Ontmoet Anne-Fleur, van Stewardess naar dé Recruiter van Simon-Kucher!

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Met 2000 werknemers wereldwijd heeft consultancy-gigant Simon-Kucher een hecht team in Amsterdam. Van samen naar sportlessen tot aan een wintersport. Anne-Fleur Lefel vertelt hoe zij haar carrière begon als stewardess, maar uiteindelijk terecht is gekomen op de recruitmentafdeling van dit kantoor. Nieuwsgierig geworden naar haar verhaal? En wil je alles weten hoe jij hier ook aan de slag kan? Wij ook! Lees snel verder!

Anne-Fleur! Welkom! Wie ben jij?
Mijn naam is Anne-Fleur, ik ben 26 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit Hilversum. In mijn basisschooltijd was ik de fanatieke scholier in de klas, en kreeg ik zelfs de eer om samen met de burgemeester de laatste steen te metselen van een nieuw gebouw! Tijdens mijn middelbareschooltijd koos ik voor het cultuur- en maatschappijpakket, waar ik mijn interesses verder heb ontwikkeld.

Nadat ik de middelbare school had afgerond, was ik nogal onzeker over mijn toekomstplannen. Het leek alsof iedereen om me heen riep: “Ik ga een tussenjaar nemen!” Dus besloot ik hetzelfde te doen. Tijdens dat tussenjaar ben ik voornamelijk gaan werken en vrij serieus ook: gestart als stewardess bij Transavia. De selectieprocedure was enorm uitdagend, met meerdere rondes waarbij je kans had om af te vallen. Ik stapte er vrij blanco in, maar slaagde uiteindelijk en behaalde mijn Wing. Echter, eenmaal begonnen met serieus werk, merkte ik al snel dat ik hier nog niet helemaal klaar voor was; ik miste het perspectief op verdere uitdaging.

Zodoende dat ik besloot om me verder te ontwikkelen en een studie op te pakken. Mijn keuze viel op Social Work met een focus op jeugdzorg. Tijdens mijn studie richtte ik me meer op de zakelijke aspecten dan op de directe zorgverlening. Tijdens mijn stages die onderdeel waren van m’n studie, ben ik erachter gekomen dat ik de zorg een prachtig beroep vind, met zeer gemotiveerde mensen, maar kwam ik er ook achter dat ik niet dezelfde passie deelde. Ik heb mijn studie uiteindelijk afgerond maar met m’n diploma op zak een andere richting gekozen. Ik had al een bijbaantje bij Young Capital, maar besloot daar fulltime te gaan werken. Aanvankelijk als receptioniste, maar al snel kreeg ik ook wat taken op het gebied van recruitment. Dit trok me enorm aan en ik genoot van de ervaring in een meer zakelijke omgeving.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Zou je terugkijkend dezelfde studie hebben gekozen?
Achteraf gezien zou ik een andere studie hebben gekozen. Ik besloot voor Social Work te gaan uit een soort van angst, omdat ik al een tijdje niet meer had gestudeerd. Social Work leek me passend en bood een solide basis met vakken als psychologie, gespreksvaardigheden en sociologie. Maar nu denk ik dat ik misschien liever Human Resource Management had gedaan. Anderzijds zeg ik altijd; er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Maar met een andere achtergrond in studies, werkervaringen en interesses, hoe ben je dan uiteindelijk bij Simon-Kucher terechtgekomen?
In eerste instantie had ik eigenlijk niet eens gedacht aan een carrière in recruitment, maar ik was wel geïnteresseerd in de zakelijke wereld. Tijdens mijn stages merkte ik dat dit beter bij me paste en zag ik hier kansen om mij verder te kunnen ontwikkelen. Echter, ik had geen idee hoe ik moest beginnen met zoeken naar vacatures in dit domein. Uiteindelijk werd ik benaderd door een recruitmentbureau met de vraag of ik interesse had in een gesprek om mijn mogelijkheden te bespreken. Ik was sceptisch, want hoe zouden ze me echt kunnen helpen? Maar ik besloot toch met een open mind naar het gesprek te gaan. Het bleek een heel prettig en open gesprek te zijn, waarin ze me uitstekend hebben geholpen. Tijdens het gesprek kwamen er meteen drie vacatures naar voren die goed bij mij pasten, waardoor ik opeens erg geïnteresseerd raakte en de mogelijkheden veel beter aansloten dan ik had verwacht. Dankzij het recruitmentbureau kwam ik uiteindelijk bij Simon-Kucher terecht als managementassistent. Waarbij ik onder andere verantwoordelijk was voor het agendabeheer van twee van onze partners en meerdere evenementen organiseerde, bijvoorbeeld een groot seminar. Ik heb ongeveer anderhalf jaar in deze functie gewerkt tot november 2023, toen ben ik overgestapt naar de rol van recruiter.

