Mijn vriendin en de piano, de liefde en de muziek in één!

It’s nine o’clock on a Saturday and regular crowd shuffles in, there is an old man sitting next to me, making love to his tonic & gin. Bekend: het succes van Billy Joel’s Piano Man is ongekend. Net zo succesvol willen Mèlanie en Jan Evert ook worden met hun Piano Bar! Denk je nu Leidsestraat, Entertainment Area en boze uitsmijters? Dan zit je helemaal fout, want The Piano Bar is een reizende piano en bar tegelijk! Misschien snap je het nog niet helemaal, maar dat geeft niet. Ben je in the mood for a Melody / Mèlanie of Jan Evert? Dan worden al je vraagtekens hieronder weggenomen!

Wie is Jan Evert?
Ik ben 33 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit t oosten van het land. Geboren in Zwolle. Daar ook op de middelbare school gezeten en daarna naar Amsterdam. En ik ben nu bijna 2 jaar samen met mijn vriendin, Mèlanie, met wie ik The Piano Bar heb opgezet.

Ik heb verschillende theateropleidingen gevolgd, zoals Theateropleiding Selma Susanna. Daarnaast heb ik veel cabaret gemaakt, kleinkunstprojecten gedaan, in bandjes gespeeld en vorig jaar een studie professionele communicatie bij Phoenix opleidingen afgerond. De laatste jaren heb ik veel geacteerd, in reclames, voor bedrijven of scholen en spreek ik als voice-over reclames in.

Ik heb altijd muziek gemaakt. Bij mijn ouders staat een vleugel die er al mijn hele leven staat. En daar werd door iedereen ook altijd veel gespeeld. En er werd gezongen. In het verleden maakte ik ook eigen nummers en teksten en had ik met een paar vrienden een band: Braque. Maar de laatste jaren richt ik me alleen op covers. Liefst klassiekers uit pop blues soul jazz of van Nederlandse bodem. En daar geef ik dan mijn eigen invulling aan. Meestal in mijn eentje, achter de piano.

Op welke rol in je carrière ben je tot nu toe het meest trots?
Rol, ja t is niet echt een rol. Maar dan zou ik gaan voor de periode met Braque. Ik was de zanger van Braque. We waren heel intensief bezig in die tijd. We hebben theatervoorstellingen gemaakt, want de muziek leende zich goed voor theaters. En we maakten een album (staat trouwens op Spotify!) De titel van dat album is Door Dezelfde Deur. Ja, daar ben ik onwijs trots op.

Hoe zijn jullie op The Piano Bar gekomen?
Ik was 1,5 jaar geleden op Ibiza en kwam in een restaurant waar een vleugel stond. Ik mocht er even op spelen, wat al gauw 2 uur werd. Mensen waren enthousiast en gaven aan dat dit op Ibiza te weinig gebeurt. Een zingende man achter een piano die oldies speelt. Frank Sinatra en Bill Withers, Stevie Wonder en Ray Charles. Ik ben toen op zoek gegaan naar mensen die me konden vertellen of er plekken waren om te spelen en kwam terecht bij een stel dat een soort gelijk concept als The Piano Bar wilde gaan opzetten op Ibiza. Alleen wilden zij het met een gewone piano doen en doen wij het nu met een maatje concertvleugel. Ik zou bij hun concept de pianist en zanger worden en zou dan een paar maanden op Ibiza gaan wonen als het een beetje zou gaan lopen. Lang verhaal kort: dat stel is uit elkaar, die piano bar gingen ze daar niet opzetten en toen heb ik besloten hetzelfde hier in Nederland te gaan doen, maar dan wel een tikkeltje anders.

Dat tikkeltje bracht me uiteindelijk op het idee van de vleugel met het gat in het midden. Zodat het dus een bar én een podium in één is. En toen dat eenmaal duidelijk was heb ik aan Mèlanie gevraagd om het samen te gaan doen. Zij wilde iets nieuws, houdt bovendien ook erg van piano spelen en zag het dus wel zitten om het gewoon te gaan doen! Sinds we er samen mee bezig zijn heeft The Piano Bar echt gestalte gekregen.

