Roos en Niels winnen €1000 met hun Buurtspelen!

De afgelopen weken stond voor ons in het teken van de Moyee X KnappeKoppen Pitching for Impact Challenge. Meer dan 20 studenten-teams hebben meegestreden met een impact idee. En wat was dat gaaf. Helaas kan er – op zijn Henny Huismans – maar één de beste zijn en dat waren Roos Veldhuis en Niels Neervoort van studenten tennis en padel vereniging Chip & Charge. Natuurlijk een eervolle vermelding aan Benniepack, Blicbier en Groene Gevels. Maar nu is het tijd voor het interview KnappeKop Beer de Haas en de winnaars. Lees je verder?

Hi Roos en Niels, wie zijn jullie?
Roos: Ik ben Roos, 23 jaar en doe de master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn pre-master ben ik lid geworden bij de leukste studenten tennis en padel vereniging van Amsterdam: Chip & Charge. Na een normaal half jaar was ik zo enthousiast dat ik ervoor heb gekozen een bestuursjaar te doen met 5 toppers. Een van de beste keuzes in mijn studententijd. Hierdoor doe ik mijn master in 2 jaar en heb ik het qua studie dus wat rustiger. Doordat we het wat rustiger hadden als bestuur werk ik 20 uur bij op de E-commerce afdeling van Perry en Aktiesport.

Niels: Ik ben Niels, 22 jaar en studeer Economics & Business Economics aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen de studie heb ik de Major Economics gekozen en zit ik inmiddels in mijn derde jaar. Daarnaast heb ik een bijzonder goede keuze gemaakt door mij inmiddels bijna twee jaar geleden in te schrijven bij Chip. Dit heeft er onder andere toe geleid dat ik daar nu een bestuursjaar doe samen met vijf vrij grappige mensen. Aangezien dit vrij veel tijd kost studeer ik daarnaast nog maar part time en heb ik mijn minor Sociology verspreid over het gehele jaar.

Niels, had jij terugkijkend voor de studie Economics & Business Economics gekozen? 
Het is een beetje koffiedik kijken, maar ik denk het wel. De studie is wiskundig gezien vrij uitdagend en de theorie is behoorlijk interessant. De economie is ontzettend belangrijk (dat hebben we de laatste tijd wel door gehad) en daarom ben ik blij dat ik mij daar op heb gericht. De studie geeft ook een solide basis en een behoorlijk toekomstperspectief. Dat geeft toch een bepaalde rust wanneer je je studieschuld elke maand een stuk hoger ziet worden. Het is misschien niet de meest enerverende studie maar gelukkig krijg je de kans om elke willekeurige minor te doen en heb je na deze bachelor de mogelijkheid om een master in een compleet ander veld te volgen. Ik vind het dan ook fijn dat mijn toekomstig functie of werkveld niet vanaf dag één vaststond.

Roos, is het verschil tussen HBO en Universiteit groot?
Ik begon met een premaster van één keer in de week, dus ik heb het rustig op kunnen bouwen. Qua moeilijkheidsgraad vond ik het verschil niet heel groot. Ik denk dat het grootste verschil hem zit in de manier van theorie die je moet lezen op de Universiteit, waarbij je vooral vanuit literatuur de stof leert. Op het HBO (en vooral bij mijn opleiding) was het juist meer leren vanuit de praktijk of vanuit leerboeken. Daarnaast ben je op de universiteit veel meer op jezelf aangewezen en is je eigen planning belangrijk. Dit ging mij eigenlijk vrij goed af en vind ik de combinatie van beide echt perfect. Ik heb al heel veel praktijkervaring opgedaan tijdens stages en kan nu iets meer in de stof duiken.

Hoe is jullie idee van de Buurtspelen tot stand gekomen? 
Wij kwamen in contact met Knappe Koppen via Lotte’s Loopbaan. Zij nam contact met ons op om onze leden een CV-check aan te bieden. Tijdens een van deze gesprekken kwamen de trainingen en brainstormsessies van Knappe Koppen aan bod. Hier konden wij als bestuur aan meedoen. Wij waren meteen enthousiast: een fysiek activiteit met zijn zessen, dat was een tijdje geleden! We gingen er niets vermoedend heen en hoorde ter plekke wat de bedoeling was. Aan de hand van post-ids kwam Roos met het idee van de Buurtspelen naar voren. En deze hebben we uiteindelijk met zijn zessen verder uitgewerkt tot het idee dat het nu is geworden. We hebben dus zeker niet met zijn tweeën, maar met zijn zessen gewonnen!

