Samen investeren in een mooiere toekomst met meer diversiteit en participatie

We kleden ons naar hoe we ons voelen, wie we zijn. We passen onze kledingkeuze aan op de gelegenheid. Door middel van kleding dragen we uit wie zijn, het is onze eerste indruk. SUE is een nieuw kledinglabel voor rolstoelgebruikers. De kleding is aangepast op de zittende houding, waardoor de kleding een betere pasvorm heeft en dus mooier oogt. KnappeKop Teddy vindt dat supergoed bedacht en het is ook best belangrijk! Rolstoelgebruikers verdienen ook mooie, lekker zittende kleding. Ga lekker zitten voor dit fanatische interview met oprichter Kelly Sue!

Hey Kelly, wie ben jij?
Ik ben Kelly Sue, geboren en getogen in Julianadorp aan zee. Tegenwoordig woon ik in Heerhugowaard, samen met mijn man. Wij zijn getrouwd op 23-8- 2014, 2 maanden na mijn afstuderen aan het ROC van Amsterdam, Fashion Design. In het examenjaar van deze opleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met aangepaste mode, door het project Fashion on Wheels.

Je hebt veel ervaring in de Fashion industry en zelfs in New York stage gelopen. Hoe was dat?
Ja, ik heb veel mooie en ontzettend leerzame stages gehad! New York spande uiteraard wel de kroon. Tijdens de stage heb ik zelfs een capsule collectie mogen ontwerpen die ook daadwerkelijk verkocht is aan verschillende boetieks in Amerika. Hier heb ik veel geleerd omtrent het opbouwen van een collectie en de communicatie met producenten. Naast dat ik veel geleerd heb, heb ik ook de tijd van m’n leven gehad! Veel inspirerende mensen ontmoet, waar ik nog steeds contact mee heb en mij ook nu nog steunen en tips geven. Ik heb hier dus veel aan overgehouden, kennis, ervaring, netwerk, vrienden en mooie herinneringen en daar ben ik erg dankbaar voor!

Wilde je als designer in opleiding altijd al voor jezelf beginnen?
Tijdens de opleiding had ik nog geen concreet plan, ik zou verder studeren en vanuit daar kijken welke richting ik op wilde. Ik ben heel creatief en zit altijd vol inspiratie en wist dus dat ik sowieso aan de creatieve kant moest zijn. Ik had in ieder geval nog niet perse de ambitie om zelf te gaan ondernemen, al heeft dat wel altijd al in mij gezeten. Dit kwam pas uiteraard echt naar boven toen ik startte met SUE. Ook mijn creatieve kant werd nu op meerdere manieren belicht, niet alleen in het ontwerpen, maar ook op het gebied van oplossingen bedenken en het opzetten van een mooi innovatief plan dat echt een verschil zou gaan maken.

SUE komt voort uit het Fashion on Wheels project, een wedstrijd uitgezonden bij Carlo en Irene die jij gewonnen hebt! Daarna ging je meteen door met SUE?
Het project Fashion on Wheels heeft mij erg geïnspireerd! Door dit project gingen mijn ogen open en leerde ik dat een permanente zithouding vaak beperkingen met zich meeneemt op het gebied van kleding en mode. Door de gesprekken met de modellen Fashion on Wheels wist ik waar de knelpunten zaten en vanuit daar ben ik oplossingen gaan zoeken. Iets wat veel naar voren kwam uit de gesprekken met de modellen was het feit dat de aangepaste mode die reeds aangeboden word, vaak vooral wel praktisch is, maar absoluut niet stijlvol en vaak oubollig. Niet iets waar je in gezien wilt worden wanneer je een jonge hippe vrouw/man bent. Tijdens het ontwerpen van de collectie voor het project, heb ik dus vooral rekening gehouden met de stijl/look van de collectie en aanpassingen zo subtiel mogelijk verwerkt. Als extra uitdaging wilde ik juist die kledingstukken maken die nu bijna onmogelijk waren in een rolstoel, zoals bijvoorbeeld de trenchcoat. Nadat ik met die collectie het project had gewonnen, wilde ik gelijk verder met de ontwikkeling van mode voor de zithouding. Het werd drastisch tijd voor een verandering! Toch gek dat zo’n grote doelgroep gewoon ‘vergeten’ wordt?

Ik ben met een marktonderzoek begonnen, tijdens dit marktonderzoek sprak ik veel met rolstoelgebruikers. Ik kreeg zo vanaf een ander oogpunt een blik op de maatschappij, mode en het “schoonheidsideaal.” Alles is gepitched op de het “ideale lichaam”. ‘Different-ableds’ , zoals rolstoelgebruikers of mensen met een amputatie, komen zo goed als niet voor in het maatschappelijk beeld. Zij krijgen vaak alleen podium als het over hun beperking gaat, maar het komt nauwelijks voor dat ze worden betrokken gewoon om wie ze zijn. Het is echt een vergeten doelgroep, een groep die vaak aan de zijlijn meekijkt, en zo goed als niet de kans krijgt te participeren. Ik heb hier zelf ook nooit bij stil gestaan, voor mij is dit ook altijd onzichtbaar gebleven. Dat trek ik mij aan en dit wil ik niet accepteren. Hier zal eerst meer bewustwording voor moeten komen, dit wil ik, naast de kledinglijn, ook bereiken met SUE en zo een verandering door te voeren met meer diversiteit en participatie in mode, media en maatschappij. Hier komt ook de slogan van SUE vandaan; Diversity is the Key to Unity.

