Rosaline – Campus Recruiter bij CMS – over haar carrièrepad, solliciteren bij een internationaal advocatenkantoor en chilivlokken

CMS is één van de grootste advocatenkantoren ter wereld met meer dan 70 vestigingen in ruim 40 landen. In Nederland behoort CMS tot de meest toonaangevende juridische dienstverleners. Wij gaan in gesprek met Rosaline Hoek, Campus Recruiter bij dit internationale advocatenkantoor. Ze vertelt ons over haar carrièrepad en geeft tips voor je sollicitatie.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Rosaline! Welkom! Wie ben jij?
Hi! Mijn naam is Rosaline, 24 jaar oud en ik woon in Rijnsburg. Rijnsburg ligt dichtbij het strand, dus ik ben heerlijk aan de kust opgegroeid.

Ik heb zelf een juridische achtergrond. Ik heb mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd en afgelopen zomer heb ik mijn master Jeugdrecht in Leiden afgerond. Ik ben inmiddels ook ruim anderhalf jaar werkzaam bij CMS op de afdeling Recruitment. Eerst een tijdje als Werkstudent Recruitment en sinds september 2023 als Campus Recruiter. Ik ben verantwoordelijk voor het organiseren van interne en externe recruitmentevenementen, vervul een coördinerende rol ten opzichte van alle student-stagiaires en juridisch medewerkers, houd mij bezig met de social media kanalen van CMS en ik voer sollicitatiegesprekken met potentieel juridisch talent!

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Ja, zeker! Op de middelbare school is door het vak Maatschappijwetenschappen mijn liefde voor het recht ontstaan. Ik heb er vervolgens voor gekozen om Rechtsgeleerdheid te gaan studeren. Tijdens mijn bachelor heb ik een minor gevolgd waarin de interessante positie van kinderen binnen het recht centraal stond. Hierna heb ik voor de master Jeugdrecht in Leiden gekozen en hier zou ik – terugkijkend – nog steeds voor hebben gekozen. Het jeugdrecht is volop in ontwikkeling en de master biedt een brede juridische basis die mijns inziens een ontzettend mooi uitgangspunt is voor een juridische carrière.

Mijn achtergrond komt goed van pas tijdens mijn werk als Campus Recruiter bij CMS. Ondanks dat ik geen juridisch inhoudelijk werk verricht, ben ik werkzaam bij een internationaal advocatenkantoor en heb ik een goed beeld van de verschillende praktijkgroepen binnen CMS. Daarnaast sta ik dicht bij de doelgroep, doordat ik zelf recent ben afgestudeerd.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Wat fijn! Hoe wist jij: ik wil werken bij CMS?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met CMS door een bestuursjaar dat ik heb gedaan. Ik heb in 2022 namelijk de Amsterdamse Juridische Bedrijvendag georganiseerd, waarbij ik verantwoordelijk was voor PR en Marketing. CMS was toen de hoofdsponsor van deze bedrijvendag, waardoor ik veel contact had met de toenmalige Recruiters van kantoor. Zij vertelden mij over de werkzaamheden die je als (Campus) Recruiter verricht en dit maakte mij meteen enthousiast. Ik had direct een goed gevoel bij CMS, voornamelijk door de eerdere positieve verhalen van medestudenten en de sfeer die er binnen kantoor hing. Deze sfeer zou ik beschrijven als een informele sfeer, waarbij er tegelijkertijd inhoudelijk op hoog niveau juridisch werk wordt geleverd.

