Speltip Tijmen: Het allermooiste fan item!

Tijmen Zonderwijk Bob Zonderwijk

De Braziliaanse legende Pelé houdt nog steeds het record als het gaat om het duurste gedragen voetbalshirt ooit. Het samba-geel met het legendarische rugnummer 10 ging voor ruim twee ton dollars onder de hamer. Met de booming van het internet web 2 tot 8.0 (in welk tijdperk zitten we nu?!) kan het je niet ontgaan zijn dat het sparen van sports memorabilia een grote en groeiende markt is geworden. Sparen is leuk, evenals bezit, maar het is niet erg duurzaam. Des te leuker dat Tijmen Zonderwijk met broertje Bob MatchWornShirt.com heeft bedacht. Op hun platform worden bijzondere wedstrijdgedragen en gesigneerde voetbalshirts geveild waarvan de opbrengst ten goede komt aan goede doelen van de club en betrokken instanties! Hier willen we meer over weten, dus KnappeKop Floor langs de lijn! 

Trossen los! Wie is Tijmen? 
Dat ben ik, 30 jaar en sinds begin dit jaar fulltime dedicated aan MatchWornShirt. Hiervoor heb ik fiscaal recht gestudeerd aan de UvA en ben ik fiscalist geweest in Amsterdam. Eerst een jaar bij Loyens&Loeff en daarna 3 jaar bij Baker McKenzie.

Speltip Tijmen: grasvlekken zin het allermooiste fan item!

Fiscaal recht is de laatste jaren populairder geworden maar kende daarvoor niet veel aanmeldingen. Waarom heb jij voor dit vakgebied gekozen?
Ik vond fiscaal recht een grotere uitdaging omdat ik de vakken tijdens mijn studie moeilijker vond dan bijvoorbeeld ondernemingsrecht of arbeidsrecht. Ik denk dat ik daarom voor fiscaal recht heb gekozen.

Je corporate carrière in retroperspectief: wat vond je wel en niet leuk?
Zowel bij Loyens als bij Baker heb ik een leuke tijd gehad. Ik vond 2 dingen belangrijk. Ten eerste om bij een vooraanstaand kantoor te werken om zoveel mogelijk te kunnen leren en ten tweede dat ik echt leuke collega’s had. Daarnaast worden mooie dingen georganiseerd zoals skitrips en voetbaltoernooitjes in het buitenland. Wat mij tegenviel is dat advocatenkantoren ouderwets zijn. Qua strategie wordt veel vanuit de werkgever geredeneerd in plaats van te kijken waar de kracht van een werknemer ligt om er zodoende zoveel mogelijk uit te kunnen halen. Daarnaast vond ik het moeilijk om binnen een groot bedrijf iets te bewerkstelligen omdat er veel bureaucratische rompslomp is. Maar wat ik het minste mis is het moeten schrijven van mijn uren – per 6 minuten.

Wist je stiekem altijd al dat je voor jezelf zou gaan beginnen?
Niet per se, al heb ik wel altijd gedacht dat als ik een goed idee zou hebben ik er dan voor zou gaan. Als ik 70 ben kijk ik liever terug op iets wat ik geprobeerd heb maar niet is gelukt. dan dat ik 40 jaar voor hetzelfde bedrijf heb gewerkt en de stap niet heb gezet.

Hoe ben je op het idee van Matchwornshirt gekomen?
Ik wilde een cadeau kopen voor in het nieuwe kantoor van mijn vader. Een item waar mensen over beginnen te praten als ze binnen komen lopen en wat bovendien iets over hem vertelt. Hij heeft niet veel met kunst of fotografie, maar wel met voetbal. Daarom wilde ik een wedstrijdgedragen voetbalshirt van een wedstrijd waar we samen zijn geweest laten inlijsten. Dit is een uniek item: met de grasvlekken er nog in en uiteraard gesigneerd door de betreffende speler. Echter zag ik dat er weinig shirts werden aangeboden, terwijl het in mijn ogen toch het allermooiste fan item is. Toen zijn we het concept voor een verzamelplatform voor alleen wedstrijdgedragen, gesigneerde voetbalshirts begonnen.

Wat waren de uitdagingen in de opstartfase? Was het moeilijk om clubs aan boord te krijgen?
Nederlandse voetbalclubs krijgen tot wel 200 verzoeken per dag van mensen die iets van ze willen. Het was daarom moeilijk om op te vallen en aan tafel te komen. Verder was er in de opstartfase nog weinig structuur waardoor processen meer tijd kosten dan je van tevoren incalculeert. Inmiddels hebben we het fundament gelegd en werken we vanuit een fijn kantoor, waardoor we ons beter kunnen focussen op de groei van het bedrijf.

Je broertje Bob zit sinds kort ook in de business! Hoe zijn de taken verdeeld?
We hebben geen strakke scheiding in taken en doen beiden van alles. Al neemt Bob meer de marketing en online kant voor zijn rekening en werkt hij veel samen met onze CTO Arthur. Ik houd me voornamelijk bezig met het contact met de clubs en acquisitie.

Wat zijn de plannen voor het aankomende seizoen? Uitbreiden naar een elftal en internationaal?
Op 14 september lanceren we ons nieuwe platform, dat we al een half jaar aan het ontwikkelen zijn. Vervolgens willen we de eerste stap naar het buitenland zetten. Komend jaar zoeken we twee stagiairs die samen met ons deze stap gaan zetten. Binnen een jaar willen we twee nieuwe medewerkers aannemen. Het is daarom leuk voor stagiairs dat ze kunnen doorgroeien in een vaste aanstelling.

Veel profvoetballers hebben tegenwoordig ook zelf een stichting. Kan jij verklaren waarom dit zo is? Zitten hier fiscale voordelen aan?
Ik denk dat veel voetballers na een glansrijke carriere iets terug willen doen voor de samenleving of de omgeving waar ze vandaan komen. Ze hebben een groot netwerk/bereik en bedrijven verbinden graag hun naam aan deze voetballers. Door het oprichten van een stichting kunnen ze bijvoorbeeld benefietavonden organiseren of hun netwerk vragen om donaties te doen om geld in te zamelen voor de door hen gekozen goede doelen. Volgens mij zitten hier geen fiscale voordelen voor de voetballers zelf aan, haha!

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik ben zelf tijdens mijn master een onderneming gestart en heb toen ervaren hoe moeilijk het is om steeds het wiel te moeten uitvinden. Daarom denk ik dat je na een paar jaar werkervaring sneller stappen kan maken in het opzetten van een bedrijf. Het belangrijkste blijft echter dat je een goed idee hebt waar je echt in gelooft. Vanaf dat moment moet je niet te veel nadenken en er gewoon zo snel mogelijk voor gaan.

Tot slot, op welk shirt uit het nieuwe seizoen ga jij zelf ook bieden?
Wij bieden zelf niet op de shirts op ons platform. Als ik zou moeten kiezen dan zou ik een graag een shirt van Tottenham Hotspur of Atletico Madrid aan mijn muur hangen, maar dan moeten we die clubs wel eerst aansluiten! Met studenten die deze uitdaging samen met ons aan willen gaan drinken we graag een koffietje!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.