Waar ben je allemaal verantwoordelijk voor binnen Simon-Kucher?
Ik ben verantwoordelijk voor het volledige recruitmentproces. Dit omvat het screenen van cv’s (zowel van starters als van meer ervaren professionals) tot het plannen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast ben ik regelmatig op de campus te vinden om workshops te geven en studenten bekend te maken met Simon-Kucher. Onlangs zijn we ook gestart met een Women Mentorship Program, waarbij we vrouwelijke studenten coachen in hun carrièrekeuzes en hen voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Natuurlijk is het ook essentieel om met ons team te blijven nadenken over onze recruitment strategie en op welke universiteiten en studenten we ons op willen richten. Het werk is dus enorm divers, maar dat maakt het juist zo boeiend.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Wat goed! Wat maakt Simon-Kucher zo leuk?
Als een relatief klein consultancy kantoor met ongeveer 80 medewerkers in Amsterdam, maar 2000 medewerkers wereldwijd, verdeeld over meer dan 30 landen, hebben we hier een unieke sfeer. De interactie op kantoor is altijd heel persoonlijk; het maakt niet uit wie er naast me staat, iedereen zou me vragen hoe mijn weekend was. Deze persoonlijke band is bijna familiair en dat maakt werken hier echt speciaal.

We bestaan ondertussen bijna 40 jaar en zijn uitgegroeid tot een wereldwijd bedrijf, met ons hoofdkantoor in Duitsland. Onze oprichters zijn nog steeds betrokken bij Simon-Kucher, zo kwam Hermann Simon laatst nog even langs bij ons op kantoor, omdat hij die dag toevallig in Amsterdam moest zijn. Hij schrijft ons succes toe aan onze focus: commerciële strategie, maar ook onze mensen. We werken met een super ambitieus team: onze collega’s willen het beste uit zichzelf en uit elkaar halen, terwijl we bedrijven helpen met het optimaliseren van hun groei. Hoewel onze projecten divers zijn, delen ze allemaal één gemeenschappelijk doel: we streven naar betere groei die kansen creëert voor iedereen.

Daarnaast organiseren we fantastische team evenementen, waarvan er elk seizoen een op de planning staat. Van boottochtjes en quizzen tot karaoke, er is voor elk wat wils. Recentelijk zijn we samen op wintersport geweest; het was volledig vrijwillig en maar liefst 50 van de 80 collega’s waren erbij, zelfs degenen die niet gingen skiën of snowboarden. Er wordt echt rekening gehouden met iedereen, en dat maakt het zo fijn.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Wat ontzettend leuk, maar dan komt uiteraard mijn vervolgvraag, zijn jullie nog op zoek naar nieuw talent?
Natuurlijk! Je kunt al onze vacatures vinden op onze website. Daarnaast zijn we regelmatig aanwezig op campussen. Onlangs stonden we nog op de beurs in Delft bij de Delft Career Days om Simon-Kucher te promoten en om studenten te ontmoeten.

Goed om te weten! En wat zijn dan tips als je bij Simon-Kucher gaat solliciteren? 
Wat ik zelf essentieel vind, zijn basisvaardigheden, zoals een goede voorbereiding. Dit betekent je verdiepen in wie wij zijn tot het nadenken over hoe je jezelf presenteert. We sturen altijd van tevoren informatie over met wie je het gesprek hebt. Neem de tijd om deze mensen op te zoeken. Bekijk hun LinkedIn-profiel om te zien welke functie ze binnen het bedrijf hebben of wat ze in hun vrije tijd doen. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet, want tijdens het gesprek kun je dan meer over gedeelde interesses praten en laat je zien dat je goed voorbereid en geïnteresseerd bent. Daarnaast vinden onze consultants het geen problem om even te bellen of een kop koffie te drinken zodat ze hun ervaringen met je kunnen delen. Ze weten als geen ander hoe het proces er uit ziet.

