Merel De Jubilerende Voorzitter!

Merel Roseboom VSPA

Wist je dat er op dit moment zo’n 750.000 studenten studeren in Nederland? De techstudies trekken op, maar ook de gevestigde studies blijven razend populair. Psychologie stond het afgelopen studiejaar zelfs op plek 2 en de groeiende aandacht voor de academische discipline van het innerlijk leven en het gedrag van mensen is maar goed ook, zeker in deze tijd. Daarom zijn wij heel blij dat KnappeKop (en oud-psychologiestudent) Bram de kans kreeg om Merel Roseboom, de voorzitter van de Vereniging van Studenten in de Psychologie te Amsterdam (VSPA) te interviewen. Lees je verder? 

Welkom Merel! Wie ben jij?
Dankjewel. Ik ben Merel, een twintigjarige psychologie student. Ik ben geboren en getogen in Voorburg een stad vlakbij Den Haag. Sinds oktober 2018 woon ik in Amsterdam. Ik woonde eerst in mijn eentje op een geweldige plek op de Haarlemmerdijk. Na bijna twee jaar wilde ik wat meer gezelligheid en verhuisde ik naar een fijn huisje met drie andere psychologiestudenten. Net op tijd voor de tweede lockdown. Dit jaar ben ik met veel plezier de voorzitter van de VSPA. Ik houd van lezen, theater, uitgaan, psychologie, zwemmen en Amsterdam.

Wanneer wist jij het: psychologie is mijn studie!
Dit begon eigenlijk al toen ik mijn vakkenpakket moest kiezen in de vierde. Ik vond alle vakken (behalve natuurkunde) leuk en kon niet kiezen. Tijdens de studiekeuze liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Ik ging alle sociale studies af, maar miste daarbij een bèta kant. Psychologie vervulde al m’n wensen maar ik zag mezelf niet aan het hoofdeinde van een bank moeilijke vragen stellen. Wat het het standaardbeeld van een baan als psycholoog is. Uiteindelijk besloot ik niet na te denken over wat ik later ging doen maar gewoon te kiezen wat ik leuk vond; psychologie! Een paar maanden geleden kwam ik een vriendin van de basisschool tegen die ik als zes jaar niet meer had gesproken. Zij vertelde me dat ze totaal niet verrast was met mijn studiekeuze. Ik denk dat het dus echt bij me past.

Voor toekomstige VSPA leden, wat doen jullie allemaal?
De VSPA tilt je studietijd naar een hoger level:) Ze zorgt voor verbintenis en nieuwe ervaringen. Normaal gesproken organiseert de VSPA een eerstejaarsweekend, gave feesten, reizen, maar ook lezingen en een groots congres. We zorgen dat je al je boeken op tijd hebt en eventueel een samenvatting kan kopen als je in de knel komt met je studieplanning. Dit jaar is alles anders. Nu zoeken we alternatieve wegen om voor meer leven en verbintenis te zorgen. Denk aan een podcast, online evenementen (zoals een museum tour) en een whatsapp groep voor hardloopmaatjes in Amsterdam.

Samen met Jikke De Geus, Julia Pijls, Levi Kosmeijer, Tim Laboyrie en Elin Swaan vorm jij het 2020-2021 bestuur, hoe zijn de rollen verdeeld?
Jikke is de secretaris. Deze rol past perfect omdat hij heel goed is in gedetailleerd te werk gaan. Julia is penningmeester, ook wel pennymaster, en houdt zich met het geld bezig. Juul vindt veel andere dingen ook leuk, zo houd ze zich bijvoorbeeld ook bezig met de sollicitatieprocedure voor het nieuwe bestuur. Levi en Tim zijn commissarissen en begeleiden elk ongeveer 9 commissies die die al onze activiteiten opzetten. Levi doet sociale commissies zoals de feest- en cultuurcommissie. Tim regelt de studiegerelateerde commissies zoals workshop en lecture. Elin is de officer of Sales & Acquisitie en levert onze studenten goede deals voor boeken en vacatures. Stilzitten doen we dus zeker niet. 

We zijn een mooie mix. Met aan de ene kant mensen die heel erg out of the box denken, tradities willen breken en risico’s willen nemen. En aan de andere kant mensen die voorzichtiger zijn en realistisch en gericht denken. Op die manier motiveren we elkaar en houden we elkaar in line wat dit jaar super waardevol is gebleken, met alles omtrent corona.

