Pepijn met Blendin naar Broodje Integratie!

Pepijn Welcome App Blendin

Het is geen vogel, vliegtuig, superman, maar een foodtruck! Pepijn Middeldorp van Blendin helpt de droom Alaa Rishan uit Damascus uit te laten komen door een crowdfunding project Broodje Integratie op te zetten zodat de buiken van duizenden hongerige studenten en festivalgangers gevuld kunnen worden. Naast dit lekkere feit staat dit initiatief symbool voor een betere integratie van nieuwkomers in Nederland. Zeeeeeeeeer hoog tijd om hier meer over te weten komen, dus KnappeKop Roos op bezoek bij de coolste social start-up!

Vertel: wie is Pepijn?
Oef altijd lastig om iets over je zelf te vertellen. Ik ben Pepijn en ben 26 jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Oegstgeest en woon nu een jaar of negen in Amsterdam.

Je hebt MIC gestudeerd, zou je deze studie, terugkijkend, nog steeds gedaan hebben?
Ik heb een aantal studies gedaan en uiteindelijk Media, Informatie en Communicatie afgerond. Ik ben er in die jaren studeren vooral achter gekomen dat ik niet echt het type ben om in de boeken te zitten. Door de jaren heen vooral heel veel gewerkt naast mijn studie. Terugkijkend op deze jaren en de studies die ik gedaan heb dan zou ik zeggen dat de eerste, Commerciële Economie en Sportmarketing, de studie is die het beste bij mij past. Maar goed daar kwam ik een aantal jaartjes te laat achter. Tijdens mijn studie vooral tijdens mijn stage en minor ondernemerschap een hoop opgestoken.

De rode draad in je 26 lentes lijkt ondernemerschap te zijn. Waar komt deze passie vandaan?
Ik wist eigenlijk van jongs af aan dat ik het ondernemerschap heel leuk vond. Dit zal te maken hebben met het feit dat mijn vader ook ondernemer is. Hij heeft een aantal autowasstraten en daar heb ik vanaf dat ik een jaar of twaalf was auto’s staan wassen.

En nu werk je al een tijdje bij Blendin als bestuurslid! Hoe ben je daar terecht gekomen?
Dit is een leuk verhaal. Blendin is opgezet door Julius Weise en Kourosh Noshad Sharifi. Hun idee was om een online platform te creëren waarmee de afstand tussen nieuwkomers (vluchtelingen) en locals kleiner kon worden gemaakt. Op basis van gelijke interesses, leeftijd en locatie worden nieuwkomers en locals aan elkaar gematcht. Deze matcht wordt gemaakt op basis van gelijke met het idee dat nieuwkomers niet meer de behoefte hebben om als speciaal (of zielig) behandeld te worden maar juist behoefte hebben aan sociaal contact met mensen van hun eigen leeftijd en met dezelfde interesses die gewoon openstaan voor contact met nieuwe mensen.

In februari 2017 gingen ze live met een pilot en tijdens deze pilot ben ik door Julius in contact gekomen met een Syrische jongen, Elias (26). Ik voetbal elke donderdagavond met vrienden en Julius had mij aan Elias gekoppeld aangezien hij ook van voetbal houdt. Ik had voor deze avond nog nooit een nieuwkomer ontmoet en wist eigenlijk niet wat ik ervan moest verwachten. Voor het voetballen komt het team altijd bij mij een hapje eten en deze donderdag kwam Elias dus ook aanschuiven. Ik kwam er al snel achter dat het een super aardige kerel was en dat hij binnen 14 maanden de taal al goed onder de knie had. Na het eten en het potje voetbal, die we overigens wonnen, gingen we met ze alle thuis bij mij nog een biertje drinken en Ajax kijken die toen in de kwartfinale van de Europa League speelde. Einde van de avond bracht ik Elias naar het busstation en daar bedankte hij mij meerdere keren en vertelde hij mij dat dit voor het eerst in die 14 maanden was dat hij met mensen van zijn eigen leeftijd een leuke avond heeft gehad. Dit maakte enorm veel indruk op mij en dat gevoel heb ik de maanden daarna niet meer los gelaten. Elias heb ik tot de dag van vandaag nog steeds contact mee en hij is al bij meerdere feestjes zoals Koningsdag en Oud en Nieuw erbij geweest.

Een aantal maanden hierna was Julius klaar met zijn master en wilde hij kijken of hij Blendin echt serieus op poten kon zetten. Hij wilde fulltime eraan gaan werken en vroeg aan mij of ik dit samen met hem wilde oppakken. Op dat moment werkte ik ergens waar ik helemaal niet gelukkig van werd dus toen was de keuze makkelijk gemaakt en zijn we het diepe in gesprongen.

