Nooit meer studieboeken dankzij Charlotte!

Charlotte van Oorschot

Boeken zijn duur. Boeken zijn onhandig. Boeken passen niet meer in de tijdsgeest. Zonder nuance lijkt dit een behoorlijk statement, maar wij hebben het hier over studenten en studieboeken. Is in het digitale tijdperk nog wel plek voor analoge studieboeken? Kan hier niet iets beters voor worden bedacht? Ja! dachten de ondernemers Mikel Palokaj, Tim de Ridder en Charlotte van Oorschot van Acaboo, de Spotify voor je studieboeken. KnappeKop Floor mocht co-foundster Charlotte van Oorschot hierover interviewen, dus pak je digitale marker en lees mee!

Hi! Wie is Charlotte?
Hi! Ik ben 24 jaar, en heb een bachelor Psychologie. Ik ben opgegroeid in Hoofddorp, en woonde mijn studietijd in Amsterdam. Sinds ik fulltime werk bij AcaBoo, en we nog niet genoeg verdienen om onszelf salaris uit te keren, woon ik sinds twee maanden weer bij mijn moeder en haar vriend. Ik hou veel van tekenen, schilderen en reizen (ja he, wie niet).

Jij hebt gestudeerd aan het AMFI. Hoe ben je van deze creatieve studie terecht gekomen in ondernemen?
Ja dat klopt. Ik heb altijd al veel getekend en ontworpen. Ik wilde een tijdje architect worden, maar al snel kreeg ik een passie voor het ontwerpen van mode. Sinds ik klein ben droomde ik er van om mode ontwerpster te worden, en daardoor was ik mijzelf daar in zo veel mogelijk aan het ontwikkelen. Nadat ik mijn VWO heb gehaald, dacht ik; nou, dan moet ik ook maar een universitaire studie gaan doen. Toen ben ik Psychologie gaan studeren aan de UvA, een ontzettend interessante studie waar ik tot nu toe al heel veel aan gehad heb. Maar na het behalen van mijn propedeuse begon de drive om wat creatiefs te doen toch te borrelen. Daarom ben ik Fashion & Design gaan studeren aan het AMFI. Ik heb het overigens niet afgemaakt, doordat ik de intellectuele uitdaging miste. Toen heb ik besloten mijn studie Psychologie aan de UvA af te maken.

Ik heb ontzettend genoten van de studie Psychologie, maar tijdens mijn derde jaar begon ik meer na te denken over mijn toekomst, en over welke master ik wilde doen. En welk beroep ik later wilde gaan uitoefenen. En al waren er heel veel masters die ik heel interessant vond, bij geen een dacht ik; nou, dit zie ik mijzelf mijn hele leven doen. Het enige waar ik aan kon denken waarvan ik écht enthousiast werd, was het opzetten van een eigen zwemkledingmerk. De droom om een eigen zwemkledingmerk te starten had ik toen ongeveer 5 jaar. Het begon toen ik geen mooie bikini’s kon vinden voor mijn maat, waardoor ik begon met het maken van mijn eigen ontwerpen en bikini’s. En alle tekeningen en ontwerpen voor mijzelf, zijn toen uitgegroeid tot een heel business plan. En toen dacht ik; als dit het enige is waar ik écht heel enthousiast van word, dan moet ik het maar ook gewoon gaan doen.

Maar ik wilde er niet zomaar onbezonnen in gaan. Áls ik het doe, dan wil ik het ook goed doen. Dus ik ben een avondopleiding gaan volgen in het maken van lingerie en badkleding, om de technische kant te leren kennen. Ik ben in een lingeriezaak gaan werken als styliste, om meer ervaring op te doen over de verschillende lichamen en wensen van vrouwen. En ik ben een minor Entrepreneurship gaan doen, om kennis te vergaren over de zakelijke kant van ondernemen. Ik wilde mijzelf zoveel mogelijk onderwijzen, zodat ik zo min mogelijk fouten zou maken, die ik niet had hoeven maken als ik bepaalde zaken wél geweten had.

