Myrte en Felix, De Soap!

Felix Donker van Heel Myrte Duk Minor Entrepreneurhsip

Handen schudden. Ons dagelijks sociale leven is wel flink door elkaar geschud he. Handen wassen. Als nooit tevoren zijn we bezig met onze hygiëne. En dat is maar goed ook. ‘Was je handen stuk’ is het devies van ons Mark en dat doen we dan ook. Handen wassen. En nog vaker handen wassen. Zeep. Wat zit er eigenlijk allemaal in? De zeep van de supermarkt zit altijd vol chemische jakkes en de plastic pompjes zijn nou niet bepaald het beste voor onze moeder natuur. Dat kan anders, vinden Myrte Duk, Felix Donker van Heel, Xander Haanappel en Lukas Nieuwland. Daarom is hun Trashy Soaps de oplossing! Dit zijn natuurlijke, biologische zeep barren die van het begin tot eind een ecologisch verantwoord proces doorlopen en waarvan een deel van de opbrengst ook nog wordt gedoneerd aan the Plastic Soup foundation. Méér dan genoeg reden voor een interview met KnappeKop Bram!

Hi Myrte en Felix, wie zijn jullie?
Myrte: Hai! Ik ben Myrte en ben 21 jaar en ik ben geboren in Amersfoort. Na 18 jaar daar te hebben gewoond dacht ik dat het wel tijd werd om wat meer van de wereld te zien en ben ik voor 5 maanden naar Kaapstad vertrokken. Hier heb ik, origineel dat ik was, een Engels cursus en vrijwilligerswerk gedaan. Daarna ben ik in Amsterdam gaan wonen en ik zit inmiddels in het derde jaar van mijn studie Business Administration aan de UvA.

Felix: Hey! Ik ben Felix, 22 jaar, overgekomen uit de Sleutelstad en dit is mijn 4e jaar in Amsterdam, waar ik Economics and Business Economics studeer aan de UvA. Op dit moment ligt mijn focus op de minor Entrepreneurship. Tijdens deze minor ben ik samen met drie vrienden het avontuur van het ondernemen gestart.

Myrte, had jij, terugkijkend, nog steeds voor de (brede) studie bedrijfskunde gekozen?
Ik denk dat ik nog steeds de studie Business Administration zou hebben gekozen. Dit is vooral omdat ik op mijn 18e totaal nog niet wist welke kant ik op wilde en een brede studie heeft mij wel geholpen om te ontdekken wat ik wel en niet leuk vind. Het enige wat ik jammer vind, achteraf gezien, is dat er weinig praktische ervaring bij komt kijken, maar dit is volgens mij bij elke universitaire studie wel het geval. Gelukkig doe ik nu de minor Entrepreneurship en loop ik met jullie mee, waardoor ik voor mijn gevoel bijna meer heb geleerd dan in de twee jaar daarvoor.

Felix = Finance? Zien wij jou later terug in krijtstreep-pak op de Zuidas of The City?
Ik weet nog heel goed het eerste moment dat we elkaar ontmoetten, toen sprak je over hoe jij je een beetje af hebt gezet tegen de Zuidas en volledig je eigen ding bent gaan doen, niet zonder slag of stoot. Daar had ik wel bewondering voor, aangezien veel mensen in mijn omgeving het als hun doel zien. Het heeft me ook aan het denken gezet. Gelukkig, gezien mijn leeftijd, heb ik nog wat tijd om te kiezen. Op dit moment staan mijn pijlen wel gericht op de master Finance aan de UvA, maar voordat het zo ver is ga ik komend jaar, als ik klaar ben met mijn bachelor, hopelijk in verschillende sectoren stage te lopen en misschien nog een paar maanden weg, als Corona het toelaat. Dus tot die tijd ben je ik dit antwoord nog schuldig.

Trashy Soaps is ontstaan in de minor Entrepreneurship, maar was niet jullie eerste idee?
Het begon zoals de meeste ideeën worden bedacht, op de achterkant van een bierviltje. We begonnen met een idee over een soort uitgaans-app, waarbij je al je vrienden kon tracken op een avond. Helaas kwamen we er snel achter dat dit een flinke financiële injectie nodig zou hebben, dus zijn we er, niet zonder spijt, vanaf gestapt. Voor de minor moesten we een probleem zoeken en die verhelpen. Na wat onderzoek kwamen we erachter dat er, vooral in deze tijd, veel aan hygiëne wordt gedacht. Na een snelle rekensom, van Greenpeace, zagen we dat de hoeveelheid afval dat wordt veroorzaakt door plastic flesjes zeep significant is, en toeneemt. Dit kan anders dachten wij. Na een brainstormsessie of 10 kwamen we op het idee om zeepjes, vegan, te laten produceren. Hierdoor zouden er per zeepje 3 plastic flesjes worden bespaard en tegelijkertijd zouden we een deel afstaan aan een goeddoel dat helpt met de opruiming van de oceaan, zodat je daadwerkelijk een verschil kan maken als je ons zeepje gebruikt.

Van idee tot realisatie, wat waren en zijn de uitdagingen?
Zoals eerder vermeld hadden we moeite om op het juiste idee te komen, maar zodra we allen op één lijn zaten kregen we energie en ging het balletje al snel rollen. Toch maak je je zorgen of je, na al je close kringen, zal verkopen. Uiteindelijk zaten er 7 weken vanaf de brainstormsessie tot het moment dat we uitverkocht waren, hier kunnen we erg trots op zijn. Nu is het zaak om door te pakken en een nieuwe uitdaging aan te gaan met een nieuwe voorraad en product.

