ECHT IMPACT MAKEN MET DE DENKTANK!

Anne de Brouwer Denktank

Nieuwsgierigheid en maatschappelijke impact maken zijn toverwoorden voor Anne de Brouwer. Kijkend naar haar carrière, studies en brede interesses: de rode draad is ontdekken en de maatschappij een stap vooruit helpen. Nu is zij directeur van de Nationale Denktank, een initiatief waar wij (meer dan) groot fan van zijn. Heel blij zijn we dat we de kans hebben gekregen om haar digitaal te interviewen! KnappeKop Falko in de DenkTank!

Anne, daar gaan we, wie ben jij?
Ik ben 30 jaar, behaalde mijn bachelor Taal- en Cultuurstudies (major in Politieke Geschiedenis en Internationale Betrekkingen) en Master Organisaties, Verandering en Management aan de Universiteit Utrecht. Na mijn studie was ik in 2013 deelnemer aan de Nationale DenkTank en startte ik mijn werkende leven bij AEF, een advieskantoor voor publieke vraagstukken. Na een tijdje op avontuur in het buitenland, waar ik onder andere manager was van een surf- en yogalodge en ranch in Nicaragua, werk ik sinds 2018 voor Stichting de Nationale DenkTank. Per maart 2019 ben ik directeur. Mijn tijd in het buitenland was fantastisch en tegelijkertijd is het ook heel fijn om weer dicht bij vrienden en familie te zijn in Nederland en dan voor een organisatie als de Nationale DenkTank te mogen werken.

Jouw carrière-rugtas is al aardig gevuld! Van Frisse Blikken tot aan Accenture en van McDonald’s tot de Nationale Denktank! Heb je, terugkijkend, veel aan je studies gehad?
Ik heb erg genoten van mijn studietijd. De combinatie van studies, stages, bijbaantjes en een actieve rol in het studentenleven was ontzettend waardevol. Ik heb op zo veel mogelijk plekken een kijkje in de keuken genomen, zodat ik aan het einde van mijn studie beter wist wat ik goed kon en waar mijn interesse lag.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4LZeD_QA4-Q" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Van deelnemer tot aan directeur van de Denktank! Waar komt de liefde vandaan?
Het is een combinatie van factoren dat de Nationale DenkTank zo’n mooi initiatief maakt voor mij. Het kraken van maatschappelijke vraagstukken, de getalenteerde, maatschappelijk betrokken en enthousiaste deelnemers en alumni, de positieve energie, het netwerk van partners die samen met ons de Nationale DenkTank mogelijk maken en de positieve impact die we met de Nationale DenkTank al vijftien jaar maken in Nederland.

Wat kunnen we nog meer van je verwachten de komende jaren?
Als ik terug kijk op de afgelopen tien jaar had ik niet kunnen bedenken dat ik zou zijn gaan doen wat ik heb gedaan – dus vooruit kijken kan ik niet écht. In de komende periode zet ik me met toewijding in voor de Nationale DenkTank. In de toekomst blijf ik leren en ontdekken – ik ben heel nieuwsgierig en breed geïnteresseerd. In welke richting dat precies zal zijn? Daar kan ik je over 10 jaar meer over vertellen.

Voor wie onder een steen leeft: wat is de Nationale DenkTank?
Stichting de Nationale DenkTank stelt elk jaar een ander maatschappelijk vraagstuk centraal. We betrekken de juiste partners, bereiden een jaarlijks wisselend thema voor leggen en stellen een groep van twintig jonge academici samen, die zich vier maanden fulltime buigt over het vraagstuk. De DenkTank in veel opzichten uniek: het samenwerken met een interdisciplinaire groep academici uit heel Nederland, de combinatie van de analyse- en oplossingsfase en van denken en doen. We brengen partners uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven bij elkaar om zo maatschappelijke doorbraken écht te kunnen versnellen. De begeleiding en training die de deelnemers krijgen is ontzettend waardevol, evenals het netwerk van partners dat de DenkTank mede mogelijk maakt en deuren weet te openen voor de deelnemers en hun ideeën. En natuurlijk de alumni zelf, die elkaar blijvend weten te vinden.

In hoeverre denk je tijdens de DenkTank, en in hoeverre doe je?
Denken en doen zijn bij de Nationale DenkTank onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op basis van goede analyses en onderzoek besteden DenkTankers het tweede deel aan het uitwerken van concrete ‘oplossingen’. Dit varieert van een eigen Stichting of start-up, beleidsadvies tot publiekscampagnes of media-aandacht. Zonder doen maken we immers geen verschil!