De keuze voor Recruitment is niet uit de lucht komen vallen. Ik merkte tijdens mijn studie al dat ik heel erg op zoek was naar een sociale functie waar ik ook mijn creativiteit in kwijt kon. Zo ben ik met de Recruiters in contact gebleven en twee maanden na het organiseren van de bedrijvendag aan de slag gegaan als werkstudent.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Waar ben je als Campus Recruiter verantwoordelijk voor?
Van alles! Ik krijg de kans om mijn creativiteit te uiten in het bedenken van nieuwe goodies, het ontwerpen en bedenken van sociale media concepten en het organiseren van evenementen. Het hoogtepunt is de organisatie van onze eigen business course: de CMS Career Challenge. Ook komt mijn juridische kennis goed tot zijn recht doordat ik perfect kan schakelen tussen studenten en advocaten, waarbij ik als recent afgestudeerde nog dicht bij de doelgroep sta.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Wat maakt CMS zo anders dan andere advocatenkantoren?
CMS is toegankelijk en samenwerkingsgericht. Het is een kantoor in Amsterdam, maar met nuchtere Utrechtse roots. Daarnaast zijn we een internationaal kantoor, maar beoefenen we Nederlands recht. Aan de zaken die wij doen is veelal een internationale component verbonden, waardoor er veel wordt samengewerkt met andere CMS-kantoren. Ik zie dat ook als een voordeel van CMS.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Ik ben enthousiast, (bijna) afgestudeerd en wil heel graag aan de slag bij CMS! Wat zou je mij aanraden?
Mijn advies is om contact op te nemen met mij of de andere Recruiters. Een vrijblijvende kennismaking onder het genot van een kop koffie behoort altijd tot de mogelijkheden! Wij proberen de student dan te koppelen aan een advocaat, notaris of fiscalist van de praktijkgroep van zijn/haar voorkeur. Daarnaast raad ik studenten aan om zich te oriënteren via business courses en inhousedagen. Je kunt zo namelijk in korte tijd een goed beeld krijgen van een kantoor en erachter komen of dit bij jou past.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Zijn jullie nog op zoek naar talent?
Bij CMS zijn wij altijd op zoek naar talentvolle mensen. Zo hebben wij iedere twee maanden (met startdatum in de oneven maanden van het jaar) plek voor een grote groep student-stagiaires binnen diverse praktijkgroepen. En wil je toch liever eerst een completer beeld hebben van CMS, neem dan deel aan onze CMS Career Challenge of CMSpresso evenementen.

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Heb je nog tips voor young professionals (rondom motivatiebrief en selectiegesprekken)?
Bij CMS kijken we tijdens de sollicitatieprocedure niet alleen naar de kennis van een kandidaat, maar ook naar de persoonlijkheid, drijfveren en motivatie. De motivatiebrief zie ik daarbij als één van de belangrijkste stukken. Hierin kun je een stukje persoonlijkheid laten zien, maar ook goed uitleggen waarom je bij deze praktijkgroep van CMS aan de slag wilt gaan. Ik moedig studenten altijd aan om goed de vacaturetekst te lezen en aan de hand daarvan bepaalde punten aan te halen in de brief. Stel dan niet alleen dat je iets heel goed kunt of beheerst, maar geef ook vooral voorbeelden die dat standpunt kunnen onderbouwen. Denk hierbij aan interessante artikelen die je hebt gelezen of een bepaald vak dat je hebt gevolgd. Wat iemand kan is natuurlijk belangrijk, maar wie iemand is, is voor ons uiteindelijk cruciaal.

Op het moment dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is dat natuurlijk erg spannend. Mijn tips: lees van tevoren je ingestuurde stukken nog eens door, zoek je gesprekspartners eens op en bedenk alvast wat vragen die je kunt stellen tijdens het gesprek. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid een gesprek in!

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Stel je had een glazen bol, waar zien wij jou dan over 5 jaar?
Wat een lastige vraag! Ik werk nu als Campus Recruiter en vind dit super leuk om te doen. Ik merk toch ook dat het kriebelt om op de lange termijn nog meer met mijn juridische achtergrond te gaan doen, dus wellicht doe ik over vijf jaar wel heel iets anders!

Rosaline Hoek CMS KnappeKoppen rechtenstudent

Tot slot, dit weet stiekem nog bijna niemand over Rosaline?
Ken je Djamila van de Real Housewives of Amsterdam? Nou, zij heeft dus altijd een potje Aromat mee. Je zult het misschien niet geloven, maar dat heb ik met chilivlokken! Mijn vrienden lachen mij uit, maar elk weekendje weg is dit dan ook het eerste wat ik inpak 😊

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.