Voor relaties is een 30% regel opgesteld…

Donderdag 12 januari organiseren wij samen met AIESEC, StudentBike en Amsternannies het LinkedIn Foto Event. Om dit feestelijk aan te kondigen trekken we Emily van der Bunt het podium op om alles en meer te weten te komen over haar en AIESEC. Studentbike en Amsternannies hebben we reeds geïnterviewd (hier en hier), dus nu is het hoog tijd voor DE studentenorganisatie die studenten ontwikkelt tot jonge leiders door middel van internationale stages, vrijwilligersprojecten en bestuursposities. Sinds dit studiejaar is Emily van de Bunt verantwoordelijk voor alle marketing van AIESEC Amsterdam en KnappeKop Syb mocht haar interviewen. Lees dus snel verder!

Daar gaan we: wie is Emily?
Dat ben ik, 24 jaar oud en geboren en getogen in het altijd bruisende Beverly Bilthoven. In mijn middelbare schooltijd heb ik het VWO, profiel Economie en maatschappij, met niet heel veel moeite doorlopen en een erg fijne jeugd gehad. Daarna was ik 18 lentes jong en wist ik nog niet heel goed wat ik wilde worden of studeren. Ik had wel de passie om te gaan reizen, vrijwilligerswerk te doen en een vreemde taal te leren. Dit klinkt misschien als het standaardpraatje, een voorbeeld gapyear, maar ik had toentertijd echt de wil om het avontuur aan te gaan, iets waar ik totaal geen spijt van heb.

Terugkijkend is zo’n reis echt heel goed voor je eigen ontwikkeling. Van jong en onwetend 18-jarig meisje uit Bilthoven werd ik dit jaar met vallen en opstaan een zelfstandige jonge vrouw. Klaar voor de volgende stap, klaar voor het studeren in Amsterdam.

Ja! Je hebt een bachelor Media & Cultuur gevolgd aan de UvA, een populaire studie, maar ook een studie waar je eigenlijk niet heel veel mee kan?
Ja dat is wel een beetje waar. Met de kennis van nu zou ik deze studie ook niet aanraden aan beginnende studenten. Ik was altijd erg geïnteresseerd in mens en media en ik had de droom om op de redactie te werken bij een succesvol televisieprogramma als De Wereld Draait Door. De studie is echter vrij oppervlakkig en theoretisch. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een prima leuke tijd gehad hoor, maar achteraf gezien kan ik je niet echt vertellen wat ik nou geleerd heb op de studie behalve academisch schrijven.

Ik had wel door dat ik verder moest kijken omdat je alleen met deze studie niet het beste uitzicht hebt op een baan. Daarom ben ik stage gaan lopen bij Rituals, waar ik na mijn stage ook nog een tijdje gewerkt heb. Dit kan ik iedereen aanraden die twijfelt tussen doorstuderen of solliciteren. Tijdens het stagelopen kom je in aanraking met “het werkende leven” en daar leer je heel erg veel van.

Daarna besloot je Nederland te verruilen voor Zweden om daar je master te doen. Een sprong in het diepe en spannend avontuur?
Ja enigszins wel, maar ik had er op voorhand voornamelijk heel erg veel zin in. Mijn studententijd in Amsterdam was waanzinnig, maar veel is hetzelfde. En tijdens mijn Rituals tijdperk kwam ik erachter dat buitenlandervaring ook best wel belangrijk is om te hebben. Daar komt nog eens bij dat de master Digital Media & Society perfect aansloot op mijn interesses. Zodoende was Zweden de ideale kans om uit mijn Amsterdamse bubbel te stappen en mijn droommaster te volgen! Mijn master behelsde de filosofische en sociologische kant van technische ontwikkelingen en mede door mijn tijd bij Rituals kwam ik erachter dat mijn management skills nog niet heel erg ontwikkelt waren.. En toen kwam AIESEC op mijn pad!

Ja want nu ben je fulltime bestuurder van AISEC Amsterdam!
Het AIESEC avontuur begon al in Zweden. Daar heb ik met AIESEC deelgenomen aan een congres leadership and development en dat vond ik helemaal het einde. In een korte tijd ontmoette ik veel mensen en leerde ik ook erg veel. Als student is het echt heel goed voor je ontwikkeling, dus toen ik hoorde dat ik voor een fulltime bestuursjaar kon solliciteren in Amsterdam, heb ik die kans met handen en voeten gegrepen!

