Michiel lest jouw dorst met zijn limoncello!

Een heerlijk verfrissend drankje in de zomer, een perfect toetje voor na het eten of gewoon een fles op tafel op vrijdag. CHIEL limoncello drink je wanneer je wil. Heb jij ‘m al geproefd? Michiel Schuijt is al een aantal jaren bezig met zijn favoriete drankje maken, perfectioneren en verkopen. Naast zijn studie is hij hard aan het werk om het merk groot te maken, maar hoe heeft hij dit gedaan? Waarom is hij hiermee begonnen? Staat CHIEL limoncello straks in zaak? Michiel geeft antwoord op hoe hij de smaak te pakken kreeg!

Michiel! Welkom! Wie ben jij?
Hi! Ik ben Michiel Schuyt, 23 jaar en geboren in Amsterdam, maar heb vrijwel mijn hele jeugd in Bloemendaal gewoond. Ik ben mijn VWO diploma behaald in Haarlem en toen naar Delft vertrokken om Bouwkunde te gaan studeren. Momenteel nog druk bezig met deze studie. En daarnaast ben ik natuurlijk bezig met mijn eigen onderneming CHIEL limoncello.

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Jazeker, al sinds jongs af aan wilde ik architect worden. Het ontwerpen van gebouwen leek mij fantastisch en uitdagend. Wel moet ik zeggen dat ik stiekem ook naar ondernemende cursussen of een master in ondernemerschap aan het kijken ben!

Er bestaan heel wat limoncello merken, wat dreef jou om toch zelf limoncello te gaan maken?
Limoncello was altijd één van mijn favoriete likeuren, maar er zat mij altijd iets dwars. Ik vond limoncello vaak veel te zoet en chemisch smaken. Ik dacht bij mijzelf: “hoe kan een drankje gemaakt van verse, volle citroenen uit de mooiste Italiaanse streken nou zo chemisch smaken?” Je wil juist die verse citroentjes proeven! Bekende merken als Villa Massa of Pallini mistten voor mijn gevoel diepgang, frisheid en waren onwijs hoog in suikergehalte. Dit kon voor mijn gevoel veel lekkerder!

CHIEL Limoncello heeft echt een eigen stijl als je kijkt naar de flessen, hoe kwam je bij deze stijl?
Naast de smaak van traditionele limoncello’s vond ik, het woord zegt het al, het design te traditioneel. Waarom had niemand limoncello in een hip en modern jasje gestoken? Dat gebeurt tegenwoordig met elk traditioneel product! Mijn inspiratie kwam van het speelse design van bepaalde merken en ketens, bijvoorbeeld The Avocado Show. Het volledige ontwerpproces heb ik zelf doorlopen en op basis van voorkeuren van vrienden en familie ontstond er een definitief ontwerp.

Eigen drank maken is niet altijd even makkelijk, hoe heb jij dit geleerd?
Gelukkig zit limoncello wat eenvoudiger in elkaar dan bijvoorbeeld een gin of een whisky. Voor limoncello gebruik je namelijk zuivere alcohol met een percentage van 96%. Het is dus eigenlijk een soort mixdrankje. Natuurlijk moet dit wel secuur gebeuren, dus heb ik veel geleerd van online video’s en blogs daarnaast heb ik verschillende drankproducenten benaderd voor advies. Het gehele proces om limoncello te maken, duurt zo’n 4 à 5 weken. Waarvan de eerste 3 weken de citroen schillen weken in de alcohol, waardoor ze hun aromatische olie uit de schil afgeven aan de alcohol. Hierdoor wordt limoncello ook zo stroperig. Daarna worden er een aantal ingrediënten toegevoegd en worden de flessen gebotteld. Eenmaal in de fles heeft de limoncello nog 1 à 2 weken nodig om zacht en fris te worden. Je zou het een beetje kunnen zien als een wijn die zich nog ontwikkeld in de fles.

Wat maakt CHIEL Limoncello anders dan andere limoncello merken?
Zoals ik al eerder had benoemd, zijn de traditionele limoncello’s zoet, chemisch en missen diepgang. CHIEL limoncello ziet er natuurlijk uit, smaakt fris en de verse Amalfi citroentjes dansen tegen je gehemelte. Een combinatie van frisheid, diepgang en een natuurlijke citroensmaak, maakt de limoncello zo uniek.

En dan heb je een paar flessen limoncello gemaakt, wie koopt deze vervolgens?
Omdat ik het eigenlijk als een hobby begon, waren mijn eerste klanten vooral vrienden en familie. Iedereen was er zo over te spreken dat het snel rond ging in Delft, Haarlem en omstreken. De verkoop begon vooral onder studenten te groeien en ik sprong binnen een maand van 50 naar 400 flessen. Dit was even flink opschalen en logistiek puzzelen, maar dat daagt je ook uit!

Hoe is het voor jou om te concurreren met de grote FMCG bedrijven?
Grote merken als Villa Massa of Pallini hebben voor mijn gevoel weinig invloed op mijn verkoop. Ik produceer een unieke limoncello met een verhaal en deze grote merken verkopen “gewoon een limoncello”. Aangezien ik mij richt op verkoop in delicatessenwinkels en lokale restaurants of barretjes merk ik niet dat deze merken mij in de weg zitten. Deze merken liggen in de Gall & Gall en groothandels, omdat zij zo veel produceren dat ze veel marge aan deze verkooppunten kwijt kunnen.

Is er een winkel, restaurant of andere soort afnemer waar je nog van droomt om mee samen te werken?
Het lijkt mij fantastisch om mijn flessen terug te zien in cocktailbars, waar de limoncello wordt gebruikt om allerlei cocktails mee te creëren.

De vraag die niet kan missen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik ben van mening dat als jij denkt dat je een goed idee hebt en daar een sterk businessmodel voor kan bedenken, je zeker moet gaan ondernemen. Hoe gaaf is het om juist ervaring op te doen door je eigen onderneming te starten? Natuurlijk gaan er dingen mis, maar daar leer je van! Wees niet bang om aan de slag te gaan.

Tot slot, dit weet nog bijna niemand over CHIEL?
Dat er bij de productie van elke batch meerdere studenten alle honderden citroenen volledig met de hand schillen en dat de geschilde citroenen worden gebruikt om siroop van te maken! Zo gaat er niks verloren!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.