Sophie en Coco Bonito: er komt een kledingcollectie!

Je hebt hier natuurlijk al van gehoord en in je Walk-In Closet, afdeling accessoires, valt het waarschijnlijk onder je paradepaardjes! Na-tuur-lijk twee gaat het hier over Coco Bonito! Toentertijd opgericht door een Amsterdamse studente, groot geworden als sieraad voor je (zonne)bril en inmiddels is het uitgegroeid tot een modelabel vol met summervibes. Het opzetten van een fashion brand is een droom van velen, maar Sophie Weijenberg maakte er realiteit van! KnappeKop Roos mocht haar interviewen, dus lees snel verder! 

Licht. Camera. Actie! Wie is Sophie?
Ik ben Sophie, 25 jaar, geboren en getogen in Amsterdam en ik woon daar nog steeds. Afgelopen zomer heb ik mijn studie Psychologie aan de VU afgerond, daarna ben ik een half jaartje gaan reizen met m’n vriend om o.a. een van de Coco Bonito fabrieken te bezoeken in Thailand. Nu ben ik sinds een maand eigenlijk pas écht fulltime begonnen met Coco Bonito, eindelijk! Samen met mijn zusje Eva run ik het nu waar ik mij voornamelijk bezig houd met het creatieve gedeelte, terwijl Eva de zakelijke kant regelt.

Tot nu toe heb ik het altijd allemaal in mijn eentje gerund, omdat ik het lastig vond om werknemers in dienst te nemen terwijl ik er zelf niet altijd was vanwege de studie. Ik breng het liefst mijn (werk)tijd door in Málaga. Onze ouders wonen hier deels en op deze plek ben ik helemaal in mijn element. Ik heb hier ook veel meer inspiratie dan in het regenachtig Amsterdam. De Spaanse levensstijl past echt veel meer mij bij. In de collecties zie je ook veel van de Spaanse stijl terug.

Coco Bonito loves the sun! Hoe ben je begonnen?
Het is eigenlijk begonnen door een uit de hand gelopen hobby. Ik maakte vroeger altijd accessoires of kleding waarvan ik zelf vond dat het nog ontbrak in de modewereld, waaronder de Sunnycords (zonnebrilkoordjes). Deze kleurrijke koordjes maakte ik dan zelf om vervolgens aan mijn bril te hangen. Op een gegeven moment wilde al mijn vriendinnen en mensen via via ze hebben, toen dacht ik: shit hier moet ik wat mee gaan doen! En de webshop was geboren.

Naast de Sunnycords ben ik ook andere ‘ouderwetse’ accessoires zoals de heuptjasjes en bretels gaan produceren, die ik vervolgens in een hip en nieuw jasje heb gestoken. Het bedrijf komt dus puur voort uit creativiteit en niet omdat ik dacht: ik wil gaan ondernemen! Ik was ook pas 20 en wilde eigenlijk gewoon mijn studie afmaken, haha. Ik had ondertussen wel zoveel ideeën om nog te laten produceren, maar vond de studie afronden op dat moment het belangrijkst. Nu ik alle tijd heb om voor de 100% op Coco Bonito te focussen kan ik eindelijk al mijn dromen waarmaken. Dit jaar komen we met onze eerste kledingcollecties en krijgt het merk een gehele re-branding en make-over, superveel zin in!

Wat zijn de belangrijkste lessons learned?
Een hele hoop! Een voorbeeld: de productie wordt gedaan in China, Pakistan, India en Thailand, dan leer je een hoop over deze verschillende culturen. Met het ene land kun je heel makkelijk en goed zaken doen, spreken goed Engels en handelen snel. In het andere land gaat de communicatie stroef en gaan ze pas aan de slag als ze er zelf zin in hebben, maar ja dat is nou eenmaal de cultuur. En dat land heeft dan wel nét die ene mooie stof die ze nergens anders op de wereld hebben. Dus je zult er toch mee moeten dealen, een hele uitdaging en al die cultuurverschillen vind ik heel boeiend om te zien. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd dingen die je als ondernemer móét doen, of je er nou zin in hebt of niet. Financiële administratie bijhouden bijvoorbeeld, ver-schrikke-lijk. Ik ben helemaal niet van de cijfertjes, maar mijn accountant wil toch een beetje weten hoe de zaken ervoor staan, dus dit hoort er gewoon bij. Zo zijn er nog tal van andere dingen die je jezelf moet gaan aanleren als ondernemer.

Wij kennen andere initiatieven gericht op zonnebril sieraden die het niet overleefd hebben, wat is het geheim tot succes?
Ik denk dat ons succes komt doordat wij de allereerste waren die de ‘Sunnycords’ introduceerde. Ik geloof sowieso nooit echt in mode merken die andere merken na-apen, want dan ben je dus helemaal niet echt een creatief bedrijf. Ons merk en onze producten komen echt voort uit creativiteit en het concept van de ‘Sunnycord’ is zelf bedacht en ontworpen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van alle andere merken die nu ook zonnebrilkoordjes maken en verkopen niet denk van: wauw wat een geweldige creatieve eyecatchers zijn dat.

Waar haal je je inspiratie vandaan om te blijven vernieuwen?
Ik vind het lastig om te zeggen, want ideeën poppen altijd random op in mijn hoofd, vooral als ik slaap. En dan vraag ik mij ’s ochtends af; hoe kom ik erbij? Geen idee waar het dan vandaan komt, maar ik vind het wel een leuk idee. Mijn probleem is namelijk áltijd dat als ik een leuke nieuwe outfit wil kopen, ik precies in mijn hoofd heb hoe het eruit moet komen te zien, maar het is nergens te vinden, echt nergens! Dus zoals je begrijpt ben ik erg blij met die kleding collectie die eraan komt.

