Sarah en Jessica zijn dé advocaten van morgen!

Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den Hertog

Op 2 februari 1968 werd in Utrecht de JSVU opgericht. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit dé juridische studentenvereniging is voor talent in het recht. Wel zijn we nieuwsgierig hoe het is om bij deze vereniging te zitten. Wat je er als rechtenstudent allemaal kan doen. Hoe zij omgaan met de versoepelingen (eindelijk!). Dit en nog meer gaan we vragen aan Vice-Praeses Sarah Vlootman en Fiscus II Jessica den Hertog. Daar gaan we!

Sarah en Jessica! Welkom! Wie zijn jullie?
Sarah: Dankjewel! Ik ben Sarah, 22 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje bij Heerenveen. Ik ben op mijn 18e naar Utrecht verhuisd om Rechtsgeleerdheid te studeren aan de Universiteit Utrecht. Ik woon dus nu alweer bijna vijf jaar op mezelf, wat een gek idee is want het voelt alsof de afgelopen jaren voorbij zijn gevlogen. Ik heb er wel ontzettend van genoten, vooral alle dingen die je naast je studie kan doen vond ik geweldig. Zo ben ik lid bij een studentenvereniging en heb ik verschillende commissies en besturen gedaan, waar ik heel veel van heb geleerd.

Jessica: Hoi, dankjewel! Ik ben Jessica, 24 jaar en ik kom uit Amstelveen. Na 6 jaar VWO moest de keuze gemaakt worden voor een studie. Na heel veel twijfel tussen Accountancy en rechten heb ik, na een tussenjaar, de keuze gemaakt om rechten te gaan studeren in Utrecht. Ik wilde per se niet naar Amsterdam, omdat hier het grootste deel van de mensen uit Amstelveen ging studeren en ik graag nieuwe mensen wilde leren kennen en uit mijn comfortzone wilde gaan.

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den Hertog

Sarah

Waarom heb jij voor de master Ondernemingsrecht gekozen Jessica?
Tijdens de bachelor rechten volg je allemaal verschillende vakken, waaronder een aantal vakken richting het ondernemingsrecht. Ik merkte al snel dat ik dit een erg leuk rechtsgebied vind. In mijn laatste jaar volgde ik het keuzevak Arbeidsrecht en na een stage waar ik zowel ondernemingsrecht als arbeidsrecht in de praktijk bracht, heb ik de keuze gemaakt om deze master te volgen. Ik vind het zakelijke aspect van ondernemingsrecht leuk, gecombineerd met het menselijke aspect van arbeidsrecht.

Sarah, jij gaf onder andere gastcolleges over de democratie en rechtsstaat. Ben je hierdoor ook meer geïnteresseerd bestuursrecht?
Ik ben begonnen bij ProDemos vanwege mijn grote interesse in politiek en democratie. Ik gaf les aan verschillende groepen, van basisschoolklassen tot VWO en MBO door het hele land. Ik kwam in aanraking met veel verschillende groepen waardoor ik veel heb geleerd over de rol van politiek en de rechtsstaat in de samenleving. Ik heb echter vooral veel geleerd van het contact met leerlingen. Omdat de onderwerpen zo persoonlijk zijn heb je snel een beeld van wat speelt binnen een klas of omgeving. Het is heel bijzonder om inzicht te krijgen in zoveel verschillende levens. Het heeft mijn interesse in bestuursrecht niet groter gemaakt.

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den HertogVoor wie jullie nog niet kent, wat doet de JSVU allemaal?
Sarah: De JSVU is de studieverenging voor alle rechtenstudenten in Utrecht. We behartigen de belangen van de Utrechtse rechtenstudent in de breedste zin van het woord. Wij organiseren dus voor alle studierichtingen inhoudelijke activiteiten. Daarnaast organiseren wij veel sociale activiteiten, zoals borrels, sportactiviteiten, reizen en een gala.

