Nu ik écht mijn eigen onderneming heb zou ik voor geen goud meer anders willen!

Hey George: What Else? Nou dat zullen wij je eens vertellen. Sinds kort bestaan de koffiejongens en of je het nou leuk vindt of niet, zij gaan de cupjesmarkt flink opschudden. Wij kregen de kans om Walter Morriën van de Koffiejongens te interviewen over het hoe, wat en waarom.  Dus George, lees je mee?

Wie is Walter?
Dat ben ik! Geboren op 17 oktober 1982. In Rotterdam heb ik Bedrijfskunde (Bachelor) en Strategie (Master) gestudeerd. Daarnaast was ik actief bij Laurentius, waar ik ook een bestuursjaar heb gedaan. In Rotterdam heb ik mijn compagnon Corné ontmoet, waar ik ook me in huis heb gewoond. Nog meer over mezelf: ik ben reislustig, een bourgondiër en ik hou van sporten, voornamelijk wielrennen. Afgelopen weekend nog een rondje om het IJsselmeer gefietst. Ik ben inmiddels getrouwd en ik heb een zoon van twee jaar oud, en de 2e op komst!

Je hebt lang in de financiële wereld gewerkt (ING en KNAB), wilde je altijd al gaan ondernemen?
Eigenlijk wist ik altijd al dat ik wilde ondernemen. Na mijn studie ben ik als trainee bij ING begonnen. Daar heb ik enorm veel geleerd, hele leuke tijd gehad, had ik voor geen goud willen missen. Waar ik op vastliep bij ING was de traagheid: het duurde een eeuwigheid voor besluiten genomen werden. Daarom ben ik bij Knab begonnen, daar hoopte ik mijn ondernemerschap te kunnen botvieren, maar dat viel eerlijk gezegd wat tegen. Nu ik écht mijn eigen onderneming heb zou ik voor geen goud meer anders willen: vrijheid, autonomie, snelheid, genieten van (snel) behaalde resultaten,

Hoe zijn jullie op Koffiejongens gekomen?
Koffiejongens is heel klassiek ontstaan: Corné en ik waren bij mij thuis aan het brainstormen voor een ander business idee. Ik wilde Corné koffie aanbieden, en kwam er achter dat mijn koffie op was. Hoe kan dat in het tijdperk van Bloomon (abonnement op bloemen) en Boldking (abonnement op scheermesjes) vroegen wij ons af.

Waar liep je tegenaan gedurende de opstartfase?
Het uitgangspunt is altijd geweest: onze koffie is minstens zo lekker als Nespresso. Dus dat was de grootste uitdaging: waar vind je koffie die aan onze kwaliteitseisen voldoet. Na heel veel proeven, proeven en nog meer proeven zijn we daar uiteindelijk in geslaagd. Een andere uitdaging was ons verzenddoosje: die moest door de brievenbus passen. En dat is echt millimeterwerk. We hebben een stuk of 8 varianten van de verpakking moeten ontwerpen voordat we tevreden waren.

En oh ja, onze websitebouwer hield er ineens mee op, dat heeft zo drie maanden extra gekost.

Waarom zijn koffiecups van Nespresso & Douwe Egberts zo duur (ongeveer 40 cent per cupje)?
In een adem: George Clooney, patenten, rechtzaken over patenten, levering via supermarkt die er ook wat aan wil verdienen, het onderhouden van een netwerk van Nespresso boutiques, Wij leveren direct, zonder tussenschakels. Dat houdt de kosten laag.

In de scheermesjes scene gingen de grote spelers als Gillette ook de online markt op na successen van o.a. Dollar Shave Club en Boldking. Denk jij dat dit ook in de cupjesmarkt gaat gebeuren?
Nespresso kun je natuurlijk al online kopen. Maar ik verwacht wel dat veel grote spelers ons voorbeeld van het abonnement op koffiecups zullen (proberen) te kopiëren. Ik geloof dat Dollar shave club uiteindelijk voor een miljard is overgenomen door Unilever. Wij gaan voor het dubbele…

Waar komt jullie koffie vandaan?
Van over de hele wereld! We maken niet gebruik van één soort koffie, maar van mix van koffiesoorten. Dat noemen we een ‘blend’. Onze blends bestaan uit arabica en/ of robustabonen. Onze bonen komen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hier lees je meer over de smaken, bonensoorten, herkomst & branding: https://dekoffiejongens.nl/smaakwijzer/

Is de hype van abonnementen niet een beetje voorbij of heeft het de toekomst?
De markt voor abonnementen staat in NL echt nog in zijn kinderschoenen, helemaal als je het vergelijkt met UK, USA. Nederlanders worden steeds drukker, en dan wordt het bieden van gemak steeds belangrijker. Want zeg nou zelf: je gaat toch niet voor je lol op je vrije zaterdag in de rij staan voor je koffiecups? Of erger nog, thuisblijven en wachten op de bezorger?

Nog niet heel lang geleden bracht Hema een vul cupjes machine op de markt. Wat vinden jullie van zo’n do it yourself pakket?
Heb jij daar tijd voor als je op maandagmorgen aan het haasten bent om de trein naar kantoor te halen? Wij ook niet…

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om avontuurlijk te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Duivels dilemma. Zonder alle ervaring die ik opgedaan heb in mijn jaren bij ING waren De Koffiejongens nooit zo succesvol geweest. Maar op het moment dat een baan in loondienst je meer energie kost dan het oplevert: wegwezen!

Cliché maar oké, waar staan De Koffiejongens over 5 jaar?
Bij minstens de helft van Nederland in het keukenkastje….

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.