Stefan strijdt tegen het wereldwijde tekort aan water!

Stefan Brouwer Brineys

Een tekort aan schoon drinkwater is een groot probleem in Kenia, maar er komt een dag dat niemand zich meer zorgen hoeft te maken over drinkwater. Zo! Dat is nog eens een waanzinnig goed streven. En daar gaat Stefan Brouwer met Brineys aan bijdragen! Ben jij benieuwd hoe? Lees dan snel het interview met KnappeKop Lotte!

Hi Stefan, wie ben jij?!
Hi Lotte! Ik ben 23 jarige atypische techneut. Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd, maar kon het nooit laten om over de schutting te kijken naar wat er nog meer is. Ik ben iemand die aangaat op complexe vraagstukken. Kwesties die onmogelijk lijken om op te lossen, zoals het wereldwijde tekort aan drinkwater. Verder ben ik ook muzikant en speel ik als drummer in een band.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

Had jij, terugkijkend, ook voor de studie werktuigbouwkunde gekozen? 
Ik vind dit een lastige vraag. Ik was 17 toen ik die keuze maakte, en dat was voor mij nou niet echt een tijd dat ik bewust keuzes maakte. Ik weet nog steeds niet of het de “juiste” keuze is, ik denk dat niemand weet wat juiste keuzes zijn. Wel weet ik dat ik blij ben met het feit dat ik nu aan toffe vraagstukken kan werken, en daar heeft werktuigbouwkunde me wel bij geholpen.

Waar(door) is het sociaal ondernemende vuurtje gaan branden?
Vanaf het 2e jaar van mijn studie deed ik een aantal studie-overschrijdende vakken en programma’s. Ik weet niet of dat hetgeen is wat mij beïnvloed heeft. Wel weet ik dat ik rond mijn 18e begon te realiseren dat ik bepaalde talenten heb. Niet per se bijzonder, maar juist net als iedereen. Deze gedachte triggerde mij om na te denken over hoe ik mijn talenten op zo’n manier kan inzetten dat ik iets nuttigs kan betekenen voor de mensheid.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

En is vanuit die gedachten ook Brineys onstaan?
Absoluut. Met het besef dat je iets nuttigs kan doen ben je nog nergens. Ik kwam er vrij snel achter dat ik niet de enige was die worstelde met de vraag: ‘wat moet ik met mijn talenten en vaardigheden?’. Dus ik besloot een groep op te zetten genaamd de Ideeënbrouwerij, waar mensen in een onafhankelijke omgeving samenwerken om ideeën te ontwikkelen. We dachten in die groep vaak na over grote vage vraagstukken zoals energietransitie, sociale ontwikkeling en zo ook het wereldwijde tekort aan water. Doordat we een open sfeer hadden lagen er zo wel 20 ideeën op tafel en één daarvan was om drinkwater uit zeewater te produceren.

Wat goed! Worden er niet al heel veel projecten uitgevoerd voor de ontwikkeling van drinkwaterbronnen?
Je hoeft maar kort onderzoek te doen om erachter te komen dat er heel veel waterprojecten gedaan worden. Het probleem is dat veel van die projecten gebrek hebben aan lange termijn visie, omdat ze op projectbasis uitgevoerd worden. Met andere woorden, er wordt niet nagedacht over hoe en wie het onderhoud gaat doen en wie dat gaat betalen. Daardoor mislukken 35-50% van de waterprojecten binnen 2-5 jaar.

Drinkwater uit zeewater produceren is ook niet nieuw. Sterker nog, de technologie waar we het over hebben heet omgekeerde osmose en is al ver ontwikkeld. Met deze techniek kun je zout van zeewater scheiden zodat je zoetwater overhoudt om te drinken. Het nadeel van deze techniek is dat je super zout water (brine) overhoudt wat slecht is voor het milieu om terug te storten in de zee. Daarnaast is de technologie ook vrij duur.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

Maar gelukkig is er Brineys!
Wij hebben een simpele oplossing voor de problemen die ik hiervoor noemde. Het super zoute water waar we het over hadden, brine (hier komt de naam Brineys vandaan), gebruiken we om zout mee te maken. Dit zout verkopen we in Nederland zodat mensen bij kunnen dragen aan het lange termijn oplossen van watertekort, simpelweg door zout te kopen.

Op deze manier genereren wij inkomsten zodat we onze installaties kunnen onderhouden en ook nieuwe installaties kunnen bouwen. Daarnaast hebben we geen negatieve milieu gevolgen door het storten van brine water. Dat is onze manier van lange termijn impact maken met water.

