Spott. On: Wij runnen de vetste concept store van Amsterdam!

Concept storeHET is hip. Spott. en happening! Wie of wat is het dan?! Als je nog niet van Spott. hebt gehoord, heb je waarschijnlijk onder een vrachtwagen met stenen gelegen, want ze bestaan al meer dan een half jaar! Doesn’t ring a bell? Nog steeds geen idee? Oké komt ie: Spott. is DE pop-up concept store waar jonge ondernemers hun product of dienst kunnen verkopen. Dit vinden wij misschien wel het allervetst en daarom willen wij en jij nu meer weten! Gelukkig mocht KnappeKop Syb een paar vragen stellen aan Jamil en Kelly, onderdeel van team Spott.!

Let’s go Jamil en Kelly, wie zijn jullie?
Jamil: Ik ben Jamil en ben 22 jaar oud en woon al m’n hele leven in het fantastische Almere. Mijn ouders zijn 30 jaar geleden vanuit Ghana naar Nederland gekomen, maar zelf ben ik geboren en getogen in 036! Ik volg op de Hogeschool Windesheim Flevoland de opleiding Human Resource Management en zit nu in het derde jaar. Als toekomstige HR-manager wil ik de tevredenheid van mijn werknemers waarborgen en bijdragen aan hun ontwikkeling. Vroeger had ik altijd de droom om profvoetballer te worden, maar tegenwoordig ben ik op dat gebied alleen nog actief op de playstation!  Ik ben altijd wel in voor gezelligheid en bezoek ik graag diverse feestjes en festivals! Lekker cliché, mijn excuses haha.

Kelly: Ha Syb! Ik ben dus Kelly, 21 lentes jong, geboren en getogen in Zaandam en de jongste van 4 kinderen (maar zeker niet de verwenste, zoals ze meestal zeggen). Sinds mijn jonge jaren was ik erg gepassioneerd van de hotellerie wereld, dus ben ik naar de Middelbare Hotelschool in Amsterdam gegaan. In het laatste jaar van deze opleiding ben ik naar Amerika gegaan voor een management stage en wauw wat heb ik daar veel geleerd! Na dit avontuur besloot ik International Hospitality Management te studeren in Leeuwarden. Waarom Leeuwarden hoor ik je nu denken? Omdat dit mij wel een goede opstap leek na Amerika ;). Met mijn grote horeca hart kan ik eigenlijk niet anders zeggen dan dat mijn werk mijn hobby is (en andersom), maar daarnaast houd ik ook van heel lekker uit eten gaan (een en al horeca dus).

Jamil, jij werkt als recruiter bij Olympia Amsterdam, vind je recruitment een mooi vak?
Recruitment vind ik een ontzettend leuk en mooi vak. Ik ben erg competitief ingesteld en maak er voor mezelf een wedstrijd van om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Daarnaast geeft het mij een prachtig gevoel als ik met mijn baan kan bijdragen aan de ontwikkeling van diverse mensen; “Lets Make the Netherlands great Again!”. Ik kan mij nog goed herinneren, dat ik een kaartje kreeg van een uitzendkracht, zij wilde mij bedanken voor het feit dat ik haar had geholpen aan een leuke baan. Die waardering, hoe klein ook, kan een groot verschil maken

Kelly <3 horeca! Droom je van een eigen hotel/ restaurant / café?
Oh dat was zeker altijd mijn droom! Het was dat en ook echt niks anders. Maar na een tijdje kom je er toch achter dat een eigen restaurant veel meer van je vraagt dan wat experience in de hospitality. Daarom ook dat ik nu de minor ondernemerschap volg op de HvA om mezelf breder te ontwikkelen. De horeca zal altijd een deel van mij zijn en ik vind het het mooiste vak wat er is, maar na 6 jaar studeren en werken in de hospitality vind ik het nu ook heel leuk om mensen met een andere achtergrond en passie te leren kennen.