Wat waren de uitdagingen tijdens het realiseren van de bar?
We kregen de kans om in de foyer van de Stadsschouwburg te spelen, tijdens een galafeest. Alleen waren we er nog niet helemaal klaar voor. Dus de grootste uitdaging was om alles op tijd af te krijgen voor die avond. Het was heel hard aanpoten, vooral op die dag zelf nog, maar uiteindelijk is het wel gelukt. Dat gaf wel een kick ja.

Een echte start-up vraag: bij wie of wat moeten we denken als we het over jullie ideale doelgroep hebben?
Evenementen bureaus, bedrijven, bijzondere locaties. En bruiloften of de wat luxere privé-feesten.

Nu we toch in deze hoek zingen, blijft het bij dit concept of werken jullie stapje voor stapje toe naar een eigen (vaste) bar?
Daar kan ik kort over zijn, het blijft voorlopig bij dit concept.

Het idee is ontstaan op een festival, zien we jullie dan ook op alle festivals komende zomer?
Het idee zelf is niet op een festival ontstaan, maar Mèlanie en ik hebben elkaar op een festival leren kennen. En daar werden we verliefd. We houden allebei heel veel van festivals. Het zou dus goed kunnen dat je ons wel op eentje gaat tegen komen deze zomer. Of lente. Met of zonder The Piano Bar.

Wat waren de eerste reacties van Family, Friends & Fools toen jullie met het idee uit de (muziek)school klapten?
Iedereen vindt het te gek. En de meeste mensen vinden het nog toffer als ze de bar ook echt een keer hebben gezien. De meeste mensen verwachten dat ie kleiner is, zeker voor iets wat Mel en ik met zijn tweeën op locatie kunnen opzetten.

We hebben veel hulp gekregen van vrienden. Met het bouwen, dat is gedaan door Roy Rövekamp van Meubelmakerij Splinters & Bramen, maar bijvoorbeeld ook met de website, aanschaf van bepaalde spullen, achter de bar helpen in de Schouwburg enz enz… Dat geeft wel een enorme motivatie als zoveel mensen je willen helpen en een steuntje geven om op af te kunnen zetten.

Stelling: Met Mèlanie heb jij de beste business partner ooit?
Absoluut! We hebben andere kwaliteiten, dat wist ik natuurlijk wel, maar dat het zo goed op elkaar aan zou sluiten had ik niet durven dromen. We vullen elkaar heel goed aan, houden elkaar scherp en hebben veel energie. We kijken ernaar uit om hele mooie dingen met The Piano Bar te gaan doen. En wat is er nou mooier dan met je vriendin een reizende piano bar te hebben? Het belangrijkste samengevoegd: Mijn vriendin en mijn piano. Oftewel de liefde en de muziek in één. En dan is er ook nog altijd genoeg drank in de buurt om dat zo nu en dan te vieren.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Daar moet iedereen denk ik zelf achter zien te komen. Het is ook zo afhankelijk van wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven. Ik denk sowieso dat het niet echt een keuze is. Je kunt dit namelijk ook afwisselen, bv eerst een paar jaar in loondienst en dan gaan ondernemen of andersom. Het kan soms zelfs naast elkaar bestaan. Ik zou het allebei uitproberen en zelf ervaren wat je goed past. Zekerheid van inkomen is prettig, maar dit moet geen drijfveer zijn vind ik. Je kan in loondienst veel ervaring op doen, mocht je later zelf willen gaan ondernemen. Het is denk ik vooral belangrijk dat, mocht je zelf willen gaan ondernemen, je dat doet met een product of dienst waar je helemaal achter staat. Iets waarvan het klopt dat juist jij dat doet of verkoopt. En niet omdat een ander vindt dat je ergens zo goed in bent bijvoorbeeld. Als de liefde voor je eigen product van binnenuit komt, zit je denk ik altijd goed.

Tot slot, jullie zijn net live en kicking, wat is de mooiste bar-ervaring tot nu toe?
Die eerste avond in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hij kwam die dag letterlijk uit de bouwplaats. Niemand had hem nog gezien, op een paar fotootjes na dan.
Om dan de eerste reacties van de mensen daar en van vrienden en familie te zien was geweldig. Het was ineens echt. De bar was af. Alles deed het. We waren in bedrijf.

En dat nadat we amper 3 maanden ervoor hadden besloten om het te gaan doen.

Meer weten over The Piano Bar? Check hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.