Myrthe Is Tweedehands!

MyrtheWe leven in een tijd van meer, meer en meer. Apps en UPS maken het mogelijk dat we vanuit onze luie stoel eenvoudig meer spullen kunnen bestellen en dus nog meer kunnen bezitten. Gelukkig komen er ook meer tegengeluiden en lokale en sociale initiatieven die draaien op delen en hergebruik. En hier speelt Myrthe Modderman met haar Vintage Selectors ook op in. En dat juichen wij heel erg toe. Juichen is trouwens leuk. Een betere wereld ook! KnappeKop Syb mocht haar interviewen, dus licht, camera..

Actie! Hi Myrthe, wat heb je aan?
Ha, moet ik nu heel specifiek zijn? Ik heb een donker groene fluweelachtige broek aan die ik in Valencia heb gescoord voor letterlijk 4 euro in (natuurlijk) een tweedehands winkel. En deze blouse was eigenlijk een kerstcadeautje voor mijn vriendje van mij, maar hij paste het niet. Dus ja, toen werd het een kerstcadeautje voor mij!

Top, nu gaan we echt beginnen! Wie is Myrthe?
Mijn naam is Myrthe Modderman, 23 jaar en ik studeer Media en Informatie hier in Amsterdam aan de UvA. Ik kom zelf uit een dorpje en voel me helemaal thuis in de grote stad Amsterdam!

Had je, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Yes, ik heb media altijd heel interessant gevonden. Ik zou misschien achteraf hebben gekozen voor een hbo-opleiding in de richting van media. De universiteit is voor mij veel te theoretisch en ik vind werken in de praktijk veel leerzamer en uiteraard ook leuker. Het praktische heb ik gelukkig nu wel gevonden in mijn minor.

Ook werk je productie assistent en marketeer bij VideoBird. Wil je na je studie in de mediawereld blijven werken?
Als het goed is studeer ik dit jaar af en ben ik vrij om te gaan waar ik maar wil. Ik merk dat ik de mediawereld en vooral de online (sociale) media boeiend vind en daarbij ook alle informatie die je tot beschikking hebt. Ik blijf mij telkens weer verbazen hoeveel informatie er bestaat en wat je er allemaal mee kan. Daarnaast heeft de minor Entrepreneurship, die ik nu volg, mij de ruimte gegeven om deze kennis toe te passen op mijn eigen bedrijf. Eigen baas, bevalt mij ook heel erg!

Hoe is Vintage Selectors ontstaan?
Vintage Selectors is ontstaan doordat Titus Visser, Bent Verhoeff en ik een bedrijf moesten opstarten voor onze minor Entrepreneurship aan de UvA. We zijn vaak van businessplannen gewisseld en uiteindelijk zijn wij op Vintage Selectors gekomen omdat wijzelf en mensen in onze omgeving tegen hetzelfde probleem aan liepen: we willen vintage kleding dragen, maar het is lastig om eraan te komen als je zelf geen tijd hebt om naar de markt te gaan om te zoeken naar dat perfecte shirt. Vintage kleding is populair, maar zelf naar de markt of winkel gaan kost simpelweg veel tijd. En in het tijdperk waarin wij nu leven willen we alles het liefst binnen handbereik hebben.

Hoe onderscheiden jullie van andere online aanbieders als United Wardrobe, The Next Closet en Marktplaats?
Wij bieden inderdaad net zoals bovenstaande websites een platform aan waarop mensen hun vintage kleding kunnen aanbieden. Onze naam Vintage Selectors verklapt al een beetje het idee, wij maken namelijk nog wel een selectie van wat wel en niet online komt. Zo willen wij voorkomen dat er ‘troep’ op de website komt, zoals je vaak ziet bij onze concurrenten.

Een ander unique selling point van Vintage Selectors is ook dat wij ook een platform zijn voor fysieke vintage winkels. Zo hebben wij al een samenwerking met een toffe vintage winkel uit Amsterdam: Bij ons Vintage. Wij bieden hun topstukken (denk aan ca. 40-60 stuks) aan op onze website en zo worden wij een soort Zalando maar dan voor vintage winkels! Alle topstukken van jouw favoriete vintage winkels op 1 website!

