Sarah laat je ervaren hoe mooi het feminisme is!

Het feit dat in veel landen het recht op abortus ter discussie staat en #metoo nog lang niet verdwijnt uit het maatschappelijke debat, maakt pijnlijk duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben op het gebied van gendergelijkheid. Als je de eerste Dolle Mina’s had verteld dat we hier in 2022 nog steeds discussie over voeren, zouden ze je waarschijnlijk niet eens geloven. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zich inzetten voor gendergelijkheid en mensen die zichzelf feminist noemen. Ook mannen. Er zit veel passie en energie in deze beweging en dat is precies wat Sarah ‘t Hart als voorzitter van Feminer laat zien. Gerund door studenten, vormt Feminer een netwerk van (zelf)bewuste jonge vrouwen vol ambitie. Dat verdient applaus en vraagt om een interview. Daar gaan we!

Sarah! Welkom! Wie is Sarah?
Superleuk dat KnappeKoppen benieuwd is naar mijn verhaal! Ik zou mezelf omschrijven als een energiek en gedreven persoon. Energie haal ik uit fijne gesprekken voeren met de mensen om mij heen en ook uit dansen op feestjes en festivals. Work-hard, play harder is een motto dat mij aardig goed kenmerkt.

Had je, terugkijkend, nog steeds voor de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap gekozen?
Dit vind ik een lastige vraag. Zou ik het mezelf opnieuw aanraden vanwege de inhoud? Nee, dat niet. Het was voor mij persoonlijk teveel gericht op beleid en bood niet de concrete handvatten die ik zocht om sociale problemen op te kunnen lossen. Toch ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Het is een hele goede studie en zonder de mensen die ik daar heb ontmoet zou ik niet zijn waar ik nu sta. Op die studie ontmoette ik bijvoorbeeld Annemieke van Straalen, die mij in 2019 vroeg om bij Feminer te komen.

Sarah ‘t Hart Feminer FeminismeVoor wie nog geen idee heeft: wat doet Feminer allemaal? 
Feminer is een organisatie gerund voor en door jonge vrouwen met ambitie. Ons doel is om jonge vrouwen te verbinden met elkaar en hun rolmodellen. Dit doen we door diners en events te organiseren waar jonge vrouwen in contact kunnen komen met rolmodellen die al met beide benen in het werkveld staan of zelfs al met pensioen zijn.

Daarnaast hebben we ook een groot online bereik. Op onze Instagram delen we bijvoorbeeld handvatten om je carrière een kickstart te geven. Ook hebben we een online magazine waarin we de diepte opzoeken over genderongelijkheid. We schrijven bijvoorbeeld onderzoeksartikelen, columns en interviews. En we zijn sinds kort ook begonnen met TikTok!

Wat goed! En dit jaar ben jij de voorzitter! Waar ben je allemaal verantwoordelijk voor?
Feminer bestond vorig jaar vijf jaar, ik zit zelf meer dan drie jaar bij Feminer. De eerste jaren gingen we struikelend voorwaarts. Dit pakte vaak heel goed uit, maar nu is het tijd om écht vooruit te kijken. Ik ben enerzijds verantwoordelijk voor de verdere optimalisatie van interne processen en het creëren van een duurzame groeistrategie. Anderzijds houd ik me bezig met de persoonlijke ontwikkeling van mijn medebestuurders, daar ben ik heel gepassioneerd over. Ik wil dat zij het maximale uit dit jaar halen, daar hoort professionele ontwikkeling ook bij.

Sarah ‘t Hart Feminer Feminisme

Ja, want dit jaar doe je natuurlijk niet alleen. Met wie bestuur je Feminer en hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
Gelukkig doe ik het niet alleen! Dit jaar vorm ik het bestuur samen met Roos van Wijhe (HR, Vice-voorzitter), Miluska van Rompu (PR), Kiki Kuiphuis (Financiën en externe relaties), Ana Houtappels (Aan Tafel Diners) en Lili Slotboom (Marketing en Social Media). Ik ben zo ontzettend blij met mijn medebestuursgenoten, we zijn pas een maand of twee bezig maar het zijn nu echt al hele goede vrienden. Op mij na is het bestuur voor iedereen nieuw. Dat is de eerste keer in de Feminer geschiedenis. Ik sta versteld van hoe snel deze vrouwen hun rol hebben opgepakt en eigen hebben gemaakt. Ik weet zeker dat we dit jaar grote dingen gaan neerzetten.