Jessica: We ontvangen op dagelijkse basis studenten, die bij ons kunnen vergaderen, studeren of chillen. De commissieleden organiseren de meeste evenementen, waar vervolgens weer andere studenten naartoe komen. Dit is een snelle en toegankelijke manier om medestudenten te ontmoeten en tegelijk meer te leren over rechtsgeleerdheid in de praktijk.

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den Hertog

Het bestuur wordt aangevuld met Marre Knipscheer, Noa van Tuijl, Raoul Jutstra, Vincent van der Schoot en Laurens Kimmel. Hoe zijn de taken verdeeld?
Marre is de Praeses, die alle vergaderingen voorzit, het contact heeft met de universiteit en namens de JSVU naar buiten treed. Noa is de ab Actis, die de vergaderingen notuleert, alle sociale media onderhoudt en het algemene aanspreekpunt is voor de leden en honorairen van de vereniging. Raoul en Jessica zijn de Fisci en samen verantwoordelijk voor de financiën van de vereniging. Dan is er Sarah, de Vice-Praeses. Zij is de ondersteunende rol van de Praeses en gaat samen met Vincent naar acquisitiegesprekken met kantoren. Vincent is de Commissaris Extern, het aanspreekpunt voor externen, zoals kantoren en andere samenwerkingspartners. Tot slot is Laurens verantwoordelijk voor onze studiewinkel en alles daaromheen.

Waar zijn jullie als bestuursleden heel erg trots op dit jaar?
Jessica: Op dit moment zijn wij druk bezig met de organisatie van de Utrechtse Bedrijvendag, het grootste carrière event voor rechtenstudenten in Nederland. Ik vind het tof dat wij met alle wisselende maatregelen grote keuzes hebben durven maken en de dag nu volledig digitaal wordt georganiseerd. Hierna is er op de Individuele Gesprekkendag, die drie weken later plaatsvindt, de mogelijkheid voor studenten om de kantoren fysiek te leren kennen. Daarnaast heb ik op persoonlijk vlak ook grote sprongen gemaakt. Ik spreek bijvoorbeeld veel gemakkelijker voor een grote groep, ben sneller geworden in het nemen van belangrijke beslissingen en ik heb veel geleerd over het intensief werken in groepsverband.

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den HertogWat zou de universiteit meer in het curriculum kunnen opnemen om de rechtenstudie beter op de praktijk te laten aansluiten? 
Sarah: Ik had in mijn bachelor graag meer inzicht willen hebben in de werkzaamheden van de beroepen waar je mogelijk in terecht komt. Zo had het mij interessant geleken om processtukken te schrijven of een tenlastelegging te beoordelen. Dit kwam af en toe terug in de werkgroepopdrachten, maar werd niet uitgebreid belicht. Ik denk dat die kennis nuttig zou zijn voor stages of bijbanen in het werkveld, maar dat het je ook een dieper fundament biedt voor het kiezen van een richting.

Jessica: Wat mij opviel is dat het schrijven van de bachelorscriptie de eerste grote schrijfopdracht is , waar verder tijdens de studie weinig aandacht aan is besteed en waar ik destijds naar mijn mening niet heel goed in begeleid ben. Tijdens de master was het schrijven van annotaties en essays beter geïmplementeerd, waardoor ik bij aanvang van de masterscriptie een stuk beter wist wat mij te wachten stond en hoe ik moest beginnen.

De vraag die we altijd stellen: zouden jullie studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Sarah: Ik vind ondernemen in de brede zin van het woord een grote toevoeging aan je leven en carrière. Ik heb ontzettend veel geleerd van al het werk dat ik heb gedaan en de projecten die ik heb opgezet. Ik weet niet of ik het zelf aan zou kunnen om me vol te richten op een onderneming waarvan je inkomsten afhankelijk zijn. Ik vind het zelf fijn om een organisatie te hebben die niet instort als je een fout maakt, waardoor ik eerder werkervaring op zou doen om vervolgens te investeren in een plan. Maar ik denk dat dat heel persoonlijk is!

