Romée en Robbert gaan op onderzoek in Zuid Korea

K-Pop, Kimchi en Guus Hiddink. We hebben het natuurlijk over Zuid-Korea, hét land dat voor velen misschien nog een vraagteken is, maar rijk is aan cultuur en technologische innovatie. Nog Gangnam-Style-cooler is dat Romée de Wilde en Robbert de Vries deze zomer daar met 16 andere (master)studenten van de Financial Study association Amsterdam Research Project onderzoek gaan doen. Met gezonde jaloezie kregen wij de kans om de masterstudenten te interviewen. Lees snel verder!

Romée en Robbert! Welkom! Wie zijn jullie?
Romée: Ik ben 24 jaar, en deze zomer mijn MSc in Strategic Management afgerond aan de Eramus. Hiervoor heb ik International Business Administration aan de VU, waarvan ik een half jaar van in Hong Kong heb gestudeerd. Ik zou eigenlijk na mijn MSc nog een minor gaan doen in Shanghai aan de University of Finance and Economics (SUFE), maar helaas ging dit niet door vanwege COVID. Toen ben ik gaan zoeken naar iets anders. Momenteel ben ik part-time werkstudent bij KPMG en dus ook ‘consultant’ bij het FSA Research Project 2022.

Robbert: Momenteel studeer ik de master Psychology of the Digital Media aan de Erasmus, waarin de les krijgen over de gevolgen van o.a. fake news en complot theorieën, maar ook hoe we online leeromgevingen het beste kunnen in vormgeven. Naast mijn bachelor studie psychologische methodeleer heb ik veel video opdrachten uitgevoerd. Nu ga ik naast mijn masterthesis, mij veel bezighouden met het FSA Research Project 2022.

Romée de Wilde en Robbert de Vries FSA

Hoe was het om in Hong Kong te studeren Romée?
Ik vond Hong Kong geweldig! Zelf ben ik in Azië opgegroeid, dus ik had wel al iets van affiniteit voor dat deel van de wereld, maar Hong Kong was heel anders dan waar ik vroeger heb gewoond. Het is zo’n dynamische stad, met zo veel verschillende culturen en ik hoop ooit nog terug te gaan voor een langere tijd.

Jij hebt veel video’s geregisseerd Robbert! Vertel!
Afgelopen jaar heb ik gewerkt bij Freshmen Media. Ontzettend gaaf om mijn bestaande kennis over het vak nog verder en professioneler te ontwikkelen. Naast het editen en draaien heb ik mij vooral gefocust op regie en projectmanagement. Je leert om leiderschap te tonen en je eigen stem te ontwikkelingen. Je moet nauwkeurig in je eigen vaarwater zitten en vertrouwen op de rest om iets goeds te maken. Waar opleiding aan de Amsterdam Filmschool schoot te kort (te veel gepraat en te weinig doen) was het mooi om praktisch bezig te zijn met een geweldig team. Ik heb er een bovenal een mooie vriendengroep aan overgehouden.

Romée de Wilde en Robbert de Vries FSA

Voor wie nog geen idee heeft, wat doet de FSA allemaal?
De Financial Study association Amsterdam (FSA) is de grootste financiële studievereniging in Nederland. De FSA ondersteunt studenten in de overstap van de universiteit naar de arbeidsmarkt. De FSA faciliteert (face-to-face) contact tussen studenten en werkgevers door het organiseren van meer dan 20 jaarlijkse evenementen voor bachelor- en masterstudenten die bijna klaar zijn met hun studie. Deze studenten hebben affiniteit met finance, business, accountancy, consultancy of economie. Het is mogelijk om je aan te sluiten bij een van de vele sub-commissie en zo meer praktische ervaring op te doen.

Het jaarlijkse Research Project is een van de grootste sub-commissies van de FSA. Het doel is om studenten inzicht te geven in de wereld van internationale (strategie) consultancy. De groep bestaat uit 18 studenten die de acht maanden samenwerken aan verschillende projecten. Elk jaar verandert de locatie van het project, dit jaar zullen we naar Zuid-Korea gaan om daar on-the-ground (strategische) vraagstukken voor bedrijven op te lossen. Voorbeelden van bedrijven die hebben deelgenomen aan het Research Project in de afgelopen jaren zijn Heineken, Unilever, Van Oord, Friesland Campina en nog veel meer. Meer informatie kun je vinden op FSA Research Project 2022.

