Ondernemen en Jurgen, The Love Affair!

JurgenJurgen wat een gave Broekman! Flauw he? Beetje, maar met of zonder broek is Jurgen dé man en aanstormend talent in de start-up scene. Als succesvol ondernemer in spe heeft hij met nog meer succes onze Summerschool gewonnen! Helaas was meedoen belangrijker dan winnen, maar een dikke pluim mag jij hem zeker geven. Hoe hij de week heeft ervaren en wat de toekomst hem allemaal gaat brengen, lees je hieronder in het interview met KnappeKop Stephan!

Let’s go Jurgen! Who is you?
Ja hoi allemaal, ik ben dus Jurgen! 24 jaar, geboren in Nijmegen en deels getogen in Noorwegen. Ik kom uit een hecht gezin en ondanks dat de thuisbasis nog steeds bij ons moedertje in Nijmegen is, meeten we vaak in Utrecht. Dat is wat makkelijker voor mijn zusje uit Rotterdam en mijn broer uit Utrecht.

Na een bewogen studie- en studentenleven in Tilburg heb je nu gekozen voor Utrecht en de master Entrepreneurship! Tell me more!
Ja ik heb het goed naar mijn zin gehad in Tilburg, dat kun je wel stellen. Studeren was voor mij toch vaak wat te theoretisch en dus zocht ik mijn afleiding in veel andere, praktische, activiteiten, zowel binnen als buiten de studentenvereniging. Studeren had dus niet altijd mijn prioriteit.. Na 5 jaar studeren en een bestuursjaar bij Olof was het mooi geweest en tijd voor wat serieuzer, de master. Utrecht is eigenlijk een beetje toevallig gekozen doordat ik met twee goede vrienden kon gaan samen wonen, mijn studie zit namelijk nog gewoon in Tilburg maar duurt nog maar een paar maanden.

Je hebt o.a. stage gelopen bij FrieslandCampina! Cool! Welke inzichten heeft deze tijd jou gegeven?
Ja klopt, dat was erg leuk. Heb het daar ook zeker naar mijn zin gehad. Ik zat op de afdeling die exporteerde naar de Caraïben, en deed dan de marketing en sales. Ik mocht zelfs een week naar Belize om daar trainingen te geven! Ik heb veel geleerd bij FrieslandCampina: samenwerken in een team, hoe belangrijk goede relaties met je klanten zijn, en wat hard werken inhoudt. Maar ook zag ik in dat in een grote organisatie je invloed maar vrij beperkt is. Voordat acties uitgevoerd kunnen worden moeten ze eerst door de molen, je hebt dus weinig eigen zeggenschap. Ik ben er achter gekomen dat ik dat toch wel leuk vind om te hebben.

En toen kwam onze Summerschool met Frisse Blikken voorbij! Meteen aangemeld?
Ja eigenlijk wel haha! Ik heb begrepen dat ik bij de eerste 4 aanmeldingen zat. Ik kreeg een mail vanuit jullie of ik mee wilde doen, en na mijn laatste tentamen ben ik gelijk op de Uni aan het vloggen geslagen om te solliciteren. Dat was wel even wennen maar ja, zo leer je ook weer eens iets nieuws. Ik heb eigenlijk van kinds af aan al interesse in ondernemen, maar meer op de achtergrond eigenlijk, een soort onderbuikgevoel. Ondanks dat de Summerschool tijdens de eerste collegeweek viel, vond ik het onderbuikgevoel toch te belangrijk om hem te missen!

Wat heb je allemaal geleerd tijdens deze week en heeft het je verwachtingen waargemaakt?
Nee ik heb echt veel, heel veel geleerd van jullie: hoe je je creativiteit kunt losschudden, hoe je een Business Model Canvas invult, hoe je slim juridisch je bedrijf op kunt zetten, en natuurlijk hoe je moet pitchen. Dit zijn een beetje de grote onderwerpen, maar ik heb ook veel minder tastbare dingen. Na de Summerschool weet ik beter wie ik ben en waarom ondernemen bij mij past, hoe mijn omgeving mij ziet en dat je best wel eens de hulp van anderen in kunt schakelen. Het was echt een toffe week waarin ik superveel heb geleerd, ik kwam elke dag moe thuis van alles wat ik geleerd had, maar zeer voldaan.

Vertel meer over jouw idee (waar je ook nog mee gewonnen hebt!!)
Ja ik weet nog niet of het idee moet patenten of niet haha, moet dat nog even uitzoeken. Maar het idee is dat je groene energie opwekt tijdens het fietsen en dat je die energie niet verloren laat gaan maar gebruikt. Hoe simpel is dat?

Ga je door met je plan en wat heb je ervoor nodig?
Ja, ik denk van wel maar ik weet niet zeker of ik dat ook gelijk na mijn studie ga doen. Ondanks dat ik van het idee overtuigd ben, wil ik eerst nog wat meer leren over ondernemen voordat ik daar in duik. Daarnaast heb ik nog wel een technisch iemand nodig en iemand die me aan contacten in China kan helpen, dan ben ik al een heel eind!

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Nou ik zou het studenten vooral aanraden om tijdens je studententijd al te beginnen. Je hebt nog niet echt inkomen nodig, hebt alle tijd van de wereld en een groot netwerk. Na je studententijd heb je een schuld die betaald moet worden, hogere vaste lasten etc en is de drempel hoger. Begin dus lekker vroeg al!

Welke tip wil jij meegeven aan studenten die ook worstelen met een idee of de nieuwsgierigheid om te gaan ondernemen?
Twijfel niet te veel aan jezelf maar werk dat idee eens een keer uit. Kijk hoever je komt en als je vastloopt betrek er gelijk iemand bij. Je hoeft niet alles alleen te doen. Worst case scenario hou je er een mooi verhaal aan over.

Tot slot, dit weet nog niemand over Jurgen?
Ja dan komen we denk ik toch uit op mijn stiekeme Instagram verslaving. Ik vind het heerlijk om dingen te hypen en om dan van die over the top “influencer” posts te bouwen in mijn story haha. ***NEW*** ????post! ????

Meer weten over Jurgen? 
Connect met hem op LinkedIn of stuur hem een DM op Instagram, daar is hij immers altijd bereikbaar 😉 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.