Stijn zoekt een UFO-piloot als HEISA Ambassadeur!

Heisa Stijn Folkers

Hela. Hola. HEISA! In een vegan wereld waar we dood worden gegooid met duurzaamheid, hipsterkoffie en plastic soep, is een beetje minder zwaartekracht ook wel leuk. En dat is precies waar HEISA voor staat! Wat is het dan? Dat gaan we niet in de intro vertellen, maar zeker weten dat het fun is. Oprichter Stijn Folkers had in alle fashion startup drukte de tijd voor een interview, dus KnappeKop Roos ging meteen op de intergalactische koffie!

Wie is Stijn?
Hallo! Ik ben Stijn, 24 jaar oud en onlangs afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op de Erasmus Universiteit ben ik begonnen met de studie Bedrijfskunde. Na een 5-jaar lang durende Bachelor vond ik het mooi geweest, en besloot ik dat ik mijn Master Strategic Entrepreneurship maar eens in één jaar moest gaan binnenkoppen. Dit is afgelopen zomer gelukt.

Wanneer besloot je een eigen bedrijf te beginnen?
Al vroeg merkte ik gelukkig dat ik een passie had voor ondernemen. Toen ik op mijn 17e net mijn eerste stappen in de collegebanken zette, besloot ik na een paar hoorcolleges met een vriend van me dat gaaf zou zijn om een ‘passief’ inkomen te hebben om het dure studentenleven te kunnen bekostigen. In die tijd waren koptelefoons erg hip, dus het leek mij gaaf om daar iets mee te doen. Zo onstond eigenlijk MyHeadphone, een webshop in koptelefoons. We hadden eigenlijk geen plan, we klopten gewoon aan bij verschillende leveranciers met de vraag of wij hun koptelefoons mochten verkopen. Financieel gezien hadden we er nog weinig verstand van. Op onze eerste bestelling ooit maakten we verlies, omdat we een foutje hadden gemaakt in de berekening met BTW. Jong en onervaren, zullen we maar zeggen.

Je hebt de master Strategic Entrepreneurship gevolgd aan de Erasmus, welke lessen heb je hier geleerd?
De eerste les die ik leerde is dat je geen studie Entrepreneurship moet gaan volgen om te leren ondernemen. Dit klinkt vrij cliché maar je leert toch het meeste door het gewoon te doen. Wel werd mijn kennis verbreed door twee vakken. Bij het vak Bootstrapping leerde ik hoe je met eigenlijk geen tot geringe financiële middelen toch kunt ondernemen alsof je een flinke investering achter je hebt. Denk hierbij aan technieken als barter trading (ruilen met je eigen producten), of het aanbieden van variabele comissies aan mensen die je nog niet kunt betalen, op basis van je (verwachte) omzet. Dit heeft mij als ondernemer erg geholpen, al bootstrapte ik daarvoor zelf ook al regelmatig. Bij een ander vak leerden we dat het erg belangrijk is dat je je product en de markt goed test, voordat je iets op de markt brengt. Voor mijn nieuwe bedrijf HEISA heb ik hier handig gebruik van gemaakt, zo heb ik voor de nieuwe collectie (die een tijd geleden online is gekomen) een aantal focus groups gehouden met een selecte groep bestaande klanten, en heb ik een vragenlijst uitgestuurd naar al mijn huidige klanten. De feedback uit deze vragenlijst en focus groups waren erg waardevol.

Je nieuwste kindje is HEISA, hoe ben je hierop gekomen?
Op een zomerse dag, in 2015, stond ik ergens op een festival. Raketijsje in de hand, genieten van de zon. Ik zag iemand met een pet op, keek naar mijn smeltende raketijsje, en dacht, hier moet ik iets mee doen. Het leek mij gaaf om een soort cryptische hint te maken naar festivals en de middelen die mensen van de wereld brengen.

In eerste instantie begon HEISA als een festival-grapje, maar omdat ik behoorlijk perfectionistisch ben, werd het al vrij snel een serieus project. Zo wilde ik de petten per sé van de beste kwaliteit hebben, wat mij een hoop samples en bijna een jaar vertraging opleverde. Zo ging ik uiteindelijk in september 2016 pas live, net na het festivalseizoen van dat jaar.

Onlangs heb je je nieuwe collectie uitgebracht. Richt je je nog steeds op festivals?
Sinds mijn afstuderen afgelopen zomer, ben ik eigenlijk fulltime bezig geweest met de nieuwe collectie van HEISA. Mijn uitgangspunt was het raketijsje, een opvallend design dat catchy is en waar een dieperliggend verhaal achter zit. Het raketijsje zelf is onschuldig, maar de combinatie met de space-achtergrond wekt een herkenbaar gevoel op bij de klant.

