Solliciteren voor een traineeship? Nanne geeft tips!

Nanne Uittenbogaard Randstad Traineeship

Het is geen geheim dat Randstad Groep Nederland en haar traineeship al jaar en dag populair zijn onder studenten. Dit komt onder andere doordat er veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en dat is iets waar vandaag de dag veel waarde aan wordt gehecht door het talent van morgen. Maar hoe is het eigenlijk om een traineeship te volgen, want veel afgestudeerden hopen op deze kans als eerste carrierestap, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kregen wij de kans om Nanne Uittenbogaard, Management Trainee & Campus Recruiter, te interviewen. Hopelijk kan zij al jouw en onze vragen beantwoorden. Daar gaan we!

Nanne! Welkom! Wie is Nanne? 
Dankjewel! Ontzettend leuk om hier meer te mogen vertellen over mijzelf en het RGN traineeship. Ik ben Nanne, 29 jaar oud en heb een Master Duitslandstudies gedaan. -ik hoor je al denken; huh? wat is dat? – dat is een Master die zich focust op de bilaterale betrekkingen tussen Duitsland en Nederland en diens geschiedenis. Een omgeving waarvan ik lang dacht dat ik mij in zou willen begeven. Zo heb ik ook een tijd in Berlijn gewoond en daar de Duitse taal geleerd. Toen ik een bestuursjaar ging doen bij AIESEC kwam ik er achter dat ik een snellere omgeving met duidelijke doelen en targets heerlijk vond, het klantcontact mij energie gaf én bovenal een omgeving waar de mens centraal staat mij heel erg aansprak. Ik was nog niet vaak, ook niet vanuit huis, met het bedrijfsleven in aanraking gekomen, dus kende dit ook niet.

Nanne Uittenbogaard Randstad Traineeship

Hoe ben jij in aanraking gekomen met het Randstad traineeship? 
Via de Business Course van de Randstad Groep kon ik echt proeven hoe dat werken in een commerciële omgeving met klanten, kandidaten en in een team was. Bovendien een omgeving waar leren van elkaar, experimenteren met je gedrag en ook zeker fouten kunnen maken en dit terugkrijgen centraal stond. Dit bleek een hele goede match en na de Business Course werd ik uitgenodigd voor een eindgesprek waar ik toen ben aangenomen. Nu ook 2,5 jaar later zit ik nog steeds heel goed op mijn plek binnen deze organisatie!

Leuk! Hoe heb je de verschillende sollicitatierondes ervaren en heb je nog tips?
Ik vond de sollicitatierondes erg leuk(maar ook spannend) omdat ik tijdens het traject het bedrijf en de mensen die er werkte steeds beter leerde kennen, en wat ik zag beviel mij heel erg goed. Natuurlijk was het spannend om met een groep kandidaten een onderhandelingsspel te doen, maar ook is de adrenaline kick die ik daarvan kreeg wel heel erg lekker!

Wat ikzelf toen ik mij aan het oriënteren was op een baan veel heb toegepast, was mensen op Linkedin benaderen of uit mijn eigen netwerk. Ik wilde meer weten over traineeship X bij bedrijf Y, dus zocht ik iemand op die dit deed, ook als ik diegene niet kende. Ook toen ik over bepaalde functies bij bedrijven wilde weten deed ik dit. Met nieuwsgierigheid kom je heel ver en de meeste mensen vinden het heerlijk om met je mee te denken en over het bedrijf waar ze werken te vertellen.

Een ander is: neem concrete voorbeelden mee uit je eigen werk/studie ervaring om tijdens je sollicitatiegesprekken anderen mee te nemen in wie jij bent. Heb je een mooi voorbeeld over een conflictsituatie of over leiderschap in je bijbaan? Mooi, neem dit dan mee en blik daarop terug. Of juist een waarbij je een grote misser bent begaan maar daar wel heel veel van hebt geleerd? Vertel dit dan juist! Concrete voorbeelden met een reflectie over je eigen handelen helpt goed om een beeld van jou als mens te schetsen.

En: denk voor elk gesprek wat je ingaat welke 3 punten je wil dat de ander van je weet. Is dit einde gesprek nog niet aan bod gekomen? Dan kun je sterk zeggen: “ik wil het ook over dit en dit hebben voordat ik hier wegloop, want ik wil graag dat je dat van mij weet”. Dan loop ik zelf niet met het gevoel weg van “had ik maar…”.