Nu, twee jaar later, ben je een crowdfunding begonnen! Welke lessen heb je geleerd bij het opzetten van een crowdfunding campagne?
Een les die ik nog steeds moet leren, of in ieder geval aan moet wennen, is het vragen om geld. Het heeft iets ongemakkelijks.. Ondanks dat het een lening is met een rendement van 12%! Daarbij is het ook voor een goed doel en het verspreiden van een belangrijke boodschap. Verder is het heel belangrijk om vooral actief campagne te voeren, dit doe je niet alleen online, maar ook real life. Ik organiseer bijvoorbeeld events waarbij ik tips geef met een ervaringsdeskundige over kleding in een rolstoel. Voorafgaand is een modeshow om potentiële klanten vast te kunnen enthousiasmeren en de kleding te kunnen laten passen. Ook probeer ik pitch gelegenheden te vinden/creëren om mijn verhaal te doen en zo mijn campagne onder de aandacht te brengen.

Wat hoop je te bereiken met het opgehaalde geld?
Met het opgehaalde geld kan ik de kledinglijn produceren, maar hoop ik ook op een verandering in het maatschappelijk beeld. Een grootschalige verandering, niet alleen in het maatschappelijk beeld, maar ook in de beeldvorming, kan ik niet alleen bereiken. Dit doe je samen met ‘de crowd’. Dat is tevens de reden dat ik heb gekozen voor crowdfunding. Met de campagne zet ik al de eerste stappen naar bewustwording. Ik hoop dus dat de campagne zoveel mogelijk gedeeld gaat worden, zodat ook de boodschap overgebracht zal worden. Samen investeren we in een mooiere toekomst met meer diversiteit en participatie. Om een oud gezegde erbij te pakken; Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! 😉 Voor de video en meer info over de campagne klik hier!

Voor wie er geen verstand van heeft, waarom hebben mensen in rolstoel behoefte aan andere kleding?
Wanneer je permanent zit, krijg je eerder last van bijvoorbeeld naden, knoopjes en andere frutsels die een nare druk en schuring veroorzaken op de huid. Daarnaast is de zitvorm natuurlijk heel anders dan een staand figuur. Je merk het vaak ook al bij jezelf, een geef altijd als voorbeeld de broek; wanneer je gaat zitten of door je hurken gaat, voel je goed dat de broek aan de achterkant naar beneden trekt.. de befaamde bouwvakkers decolleté.. Je kunt je voorstellen als je dat dus constant voelt, dat dit gaat irriteren! En ook met transfers, dat is het verplaatsen van rolstoel naar bijvoorbeeld auto, dan glijd de broek vaak nog verder naar beneden. Naast dat dit geen pan is, zit het ook erg vervelend! Plus dat de rondingen bij de schoot en knie meer ruimte innemen en dus de broek al gauw hoogwater wordt.

Een ander voorbeeld is de jas; lange jassen zijn vaak lastig, omdat, als je de jas al aankrijgt, je dan op de stof zit, waardoor je bovenlijf beperkt wordt in je bewegingsvrijheid en het gewoon erg oncomfortabel is als je op een hoop stof zit. Daarbij zijn jassen vaak niet van een soepele of elastische stof, dat beperkt ook de arm beweging om de rolstoel voort te bewegen. Meer voorbeelden, met beeld, staan op de website.

Is je kleding al te koop?
Helaas is de kleding nog niet te koop, om de kledinglijn te kunnen produceren heb ik het doelbedrag nodig dat ik met de crowdfunding campagne hoop op te halen. Wel kan er al middels de voorverkoop optie van de campagne al een giftcard aangeschaft worden. Zo ben je zeker van een item uit de collectie en vis je niet achter het net! Mensen die hebben gekozen voor de voorverkoop hebben namelijk voorrang op de verkoop.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om ook te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik denk niet dat je zoiets kunt aan- of afraden. Je moet doen wat voor jou goed voelt en waar je gelukkig van wordt! Belangrijk is dat je je door niets laat tegenhouden of door je angsten moet laten leiden. Als je iets echt graag wilt, dat lukt het wel! En anders heb je het in ieder geval geprobeerd!

Cliché maar oké, waar staat SUE over 5 jaar?
Over 5 jaar zal SUE een vrouwen- en mannencollectie hebben en misschien ook al een kindercollectie. Ook hoop ik dan al wereldwijd te kunnen verkopen en dat SUE al een significante verandering teweeg heeft gebracht in het modebeeld. Droom is om ook een kantoor te kunnen openen in de VS en/of Azië. Ik neem dat mee in mijn plannen, maar focus en prioriteit ligt nu bij het succesvol worden in Nederland en vanuit daar kijken naar hoe het groeit!

Kunnen mensen die niet in een rolstoel zitten ook de kleding dragen?
De kleding is echt ontworpen op de zithouding, wanneer je dus loopt zal het niet lekker zitten en daarbij zijn de meeste aanpassingen op de achterpanden van de kleding, die zul je dus zien wanneer je staat. Zoals de jas, die is wel lang aan de voorkant, maar is kort aan de achterkant (zodat je dus niet op de stof zit).

Tot slot; je bent ook genomineerd voor de VIVA400 award, wat houdt deze award in?
De VIVA400 award is een award voor inspirerende, ambitieuze onderneemsters. Dat is dus een hele eer! Ik hoop dat dit tevens een extra boost geeft aan de campagne. 🙂  17 november is de uitreiking, nog even spannend dus! Stemmen kan alleen vandaag nog!.

 

Meer weten over SUE? Kijk hier, hier, hier, en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.