Meet Joost, dé matchmaker van de deeleconomie!

Joost Pompe FIGO Interview

Het delen van transport is een zegen voor iedereen. Daarom is FIGO sinds deze zomer niet alleen meer een zakelijke app, maar kan iedereen gebruik maken van het platform. Zo kun je in een oogopslag zien welk deelscooter of auto het dichtst bij jou in de buurt staat! Hoe handig is dat? Vaarwel frustratie van lang zoeken naar een beschikbaar voertuig!Wil je weten hoe dit revolutionaire idee tot stand gekomen is en hoe FIGO de wereld van deelvervoer aan het veroveren is? Wij vroegen het aan oprichter Joost Pompe, lees snel verder!

Welkom Joost wie ben jij?
Hi, ik ben Joost 32 jaar en ben geboren en getogen in Zeist. Mijn ouders hadden hier een juwelierszaak en ik ben samen met m’n broer boven de winkel opgegroeid. Daarna ben ik mijn bachelor Internationale Bedrijfskunde gaan doen aan de Universiteit van Rotterdam waarna ik naar Londen ben verhuisd voor mijn master Finance. Ik heb in beide steden echt een enorm leuke studententijd gehad. Hierna ben ik gaan werken bij de energiereus Engie. Hier heb ik 4 enorm leuke jaren gehad maar op een gegeven moment begonnen mijn ondernemers handen toch te jeuken en ben ik voor mezelf begonnen met FIGO, met als doel om via 1 platform de beste deeldiensten te kunnen vinden, boeken en boeken.

Joost Pompe FIGO Interview

Had je achteraf nog steeds voor dezelfde studies gekozen? 
Ja, ik zou zeker nog voor dezelfde studies hebben gekozen hoewel ik technische studies ook altijd erg interessant vind. Stiekem jaloers op alle TU studenten, want daar kan je veel leuke technische projecten doen met je studiegenoten. Maar door de studies die ik heb gedaan zit ik nu wel op de plek waar ik nu ben dus zou ik deze niet willen veranderen. Wat ik erg fijn vind is dat ik vooral door mijn Internationale Bedrijfskunde bachelor van veel facetten in een bedrijf een beetje kennis heb. Hier heb ik tot de dag van vandaag veel profijt van.

Voor wie nog geen idee heeft wat FIGO is, vertel!
FIGO staat voor Find & Go. Waarbij we als doel hebben om de beste deeldiensten via 1 platform beschikbaar te maken, zodat je gemakkelijker en voordeliger kunt reizen. Er is namelijk veel mooi aanbod beschikbaar, maar de meeste kun je niet vinden omdat je net die app niet hebt gedownload. Via FIGO hoef je maar één app te installeren en één account aan te maken, om gebruik te maken van de verschillende diensten. Dit doen voor zakelijke gebruikers, zoals Booking.com en YoungCapital en sinds juli 2023 ook direct voor jou als privé gebruiker.

Joost Pompe FIGO Interview

Hoe zag jouw carrière en voor FIGO uit?
Tijdens mijn studie ben ik begonnen met stage lopen aan de TU Delft bij een van DreamTeams als marketing en sales stagiair. Misschien heb je er weleens van gehoord. Het project waar ik een jaar aan mee heb gewerkt is een auto die rijdt op waterstof. Het team heet Formula Zero (Forze). Daarna ben ik als trainee gaan werken voor de energiereus Engie, waarbij ik vooral mijn finance kennis mocht inzetten tijdens verschillende projecten. Na 4 leuke en leerzame jaren ben ik met FIGO begonnen.

FIGO is ontstaan uit pure frustratie? 
Toen ik voor mijn master in Londen woonde waren daar al veel deel scooters en auto’s. Ik merkte op dat er eigenlijk geen platform was die al deze onafhankelijke bedrijven met elkaar verbond. Toen is het zaadje voor FIGO gepland. Het viel me privé op dat je meteen 6 apps moest downloaden om het handigste deel voertuig in de buurt te vinden en op mijn werk viel het me op dat zakelijke mobiliteit heel onhandig was ingericht. Een bedrijf moet dure poolauto’s aanschaffen, hiervan de declaraties verwerken en het is ook nog eens vervuilend. Ik dacht bij mezelf, dit kan efficiënter. Toen was FIGO geboren.