Wat zou je zeggen tegen jongeren die denken dat het feminisme voornamelijk bestaat uit actie voeren en protesteren?
Feminisme betekent voor iedereen wat anders, maar alleen een benaming van het activisme voor vrouwenrechten is het al lang niet meer. Voor mij is Feminisme heel simpel: het geloof dat vrouwen en mannen gelijke kansen moeten hebben. Als ik naar de huidige maatschappij kijk, van talkshowtafels tot CEO’s, zie ik dat vrouwen structureel minder vertegenwoordigd zijn in machtsposities. Representatie doet ertoe en ik wil dat meisjes opgroeien met de gedachte dat ze alles kunnen zijn en worden wat ze willen.

Ik zou daarom tegen jongeren willen zeggen: geloof jij ook dat vrouwen dezelfde kansen verdienen als mannen? Join the club: je bent feminist!

Sarah ‘t Hart Feminer Feminisme

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik zou ondernemen absoluut aanraden. Ondernemerschap is voor mij veel breder dan ingeschreven staan als ondernemer bij de KvK. Ga buiten je bubbel en ontdek wat je écht gaaf vindt om carrière-wise te doen. Spreek met inspirerende mensen, ga reizen, start een initiatief voor iets wat je aan het hart gaat en trek bovenal je eigen plan: dat is ondernemerschap voor mij.

Wat voor leuks staat er op de Feminer Agenda?
Feminer Connect is een maandelijks event waarbij wij inspirerende lezingen, trainingen en paneldiscussies organiseren. Het doel: geïnspireerd raken en gelijkgestemde vrouwen ontmoeten. We sluiten deze avonden dan ook af met een borrel. Om de nadruk te leggen op het connecten, kun je dit jaar een passe partout kopen voor een reeks van drie van dit soort avonden. Zo leer je de groep waarmee je de evenementen bezoekt kennen en breid je je netwerk uit! De passe partouts gaan binnenkort in de verkoop en je kunt hier al meer over lezen.

Daarnaast hebben we in de maanden Februari (Utrecht), April (Delft) en Mei (Rotterdam) Feminer aan Tafel diners. Hierbij kunnen vrouwelijke studentes elke menugang met een ander rolmodel in gesprek. Houd voor de aanmelddata onze socials in de gaten!

Sarah ‘t Hart Feminer Feminisme

‘Sperma-emmers, ‘Hoeren’ en ‘Nekken van vrouwen breken’. Afgelopen zomer werd duidelijk dat studentenverenigingen nog een lange weg te gaan hebben. Hoe staan jullie hier tegenover?
Hoewel deze uitspraken wellicht incidenten lijken van een baldadige groep mannen bij een studentenvereniging, illustreert dit in onze optiek een groter maatschappelijk probleem waar wij onze ogen niet voor moeten sluiten. Wat er afgelopen zomer gebeurde, bevestigt wat wij vaker horen van zowel studenten als vrouwen die zich al op de werkvloer bevinden: er wordt met een lage dunk over vrouwen gesproken. De mannen die deze speeches gaven en daarmee hun denkbeelden, betreden straks de werkvloer. Zolang we dit gedrag tolereren, zal seksisme blijven bestaan. Ook op de werkvloer.

Welke celebrity of influencer zou je heel graag willen zien op een feminer event?
In mijn wildste dromen zou ik Michelle Obama heel graag als spreker willen op een Feminer event. Ik vind haar een bizar sterke public speaker en de wijze waarop zij een rolmodel is voor alle vrouwen, maar in het bijzonder jonge vrouwen van kleur vind ik heel inspirerend.

Tot slot, wat weet stiekem nog niemand over Sarah?
Na uitgaan eten de meeste mensen Turkse pizza of een burgertje. Ik word echt regelmatig met een schuin oog aangekeken wanneer ik yoghurt en fruit verkies boven de vette hap die mijn huisgenoten en vrienden op zo’n moment willen. Het doet echt wonderen voor mijn brakheid de volgende ochtend, dus ik ga er lekker mee door!

Sarah ‘t Hart Feminer Feminisme

 

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.