Het team wordt versterkt door Xander Haanappel en Lukas Nieuwland. Hoe zijn de rollen verdeeld?
Het voordeel van onze groep is dat we elkaar al kenden, waardoor we met niet al te veel moeite kunnen uitspreken hoe we over elkaars ideeën denken. We hebben allen wel een bepaald gebied waar we ons hoofdzakelijk mee bezighouden, zo is Xander ons technische wonder, hij zorgt dat de site tiptop functioneert, tegen Lukas zijn adressenboekje zegt zelfs de Goudengids u, Myrte is het creatieve wonder en zorgt ervoor dat we op alle sociale media op de voorgrond staan en Felix houdt zich vooral met de financiën bezig.

Onlangs hebben jullie je eerste batch ‘a turtles deam’ verkocht! Gefeliciteerd! Hoe waren de reacties?
We mogen inderdaad met trots (nog een keer) zeggen dat de zeepjes goed in de smaak zijn gevallen, aangezien we binnen 4 dagen compleet zijn uitverkocht. Hiermee hebben we genoeg kapitaal opgehaald om onze volgende lading en nieuwe product (stay tuned) te ontwikkelen en te bestellen. We merkten dat men de zeep mooi vond, maar het verhaal zorgde ervoor dat men de pas ging trekken. Hierin merk je dat men toch echt de behoefte heeft om iets goeds te doen.

Ook gaat een deel van de omzet naar jullie Partner Plastic Soup Foundation! Wat goed! Was het moeilijk om deze partner aan boord te krijgen?}
Wij wilden naast mensen bewust maken van het plastic probleem ook nog op een andere manier bijdragen aan het verhelpen van dit probleem. Daarom hebben we besloten om een deel van onze winst te doneren aan een goeddoel. Na even zoeken kwamen wij bij de Plastic Soup Foundation. Dit is een ‘single issue’-milieuorganisatie die zich maar met één ding bezighoudt: het stoppen van plastic vervuiling bij de bron. Ze werken wereldwijd samen met consumenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan oplossingen. Dit vonden wij perfect passen bij ons zeepje en na kort overleg waren wij partner van de Plastic Soup Foundation. Ze hebben erkend dat onze zeep 100% plastic vrij is.

Myrte, Hoe ervaar je het ondernemen met 3 mannen / haantjes?
Nou als ik het had kunnen terugdraaien had ik zeker een andere keus gemaakt ja! Nee grapje, maar het was wel even wennen. Ik kom zelf uit een echte vrouwen familie met 4 zussen, veel nichtjes en voornamelijk tantes, dus ik moest wel even omschakelen. Gelukkig kan ik wel wat hebben en kan ik er vaak om lachen, maar soms moet ik ook wel een beetje van me afbijten. Een goed leerproces is het zeker voor me…

De vraag die we altijd stellen: zouden jullie het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Myrte: Ik denk dat dit ligt aan de soort persoon dat je bent. Ik hou er wel van om mezelf af en toe even in het diepe te gooien, zoals nu. Ik had geen ervaring met ondernemen, maar ik merk dat ik er zoveel van heb geleerd en dat je met een andere visie naar dingen gaat kijken. Ik zeg niet dat dit de beste manier is, maar ik denk dat je van gewoon doen en fouten maken het meeste leert uiteindelijk. Dan is het natuurlijk wel fijn als je wat begeleiding krijgt van mensen die er meer ervaring mee hebben, zoals jullie.

Felix: Lastig om hier een algemeen antwoord op te geven. Aan de ene kant bouw je expertise op door te gaan werken, die je later in je eigen onderneming kan toepassen. Aan de andere kant zal je in het begin niet over heel veel keuzevrijheid beschikken bij de meeste corporates, kan ik me zo voorstellen. Vanuit mijn perspectief zou ik zeggen, als je wilt gaan ondernemen, begin gewoon. Je zal niet direct het ei van Columbus uitvinden en vast een paar keer flink op je bek gaan, maar gaandeweg zal je veel leren. Of loop daarnaast stage of iets dergelijks bij een start-up, loop mee met zo veel mogelijk fases die het bedrijf doormaakt en haal daar je voordeel uit.

In de wandelgangen hoorden wij naast lichaam- en handzeep ook iets over scheerzeep? Zijn er nog meer toekomstplannen?
Er zijn zeker meer toekomstplannen. Binnen 4 dagen was onze handzeep uitverkocht, dus we zijn nu bezig met kijken naar opties voor een tweede batch en zitten inderdaad erover na te denken om het assortiment uit te breiden. We willen nog niet te veel verklappen, maar wel kunnen we zeggen dat het best gek is dat scheerschuim in zulke vervuilende verpakkingen wordt aangeboden..

Wat zouden studentenhuizen beter kunnen doen om te verduurzamen?
Het belangrijkste is om in te zien dat een verschil maken begint bij jezelf. Het lijkt op deze leeftijd misschien geen prioriteit om te verduurzamen, maar wij zijn degene die later de prijs ervoor gaan betalen. Doe net dat lichtje in je kamer nog even uit als je de deur uitloopt en laat je was wat vaker drogen aan de lucht in plaats van de droger weer aan te zetten. Het kost je niets, sterker nog, het bespaart je zelfs wat geld! Ook kan je denken aan plastic producten vervangen door duurzamere producten. Geen plastic tas maar een canvas tas en uiteraard geen zeeppomp maar zeepbarren. 😉 Een kleine moeite kan het verschil maken!

Welke microcelebrity of influencer zouden jullie heel graag op jullie socials zien schinen? #dreambig
Als we echt groot mogen dromen, zou het natuurlijk heel leuk zijn als David Attenborough met ons zeepje op de gram staat. Maar voordat dat zover is, valt er nog heel wat werk te verrichten.

Tot slot, dit weet nog niemand over / van jullie?
Myrte: Ik heb nog een nieuw businessplan liggen…

Felix: Check het BureauSport Moment van het jaar 2015 😉

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.