Jullie studeren (ver) buiten Amsterdam in Almere en Leeuwarden. Hoe zijn jullie dan bij Spott. beland?
Jamil: Zoals vrijwel elke derdejaars HBO-Student moesten wij een minor kiezen en een hele goede vraag, waarom niet dichter bij huis dan? Nou, Amsterdam heeft altijd wel een plekje in ons hart gehad. Het is de mooiste stad van Nederland! Tijdens de trip naar Texel met onze minor klas kregen wij de kans om Spott. 2.0 op de map te zetten. Na een lichte twijfel van mijn kant, ben ik toch helemaal overgehaald, en run ik nu de vetste pop-up store van Amsterdam!
Kelly: Haha, al mijn studie vrienden verklaarde mij een beetje voor gek toen ik koos om mijn minor in Amsterdam te doen. Bij mijn studie is het heel gebruikelijk dat je voor je minor naar Bangkok, Bali of Zuid-Afrika gaat waar het voornamelijk 6 maanden lang feesten is. Maar na 1,5 Leeuwarden vind ik het toch wel heel fijn om weer terug in Amsterdam te zijn. Toen ik hoorde van de Spott. was ik er heel snel bij met mijn inschrijving voor de minor. Want eerlijk, wanneer krijg je nog de kans om een winkel te runnen op zo’n coole locatie?!

Jullie zijn net begonnen en bouwen voort op de legacy van de foundersgroep. Komen jullie visies voor Spott. overeen?
Jamil: Jazeker! In de overdragende fase hebben wij een erg goed gesprek gehad met de foundersgroep. Hierbij was het erg belangrijk dat wij goed begrepen wat de visie van de vorige groep was. Het grote verschil is dat wij ons niet meer alleen focussen op alleen de winkel Spott. Wij willen echt van Spott. een brand maken en een mooi platform voor jonge ondernemers.
Kelly: Wat Jamil zegt! In het begin is het natuurlijk even zoeken, je hebt opeens een winkel en kijkt elkaar soms even hopeloos aan, maar daarna pakken we het gewoon weer op. Over een ding waren wij als team het al heel snel eens, wij willen een sterke band met de ondernemers! Spott. is niet alleen een winkel, maar Spott. is een prachtig idee waar studenten, ondernemers, inspirators en andere geïnteresseerden samenkomen en waar mooie dingen ontstaan. 1 + 1 = 3!

Voor wie nog geen idee heeft, wat is Spott. in het kort 😉 ?  
Spott. is een pop-up store gelegen in een hele leuke straat van Amsterdam, de Czaar Peterstraat. Spott. wordt gerund door vijf studenten die het komende half jaar de minor Ondernemerschap volgen. Bij Spott. hebben wij de leukste gifts en gadgets die allemaal zijn gemaakt door student entrepreneurs! Van sportbier, tot t-shirts en lampen. Maar Spott. is veel meer dan een giftshop! Zo hebben we een expositie ruimte die nu dient als ‘art gallary’ waar je mooie schilderijen kunt vinden, maar deze ruimte wordt ook gebruikt als event space.
Bij Spott. is eigenlijk alles mogelijk, wilt de ondernemer een workshop bij ons geven? Kan. Wilt de ondernemer zijn nieuwe product bij ons lanceren? Kan. Wij staan voor veel ideeën open! Want het gaat erom dat wij als Spott. samen met de ondernemers mooie dingen kunnen creëren.

Waar halen jullie je (conceptstore) inspiratie vandaan?
Onze inspiratie komt eigenlijk heel cliché uit “het dagelijks leven”. Tijdens gesprekken met ondernemers, klanten en onze medestudenten komen wij al erg snel op diverse ideeën. Voor ons is het erg belangrijk te kijken vanuit de ogen van onze klant. Daarnaast proberen wij echt out of the box te gaan denken. Niet bang zijn om fouten te maken, maar genieten van elk moment dat wij deze winkel mogen runnen. Niet iedereen kan zeggen, dat hij/zij zijn eigen pop-store in Amsterdam heeft!

