Sociaal én Selfles Ondernemen met Anna!

Selfles Groningen

Processed with VSCO with a5 preset

De volgende dag. Net te diep in het glas gekeken, dan hoop je misschien wel op een tweede leven. Dat hopen wij ook voor je, maar we kunnen het niet garanderen. Wel kan je die fles van gister een tweede leven geven. Echt waar! Hoe cool is het dat Anna Huijsinga, student en projectmanager, dit al doet met Selfles (Enactus Groningen). Hoe dan? Nou, van lege wijnflessen maken zij lichtobjecten! Volledig circulair hoopt zij te bereiken dat dit project aanzet tot nog meer goede, duurzame ideeën. Daar willen wij meer over weten, dus KnappeKop Lotte mocht op de digitale visite! LICHT, Camera..

ACTIE! Wie is Anna?
Hi! Ik ben Anna, Ik ben 22 jaar en ben opgegroeid in Den Haag. Inmiddels woon ik al drie en een half jaar in het gezellige Groningen. Momenteel ben ik mijn bachelor Psychologie aan het afronden en ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Ik woon met 9 meisjes in de Schildersbuurt, de leukste plek om te wonen in Groningen als je het mij vraagt. In ben graag met vrienden en familie en haal mijn energie uit lekker eten, drinken en veel buiten zijn.

Selfles Anna Huijsinga Enactus GroningenHeb je lang nagedacht om in Groningen te gaan studeren?
In eerste instantie wilde ik in Delft studeren omdat ik de innovatieve studies erg interessant vond. Later realiseerde ik me dat Groningen mij toch meer aantrok door de gezellige en knusse studentencultuur, bovendien kwam ik er achter dat Psychologie toch beter bij me paste, en omdat dat kon in Groningen vond ik daar de perfecte combinatie. Groningen ligt voor de meesten niet om de hoek, waardoor velen in het weekend hier blijven. Daardoor voelt het echt als een klein eiland waar iedereen elkaar kent.

Al jaren: We <3 Enactus, hoe ben jij hiermee in aanraking gekomen?
Enactus Groningen is een platform voor sociaal ondernemen binnen Groningen. Studenten krijgen bij Enactus Groningen de kans om sociale, ecologische en economische problemen op te lossen, door middel van ondernemerschap. Het doel is uiteindelijk om een positieve impact te maken op de omgeving. Dit gebeurt wereldwijd, dus zoals wij dit doen in Groningen gebeurt dit ook in bijvoorbeeld Utrecht, maar ook aan de andere kant van de wereld, zoals bijvoorbeeld in India.

Voordat ik bij Enactus begon was ik op zoek naar iets uitdagends naast mijn studie. Duurzaamheid interesseerde me al langere tijd maar met mijn studie Psychologie leer ik hier eigenlijk niks over. Daarom vond ik het heel leuk toen ik Selfles voorbij zag komen, hier kwam de duurzaamheid, waar ik me meer voor wilde inzetten, maar ook het sociale gedeelte, waar ik veel mee te maken krijg in mijn studie, allebei in terug. Ik vond het ook heel gaaf om echt een product op de markt te gaan zetten en mijn creativiteit hierin te kunnen uiten, dus toen ben ik meteen gaan solliciteren.

Selfles Anna Huijsinga Enactus GroningenJa Selfles, Vertel!
Selfles is een onderneming die Enactus Groningen gestart is in februari 2017. Met een wisselend team van ongeveer 7 studenten wordt deze onderneming gerund. Sinds september 2020 ben ik de projectleider van Selfles. De missie is duidelijk, namelijk bijdragen aan een circulair systeem voor wijnflessen in Groningen. Bij de oprichting van Selfles werden er mogelijkheden gezien in recyclen en upcyclen van wijnflessen. Wat niet gek is als je erover nadenkt dat er voor wijnflessen nog geen circulair systeem bestaat, terwijl dat er voor bijvoorbeeld bierflesjes wel al is! Daarnaast is Selfles ook nog een sociale onderneming omdat de producten die wij maken deels geproduceerd worden op een sociale werkplek, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.