Neem deel aan inhousedagen, workshops of business courses van bedrijven om een gevoel te krijgen bij wie er werken en wat het werk inhoudt. Speaking of.. onze business course vindt plaats op 12 en 13 mei! 10 april is daarvan de deadline dus mocht je nou overwegen te solliciteren, maar zou je ook graag ons traineeship live willen meemaken? Solliciteer dan vooral!

Een laatste die ik mee wil geven is: in elk gesprek wat je voert over het oriënteren in je carrière kun je de vraag stellen: “als jij mijn interesses nu zo hoort, zijn er dan bedrijven of mensen waarvan je zegt ga daar eens mee in gesprek?” Iedereen heeft een netwerk en kan met jou meedenken. Zet ze dus vooral in!

Nanne Uittenbogaard Randstad TraineeshipEn nu je als campus recruiter aan de andere kant van de tafel zit, waar let je op tijdens het gesprek?
Er zijn een hoop dingen waar ik op let tijdens een gesprek. Maar bovenal wil ik weten wie jij bent: wat drijft je, wat maakt je onderscheidend, kan jij ergens voor gaan staan en ook: wanneer ben jij ‘je beste zelf’ en wat is daarvoor nodig? Dat is iets wat Randstad haar werknemers voortdurend vraagt en ik zelf ook doorvertaal in deze gesprekken.

Daarnaast zijn er een aantal competenties die we belangrijk vinden in het profiel van een trainee. Dat zijn punten als dat je energie krijgt van je in een commerciële omgeving te bevinden waarbij je contact hebt met klanten en kandidaten, dat je affiniteit of ervaring hebt met leiderschap, dat je een eigen visie weet neer te zetten(“wat vind jij nou echt zelf!”) en dat je kunt reflecteren op je eigen gedrag. Learning agility is een mooie competentie die heel belangrijk is in ons bedrijf: het vermogen en de bereidheid om snel van ervaringen tot nieuw gedrag te komen.

Nanne Uittenbogaard Randstad TraineeshipMerk je dat de behoeften van studenten veranderd zijn vandaag de dag?
Ja, dat merk ik zeker. Ik zie terugkomen dat het gesprek over mentale gezondheid belangrijker is geworden. Het thuiswerken, in quarantaine zitten, eigenlijk weinig leuke dingen kunnen doen zorgt ervoor dat we veel meer met onze eigen gedachten zijn. Wat soms ook best wel confronterend is. Binnen het traineeship hebben we zo ook een intervisie gehad over mentale gezondheid waarbij we het gesprek voerden over “wanneer ervaar je zingeving” of “wanneer ervaar je voldoening of trots”? of “wat levert je een gevoel van geluk op”? – Vragen om eens goed bij stil te staan en het gesprek over te voeren. Vanuit het bedrijf hebben we een streven naar dat we hybride blijven werken. Thuiswerken blijft onderdeel van het werkende leven, én ik krijg een leuk budget om mijn eigen thuiswerkplek in te richten.

Onder studenten merk ik de behoefte om meer van bedrijven te zien en te netwerken, maar dat ze soms ook niet goed weten hoe ze dat moeten doen omdat Nederland zo lang dicht heeft gezeten. Aan hen zeg ik steeds: vraag individuen die bij bedrijven werken om met je koffie te drinken en dan het liefste ook fysiek op kantoor. Zo kun je live het bedrijf zien en kun jij je laten informeren. Ook raad ik studenten aan naar bedrijvendagen of inhousedagen te gaan. Het is zo belangrijk de sfeer van een bedrijf te proeven voor je daar gaat werken. Veel bedrijven willen in contact komen met talent, dus maak hier ook gebruik van.

Nanne Uittenbogaard Randstad TraineeshipEenmaal aangenomen; wat weet je nog van je eerste werkdag?
Ik weet mijn eerste werkdag nog goed. Mijn toenmalige manager nam mij in de ochtend uitgebreid mee om koffie te drinken, aan een hoop collega’s voor te stellen en hij nam de tijd om mij over het team en de werkzaamheden te vertellen. Een warm onthaal weet ik nog. Uiteraard vond ik het heel erg spannend. Ineens 5 dagen werken in plaats van studeren, op een andere manier je tijd indelen, en de eerste weken was ik helemaal gesloopt vrijdag om 17:00. Daar raakte ik langzaamaan wel aan gewend. maar ik was zeker ook gespannen die eerste week! Volgens mij heb ik mijn manager gevraagd wat ik voor kleding aan moest doen. Liever dat je je vooraf laat informeren, dan dat je de plank misslaat.