Belangrijk is ook om gewoon jezelf te durven zijn. Mensen geven vaak standaard antwoorden tijdens interviews, maar het is juist het antwoord dat eruit springt dat opvalt. Als ik vraag naar je zwakke punten, geef dan niet als antwoord dat je ’te perfectionistisch bent’. Durf in plaats daarvan aan te geven waar je minder goed in bent en hoe je van plan bent hieraan te werken en te groeien binnen het bedrijf.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

En de Young Professionals die nu solliciteren, wat vind je daarvan?
Het is bijzonder om te zien hoe indrukwekkend de cv’s zijn die langskomen, vooral als je bedenkt hoe jong sommige mensen en nu al zo duidelijk weten wat ze willen. Bij mij was dat wel anders, haha. Ontzettend leuk om te zien dat deze getalenteerde young professionals ons ook steeds beter weten te vinden! Wat dat betreft merken we dat we groter worden en steeds meer mensen ons kennen.

Hoe kunnen kandidaten zich echt onderscheiden?
Wat ik vooral belangrijk vind, is wanneer iemand een brede ervaring heeft, of het nu gaat om stages, werkervaring of extra curriculaire activiteiten. Als iemand een brede oriëntatie heeft, spreekt dat mij aan. Met veel werkervaring kun je goed onderbouwen wat je leuk vindt en wat niet, gebaseerd op eerdere ervaringen. Daarvoor is er geen vast format. Bijvoorbeeld, ga als student consultant aan de slag of loop een extra stage.

En wat zijn nog verdere tips voor aanstormend talent die nu net naar een baan aan het zoeken zijn?
Ik begrijp heel goed dat het zoeken naar een passende baan soms overweldigend kan zijn, maar je krijgt pas een goed beeld of een sfeer/cultuur goed bij je past als je langsgaat. Waar voel je je op je gemak? Uiteindelijk breng je een groot deel van je tijd door op je werk en met je collega’s, dus is het essentieel om een goede klik met de focus van het bedrijf maar ook je collega’s te hebben. Daarnaast zijn er ook veel recruitment bureaus die je goed kunnen helpen om duidelijkheid te krijgen, zij hebben veel ervaring en kunnen je goed begeleiden om te ontdekken wat jij echt zoekt. Dat heeft mij heel erg geholpen, zeker gezien ik zelf nog niet bekend was met consultancy partijen.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Droom je tegenwoordig nog weleens van het leven als een stewardess?
Mijn eerlijke antwoord; nee. Een groot voordeel, maar ook een groot nadeel, was de hoeveelheid vrije tijd en de onregelmatige werkuren die daarbij hoorden. Hoewel ik genoot van de vrije tijd, waren de onregelmatige werkuren ook een uitdaging. Ik waardeer nu juist de regelmaat in mijn huidige baan enorm, en ik zou het echt niet meer anders willen.

Cliché maar oké: waar zien we Anne-Fleur over 5 jaar?
Ik vind het eerlijk gezegd lastig om zelfs maar één dag vooruit te denken, dus deze vraag is echt een uitdaging voor me. Momenteel bevind ik me in een levensfase waarin 5 jaar echt een lange periode lijkt. Zal ik dan een huis hebben, kinderen? Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Simon-Kucher, dus ik hoop mezelf hier nog verder te kunnen ontwikkelen gedurende lange tijd. Ik zie veel potentieel om binnen het bedrijf te groeien. Een rol als Head of People zou bijvoorbeeld interessant zijn, waarbij ik me meer zou kunnen bezighouden met strategie, de ontwikkeling van onze consultants of het aansturen van een eigen team. Het bedrijf groeit snel, dus er liggen veel kansen om mee te groeien.

Bovendien wordt ondernemerschap sterk gestimuleerd binnen het bedrijf. Zo hebben collega’s bijvoorbeeld samen een boek geschreven over de waardering van duurzaamheid. Het initiëren van dit soort projecten ligt echt bij jezelf, maar als je de ambitie hebt, zijn er talloze mogelijkheden binnen het bedrijf.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

Wat voor leuks staat er op de planning bij Simon-Kucher?
Ja, we zijn momenteel bezig met de voorbereidingen voor de business course, een van de leukste evenementen van het jaar. Binnenkort zal de promotie online worden gelanceerd!

En dan als laatste vraag, wat weet stiekem nog niemand over jou?
Deze vraag heb ik al op de website gezien, maar na lang nadenken heb ik uiteindelijk iets bedacht! Ik heb eigenlijk een verleden als actrice, iets wat niet veel mensen weten. Zo heb ik bijvoorbeeld stemmen ingesproken voor Blue’s Clues op Nickelodeon.

Anne-Fleur Lefel Simon Kucher Consultancy Business Course Inhousedag KnappeKoppen Solliciteren

 

 

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.