Wanneer kan een geïnteresseerde jonge ondernemer zich aanmelden om in Spott. te liggen?
Begin april zal onze 2.0 opening plaatsvinden. Ons doel is dus om de winkel vol te krijgen met nieuwe exclusieve en unieke producten. Spott. richt zich op producten en diensten waar een verhaal achter schuilt. Dus ben jij een student met een HvA achtegrond? Neem dan contact met ons op om ons te overtuigen van jouw unieke product with a story

Welke producten, die er nu liggen, vinden jullie zelf heel cool?
Jamil: Goede vraag! Persoonlijk vind ik de Donkerlicht lampen echt supervet. Deze gasten produceren handgemaakte industriële lampen, waarvan je er gewoon 1 in huis MOET hebben. Dit is trouwens ook wel een van ons best lopende producten, dus daar zijn wij heel trots op. Ook de Snaaiplank is een heel bijzonder product. Dit is een borrelplank in allerlei verschillende maten, en gemaakt vanuit 40 jaar oude kaasplanken. Het is mooi om te zien wat voor toffe ideeën er ontstaan bij de studenten!
Kelly: Oei moet ik nu niet zeggen dat ik elk product heeeeeeel cool vind? Dat vind ik namelijk ook 😉 Maar als ik toch een product moet noemen, dan ga ik voor Crafthings Jewerly. Deze sieraden zijn zo artistiek dat het heel bijzonder is. Van de gekste oorbelletjes tot ringen, alles wordt handgemaakt. Daarnaast vind ik ook Spils Bier een heel leuk concept. Bier voor na het sporten wordt het genoemd, met 1.2% alcohol en gezonde mineralen en eiwitten, dat is toch niet normaal leuk!?

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Jamil: Of wij het studenten aanraden? Het verschilt heel erg. Ik heb niet van kleins af aan altijd de ambitie gehad om te ondernemen. Mijn probleem was dat ik niet goed wist wat ik wilde doen. Er zijn een hele hoop studenten die heel goed weten ze willen. Als jij een passie hebt en een droom ga er dan ook voor! Twijfel niet, maar geloof in jezelf en in je eigen kunnen. Een goed uitgedacht plan is dan wel mooi meegenomen.
Kelly: Daar ben ik het heel erg mee eens! Ondernemen is niet zomaar iets wat je even doet, dus weet goed wat je wilt voor je er aan begint. Maar geloof me, zodra je er eenmaal in zit is het echt het meest leerzame wat je kan mee maken. Het gaat met vallen en opstaan, maar ik weet nu wel dat zelf ondernemen de beste leerschool is!

Zoals het er nu uitziet stopt Spott. na eind mei als het studiejaar afloopt. Willen jullie (stiekem) niet door?
Jaaaa natuurlijk wel! De kennis en ervaring die wij de komende periode gaan opdoen zouden wij graag willen doorzetten naar Spott. 3.0. Nu zijn wij nog druk bezig om van Spott. 2.0 een groot succes te maken en dat heeft echt onze prioriteit op het moment. Maar hoe mooi zou het zijn als Spott. uitbloeit tot iets wat blijvend is?! Wij zeggen nooit nooit.. dus alle ideeën zijn welkom!

Tot slot, welk product zouden jullie heel, heel, heeeel graag in de winkel willen?
Hmmm.. MAEYA vinden wij persoonlijk een supervet product! Tassen gemaakt van vissenleer, yes please! Ook Schnellebrillen vinden wij tof en daar zijn wij nu druk mee in gesprek, dus hopelijk liggen deze gekke maar toffe brillen Schnel in de winkel! Daarnaast willen wij gewoon heel graag producten in de winkel met een tof verhaal. Maar ook willen wij de energie en enthousiasme bij de ondernemers zien, want daar draait het nu bij Spott. allemaal om; passie!

Enthousiast na deze blog? Shop dat je niet meer kan bij Spott.! Dinsdag tot zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00! Check hier en hier voor meer!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.