Ja HET Research Project 2022! Waarom hebben jullie je hiervoor aangemeld?
Romée: Ik besloten om nog een jaar te wachten met ‘werken’ na het afronden van mijn master. Ik had al van mensen om mij heen gehoord dat dit een jaarlijks terugkomend project was wat mogelijk wel iets voor mij zou zijn. Naast het feit dat ik wat extra ervaring op wilde doen binnen het ‘consultancy vakgebied’ is het natuurlijk ook een enorm coole ervaring om vijf weken in Korea te gaan werken met een groep van 17 andere gemotiveerde studenten.

Robbert: Inzicht krijgen en getraind worden in consultancy was vooral hetgeen wat mij aansprak. RP biedt mogelijkheid om aan te voelen hoe het is om een consultancy project op te pakken. Ik heb enorm enthousiaste verhalen gehoord van voorgaande jaren. Daarnaast is het leuk om in de (post) covid-tijden weer in een nieuwe sociale omgeving geslingerd te worden.

Romée de Wilde en Robbert de Vries FSA

Wat goed! Wat kunnen bedrijven verwachten waarvoor jullie aan het werk gaan? 
Afgaande op ons trackrecord hebben we in het verleden samengewerkt met grote bedrijven als Phillips, Shell en Unilever, maar ook voor het mkb. Allereerst gaan we met bedrijven om de tafel om goed de wensen van de klant boven tafel te krijgen. Met die informatie werken we naar een proposal, denk daarbij aan het uitvoeren van marktonderzoek, een concurrentie- of expansie analyse. Na ons desk-research is het tijd om onafhankelijke veldwerk onderzoek te doen in Zuid Korea. Eenmaal terug in Nederland presenteren we onze bevindingen.

Waar kijken jullie, naast het onderzoek natuurlijk, erg naar uit? 
Romée: Ik ben eens eerder in Seoul geweest en merkte ik hoe ‘hip’ Koreanen zijn. Toen ik er was, was het winter, dus ik ben erg benieuwd naar hoe het er in de zomer is. Daarnaast wil ik graag naar de grens met Noord-Korea. Op een paar uur afstand van de hoofdstad is er een soort uitkijkpunt waar je grenst aan het niemandsland wat zich tussen Noord en Zuid Korea bevindt. Dit lijkt me heel interessant om te zien!

Robbert: Voor mij de eerste keer in Zuid Korea, maar ik ben wel eerder in Azië geweest. Doordeweeks zijn we in teams van twee op pad door het land om onderzoek te doen, maar in de weekenden proberen we zoveel mogelijk samen te komen. Het avontuur dat je gemeenschappelijk beleefd lijkt mij ontzettend mooi. Ik ben niet snel overdonderd van een andere cultuur, maar ik hoop wel iets leren van de leefwijze van de Koreanen.

Romée de Wilde en Robbert de Vries FSA

Cool! Waar zijn jullie nu voornamelijk mee bezig? 
Romée: Momenteel zitten we in de acquisitie fase van het project. We zijn dagelijks tientallen bedrijven aan het benaderen en mogelijke project ontwerpen uitdenken en deze pitchen aan geïnteresseerden. We hebben inmiddels ook redelijk wat trainingen gehad, en volgens mij staan er nog veel leermomenten op de planning. We mikken op tien bedrijven, en dus tien opdrachten – dus er is genoeg werk voor ons!

Robbert: In dit traject worden we goed geholpen met trainingen van onder andere Deloitte en P&G. Je leert een hele hoop in een korte tijd. In de volgende fase gaan we ons meer richtingen in het opstellen van de juiste vragen voor het doen van onderzoek. Zijdelings proberen we al zoveel mogelijk contact te zoeken met spelers in Zuid-Korea (ambassade, overkoepelende organisatie’s).

Waar kunnen we jullie over 5 jaar tegen het lijf lopen? 
Romée: Haha, dat weet ik nog niet! Hopelijk kom ik daar na dit project achter…… Laten we afspreken dat je het me na deze zomer nog eens vraagt!

Robbert: Ik vind het nog lastig te zeggen. Ik hoop een mooi snijvlak tussen mijn ervaringen in de video wereld en mijn studie.

Romée de Wilde en Robbert de Vries FSA

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.