed! Nog beter: In toenemende mate zijn studenten aan het leren, experimenteren, vallen en opstaan met sociaal ondernemerschap. En als kers op de allerbeste vegan taart openen studenten van Enactus vandaag dé conceptstore om sociaal ondernemerschap te vieren in centraal station! Wij zijn blij en van de partij met ons UP!SHIRT, maar nu is het podium toch echt voor initiatiefnemers Kimberley Snijders en Lennard Vaarten. KnappeKoppen Eva & Nina in de retail! Daar! Gaan! We!

Hi Kimberley en Lennard! Wie zijn jullie?
Kimberley: Hoi! Ik ben Kimberley, 19 jaar oud en ik rond binnenkort mijn tweede jaar bij University College Utrecht af. Als de dochter van een ondernemer heb ik altijd al een passie gehad voor ondernemerschap en daarom vind ik het extra leuk dat ik dit jaar de voorzitter van Enactus UCU was. Verder ben ik ook een beetje politiek actief als procesbegeleider bij het Nationaal Jeugddebat van de NJR. Tot slot, kan je me volgend jaar in de studentenraad van mijn studie vinden.

Lennard: Ik ben Lennard, 20 jaar oud en zit in het derde jaar van mijn bachelor Cognitive Science & Artificial Intelligence aan Tilburg University. Verder ben ik (nog heel eventjes) voorzitter van Enactus Tilburg University, werk ik als Outreach Manager bij de Tilburg Entrepreneurship Hub en volg ik een opleiding in audio engineering/muziekproductie!

Kimberley Enactus

Kimberley

Kimberley, hoe kom je als geboren en getogen Amsterdamse op de University College Ut(e)recht?
Toen ik moest kiezen wat ik ging studeren vond ik het heel lastig om mezelf te limiteren tot 1 discipline, vandaar de keuze voor Liberal Arts and Sciences. Uiteindelijk heb ik besloten om me aan te melden bij UCU vanwege de grote hoeveelheid internationale studenten. Ik vond Utrecht verder ook een hele leuke stad (ook al blijft Amsterdam altijd dicht in mijn hart).

Glurend op je LinkedIn is Entrepreneurship de rode draad van Lennard! Waar komt deze passie vandaan?
Eigenlijk ben ik er tijdens het eerste jaar van mijn studie dankzij Enactus mee in aanraking gekomen. Ik vond het als lid al supertof om zelf iets moois op te bouwen, met alle praktische bijkomstigheden. Die praktijkervaring gaat in de collegezaal echt langs je heen. Het bestuursjaar was wat mij betreft de kers op de taart.

Lennard Enactus

Lennard

Jullie zijn allebei voorzitter van Enactus! Wat is Enactus voor de ‘few’ die jullie nog niet kennen?
Enactus is een wereldwijde studentenorganisatie rondom het thema sociaal ondernemerschap. Iedereen die lid is van Enactus probeert samen met andere studenten een onderneming op te zetten die niet alleen winst maakt, maar ook een mooie maatschappelijke en/of milieugerelateerde impact maakt. Binnen Nederland zijn er 15 Enactus teams die allemaal toewerken naar het behalen van de Sustainable Development Goals!

Wat cool, en nu openen jullie de eerst SDG Student Conceptstore ter wereld! Hoe is dit tot stand gekomen?
De pop-up store was een plan dat al een tijdje bij Enactus UvA op de plank. Dit jaar besloot hun bestuur er serieus werk van te maken en de andere Enactus Teams er ook bij te betrekken. Wij waren meteen enthousiast en zijn er samen met Enactus UvA mee aan de slag gegaan!

EnactusWat voor cools kunnen we de komende twee weken allemaal kijken kijken én kopen?
Kom vooral langs in de pop-up store als je de toekomst van duurzaam ondernemen wil zien. We hebben tassen gemaakt van fietsbanden, sokken ontworpen door de kinderen van vluchtelingen en zelfs brood gebakken van biergranen. Alle SDGs komen aan bod op hun eigen manier en alles is bedacht door studenten van Enactus.

De vraag die we altijd stellen (en jullie als geen ander kunnen beantwoorden): zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Kimberley: Als je een fantastisch idee hebt, moet je jezelf vooral niet laten tegenhouden door administratieve belemmeringen of een gebrek aan ervaring. Ik heb dit jaar geleerd dat het opzetten van een bedrijf niet alleen is weggelegd voor studenten met een mooi CV. Er zijn voldoende mensen die een succesvol bedrijf hebben weten op te zetten zonder een hele hoop werkervaring. Er zijn er ook zat ondernemers met veel ervaring die nog steeds niet weten wat het geheim is. Ik kan je het geheim ook niet vertellen, maar in mijn ogen is het vooral belangrijk om gedurende het hele proces nieuwsgierig te blijven en te leren van je fouten.

Lennard: Het is maar net wat je het beste ligt. Bij werken in loondienst ruil je een stukje autonomie/vrijheid in voor een stukje zekerheid, wat voor sommigen erg waardevol is en voor anderen weer niet. Ik zou studenten vooral aanraden om altijd datgene te kiezen waar ze de grootste passie voor hebben, en daar met volle overtuiging voor te gaan. Als dat ondernemen is zeg ik: ga ervoor!

EnactusWaar kunnen we jullie over 5 jaar tegenkomen? #dreambig 
Kimberley: Hopelijk in een appartement in New York, ik heb het gevoel dat ik mijn meest authentieke zelf kan zijn in zo’n grote metropool. Er zijn zo veel mensen in de stad dat je bijna onzichtbaar wordt en dat vond ik echt een fantastisch gevoel toen ik er voor het eerst was. En als ik echt groot mag dromen, werk ik over 5 jaar in New York als een sustainable development advisor voor de Verenigde Naties.

Lennard: Als we toch big aan het dreamen zijn: in de muziekwereld! Ik schrijf/produceer al een tijdje muziek en ben van plan na mijn bachelor te beginnen aan de master Music & Technology aan de HKU. Muziek op de markt brengen is ook een soort van ondernemen, hè?

Tot slot, dit weet nog bijna niemand over jullie? 
Kimberley: Ik ben misschien niet zo muzikaal weggelegd als Lennard, maar ik heb wel gecrowdsurfd in een club in Praag.

Lennard: Toen ik een 9 jaar oude Michael Jackson fan was heb ik mezelf de moonwalk aangeleerd. Als je naar de pop-up store komt geef ik wel een demonstratie 😉

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.