Welke opgedane kennis van het AMFI helpen jou verder binnen Acaboo?
Het leuke is dat het creatieve proces van een kledinglijn veel lijkt op het creatieve proces van een online platform. Je doorloopt veelal dezelfde stappen. In plaats van dat je werkt met een lichaam, werk je met een beeldscherm. En in plaats van dat je werkt met stoffen en coupeuses, werk je met graphic design, wireframes en developers. Het zijn natuurlijk totaal verschillende dingen, en ik probeer zoveel mogelijk bij te leren. Maar in het proces zit veel overlap. Je doet inspiratie op, bekijkt je concurrentie, je creëert je branding, je creëert een prototype en uiteindelijk kom je tot een resultaat.

Het creëren van je MVP is veelal functioneel, je wilt testen of je doelgroep geld over heeft voor je product. Nu het eerste jaar voorbij is komt er steeds meer ruimte voor creativiteit op visueel vlak, dat vind ik heel erg leuk.

Acaboo is ontstaan uit de Minor Entrepreneurship UvA. Zou je deze minor aanraden?
Ja, ik zou deze minor absoluut aanraden. Ik ontmoette tijdens de minor Tim, Mikel en Bente. Mikel had het idee en ik sloot mij erbij aan. Mijn bikinimerk kan wel wachten dacht ik, en daardoor zette ik mij vanaf dat moment fulltime in voor AcaBoo. De avondopleiding in lingerie in badkleding en mijn werk als lingerie styliste zei ik op, om mij volledig op AcaBoo te kunnen richten. Mikel Palokaj (CEO) is verantwoordelijk voor de samenwerkingen met de uitgeverijen, investeerders en overige bedrijven. Tim de Ridder (CTO) is verantwoordelijk voor de financiën en de samenwerking met studieverenigingen, en ikzelf ben verantwoordelijk voor het platform. Ik ben tot op de dag van vandaag ontzettend blij dat ik onderdeel mag zijn van zo’n vette start-up.

Tijdens de minor wordt je gedwongen om met een team een bedrijf op te zetten. En het dóen, is ontzettend leerzaam. Je kunt veel leren uit boeken, maar je zult het nooit écht weten totdat je het zelf hebt ervaren.

We zijn benieuwd, wat doet Acaboo? En waar komt deze naam vandaag?
AcaBoo (Academic Books) is een online platform, waar studenten onbeperkt toegang hebben tot al hun studieboeken voor een laag bedrag per maand. Iedere student heeft een eigen domein met zijn eigen complete boekenpakket voor €10 – €25 per maand. Een soort Spotify dus, maar dan voor studieboeken. Met AcaBoo bespaar je tussen de 50% en 60% op je studieboeken, en heb je altijd de nieuwste versies van jouw complete boekenpakket bij de hand.

Op dit moment kun je alles wat je met een papieren boek ook kunt. Markeringen maken in verschillende kleuren, notities maken en bookmarks plaatsen. Daarnaast bundelen we alle notities en markeringen, zodat je gemakkelijk door de meest belangrijke stof kunt scrollen. We streven ernaar om een uitgebreide digitale leeromgeving te ontwikkelen, waar je je eigen content kunt toevoegen en kunt delen met andere studenten op het platform. We willen een goedkoop, compleet en moeiteloos alternatief aanbieden aan de student, dat daarbij de kwaliteit en efficiëntie van het studeren verbetert.

Daarnaast willen we een positieve invloed hebben op het milieu, door het drukken van papieren studieboeken en de distributie hiervan compleet overbodig te maken.