Jessica: Als je de advocatuur in wilt, zal je eerst de beroepsopleiding moeten volgen en bij een kantoor moeten werken tijdens deze opleiding als advocaat-stagiare. Na deze opleiding is het verstandig om nog minimaal een aantal jaren ervaring op te doen voordat je zelf gaat ondernemen en bijvoorbeeld een eigen advocatenkantoor begint. Wil je helemaal de advocatuur niet in dan denk ik dat als je een goed plan hebt en goede begeleiding, dat direct beginnen met ondernemen ook zeker kan slagen. Wel zou ik zelf in het begin ernaast nog blijven werken, maar zodra jouw onderneming lekker loopt, vertrouw dan in jezelf en ga er ook vol voor!

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den Hertog

Jullie worden bijgestaan door veel grote kantoren. Hoe ziet de partnerschap eruit?
Jessica: Ieder jaar vindt er in de zomer een acquisitieronde plaats, waar onze Commissaris Extern samen met de Vice-Praeses langs al onze partners gaat om de samenwerking van het komende studiejaar door te spreken. Daarnaast wordt het bestuur door deze kantoren uitgenodigd voor besturendagen en andere activiteiten van de kantoren, om elkaar zo beter te leren kennen.

Sarah: Het is heel fijn dat veel partijen geloven in ons doel. Door deze steun kunnen wij evenementen organiseren voor onze leden. Daarnaast geven de samenwerkingen een goed beeld van de verschillende kantoren waar studenten kunnen werken, wat ten goede komt aan ons aanbod met betrekking tot arbeidsmarktoriëntatie.

Wat voor leuks staat er de komende tijd op de agenda? 
Samen: Heel veel! In april vinden er nog twee reizen plaats, de Legal Packpack naar Kopenhagen, Stockholm en Uppsala en de Stedentrip naar Boedapest. Ook een ledenweekend, een zeildag, een festival en in de zomer het introductieweekend voor eerstejaars rechtenstudenten staan nog op de planning. Genoeg te doen dus!

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den HertogKunnen we jullie over 5 jaar op de Zuidas tegen het lijf lopen?
Sarah: Ik heb geen idee! Ik hoop over 5 jaar een functie te vervullen bij een leuk bedrijf of kantoor met ambitieuze mensen en grote klussen. Ik weet nog niet of dat op de Zuidas is, al vind ik het een interessante plek. Ik ben me ook aan het oriënteren op functies bij het Rijk of andere beleidsfuncties. Om te kijken waar mijn interesse het meeste ligt ga ik de master Ondernemingsrecht doen. Wie weet heb ik na dat jaar mijn keuze gemaakt!

Jessica: Haha, wie weet! Na mijn bestuursjaar ga ik zowel op de Zuidas als bij een middelgroot kantoor stage lopen om te kijken wat het beste bij mij past. Daar zal vanaf hangen waar ik vervolgens ga solliciteren. Ik denk dus wel dat ik over 5 jaar advocaat ben. Verder woon ik dan in Amstelveen en hoop ik dat ik naast mijn baan genoeg tijd overhoud om mijn vrienden en familie te zijn en tijd door te brengen bij mijn paard.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over jullie?
Sarah: Haha, een lastige! Ik kan heel pretentieus zeggen dat mijn hobbies kunst en literatuur zijn (wat overigens helemaal klopt), maar ik ben ook groot fan van een aantal hele specifieke tv programma’s. Ik spendeer dus veel tijd aan het kijken van Love Island, Married at First Sight, Boer zoekt Vrouw of Prince Charming. Wanneer je al die uren tv bij elkaar optelt denk ik dat je best grote delen van de dag kan wegschrijven.

Jessica: Oeh, dit vind ik een lastige, omdat ik best wel open ben en weinig geheimen heb. Ik heb een hekel aan shoppen en boodschappen doen, en als Fiscus moet je best wel veel aanschaffen. Gelukkig vind ik het zodra het zakelijk is wel heel leuk, wat ik best opmerkelijk vind. Verder ben ik er, net als de rest van Nederland, tijdens de lockdown achter gekomen dat ik puzzelen ook heel leuk vind.

Sarah Vlootman Rechtenstudenten JSVU Sarah Vlootman Jessica den Hertog

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.