Momenteel ben je verantwoordelijk voor een heel tof project: Broodje Integratie! Vertel, vertel, vertel!
Er zijn in het laatste half jaar heel veel mooie dingen op ons pad gekomen en het project van de foodtruck is er eentje van. Wij merkten steeds meer dat er vanuit de nieuwkomers aan ons werd gevraagd hoe zij de stap richting de arbeidsmarkt konden maken. Dit heeft ons aan het denken gezet en zo is één van de projecten van Blendin Work begonnen. Kourosh belde Julius uit het niks op met het idee van hoe vet zou het zijn als we een Blendin foodtruck zouden hebben die gerund zou worden door nieuwkomers. Dan creëren we banen en een plek om voor de nieuwkomers hun mooie keuken en cultuur te delen met een groot publiek.

Sticting Pitztop heeft op een gegeven moment van dit idee gehoord en toen een camper van 7,5 meter ingebracht voor dit project. Het idee van de foodtruck is nu dat het gerund gaat worden door een ervaren Syrische ondernemer/chef, en dat hij binnen de foodtruck een leerruimte biedt aan andere nieuwkomers zodat zij stappen kunnen zetten richting andere werkplekken binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. We hebben een vaste staanplaats geregeld bij de campussen van de HvA en de UvA en hebben de mogelijkheid om in de weekenden langs verschillende mooie festivals te gaan. We zijn op dit moment bezig met een crowdfundingcampagne om het geld bij elkaar te krijgen voor het verbouwen van de camper en het opstarten van leertraject. We zitten nu op 49% dus alle hulp is welkom!! Kan je zelf een centje missen of ken je misschien een bedrijf of ondernemer die dit een mooi aansprekend project vindt dan kom ik daar graag mee in contact. We hebben nog 19 dagen om ons streefbedrag te halen! Check hier de crowdfundingcampagne!

Wat maakt dit initiatief naar jouw inzien zo cool en wat hoop je ermee te bereiken?
Wat ik mooi vind aan dit project is dat we een groep nieuwkomers de kans kunnen bieden om een mooie stap te zetten richting de Nederlandse arbeidsmarkt en dat het tegelijk een mooie mogelijkheid biedt om de boodschap van Blendin te delen met een groot publiek.

Ik hoop dat we in de komende jaren een groot aantal nieuwkomers de kans kunnen bieden om via de foodtruck een stap te zetten richting de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook hoop ik mede door de foodtruck de afstand tussen de groep nieuwkomers en de rest van Nederland kleiner te maken.

Initiatieven als Broodje Integratie hebben vaak te maken met de noodzaak om rekening te houden met zowel sociale- als commerciële doelen en eisen. Denk je dat het lastig is om beide aspecten te combineren?
Het is zeker moeilijk om de balans te vinden tussen het behalen van onze sociale doelen en het zorgen dat we onze kosten kunnen dekken. Om die reden zijn we druk bezig met het zoeken naar mooie oplossingen zoals de foodtruck. Ik ben heel erg blij dat we met de foodtruck in potentie een project hebben waar we onze sociale doelen mee nastreven en dat er tegelijkertijd wat geld mee in het laatje komt om onze kosten te kunnen dekken.

Wat is het tofste/mooiste wat je tot nu toe met Blendin hebt bereikt?
Het leukste aan het werken voor Blendin blijft de momenten dat we in direct contact staan met de doelgroep. We hebben nog heel veel werk te verzetten maar we mogen af en toe ook terug kijken en trots zijn op de dingen die we al bereikt hebben. We horen vaak verhalen dat nieuwkomers door Blendin in contact zijn gekomen met een local en dit betekend voor vele de eerste stap in de goede richting. Het is en blijft simpelweg moeilijk om zonder hulp ergens je sociale (en professionele) leven op te bouwen.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Tja dit ligt gewoon echt aan hoe je als persoon in elkaar zit. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik voor mezelf wil werken. Daar zitten voor- en nadelen aan verbonden. Dus adviseren zou ik niet snel doen, ik kan alleen wel vertellen dat ik met veel meer energie en plezier naar werk ga aangezien ik weet voor wie ik het doe.

En jijzelf? Zie je jezelf in de toekomst zelfstandig ondernemen?
Ja, ik zal altijd blijven ondernemen maar weet ook dat ik dit nooit alleen zou doen. Ik zie alleen maar voordelen in het samen opzetten van een bedrijf. Al is het maar voor de simpele reden dat het veel gezelliger is!

Meer weten over Pepijn en Blendin? Check hier, hier en hier

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.