De hoeveelheid stemmen die we hebben gekregen is te danken aan onze eigen Chip-leden en uiteraard vrienden en familie.

Wat hebben jullie nog meer nodig om Buurtspelen tot een succes te brengen? 
Tijd en de juiste contacten. Het is een heel realiseerbaar plan wat via de gemeente makkelijk uit te voeren moet kunnen zijn. Daarnaast moet er een enthousiast team op de been gezet worden die het een kick start kan geven.

In jullie stoutste dromen; wat willen jullie bereiken? 
Het zou heel tof zijn als dit project uiteindelijk leidt tot een organisatie die zichzelf onderhoud. Dat er in verschillende steden een aantal plekken zijn gecreëerd waar elke week met kinderen wordt gesport. Het idee van de buurtspelen is om kinderen buiten te krijgen en enthousiast te maken voor sport, het zou dan ook heel gaaf zijn als dit in de grote steden ontstaat en een vaste speler wordt in die buurten. We zijn ons er natuurlijk wel van bewust dat dit veel tijd en inspanning vergt, dus dat dit niet morgen gelukt is.

De vraag die we altijd stellen: zouden jullie het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
We denken dat, dat er helemaal aan ligt wat je op je hart hebt. Als je jezelf als ondernemer ziet kan je niet vroeg genoeg beginnen. Wel is het handig om een goed plan te hebben. Mocht je nog niet weten waar je in zou willen ondernemen, kan je misschien beter eerst wat werkervaring op kunt doen. Ondernemen kan uiteindelijk altijd nog!

Voor wie Chip & Charge nog niet kent of onder een steen leeft, wat doen jullie?
Chip & Charge is dé studenten tennis en padel vereniging van Amsterdam. Wij proberen met het bestuur en al onze verschillende commissies een zo goed mogelijk balans tussen tennis/padel en gezelligheid te vinden. Het ene lid kiest wat meer voor de sport, de ander voor de drankjes achteraf. Maar het is echt een vereniging voor en door leden.

Samen met Coen Alewijnse, Tessa Jongbloed, Thyrvi van Roosendaal en Dide van de Fliert vormen jullie het bestuur! Hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
Wij vormen met zijn zessen het bestuur, hierbij doen we zoveel mogelijk samen maar heeft iedereen zijn eigen functie en verantwoordelijkheden. Hierbij is Thyrvi van Roosendaal onze voorzitter. Zij houdt overzicht over wat wij allemaal doen, heeft contact met de gemeente en het USC waar we onderdeel van zijn. Dide van de Fliert is onze secretaris, zij is het aanspreekpunt voor leden mocht er bijvoorbeeld iets zijn met hun account. Verder is ze notulist bij vergaderingen en weet ze elke twee weken een prachtige infomail in elkaar te zetten. Tessa Jongbloed is onze externe zaken. Zij houdt contact met sponsoren, probeert nieuwe sponsoren te vinden en regelt onze clubkleding. Coen Alewijnse is onze Competitieleider, hij regelt alles rondom trainingen en competities; van aanmelden tot indelen en alle vragen eromheen. Dan hebben we onszelf nog. Niels is penningmeester en regelt alles rondom de financiën van Chip. En Roos is interne zaken die houdt de sociale media bij, is aanspreekpunt voor de voorzitters van commissies en op de hoogte van de activiteiten die plaatsvinden.

Waar kunnen we jullie na de studie tegen het lijf lopen? #dreambig 
Roos: Geen idee! Over een paar jaar denk ik dat ik nog een aantal hele mooie reizen heb gemaakt naar het buitenland en in de stad werk en woon. Ik zie mezelf vooral bij een non-profit organisatie werken met een juiste combinatie van op pad en achter je bureau zitten. Heel cliché, maar ik denk dat het vanzelf mijn pad komt.

Niels: Ik hoop na mijn studie een tijdje woonachtig te zijn in Berlijn, werkend voor een groen en eerlijker Google. Google intrigeert mij al tijden en ik ben fan van hun onuitputbare innovativiteit. Aangezien een eerlijker Google een vrij utopische gedachte is hoop ik vooral de bestemming waar u mij tegen het lijf loopt Berlijn is, het bedrijf (of mijn bedrijf) is (zo lang ik het naar mijn zin heb) in dat geval een beetje bijzaak.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.