Met Micky uit je dak!

Vorige week stond ze nog op het podium en nu mogen wij haar interviewen! Wie? Famke Louise? Nee, veel leuker en duurzamer, want het is Micky! Na een studenten tijd waar zij zich inzette voor mens en maatschappij, werkt ze nu al een ruim jaar voor Rooftop Revolution, waar ze steden vergroent en stadse waterproblemen oplost. Hier wil ik en jij meer over weten, dus lees snel verder want een betere wereld, begint bij jezelf!

Hey Micky, Micky, Micky, wie ben jij?
Ik ben dus Micky, 25 jaar en geboren in Amsterdam waar ik nog steeds woon. Ik heb m’n bachelor aan de VU gedaan waar ik Bestuurs-en Organisatieschappen heb gestudeerd. Daarna ben ik een master gaan doen aan de UvA in International Development Studies.

International Development Studies, hoor je niet vaak! Had je met de kennis van nu deze studie nog steeds gedaan?
Zeker! Het was een pittige studie, maar heel leuk. Het was maar een klein groepje, 32 studenten, waarvan inclusief ikzelf er 5 Nederlands waren. De rest kwam uit de hele wereld. Het was wel vrij deprimerend soms om elke dag bezig te zijn met onwikkelingsproblemen, armoede, ongelijkheid, klimaatverandering.. niet echt onderwerpen om heel blij van te worden.

Je bent tijdens je studie naar Zuid-Afrika geweest en verliefd geworden (zoals zovelen) op het land. Wat is er zooooo magisch aan Zuid-Afrika?
Ik was tijdens m’n tussenjaar al in Zuid-Afrika geweest om via AIESEC stage te lopen in Kaapstad. Dit was echt een te gekke ervaring alleen vond ik het wel lastig om om te gaan met de nasleep van apartheid, die nog duidelijk te merken is. Onderdeel van m’n master was om je onderzoek van je scriptie in een ontwikkelingsland te doen. Ik heb toen gekozen om terug te gaan naar Zuid-Afrika, alleen dit keer naar Johannesburg. Dat was echt de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt! Ik zat tijdens m’n studie bij ENACTUS UvA en raakte daardoor in aanmerking met sociaal ondernemen. In Johannesburg heb ik 20 sociale ondernemers geïnterviewd, die allemaal ontzettend inspirerende verhalen te vertellen hadden. Dus tja, wat er zo speciaal aan Zuid-Afrika is, is denk ik dat het land veel te bieden heeft (denk aan: surfen, hiken, uitgaan, safari, lekker eten), maar dat je ook hele bijzondere gesprekken met mensen kan hebben. Ik heb veel goede vrienden gemaakt die ik nog steeds spreek.

Eenmaal terug ben je meteen aan de slag gegaan bij Rooftop Revolution?  
Ik vond het erg prettig om naast het schrijven van m’n scriptie niet alleen maar theoretisch bezig te zijn, maar ook praktisch. Rooftop Revolution trok me gelijk aan omdat ik altijd al een interesse heb gehad in duurzame architectuur en stedelijke ontwikkeling. Verder vond ik het heel tof dat ze Amsterdammers wilden helpen om hun uitzicht te verbeteren. Daarbij was de functie heel veelzijdig omdat het een kleine organisatie is en ik daarom overal bij mocht helpen. En het geweldige is natuurlijk dat ik sinds april ben aangenomen als community manager!

Kan je ons meenemen in je werk(week) van Micky de Rooftop Community Manager?
Ik heb niet echt een standaard werkweek. Toen ik net was aangenomen heb ik me vooral beziggehouden met alle content bedenken voor de nieuwe website en mocht ik meedenken met het ontwerp. Daarna was ik samen met mijn collega Jan Henk verantwoordelijk voor de organisatie, communicatie en productie van het Rooftop Symposium. Dit was een evenement waarbij we de vastgoedsector uitnodigden om hen te inspireren en te activeren om aan de slag te gaan met hun dak(en). Dit mag ik komend jaar weer gaan doen! Verder houd ik me bezig met alle marketing en communicatie en ondersteun ik mijn collega’s in projecten. Projecten die nu lopen zijn bijvoorbeeld het project Parkdak Zuidas, waar we 25.00m2 Parkdaken in 2020 willen realiseren. Een ander project is de Bellamy-Borgerbuurtaanpak, waar we bewoners, ondernemers, stadsdeel-west en corporaties samenbrengen om de hele buurt te vergroenen.

Aan welke stad kan Amsterdam een voorbeeld nemen? 
Er zijn veel steden in het buitenland die veel verder zijn dan Amsterdam. Dat komt met name door regelgeving. In bijvoorbeeld Toronto, San Francisco, Parijs en Hamburg zijn er bepaalde eisen voor nieuwbouw waarbij soms 50% van het dakoppervlak groen moet zijn. Hamburg neemt het voortouw in Europa: 70% van alle kansrijke daken moeten een groene bedekking hebben in 2019.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Als je de vraag zo stelt dan lijkt het alsof je moet kiezen tussen uitdagend en onzeker, en veilig en saai. Ik ben geen ondernemer maar werk wel voor een kleine organisatie die aan het groeien is en ik word overal bij betrokken. Het voelt daarom alles behalve saai! Omdat het een klein team is en een prettige sfeer, luistert iedereen naar elkaar en is elke mening waardevol. Ik denk dat ondernemen echt in je moet zitten en ik heb dat nog niet bij mezelf ontdekt.

Denk jij net als Kate en haar Donut Economie theorie dat het tijd is voor een nieuw economisch model en denken?
Daar is het al een poosje tijd voor denk ik! Dit boek was nog niet uit tijdens m’n studie, maar wel een onderwerp waar we het veel over hebben gehad. Er zijn veel te veel side-effects van kapitalisme die niet in de kostprijs verwerkt zitten. De overheid is voorzichtig met strenge maatregelen maar ik denk dat we toe moeten naar een model waarin milieuschade wordt meegenomen in de prijs. Het is toch té raar dat het duurder is om met de trein naar Parijs te gaan dan met het vliegtuig?!

Heb jij nog tips voor studenten die duurzamer willen leven?
Je kan zelf dingen doen zoals minder vlees eten en minder vliegen. Maar als je als student echt een verschil wil maken, zou ik bij een duurzame onderneming gaan werken of er zelf eentje starten!

Tot slot, bij jouw thuis is het één en al groen?
Ik heb een aantal kamerplanten en ik ben steeds beter in het verzorgen van ze. Ik wil er nog wel één grote bij, maar verder heb ik niet heel veel ruimte over.

Meer weten over Micky & Rooftop Revolution? Check hier en hier!
Stage lopen bij Micky’s Rooftop? Check hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.