Wat goed! De B2B pivot (strategie verandering) is nieuw! Vertel!
Ja veranderen van strategie hoort zeker bij ondernemen. Je bedenkt iets, test het uit en kijkt weer verder. Wij begonnen Vintage Selectors met het idee dat wij zelf naar de markt gingen, kleding gingen uitzoeken en het met winst verkopen via de website. Dit werkte, maar het kostte ons ook veel tijd en moesten een opslag plek hebben waar wij onze kleding konden opslaan. We hebben toen gekeken naar hoe concurrenten het doen, zoals United Wardrobe en door middel van marktonderzoek kwamen we er snel achter dat mensen vonden dat daar teveel troep op stond. Wij wilden hierop inspelen en dus voorkomen dat er troep op de website komt door van te voren te selecteren wat wel en niet online komt. Helaas waren er maar een aantal mensen die hun kledingstukken uploadden en moesten wij met een ander plan komen. Nu zijn wij inderdaad naast een C2C platform ook een B2B platform geworden. De fysieke vintage winkels lopen een groot aantal klanten mis. De meeste jongeren kopen nu een kleding online en de vintage winkels hebben vaak geen webshop. Wij zullen dus een brug slaan tussen hen. Om onze naam Vintage Selectors te behouden, selecteren wij topstukken van de vintage winkel en bieden wij deze aan op onze website.

Hoe is de dynamiek in het team met Delftenaren Titus en Bent? 
Voor onze minor gingen we een weekend weg en verbleven we in een hostel. Er werd ons vaak verteld dat veel start-ups falen omdat het team niet met elkaar overweg kon. Hoe wij elkaar uiteindelijk hebben gekozen? Simpel: wij stonden alle drie als eerste bij de bar een biertje te bestellen. Voor ons is het belangrijk dat we onszelf kunnen zijn en met plezier aan het werk gaan. We krijgen energie van elkaar en vinden altijd wel gezamenlijk een oplossing als we ergens tegenaan lopen.

De rolverdeling ging heel natuurlijk. Zo is Titus onze CEO en neemt hij over het algemeen de leiding. Bent gaat meer over de website en zorgt dat alles daarvan up to date en netjes. En ik zorg voor de social media kanalen en marketing.

Veel mensen weten nog niet dat de fashion industrie een van de meest vervuilende industrie is. Hoe kijk jij tegen de McDonaldisering van deze industrie en fast fashion aan?
Precies wat je zegt: veel mensen weten het nog niet. Ik hoop dat steeds meer mensen zich er wel bewuster van worden. Ik wil ook graag helpen om dit probleem tegen te gaan en het daarbij dus makkelijker maken voor de consument om tweedehands kleding te kopen door het online aan te bieden.

Hoe heeft instagram en influencermarketing de fashion industrie veranderd?
Het is heel belangrijk om actief te zijn op sociale media. Vooral in de fashion industrie is Instagram een must. Mensen halen daar hun inspiratie vandaan en als je daar niet actief op bent wordt je gewoon niet gezien. Fashionista’s (influencers) hebben een groot aantal volgers en dus een groot bereik. Merken werken daarom ook samen deze accounts.

Het koopgedrag is veranderd. Veel jongeren gaan niet meer een hele dag winkelen in een grote stad. Nee zij kijken op instagram en kijken wie wat draagt en op die manier bepalen zij wat ze gaan kopen.
Veel vintage winkels zijn niet online te vinden en worden daarom niet gezien. Vintage Selectors wil daarbij graag helpen.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Oeh lastige vraag! Voor mij geld dat ik nog nooit zoveel heb geleerd in een half jaar! Dit was wel onder het mom van ‘ik ben nog aan het studeren en ik verdien nog niet met mijn bedrijf dus daarom leen ik geld bij als student van mijn studiefinanciering.’ Zolang je genoeg tijd hebt naast je studie om je eigen bedrijf op te starten raad ik het zeker aan om dat te doen! Je leert zoveel, het is ook super leuk en je hebt je studiefinanciering waardoor je een vast inkomen hebt om je vaste lasten en je boodschappen te betalen.

Welke ondernemende lessen heb je geleerd die je nu anders zou doen in de opstartfase van VS?
Heb oog voor blinde vlekken. Soms ben je zo enthousiast over je eigen idee dat je denkt dat iedereen het nodig heeft en het geweldig vindt. Het is goed om even afstand te nemen van je gedachtes. Ik had er heel veel aan om ook met mensen te spreken buiten mijn bedrijf en vriendenkring om. Zo word je even weer op scherp gesteld en kan je weer verder.

Tot slot, wat weet nog niemand van Myrthe?
Ik kan een super fangirl zijn. Zo ging mijn spreekbeurt in groep 8 over Gerard Joling, omdat ik hem de beste zanger vond.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.