Waar kunnen we jullie zoutvaatjes kopen?
Op verschillende plekken! Uiteraard op onze webshop, en tegenwoordig ook in een aantal winkels: In Zwolle bij Lokaal Ideaal en bij Taronja, In Wageningen bij Kruiden Al Diwan, bij Het Paradijs in Enschede en in Zeewolde bij de MMM-boerderij en de RCN-winkel.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

Hari (woont in India)

Samen met Kas van ’t Loo, Hari Subbish Kumar Subramanian en Jasper van Asselt vorm jij het Brineys dreamteam! Hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
Kas houdt zich bezig met de financiën en de positionering van Brineys. Jasper is verantwoordelijk voor de productie de huidige zoutvaatjes en zal ook een rol krijgen voor de eerste waterinstallatie. Hari is verantwoordelijk voor de kwaliteit en hygiëne van onze producten en denkt mee over hoe we impact maken met water. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop en ga ervoor zorgen dat de eerste drinkwaterinstallatie in Kenia wordt gebouwd.

Overschaduwt de pandemie de problematiek in ontwikkelingslanden? 
Ik denk dat problemen die dichtbij ons komen er altijd voor zorgen dat we niet meer helder zien welke problemen er op lange afstand plaats vinden. Ik neem dat mensen niet per se kwalijk, aangezien het logisch is dat mensen zich voornamelijk druk maken over de problemen die ze zelf ervaren. Wel weet ik dat veel mensen in Kenia de pandemie minder serieus nemen. Niet omdat het “wappies” zijn, maar omdat ze veel serieuzere problemen hebben, zoals een tekort aan drinkwater of slecht sanitair. En het is wel goed om te blijven onthouden dat we de problemen die in ontwikkelingslanden spelen een veel grotere impact hebben op hun leven dan de problemen die wij hier ervaren.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

De vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk dat je eerst je eigen talenten moet ontdekken en op basis daarvan zijn moet bepalen hoe je de wereld wilt verkennen. Voor mij is het opzetten van een onderneming een geschikte manier, maar dat kan voor een ander iets anders betekenen. Wel denk ik dat het altijd goed is om jezelf uit te dagen om dingen te doen waar je je niet comfortabel bij voelt. Zo creëer je kansen om jezelf te ontwikkelen en soms ben je verbaasd over wat je allemaal wel niet kan.

Wat staat er op de agenda voor Brineys?
We zijn sinds februari gestart met de verkoop van zout, om te onderzoeken of het aanslaat in de Nederlandse markt. Deze inkomsten worden gebruikt voor de bouw van onze eerste drinkwaterinstallatie. Komende zomer gaan we naar Kenia om afspraken met organisaties waar we nu contact mee hebben concreet te maken. De locatie is al bepaald en we willen rond mei 2022 hier een 5 m³/dag installatie draaiende hebben. Vanaf dan zullen we bezig zijn met het laten groeien van het bedrijf en kunnen we ons concept bewijzen. Als we het concept hebben bewezen zijn we van plan om rond 2025 naar grotere investeerders te stappen zodat we ons concept om meerdere plekken kunnen dupliceren.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

Welke docu’s en/of boeken kan jij adviseren om meer over Kenia te weten te komen?
Marla Smith-Nilson verteld een goed verhaal bij TEDxPortland. Hier komt goed naar voren dat het probleem omtrent water niet alleen gaat over water drinken, maar ook over voedsel, hygiëne en veiligheid (er bestaat een begrip genaamd water-wars). Water is de basis van leven en ontwikkeling. Daarnaast is de ‘Explained docu’ van Netflix genaamd World’s Water Crisis een goede om het totaal plaatje te zien en de invloed van klimaatverandering. Ook kun je natuurlijk onze eigen video’s bekijken op onze Youtube pagina om het probleem (en onze oplossing) beter te begrijpen.

Welke celebrity zou je heel graag willen strikken als ambassadeur voor Brineys? 
Onze koning Willy! Een man die ook actief is in de water sector. We hebben hem een zoutvaatje opgestuurd als cadeau voor zijn verjaardag. Het zou mooi zijn als hij ambassadeur zou willen worden.

Tot slot, dit weet nog niemand over Stefan? 
Ik heb geen hekel aan carnaval (sterker nog ik ga ieder jaar), maar wel aan carnavalsmuziek. Toch heb ik laatst samen met wat vrienden en een paar biertjes een carnavalshit geschreven. Ik weet niet zo goed of ik hier nou trots op moet zijn op het feit dat best wel veel mensen enthousiast reageren.

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

Stefan Brouwer Brineys Drinkwater

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.