Anne de Brouwer Nationale DenkTank

DenkTankers gaan volgend jaar aan de slag met problematieken rondom middengroepen. Waarom is er juist nu voor dit thema gekozen?
Dit is een taai, maatschappelijk vraagstuk. Middengroepen staan in toenemende mate onder druk, terwijl de middengroepen juist gezien worden als het ‘cement’ van de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan onbetaalbare woningen, onzekerheid rondom werk en inkomen en rondom het pensioen. Ook in de afgelopen weken, in de berichten rondom de Corona crisis, zie je dat middengroepen essentieel zijn én dat hun positie niet gemakkelijk is. Mensen in essentiële, met name middenberoepen werken hard door om Nederland draaiende te houden. Met name mensen met een flexibel contract of ZZP’ers raken hun werk kwijt Ook hier betreft dit met name de middengroepen. De Nationale DenkTank 2020 gaat zich vastbijten in dit thema om zo een positief verschil te maken en doorbraken te versnellen, door kritische vragen te stellen en vanuit een onafhankelijke positie partijen bij elkaar te brengen en oplossingen in de praktijk te brengen.

De werving van de DenkTank is geopend en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden. Wat zijn belangrijke kwaliteiten jullie zoeken in deelnemers?
We zijn op zoek naar een diverse en interdisciplinaire groep deelnemers. Elke DenkTanker brengt eigen kwaliteiten en perspectief in – de combinatie van de kwaliteiten van alle deelnemers maakt de groep succesvol. De ene deelnemer is creatief en ondernemend, de ander is analytisch sterk. De basis is dat alle deelnemers enthousiast worden van het kraken van een maatschappelijk vraagstuk en van de combinatie van denken en doen! Aanmelden kan tot 12 april 2020.

Bij KnappeKoppen worden wij heel enthousiast van ondernemerschap. Zijn er eigenlijk succesvolle start-ups uit de DenkTank voortgekomen?
Jazeker: veel DenkTankers zijn ondernemers in de dop! Een aantal voorbeelden: Pacmed is voortgekomen uit de Nationale DenkTank 2014. Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende software voor zorgverleners en staat in de lijst van de vijftig meest uitdagende, innovatieve en snelgroeiende bedrijven van Nederland. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op.

Ook HackJeLes is voortgekomen uit de Nationale DenkTank: honderden studenten hebben via HackJeLes hun eigen onderwijs al verbeterd.

Een voorbeeld van een publiek-private samenwerking is de JOGG aanpak. Naar aanleiding van het onderzoek van de Nationale DenkTank, jaren geleden, naar Nederland gehaald. JOGG was in 2019 zelfs een van de themapartners van de Nationale DenkTank!

Anne de Brouwer Nationale DenkTank

Wat is er uit jouw eigen deelname aan de DenkTank gekomen?
Ik heb een heleboel aan mijn tijd als DenkTanker te danken! Natuurlijk een passie voor het onderwerp en veel kennis en inzichten die ik verder mijn professionele leven heb toegepast. Na deelname heb ik een deel van mijn oplossing ingezonden en uitgewerkt in een televisieprogramma – the Pitch van BNN. De opnamen waren verdeeld over een maand – een hele intensieve periode en cool om mee te maken. Daarnaast had ik mijn eerste baan als adviseur bij AEF, een van de partners van de Nationale DenkTank. Ik leerde deze organisatie kennen tijdens mijn deelname aan de DenkTank – en zij mij. Dat was fijn aftasten! Daarnaast ben ik naar aanleiding van mijn deelname aan de DenkTank in Amsterdam, de mooiste stad van Nederland, gaan wonen en zijn veel van mijn goede vriendinnen DenkTank genoten uit 2013. En natuurlijk heb ik mijn huidige baan ook aan de DenkTank te danken!

En lukt het nu ook wel eens niet? Zijn er oplossingen die simpelweg niet zo goed slagen?
Er zijn ook oplossingen die niet door DenkTankers zelf in de praktijk gebracht worden. Als dat zo is, dragen we die oplossingen zo veel mogelijk over aan partnerorganisaties, die er dan op eigen kracht mee verder gaan. Soms krijgen oplossingen enkele jaren ‘later’ pas het effect waar we op inzetten, zoals de Brede Brugklasbonus van de Nationale DenkTank 2015. Naar aanleiding van een pitch van deze oplossing in 2018, heeft wethouder Marjolein Moorman in 2019 3,5 miljoen euro uitgetrokken om dit in te voeren in Amsterdam.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Als je een goed idee hebt en je hebt een goed netwerk, zou ik zeker aanraden om te gaan ondernemen. Als je graag wil ondernemen maar je weet nog niet goed hoe of wat, zou ik juist relevante werkervaring op doen, bijvoorbeeld om bepaalde skills, kennis of een goed netwerk op te doen. Je kunt naast je werk altijd oefenen met een kleine onderneming om alvast te leren. Ik heb vaak gezien dat deelnemers van de DenkTank tijdens hun deelname kwamen op een goed idee en de juiste mensen tegen kwamen om hun onderneming een kickstart te geven. Mocht je nog twijfelen – ik zou me zeker weer aanmelden als deelnemer van de Nationale DenkTank!

Tot slot, dit weet nog niemand over Anne?
Dat ik soms lekker in mijn eentje door mijn huis dans op een top 40 hit!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.