Presteren en Presenteren met Mick!

Mick van Halst

Foto: Ode-Louise Eshuis, By Ode

Voor of achter de camera. Op het podium of bij koffietijd, Mick van Halst is spits. Ook al roept zijn familienaam misschien meer verdedigende kwaliteiten op, voor hem telt enkel en alleen de creatieve aanval. Want wat is hij lekker aan de weg aan het timmeren als – in één adem – presentator, podcastmaker, social media expert en jongerenredacteur bij KWF Kankerbestrijding. En dit is pas het begin! Benieuwd naar zijn verhaal? Wij ook, dus lees snel verder!

Het is Mick, welkom! Wie is Mick?
Dankjewel! Mick ben ik haha. Ik ben 24 jaar oud, kom uit Twente en heb een enorme passie voor media en presenteren. Vorig jaar heb ik een halfjaar gestudeerd in Amerika. In de staat Illinois heb ik psychologie gestudeerd aangezien ik presenteren dus heel leuk vindt. Het leek mij mooi om erachter te komen hoe ik mensen om mij heen nog beter kan begrijpen. Afgelopen zomer ben ik teruggekomen en sinds dien heb ik de stap genomen om fulltime freelancer te worden omdat ik media en de flexibiliteit daarbinnen heel tof vind. En dat werkt tot nu toe! Zo werk ik bij Ziggo Sport als Social Media redacteur, heb ik mij aangesloten bij de jongerenredactie van KWF, presenteer ik een online voetbalprogramma genaamd VoetbalTijd, heb ik mijn eigen podcast genaamd: ‘De Mennen’ en heb ik veel leuke klussen tussendoor.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om films te kijken of een avondje te gamen. Ik kan mijzelf bijna een nerd noemen. Ook speel ik sinds mijn terugkomst uit Amerika 1 á 2 keer per week padel. Een heerlijke sport!

Mick van Halst

Had je, terugkijkend, nog steeds voor dezelfde studie gekozen? 
Op dit moment ben ik bezig met het afstuderen van mijn studie Creative Business aan het Saxion in Enschede. Een hele fijne studie waarbij je heel breed wordt opgeleid. Zo krijg je marketing, journalistiek, psychologie, maar ook veel audiovisuele vakken. Ik had zeker dezelfde studie nog een keer gekozen. Deze studie heeft mij veel onafhankelijker gemaakt en creatiever. Binnen de studie staan de leraren altijd voor je klaar, maar je moet het wel echt zelf doen waardoor ik vaak wel in het diepe werd gegooid. Iets wat op dat moment zeer frustrerend is natuuriijk, maar achteraf ben ik daar heel blij mee.

Studeren in Amerika: ‘Red Cups’, ‘Dorm parties’ en ‘Seven minutes in heaven’. Zijn alle clichés uit de film waar? 
Haha. Nou waar moet ik beginnen. Ik denk dat ik nog nooit zo veel heb meegemaakt als tijdens mijn periode in Amerika. Ik heb hele hoge pieken beleefd, zoals mijn roadtrip door California en de hoeveelheid toffe mensen die ik heb leren kennen, maar ook heel veel diepe dalen, zoals het alleen zijn aan de andere kant van de wereld, de armoede om je heen en de hoeveelheid schietpartijen.

Terugkomend op de vraag: Ik kom uit Twente waar ik ben opgegroeid met feestjes in de ‘keet’ en het zuipen totdat je er letterlijk in de sloot ligt. Waar ik dus achter ben gekomen, is dat zelfs ik (met mijn 1 meter 75) die grote Amerikanen eruit dronk! De feestjes en het drinken vallen dus onwijs mee. Ik heb er al een paar verteld dat ik ze een keer meeneem naar Nederland om te laten zien hoe je echt moet feesten en drinken ;).

Mick van Halst

Waar is de passie voor media en presenteren ontstaan?
Toen mijn vader was gestopt met voetballen, werd hij analist bij Eredivisie Live (de voorloper van ESPN). Vaak nam hij mij mee naar de studio en liet hij mij zien hoe TV gemaakt werd. Dat vond ik zo magisch! Dit is dus de plek waar je bij miljoenen mensen thuis op de buis tevoorschijn komt, via een zo’n camera?! Mijn vader zette mij dan achter de schermen op een bank neer waar ik via een TV mee kon kijken naar de uitzending, maar natuurlijk liep kleine Mick vaak naar de studio en kroop hij tussen de reclames door vaak genoeg zelf achter het bureautje om zichzelf vervolgens op de televisie in de studio te zien. Sinds toen wist ik het meteen! Presenteren! Niet alleen voor mijzelf, maar ook om andere een podium te geven. Hoe geweldig is dat.

