Merle en Juliet zitten al op jonge leeftijd in de politiek!

Juliet Broersen Merle van Laake Volt Amsterdam

Vandaag is het weer zover, de verkiezing van de Provinciale staten en Waterschappen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je stemmen in Nederland. Maar er blijkt een grote groep studenten te zijn die niet stemt. Misschien ben jij daar ook wel een van en heb je het gevoel dat die ene stem toch niks uit maakt. Merle van Laake (25) en Juliet Broersen (26) vertellen graag waarom jullie stem wel uit maakt! Dus lees snel verder!

Merle en Juliet! Welkom! Wie zijn jullie?
Merle: Ik ben Merle van Laake, 25 jaar en werk ook voor de Amsterdamse fractie van Volt. In tegenstelling tot Juliet ben ik alleen geen raadslid en werk ik wel fulltime. Ik ben namelijk fractiemedewerker en daarnaast fractievertegenwoordiger. Dat laatste houdt in dat ik de politieke debatten voer in de commissie Onderwijs, Zorg en Armoedebestrijding.

Juliet: Ik ben Juliet Broersen, 26 jaar en fractievoorzitter van Volt en raadslid in de gemeenteraad van Amsterdam. Als raadslid focus ik mij vooral op de portefeuilles Algemene Zaken, Economische Zaken, Sociaal en Democratisering, en Woningbouw en Volkshuisvesting, maar omdat wij een kleine fractie zijn in de raad ben je uiteindelijk voor alle onderwerpen verantwoordelijk.

Raadslid zijn is (op papier!) parttime. Ik werk daarnaast als freelance marketeer voor startups. Op dit moment werk ik voor een bedrijf wat virtual reality games maakt om hersenletselpatienten te helpen revalideren. Iets waar ik, net als het raadswerk, ook heel veel voldoening uithaal!

Hadden jullie, terugkijkend, nog steeds voor dezelfde studie gekozen?
Merle: Ik heb Politicologie en Chinees gestudeerd. Die eerste studie zou ik zeker nog eens over doen; ik vond het ontzettend leuk en heb er nu nog steeds veel aan. Met mijn tweede studie doe ik niks meer, en ik denk ook niet dat dat ooit zal veranderen. Wat dat betreft had ik misschien meer gehad aan een andere studie. Ik kwam er alleen pas rond mijn tweede jaar achter dat ik toch niet de kant met mijn leven op wilde die ik toen voor ogen had. En dat is oké. Ik heb het naar m’n zin gehad en heel veel interessante dingen geleerd. Dat is ook waardevol.

Juliet: Ik zou vooral m’n studie misschien een jaar of twee hebben uitgesteld. Ik koos op mijn 16de gelijk na de havo voor een studie Internationale Communicatie, waar ik aan begon toen ik net 17 was. Als je mij toen had verteld dat ik nu raadslid zou zijn had ik je voor gek verklaard, ik wilde juist de mode in.
Als ik misschien met net iets meer rust en wereldwijsheid een studie had gekozen had ik andere keuzes gemaakt. Dan had ik niet mijn hele studieperiode lopen twijfelen of ik wel het juiste had gekozen, echt doodzonde. Want; je studie bepaald je leven echt niet, het leven loopt toch hoe het moet lopen. 😉

Juliet Broersen Merle van Laake Volt Amsterdam

Juliet

Voor wie het nog niet weten: wat doen jullie precies in de politiek?
Juliet: in maart 2022 deed Volt voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn toen met twee zetels in de raad van Amsterdam gekomen. Sindsdien zit ik samen met Itay Garmy in de gemeenteraad voor Volt. Merle is één van onze twee medewerkers die ons ondersteunt in alles wat wij in de raad moeten doen.

Merle: Je kunt de gemeenteraad zien als de Tweede Kamer van en voor Amsterdam. De raad gaat over een heleboel dingen die voor de stad en Amsterdammers cruciaal zijn, zoals woningbouw, openbaar vervoer en veiligheid. Maar ook over bijvoorbeeld horeca, festivals en cultuur. Als politieke partij in de gemeenteraad heb je een stem in wat de gemeente op dit soort gebieden gaat doen. Komen er in Amsterdam meer sociale huurwoningen of vooral duurdere koopwoningen? Worden de grachten autovrij of gaan we juist voor meer parkeerplekken in de binnenstad? Over dat soort vragen gaat de raad.

Juliet: Daarnaast kun je als partij ook nieuwe ideeën aandragen, niet alleen over onderwerpen in de stad, maar ook over het politieke systeem zelf. Wij maken ons nu bijvoorbeeld hard voor meer langetermijnvisie en transparantie in de politiek. Zo willen we een generatietoets realiseren, die ervoor zorgt dat nieuw beleid wordt getoetst op de effecten voor toekomstige generaties. Ook willen we een openbaar transparantieregister waardoor iedereen kan inzien met welke mensen en instanties de wethouders gesprekken hebben.