Wat cool! Is je keuze voor dit studiejaar stiekem ook niet het uitstellen van het zoeken naar een baan?
Misschien wel, ik denk dat ik nu mezelf enorm ontwikkel en stukje bij beetje ontdek waar ik graag zou willen werken, maar dit wist ik zeker nog niet een half jaar geleden. Ik kan steeds beter afbakenen voor mezelf dat ik in marketing in de FMCG (Fast Moving Consumer Goods) wil blijven werken.

Voor wie het nog niet weet, wat is en doet AIESEC (Amsterdam)?
AIESEC is na de tweede wereldoorlog opgericht door studenten van 6 verschillende nationaliteiten in Luik. Zij vonden het belangrijk dat er nieuwe leiders zouden opstaan om de overgebleven puinhoop op te ruimen en gelijksoortige gruwelen in de toekomst te voorkomen. Zo bedachten ze jong volwassenen te kunnen ontwikkelen tot leiders door ze op een intensieve manier een andere cultuur te laten beleven. Door een stage of vrijwilligers project te doen in een compleet andere cultuur, leer je deze cultuur te begrijpen en bruggen te bouwen tussen verschillende culturen zonder deze te ondermijnen. Inmiddels is AIESEC gevestigd in 126 landen en territoria over de hele wereld, waarbij er bijvoorbeeld in 2015-2016 40.170 vrijwilligers op exchange zijn gegaan en 7.928 stagiaires. Dit wordt door 70.000 members gerealiseerd, met een gigantisch alumni netwerk bestaande uit onder andere Maxima, Bill Clinton, Mick Jagger en Justin Trudeau.

AIESEC Amsterdam bestaat uit een bestuur van zes fulltime bestuursleden, waar ik er een van ben, en 30 parttime bestuursleden, studenten die ongeveer 16 uur per week committen aan AIESEC en daarnaast nog studeren. Elk bestuurslid heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheden. Ik doe dus de marketing en stuur zeven parttimers wekelijks aan.

Hoe gaat dat leiding geven tot nu toe?
Dat was in het begin best wel even pittig. Buiten mijn Zweden ervaring had ik eigenlijk niet heel veel management skills geleerd, maar je moet vallen om te leren fietsen en meteen de sprong in het diepe was best fijn om het snel onder de knie te krijgen. Mijn grootste uitdaging zit hem nu, naast het managen, in het krijgen van een beeld van de huidige markt: waar hebben studenten behoefte aan? Zeker nu overheid en universiteit de studiedruk verhogen door leenstelsel, einde zesjescultuur, worden studenten meer beperkt in hun keuzevrijheid voor (buitenlandse) stages en vrijwilligerswerk.

Zit er een verschil tussen het eerste en het tweede AIESEC halfjaar? 
Ja absoluut! In het eerste deel van het jaar ben je met een vreemde groep aan het uitvogelen wat je in hemelsnaam moet doen om de boel een beetje goed te laten verlopen. Het gaat dus heel erg om elkaar leren kennen en uitpluizen hoe je zo goed mogelijk met elkaar kan samenwerken en daarnaast om het ontwikkelen van nieuwe competenties, die je in de tweede helft van het jaar kan gebruiken om daadwerkelijk resultaten te boeken.

En voor jezelf, ga je nu langzaam aan ook niet kijken naar wat je na je bestuursjaar gaat doen? Weet je dat al?
Jazeker, het eind komt ook weer snel in zicht. Wat ik heel fijn vind, is dat ik dit jaar continu word gestimuleerd om met ‘mezelf’ bezig te zijn en dat maakt het nadenken over de toekomst ook iets meer behapbaar. Ik heb inmiddels wel helder dat ik na dit jaar graag verder wil in marketing en ik krijg ook een steeds beter beeld van de verschillende bedrijven die er zijn. Komend half jaar hoop ik me hier nog veel meer in te kunnen verdiepen, zodat ik na AIESEC direct kan beginnen met solliciteren.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Oehh lastig, het is een beetje een open deur, maar ik denk dat het afhangt van het hebben van duidelijke droom. Stel het is je droom om zelf iets op te bouwen, je bent bereidt om hier heel hard voor te werken en hebt een netwerk die je een beetje bij de hand kan nemen, dan zou ik aanraden om zelf te gaan ondernemen.

Tot slot, een super grote organisatie als AIESEC door en voor studenten, daar moeten wel AIESEC relaties ontstaan 😉 ?
Hahah, tja.. er is hier zelfs een 30% regel voor opgesteld..

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.