Dus moest ik aan de bak, van een eigen YouTube kanaal op mijn 14e, tot aan het presenteren van een zangshow op mijn middelbare school, tot aan nu: evenementen en video’s maken als freelancer. Wie weet wat de toekomst nog in petto heeft…

Hoe was het om als zoon van erachter te komen dat je niet in de sportieve voetsporen van je vader zou treden?
Daar heb ik eigenlijk niet gek veel moeite mee gehad. Ik wist van jongs af aan al dat ik niet mega getalenteerd was in het spelletje. Vroeger vond ik het zelfs geen drol aan, maar dat is tijdens mijn puberteit wel echt 180 graden gedraaid. De liefde voor het spelletje is er nu zeker, maar dan als toeschouwer. Doordat ik niet goed was, kwam ik ook in lagere teams natuurlijk. Daar was de mentaliteit ook anders. Kijk, ik ben echt niet goed, maar als ik op een veld sta, dan wil ik winnen. Dat is iets wat ik wel heb overgenomen van mijn vader, het fanatisme. Ik ben dan ook 5 jaar geleden gestopt toen ik in een vriendenteam terecht kwam die meer het bierglas aanraakte dan de bal. Ik irriteerde me mateloos daaraan. Toen ben ik maar gestopt.

Vaak krijg ik nog steeds die opmerking van mensen: ‘Nou, je hebt in ieder geval niet het talent van je vader’, waarop ik mijzelf dan stilletjes afvraag: ‘Welk talent?’ haha. Ik ben die opmerkingen langzamerhand wel gewend.

Mick van Halst

Maar onlangs stond je samen met je vader op het podium! Een veels te gave ervaring lijkt me! 
Een geweldige ervaring! Hogeschool Saxion heeft elk jaar een bijzondere opening van hun schooljaar. Ditmaal mochten pap en ik dat presenteren met als thema: ‘Dream vs. Drive’. De opening zelf was in de schouwburg van Deventer. Voor die tijd was er een heel draaiboek gemaakt van mensen die we moesten interviewen etc. waarbij mijn vader aardig zenuwachtig was. Voor het eerst in mijn leven was ik dat dus totaal niet. Ik dacht: ik sta daar met mijn vader en als het niet goed gaat, vangen we elkaar op. Al met al een geweldige ervaring in een vol theater!

Droom groot: waar hoop je over vijf jaar te staan?
Ik vind de vrijheid en het verschil in de klussen die ik nu doe heel leuk, ik hoop dus niet vast ergens te zitten over vijf jaar. Wel hoop ik graag echt meer te leren van het presentatie vak. Ik heb altijd al gezegd dat mijn uiteindelijke droom het presenteren van programma’s zoals ‘Wie is de Mol?’ of ‘Expeditie Robinson’ is. Wel hoop ik dan, zoals ik eerder al riep, ook andere dingen nog te kunnen doen. Podcasten maken of iets dergelijks.

Mick van Halst

Hoe belangrijk is social media voor jou en je vakgebied?
Online aanwezigheid is zeer belangrijk voor mij. Ik vind het leuk om de clown uit te hangen op social media en dingen van mijn leven te laten zien, maar soms heb je daar ook geen zin aan weetje? Laatst moest ik een LinkedIn post schrijven waarin ik iedereen even weer update over waar ik mee bezig ben en hoe goed het gaat en bla bla bla haha, dan moet ik dat echt inplannen voor mijzelf anders ga ik het niet doen. Dan denk je; ‘Doe het dan toch lekker niet’, maar ik krijg vaak mijn werk door online actief te zijn. Via diezelfde post heb ik nu vijf mensen die mij een bericht hebben gestuurd met het feit dat ze koffie willen drinken voor een nieuw project. Het is dus wel effectief.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk niet dat je zou moeten kiezen tussen een van de twee. Belangrijk is om proactief te zijn en te blijven. Ga op pad, zoek dingen uit, wat is je passie? Wat vind je nou echt leuk om te doen? Daarnaast sluit het een het ander niet uit. Je kan ook werken en ondernemen tegelijkertijd, dat heb ik ook een tijd gedaan. Mijn ‘veilige en stabiele’ inkomen kwam van mijn horecabaantje (werkervaring) terwijl ik daarnaast van alles en nog wat probeerde (ondernemen). Stop er tijd in.

Mick van Halst

Wat voor leuks staat er op de agenda?
Op dit moment hou ik me met leukere kleinere projecten bezig. Zo mag ik sinds kort een online voetbalprogramma presenteren, ga voor Saxion op pad tijdens de open dagen, maak ik podcasts voor de stichting ‘Een Uur Voor De Toekomst’, heb ik mij aangesloten bij de KWF Jongerenredactie en daaromheen zal er ongetwijfeld nog veel nieuwe projecten aankomen.

Tot slot, dit weet nog (stiekem) niemand over Mick?
Beetje in het kader nog van goeie voornemens: sinds kort volg ik een cursus Spaans. Mijn vriendin is Spaans en met Engels en Spaans kun je een aardig eind komen in de wereld. Het kan nooit kwaad en het is nooit verkeerd om jezelf verder uit te dagen.

Mick van Halst

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.