Nanne Uittenbogaard Randstad TraineeshipWat is de tofste klus waar je je tot nu toe op hebt mogen storten?
Mijn functie als campus recruiter is geweldig leuk. Ik mag kandidaten tijdens het hele selectietraject begeleiden, leer van assessmentpsychologen over het woorden geven aan het gedrag wat we in rollenspellen zien, ik organiseer een tweedaagse business course waarbij we samenwerken met een van onze klanten en ben verantwoordelijk om met allerlei verschillende afdelingen, managers en directeuren te schakelen om de best passende plek voor onze trainees te vinden.

Bovendien doe ik verschillende projecten waarin ik kijk naar: hoe kunnen we meer diversiteit en inclusiviteit aanbrengen in ons werving- en selectietraject? Een mooi vraagstuk waar nu verschillende initiatieven op lopen. Maar ook heb ik het afgelopen jaar mogen nadenken over: hoe maken we het selectietraject van het traineeship leuk, ondanks dat het digitaal moet plaatsvinden? Een hele gave uitdaging!

Één dag per week zit je in een denktank, wat doe je daar eigenlijk?
Elke woensdag hebben we met alle trainees de denktank. De denktank is een traject van 2 jaar waarbij je 4 opdrachten van een half jaar doet en in elk half jaar met een andere groep trainees werkt aan een strategisch vraagstuk vanuit de directie. 50% van de dag staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en de andere 50% in het teken van het inhoudelijke vraagstuk. Het mooie hiervan is dat je al vroeg in je carrière in gesprek gaat met directieleden die aankomen met een vraagstuk waarvan ze ‘wakker liggen’.

Samen met de groep doe je een soort interne consultancy opdracht met interviews, data analyses, pilots of implementaties. Van alles komt langs én je leert bovendien verschillende labels kennen(Yacht, Randstad of Tempo-Team). In de andere 50% van de dag ben je met je mede-trainees, een talent manager en een sociaal psycholoog voortdurend in gesprek over wat je wil leren, waar je uitdagingen liggen en hoe de groep jou daarbij kan helpen. Aan het einde van de denktank dag hebben we een uur de tijd om met elkaar als groep in gesprek te gaan over: wat gebeurde er vandaag, wat was effectief, wat niet en hoe zouden we het een volgende keer doen? Je leert jezelf dus heel goed kennen doordat je voortdurend constructieve en positieve feedback terugkrijgt.

Daarnaast hebben we ook veel intervisies gedurende het jaar waarin we in gesprek gaan over conflicthantering, beïnvloedingsstijlen of communicatiestijlen, wat elke keer weer hele leerzame dagen zijn. Wat ik hier leer, kan ik vervolgens ook weer meenemen naar de denktank om met gedrag te experimenteren.

Nanne Uittenbogaard Randstad TraineeshipWat kan je studenten adviseren die nog wel even moeten studeren, maar wel al meer willen weten over hun volgende stap? 
Je kunt mij altijd benaderen om eens koffie te drinken, of dat ik je in contact breng met andere trainees. Ik weet dat zij, en ikzelf ook, het heel erg leuk vinden om te vertellen over wat wij doen maar ook om met jou mee te denken op wat voor werk mooi bij jou zou passen. Ga erop uit, laat je informeren, zet de mensen in je omgeving in om met je mee te denken over wat mogelijk bij je zou passen. Het is belangrijk om van alles te zien en te ervaren zodat je steeds meer dingen kunt afstrepen.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Nanne? 
Haha, dit vind ik altijd een leuke. Iets wat maar weinig mensen van mij weten: ik heb jarenlang fagot gespeeld, een klassiek muziekinstrument. (zoek maar op als je het nog niet kent) en ging meerdere zomers op muziekkamp en kom uit een hele muzikale familie.

Nanne Uittenbogaard Randstad Traineeship

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.