We hebben Selfles dan wel niet zelf bedacht maar samen met mijn team hebben we het wel een heel nieuw leven ingeblazen. Onze missie bleef hetzelfde en we hergebruiken nog steeds lege wijnflessen en zetten deze om tot unieke lichtobjecten. Maar we merkte op dat de markt veranderde. Deze maakten we namelijk eerst alleen maar hele grote lampen. Deze bevatten een paar honderd lampen, hier ging veel tijd in zitten en waren ook vrij prijzig. De horeca heeft door corona een zware periode, en men is daar minder geïnteresseerd in de grote, dure, lichtobjecten.

In plaats van stil te zitten en wachten tot de coronacrisis voorbij is willen wij zorgen dat we toch impact maken en onze missie vervullen. Daarom hebben we net ons eerste product uit de nieuwe productielijn uitgebracht. Dit is het kleinste lichtobject en we zijn druk bezig met het middelgrote formaat. We hopen op deze manier klanten te bereiken en zo meer bij te kunnen dragen aan het de circulariteit van wijnflessen in Groningen.

Selfles Anna Huijsinga Enactus GroningenSamen met Ruth, Veerle, Mirjam, Timen, Marieke en Bibi vorm jij het Selfles team, hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
In ons team hebben we een taakverdeling gemaakt. Mirjam en Timen doen de acquisitie, Ruth houdt zich bezig met operationele aspecten, Veerle en Marieke met de marketing en Bibi bekommert zich over de financiën.

Maar wat ik nou juist zo leuk vindt aan deelnemen aan zo’n jonge onderneming als Selfles is dat deze rollen heel dynamisch zijn. Iedereen wil elkaar helpen en er wordt goed gekeken naar de skills van iedereen in de groep en waar die op dat moment het beste ingezet kunnen worden. Wel vind ik het handig om de rollen toch te verdelen. Zo is iemand eindverantwoordelijk en zorgen we dat we niks vergeten.

Is Rebottled, hét succesverhaal van Enactus, een groot voorbeeld?
Rebottled is een ontzettend cool bedrijf en het verhaal inspireert ons zeker. We hopen in de toekomst dat Selfes als onderneming net zo groot kan worden. Zodat wij ook een groter bereik krijgen en zo anderen nog meer kunnen inspireren om bezig te zijn met duurzaamheid.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dit vind ik lastig om te zeggen. Ik denk dat de kansen die Enactus biedt voor studenten een perfecte manier zijn om te proeven van het ondernemingsschap. Daarnaast doe je het samen met een diverse groep studenten, dus ik denk dat je hier veel van leert en het ook nog heel leuk is om zo meer mensen te leren kennen.

Selfles Anna Huijsinga Enactus Groningen

Kijkend in de toekomst, wat staat er op de Selfles-agenda?
Ons doel is om in juli de eerste twee productielijnen lopend te hebben. We zouden het ontzettend gaaf vinden als we een goed werkende webshop hebben op de website en als we Selfles nog een stuk bekender kunnen maken.

Als we dan toch in de toekomst zijn, waar komen we Anna na haar studie tegen?
Door Selfles heb ik ingezien hoe leuk ik het vind om me in te zetten voor een breder doel, naast dat we een duurzaam product aanbieden heeft het ook nog een maatschappelijk belang doordat we samenwerken met een sociale werkplaats. In de toekomst lijkt het me heel leuk om iets op te zetten waarbinnen ik deze twee aspecten kan blijven combineren en zo een klein verschil te kunnen maken.

Selfles Anna Huijsinga Enactus GroningenHeb je nog tips voor studenten die net iets duurzamer in het leven willen staan?
Ik weet niet of er veel koffiedrinkers dit lezen, maar tegenwoordig kan je de aluminium cups heel goed recyclen. Dit is echt iets wat makkelijk te implementeren is en bijdraagt aan duurzaamheid. Naast aluminium cups heb je tegenwoordig ook biologisch afbreekbare cups. Ik vind het echt leuk om te zien hoe steeds meer bedrijven mogelijkheden zien in duurzame oplossingen! Daarnaast is korter douchen en vintage shoppen ook echt een tip.

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Anna?
Ik ben verslaafd aan alle slechte tv-programma’s die er bestaan: denk aan Married at First Sight, Lang Leve de Liefde, Temptation Island, Prince Charming en Ex on The Beach. En wanneer ik het heb af gekeken volg ik gelijk alle deelnemers op instagram om nog meer over ze te weten te komen.

Selfles Anna Huijsinga Enactus Groningen

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.