Waar heb jij als voorzitter veel van geleerd?
Van mijn mede bestuursleden. Aan het begin van het jaar had ik af en toe best wel moeite met de hoeveelheid feedback die je ontvangt. Bij elk gek idee zien vijf anderen beren op de weg die je zelf nog niet had voorzien. Na een paar weken is dit eigenlijk helemaal omgedraaid. Ik heb geleerd hoe waardevol feedback kan zijn en hoeveel sneller je verder komt als je alle feedback met open armen ontvangt. Zo maakte ik in het begin van het jaar vreselijk lelijke promotie voor onze instagram. Nu heb ik geleerd om op dingen als lettertypes, kleurcodes en het uitknippen van ons logo te letten.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk dat werkervaring opdoen heel fijn kan zijn. Ik ben na dit halve  jaar van ervaringen opdoen een stuk zekerder geworden en heb belangrijke skills ontwikkelt. Aan de andere kant vond ik een van de gaafste dingen in de afgelopen maanden dat het best wel een sprong in het diepe was. Zonder enige ervaring ging ik met vijf anderen een organisatie runnen. We hebben natuurlijk een hele goede overdracht gehad. Toch mail je als twintigjarige ineens de decaan om haar om een gunst te vragen. Dan maak je fouten (bijlage vergeten..altijd!) en kan je jezelf wel voor je kop slaan. Maar binnen de kortste keren vind je je weg en maak je een enorme groei door. Zo’n sprong in het diepe maak je denk ik ook als je als student gaat ondernemen. 

TROUW: Daarnaast zijn er te veel studenten vrijetijdsmanagement, psychologie en fysiotherapie. De toestroom van studenten is hoger dan er arbeidsplaatsen zijn. Deel jij deze mening
Oeh moeilijke vraag, ik weet hier het fijne niet van. Wat ik wel weet is dat er een beperkt aantal opleidingsplekken zijn voor psychologen op GZ psycholoog te worden (de vervolgopleiding om een geregistreerd psycholoog te worden die je doet na je universitaire opleiding). Door deze beperktheid kan een deel van de psychologiestudenten geen (of pas jaren later) GZ psycholoog worden. Er is wel veel vraag naar psychische zorg, dus of er echt teveel psychologie studenten zijn zou ik niet zo stellig zeggen. Het is belangrijk dat je iets gaat doen wat je interesseert en waar je passie voor hebt. Dan kom je volgens mij wel op je plek terecht. Psychologen komen op plekken terecht die je niet meteen verwacht. Een arbeids- en organisatiepsycholoog begint haar eigen bedrijf, of in de ouderenzorg, de overheid, het ziekenhuis, scholen ga zo maar door.

Hoe komt het dat Nederland nu zo kampt met ontzettend lange wachttijden voor mensen die hulp nodig hebben?
Hoe dit precies komt weet ik niet maar is nauw verbonden met de bovenstaande vraag. Veel vraag naar psychische hulp, weinig plek. Mensen lopen veel te lang rond met serieuze problemen. Dit is heel erg en zou niet zo moeten zijn! Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen zou baten van een gesprek met een psycholoog eens in de zoveel tijd. Iedereen heeft gedachten en gevoelens maar we krijgen eigenlijk nooit les over hoe we hiermee om moeten gaan. Dat is toch best gek? 

Merel Roseboom VSPA

Merk je dat er binnen de VSPA veel studenten zijn die even wat minder in hun vel zitten?
Enigzins. Ik spreek door corona minder leden dan ik zou willen. Maar de studenten die ik spreek geven allemaal aan er af en toe wel doorheen te zitten. Ik zie ook echt super veel doorzettingsvermogen en creatieve oplossingen. De hoeveelheid wandelingen die iedereen maakt is ongelofelijk. Ik denk dat iedereen elk hoekje van het dichtstbijzijnde park gezien heeft. Dit is ook wel echt een goed tip denk ik. Ga naar buiten. Loop een rondje (op afstand) met iemand die je niet elke dag spreekt. En wees lief voor jezelf! 

Wat staat er de komende tijd op de VSPA-agenda?
Dit jaar bestaat de VSPA 80 jaar! 31 mei tot en met 4 juni hebben we een lustrumweek vol leuke activiteiten om dit te vieren! Ook wordt er een corona proof roadtrip door Nederland georganiseerd. Maar er is nog veel meer, check vooral even de instagram of facebook ;).

Tot slot, dit weet (stiekem) nog (bijna) niemand over Merel?
Ik kan leuke boeken 15 keer lezen. Dit komt omdat ik heel vluchtig lees en dus elke keer weer een zinnetje tegenkom wat ik nog niet gelezen heb.

Merel Roseboom VSPA

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.