Wat waren de grootste struikelblokken in de opstartfase van Acaboo?
Oei, ehm, daar vraag je me wat. Wat vooral lastig was in het begin, is dat ons bedrijf nog zo jong was, en wij ook. Om boeken aan te kunnen bieden op ons platform, moeten we samenwerken met de uitgeverijen. Maar sommige uitgeverijen zagen ons als ‘een paar studenten’ met een start-up die net 3 maanden oud was. We waren nog niet legitiem genoeg, wat het creëren van een samenwerking moeilijke maakte. Wat ze zeiden was: ‘als jullie wat meer users krijgen, dán doen we wel mee’. En dan zeiden wij; ‘maar als we niet meer boeken op ons platform hebben, dan kunnen we niet meer users krijgen’. Dat is lastig, maar ook heel begrijpelijk.

We zijn in september gelanceerd, waarbij we 897 registraties hadden, 87 studenten de trial subscription hebben geprobeerd en 25 studenten nu een abonnement hebben. Stapje voor stapje groeien we, en ik hoop dat de uitgeverijen langzamerhand nét zo enthousiast worden als wij.

Is het hele team nog compleet?
Nee, we zijn helaas niet meer compleet. Onze co-founder Bente heeft om persoonlijke reden besloten om te stoppen. Dat is ontzettend jammer, want je werkt toch een jaar lang intens met elkaar samen. Ik ben blij dat we op een prettige manier afscheid van elkaar hebben genomen.

Hoe ziet jouw leven er nu naast Acaboo uit?
Op dit moment bestaat mijn leven veelal uit AcaBoo, haha. En dat is top, maar soms ook lastig. Ik probeer een goede balans te vinden tussen het werken, het zien van familie en vrienden en het nemen van rust. Maar dat is niet altijd even makkelijk. De afgelopen maand zijn we gelanceerd, is een van onze co-founders weggegaan, zijn we begonnen aan recruitment maken we het plan voor aankomend jaar. Het is een supervette tijd maar daar komt soms veel stress bij kijken. Ik heb vooral gemerkt dat lichamelijke rust en mentale rust twee compleet verschillende dingen zijn. Meditatie en soms even een wandeling, helpen me om mijn hoofd weer een beetje op orde te krijgen. Maar vaak denk ik; shit, ik heb helemaal geen tijd om te mediteren, er is nog zoveel werk te doen!

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dat ligt er aan wat je wilt doen! Een jaar geleden had ik gezegd: werkervaring. Dat is precies de reden dat ik de lingerie & badkleding opleiding gevolgd heb, heb gewerkt als lingerie styliste, en de minor Entrepreneurship ben gaan volgen. Ik wilde ervaring op doen voordat ik ging beginnen met ondernemen. En nog steeds denk ik dat dat zo werkt bij verschillende sectoren. Als je graag een nieuwe auto wilt ontwikkelen zou ik je aanraden om eerst te leren hoe je een auto bouwt, en wat daar allemaal bij komt kijken. Maar ik denk dat dat met lang niet alle bedrijven nodig is. Ik heb vele ondernemers ontmoet die verschillende succesvolle bedrijven hebben opgezet in sectoren waar zij zelf geen ervaring in hadden. Zij brachten de kennis in huis door ervaring en door andere mensen te betrekken bij hun bedrijf. Als je heel erg gepassioneerd bent over je eigen idee en je wilt ontzettend graag ondernemen, wacht er dan niet mee en ga gewoon van start. Want uiteindelijk -naar mijn idee- is het gewoon doen. En hoe goed je je ook voorbereid, er zullen altijd wel hobbels op de weg komen die je moet overkomen. En daar is niet alleen kennis, maar vooral wilskracht voor nodig!

Wat kunnen we in de toekomst van Charlotte verwachten?
We werken ontzettend hard om van AcaBoo een knallend succes te maken. Dus ik hoop dat jullie me daarbij nog vaak zullen tegen komen!

Charlotte is ook gastspreker op het Red Bull Basement University Launch Event! Hoe vet dat gaat worden zie je hier en hier!

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.