Maar als je kijkt naar de kleurrijke accessoires die ik nu verkoop, komt dat doordat ik zelf echt een zomermens ben. Vroeger gingen we als gezin áltijd op vakantie naar de zon. Op een skivakantie hoef je mij niet mee te nemen en alle andere plekken op de wereld waar het koud is ook niet. Dus mijn inspiratie haal ik ook echt uit mijn zonnige reisjes naar o.a. Málaga en ook uit de Spaanse cultuur bijvoorbeeld. In Nederland krijg ik sowieso nooit bijster veel inspiratie moet ik eerlijk zeggen. Ik vind zelf persoonlijk Nederland op het gebied van fashion niet heel fascinerend als ik het vergelijk met veel andere landen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar alle streetstyle reports en catwalk reports van de afgelopen fashionweken wereldwijd, zitten daar zóveel inspirerende style icoons en merken tussen, maar helaas niet veel van Nederlandse origine. Dus het moet bij mij echt van het buitenland komen.

Waar ben je (tot nu toe) het meest trots op?
Oeh, dat zijn eigenlijk een hele hoop dingen. Ik vind het überhaupt supervet dat we internationaal zoveel bekendheid hebben gekregen, veel meer dan in Nederland. Veel tijdschriften en tv-programma’s bijvoorbeeld die ons aandacht gaven, veel grote bloggers waarmee we samenwerkingen hebben gedaan, maar ook de vele orders die we dagelijks binnenkrijgen van onze buitenlandse consumenten. Ook onze wereldwijde verkooppunten, wat er onderhand heel wat zijn, vind ik echt heel cool!

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat jouw passie is. Als jij echt een goed idee hebt dan moet je er helemaal voorgaan, want dan gaat het je lukken ook. Ook al moet je duizend keer vallen en opstaan. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die houden van meer structuur en zekerheid in hun dagelijks leven en dan kun je denk ik beter kiezen voor een vaste baan in loondienst. Kijk, ondernemen is tegenwoordig helemaal booming natuurlijk, maar je moet wel echt een goed doel voor ogen hebben wat je wil met je bedrijf. Probeer niet te gaan ondernemen omdat het hip is en iedereen het doet, want een groot deel van jonge ondernemingen redden het uiteindelijk niet.

Stel: ik wil ook mijn eigen merk opzetten! Welke tip(s) geef je mij mee?
De belangrijkste les: Go with the flow. Je hebt niet per se veel voorkennis nodig om te beginnen met ondernemen. Het meeste leer je gewoon gaande weg door het te doen, uit te proberen, risico’s te nemen en dan kom je er van zelf wel achter wat wel werkt en niet werkt. Als je een eigen kledingmerk wil beginnen zou ik je adviseren om eerst een goed doel voor ogen te hebben. Wat voor soort merk wil ik worden, welke doelgroep, wat voor soort stijl? Dit is wel belangrijk om duidelijk te hebben voor jezelf. En vooral: houd het origineel, blijf bij jezelf en wees optimistisch want geloof me; het gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Hoe denk jij over (fashion) influencer marketing?
Je kan er al een aantal jaar niet meer om heen, de influencers. Ik vind zelf dat er weinig authentieke en inspirerende influencers meer zijn met een eigen stijl, omdat ze allemaal worden gesponsord. Desalniettemin is het als modelabel zijnde een hele goede marketing strategie natuurlijk, want ik merk altijd hoe de exposure en verkopen ineens stijgen als een bekende blogger iets van Coco post. Maar wij zijn wel kritisch met de samenwerkingen die we aangaan met bloggers. Ik wil namelijk wel dat een blogger écht bij ons merk past en er mooie content voor plaatst. Je merkt altijd wanneer merken heel veel samenwerkingen aangaan met allerlei soorten bloggers en vervolgens loopt elke ‘blogger’ met dezelfde producten. Ik vind zelf dat de brand value van je merk daar enorm van achteruit gaat. Wij willen zelf wel, en al helemaal met onze kleding collecties die eraan komen, meer exclusiviteit uitstralen. Zodra onze kledingcollecties er zijn zullen we daar nóg kritischer in zijn want het zullen echt exclusieve collecties worden met kleinere oplages.

Sophie, Coco Bonito en er komt een kleding collectie!

Jaaaaa de kledingcollectie, kan je daar al wat meer over vertellen? 
Ja heel spannend! De eerste collectie begint nog klein, maar vanaf oktober zullen we dan vier keer per jaar een mooie exclusieve collectie lanceren. Het idee is dat het vanaf mei dit jaar allemaal helemaal anders gaat worden. Het merk krijgt een totale make-over en re-branding. Behalve de Sunnycords, gaan verdere alle zomerse accessoires uit het assortiment en zullen we ons echt gaan presenteren als een exclusief kledingmerk met opvallende en originele kleding items. Kledingstukken waar je niet om heen kan als iemand het draagt. Het idee erachter is ook niet dat je de hele webshop leegkoopt, maar dat je een echte eyecatcher koopt om elke outfit mee op te fleuren. We willen ons naast de huidige doelgroep van 16-26 jaar ook gaan richten op de modebewuste vrouw van 26 en ouder.

Meer weten over Sophie en Coco Bonito? Check hier, hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.