Joost Pompe FIGO Interview

Van idee naar realisatie; wat waren de eerste hobbels en uitdagingen in de opstartfase?
Ik ben FIGO in 2019 in eerste instantie alleen begonnen, maar er waren veel taken die uitgevoerd moesten worden voor de realisatie van het platform waar ik zelf geen expertise in heb. Daarom heb ik in de beginfase vooral veel tijd moeten steken in het vinden van goede co-founders. Je weet natuurlijk nooit hoe zo’n samenwerking gaat lopen, dus dat vond ik wel een uitdaging. Uiteindelijk heb ik mijn twee partners Jurgen en Basri gevonden waar ik nog steeds enorm blij mee ben. Ik denk dat het belangrijk is dat je zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak goed klikt. Ongeveer 1,5 jaar geleden maakte ons bedrijf een groei door en we zijn momenteel met een team van 8!

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dit verschilt echt per persoon, al kan ik uit eigen ervaring stellen dat het runnen van een eigen onderneming je forceert om snel te leren en ook om aanpassingen te doen. Vooral je aanpassingsvermogen aan minder leuke situaties zal op de proef worden gesteld wat uiteindelijk je basis sterker maakt voor de toekomst. Ondernemen is niet voor iedereen de juiste keuze, al moet je vaak iets proberen voordat je het écht weet, dus ga ervoor en pas aan waar nodig.

Joost Pompe FIGO Interview

Heb je altijd al willen ondernemen?
Ja, ik kom echt uit een ondernemersfamilie dus ik heb eigenlijk altijd geweten dat ik op een bepaald moment wilde gaan ondernemen. Het leek mij altijd al geweldig om ook mijn eigen onderneming te hebben waarin ik mijn visie kon doorvoeren. Ik zag natuurlijk ook de minder leuke kanten van ondernemen hierdoor, want je werk is nooit af. Als je in loondienst bent, klap je op een gegeven moment je laptop dicht en heb je verder je avonden/weekenden ook echt vrij. Als ondernemer sta je eigenlijk altijd aan. Daarom ben ik blij dat ik ook nog een tijd bij Engie heb gewerkt. Zo heb ik beide meegemaakt.

Zijn jullie nog op zoek naar talent?
Jazeker! Voor komend jaar zijn we nog op zoek naar een sales stagiair(e) en een marketing stagiair(e). Dus mocht je het leuk vinden om in een groeiend bedrijf met een hecht team te werken, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet!

We zitten met z’n 8’en op dit moment op kantoor. Ons kantoor zit op de Jodenbreestraat in hartje Amsterdam, in de buurt van leuke kroegen, strak aan het water en op loopafstand van het centrum.

Joost Pompe FIGO Interview

Wat voor leuks staat er op de FIGO agenda voor aankomend jaar? 
We hebben onze app sinds juli 2023 opengesteld voor het grote publiek, waarbij de naamsbekendheid en de werking van het product erg belangrijk zijn. Intern bouwen we al onze eigen software en doen we ook onze eigen marketing, waar we de beste talenten voor zoeken. Vanaf dit studiejaar zullen we hierin twee talenten volledig onderdompelen in de wereld van deelscooters en auto’s. Hiervoor stemmen we samen met jou de leerdoelen en de bedrijfsdoelen af zodat we er een mooie samenwerking van maken.

Cliché en oké, waar kunnen we Joost over 5 jaar tegenkomen?
Vooral vanuit FIGO gekeken zullen we over 5 jaar onze behaalde doelstelling vieren in een kroeg in Amsterdam met een team van 25 man. Hierbij hebben we de losse aanbieders van deelvervoer samen kunnen brengen voor de zakelijke als privé gebruikers, zodat deelvervoer een vast onderdeel is geworden van hoe men reist door Nederland.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Joost? 
Mijn favoriete plek, is in de hoek zitten in een zitzak. Iedereen op kantoor weet dit inmiddels wel, maar de ‘buitenwereld’ vast niet. Ik gun iedereen een Fatboy zitzak op kantoor voor de ultieme ontspanning.

Joost Pompe FIGO Interview

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.