Merle: Ons werk bestaat uit het uitwerken van dat soort ideeën, het beoordelen van plannen van andere partijen en het voorbereiden van debatten. Daarnaast gaan we met heel veel mensen en organisaties in gesprek om te weten wat er in de stad speelt en

Zo jong al in de politiek, hoe zijn jullie hierbij betrokken geraakt?
Merle: ik heb altijd al interesse gehad in de politiek en besloot in de zomer van 2021 dit echt te gaan doen. Je kan altijd wel een mening hebben, maar ik vond dat ik daar op een gegeven moment ook iets mee moest doen. Volt werd voor mij die uitlaatklep. Ik werd vrijwilliger en als snel hoofd van het evenemententeam. Uiteindelijk werk ik aangemoedigd me kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen, wat resulteerde in een plek op de lijst. Na de verkiezingen heb ik gesolliciteerd om de fractie als medewerker te ondersteunen en de rest is geschiedenis.

Juliet: Vanuit het “niet lullen maar poetsen” idee. Ik had altijd een grote mond over wat er politiek gezien speelde, maar voelde me niet geroepen om echt actief te worden bij een partij. Daar heb ik toch helemaal niet voor gestudeerd? dacht ik altijd, wetende dat de kamer vol vol juristen, economen, politicologen en historici zit.

Toen vertelde iemand die ik via via kende over Volt. Een Europese progressieve, gefocust op samenwerking. “Jij bent toch zo pro-Europa? Ik zou eens gaan checken als ik jou was.” Dat ‘even checken’ monde zich uit tot het mee opbouwen van een nieuwe politieke partij in Nederland, kandidaat mogen zijn voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 en het lijsttrekkerschap vorig jaar. Geen moment spijt van gehad.

Juliet Broersen Merle van Laake Volt Amsterdam

Merle

Wat zijn jullie toekomstplannen in de politiek?
Merle: ik leef heel erg met het moment. Voor nu richt ik me vooral op ons werk in de gemeenteraad; er is nog zoveel te leren en zoveel te doen. Ik sluit niet uit dat ik ooit zelf een raad of de Tweede Kamer in wil, maar ik schat die kans erg klein. Je staat veel in de spotlight, krijgt gegarandeerd een heleboel over je heen en moet vrijwel altijd aanstaan. Ik weet niet of ik daar de aangewezen persoon voor ben. Daarnaast vind ik juist het werk achter de schermen zo leuk. Veel daarvan valt weg als je zelf politicus bent.

Juliet: Elke stap richting kandidaatschap was tot nu toe altijd onverwacht en niet tot in de puntjes gepland jaren van te voren, dus ik laat de toekomstplannen voor nu even bij de toekomst. Ik heb vooral zin in de raadsvergadering van aanstaande donderdag. ☺

Wat zouden jullie de studenten nu willen meegeven als advies als zij de politiek in willen?
Juliet: Dat “even checken” waar ik het eerder over had heeft uiteindelijk mijn hele toekomst veranderd. Of je nu nog twijfelt of de politiek wel iets voor jou is of je al weet dat je de volgende premier van Nederland wilt worden: zet die eerste stap! Jongeren zijn zo ontzettend hard nodig in de politiek. Meld je aan bij een politieke partij en maak vooral kenbaar dat je actief wilt worden. Word vrijwilliger en leer de organisatie eerst goed kennen. Vanuit daar kun je de stap zetten om jezelf verkiesbaar te stellen.

Merle: Trek vooral de stoute schoenen aan. Stap op een politicus uit jouw partij af, bijvoorbeeld op een borrel of op een congres, en vraag diegene hoe hij/zij/hen is gekomen waar die is. Ik wil iedereen die dit leest en twijfelt de politiek in te gaan vooral aanmoedigen mij of Juliet een berichtje te sturen. Wij kunnen vast een hoop vragen beantwoorden.

Juliet Broersen Merle van Laake Volt Amsterdam

Wat zouden jullie de studenten nog willen meegeven over het stemmen het stemmen vandaag?
Juliet: jongeren stemmen veel te weinig, zeker voor deze verkiezingen. We laten oudere generaties beslissen over beleid waar wij nog decennia mee moeten leven. Wat je ook stemt, lees je in en zorg dat je gáát stemmen.

Merle: je kan je misschien niet met politiek willen bemoeien, maar de politiek bemoeit zich wel met jou. Ga stemmen.

Tot slot, dit weet nog stiekem bijna niemand over Juliet en Merle?
Juliet: Oh my, ik ben best wel een open boek. Misschien dat ik hiervoor met mijn beste vrienden een nachtclub heb gerund. Wat daar allemaal is gebeurd weet inderdaad bijna niemand en dat houden we zo 😉

Merle: Op ons teamweekend hadden we een spel met een zelfde soort vraag. Ik kon voor dit interview eerst niks bedenken, maar toen gilde Juliet ineens: MERLE KAN EENWIELEREN. Had ze op het team weekend geleerd. En het klopt, ik kan eenwieleren 😉.

Verder mag iedereen altijd alles vragen, weet ons ook vooral te vinden via de mail (j.broersen@raad.amsterdam.nl / m.van.laake@amsterdam.nl) of gewoon via Instagram @Juliet.Broersen @Merleilana

Juliet Broersen Volt Amsterdam

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.