Voor de nieuwe collectie heb ik een gebrainstormd met een aantal designers, het aantal designs flink uitgebreid en t-shirts en truien toegevoegd aan het assortiment. De focus van de nieuwe collectie is niet meer volledig op festivals, omdat de collectie een bredere gedachte uitdraagt. De nieuwe collectie presenteert zich als dé ambassadeur van het vrije leven. Zo heb ik een aantal space-designs (disco-planeet, verwijzing naar astronauten), maar heb ik ook zomerse, onschuldige designs (waterijsjes die samen een hart vormen, radioactieve watermeloen), en verwijzingen naar de groene visie die ik met HEISA uitdraag (leaf me alone).

Een beetje zweverig, maar dat past wel bij HEISA. Het gedachtengoed van HEISA is als volgt: HEISA is een plek waar de dagelijkse regels niet gelden, leeftijd niet bestaat en waar je de zwaartekracht van de samenleving even achter je kunt laten.

Naast het gedachtegoed dat het merk uitdraagt, is de nieuwe collectie hipper, kleurrijker en modieuzer dan de oude collectie. Petten zijn er in alle kleuren van de regenboog. T-shirts en truien zijn van organisch of gerecycled katoen, met felle kleuren en opvallende designs.

HEISA heeft een groene visie, kan je hier wat meer over vertellen?
Ondanks het feit dat HEISA het ‘luchtige’ gevoel, het ontbreken van zwaartekracht uitdraagt, is duurzaamheid en kwaliteit bij HEISA erg belangrijk. Omdat er tegenwoordig veel vervuilende kledingmerken zijn, vond ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de wereld. Daardoor heb ik besloten om de t-shirts en truien van HEISA van organisch katoen te maken. Daarnaast ben ik in overleg met een partij om bomen te gaan planten bij elke bestelling die er bij HEISA gedaan wordt. Zo hoeft de klant zich ook niet schuldig te voelen over zijn aankoop. Het streven van HEISA is tevens om in de toekomst alle producten organisch te maken, en hiermee een toonaangevend kledingmerk te worden dat de planeet niet vervuilt.

Fashion start-ups komen en gaan. Wat is de strategie om vandaag te dag uit te groeien tot een gerenommeerd label?
Uniek zijn is niet voldoende. Tegenwoordig zie je juist dat basic merken erg groot worden, door de juiste marketing-kanalen in te zetten. De meest succesvolle kledingmerken van dit moment dragen een bepaalde lifestyle uit, zo hebben ze vaak een eigen community van bekende mensen, hebben ze eigen magazines en organiseren ze evenementen rond hun producten. Door een kledingstuk te kopen van een bepaald merk, willen klanten het gevoel hebben dat ze onderdeel van een merk zijn, in plaats van slechts een onderdeel van het merk te kopen. Het verschil zit hem dus in de totale experience van een merk in plaats van de focus op de kleding zelf, en dit is dus ook grotendeels branding en marketing.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik zou studenten zeker aanraden om te gaan ondernemen. Misschien is het niet voor iedereen weggelegd, maar als je het niet probeert weet je het natuurlijk ook niet. Je leert er in ieder geval van op eigen benen staan en de wereld te zien vol kansen in plaats van problemen. De mindset die je ontwikkelt door ondernemen kan op alle fronten in je leven erg waardevol zijn, ook al faalt je bedrijf en besluit je alsnog te gaan werken voor een baas.

Cliché maar oke, waar staan Stijn en Heisa over 5 jaar?
Over 5 jaar heeft HEISA als gevestigd merk internationale bekendheid in Europa verworven en bezit HEISA enkele flagship stores in onder andere Nederland, Engeland, Duitsland Italië, Frankrijk en Spanje. Verder is HEISA dan gevestigd als lifestyle brand, met eigen festivals.

Ikzelf werk dan vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam en ga me voornamelijk richten op branding en productie, samen met een gevestigd team van knappekoppen!

Tot slot, welke (micro)celebrity zou je heel graag in een Heisa shirt willen zien?
Ik denk dat de UFO piloot dé perfecte ambassadeur zou zijn voor HEISA. Hij leeft onze tijd ver vooruit, is ruimdenkend en niet bang uitspraken te doen over zijn idealistische voornemens om de wereld vooruit te helpen, al dan niet met hulp van buitenaf.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.