Marketingtalent Floris: altijd een driepunter!

Veel kinderen dromen ervan tijdens het buitenspelen, later topsporter worden. Floris Versteeg zag die droom werkelijkheid worden, hij is professioneel basketballer, nu voor Apollo Amsterdam. Dat was niet genoeg voor deze sporter, samen met een investeerder zette hij begin 2020 ook nog eens een digitaal marketing- en communicatiebureau Behind the Arc op. Hier willen wij meer over weten, dus KnappeKop Lotte in de arena!

Hey Floris, wie is Floris? 
Mensen beschrijven mij vaak als een positief en sociaal persoon. Ik sta altijd klaar om even te lachen en ik ben echt iemand die het glas altijd halfvol ziet. Daarnaast heb ik zeker ook een hele serieuze kant. Ik ben enorm gedreven jongen die altijd hard is gegaan voor topsport en inmiddels ook deels de vertaalstap zet naar de maatschappelijke kant van mijn carrière.

Verder ben ik een echte Amsterdamse jongen, midden in de Pijp geboren en opgegroeid. Ik heb een oudere zus en twee fantastische ouders. Op mijn 16e ben ik naar Spanje verhuisd. Na twee jaar op Gran Canaria ging ik met een sportbeurs naar California om daar op het hoogste universitair niveau te basketballen. Inmiddels ben ik alweer zeven jaar professioneel aan het basketballen in Nederland en werk ik nu sinds januari bij Behind the Arc.

Topsport en (tops)studeren, dat lijkt mij best pittig?
Het is best lastig om topsport te combineren met school of een studie. Hier in Nederland wordt daar eigenlijk heel weinig aandacht aan besteed, behalve een Johan Cruyff Academy of enkele topsport scholen. Vooral universiteiten bieden weinig kansen aan voor topsporters.

In de VS ben je natuurlijk een echte ‘student-athlete’, alles draait om het presteren op het veld. Je rooster, de lessen, faciliteiten, trainingen… eigenlijk alles in ingericht om optimaal te presteren. Leraren houden overal rekening mee, sporters hebben hun eigen bibliotheek en studieruimte met privé tutors. Ik vond het deels altijd oneerlijk naar de andere studenten maar als sporter was het echt fantastisch.

Toen ik terugkwam naar Nederland ging ik in Leiden spelen, hiernaast begon ik aan aan Applied Earth Sciences op de TU Delft. Na 3 weken gooide in de handdoek al in de ring. Twee keer trainen per dag, in combinatie met verplichte colleges of werkgroepen, plus het reizen was genoeg niet te doen. Zowel de basketbalclub als de universiteit hielden geen rekening met elkaar en het was toen een makkelijke keuze: ik ga full-time basketballen.

Uiteindelijk miste ik de academische uitdaging en ben ik begonnen bij de VVCS Academy, een parttime hbo-opleiding voor profvoetballers. Dit is volledig ingericht om naast een profcarrière te doen. Ik ben altijd een ondernemend persoon geweest en daarom was de richting Business Innovation & Entrepreneurship een makkelijk keuze. Inmiddels ben ik daarvoor geslaagd en twijfel ik om aan een master te beginnen.

Wat is basketbal voor jou? 
Het is wie ik ben. Zonder basketbal was ik niet de Floris die hier nu zit. Ik kwam er op een best jonge leeftijd (13 jaar) achter dat ik er talent voor had. Al snel zat ik in de jeugdselecties van het nationale team en speelde ik meerdere EK’s voor Nederland.
Ik kwam daardoor ook heel snel in een omgeving waar je keihard moet werken en altijd het uiterste van je gevraagd wordt. Dit is ook echt nodig om ergens zo goed in te worden. Dat was niet altijd even makkelijk maar het heeft er wel voor een juiste mentaliteit gezorgd wat ik tot de dag van vandaag altijd meeneem.

Basketbal heeft vooral de juiste mentaliteit gecreëerd bij mij. Het heeft mij geleerd hoeveel tijd je ergens in moet steken om er goed in te zijn, maar ook dat succes niet zomaar aan komt waaien. Hoe cliché het ook is, je leert echt door fouten te maken. De beste driepuntschutters zijn ook degene die de meeste schoten hebben gemist, omdat zij juist de spelers zijn die de meeste uren erin gestopt hebben.

Geïnspireerd door het typische Amerikaanse en haar Billboard is Behind the Arc ontstaan? 
Het idee voor Behind the Arc bestond al een tijdje bij Jeannette Zuurbier, de investeerder en mentor van het bedrijf. Vanuit haar vorige bedrijf Solar Initiative, een creative agency, werkte zij voor klanten zoals Vogue, Bijenkort en C&A. Ze wilde wat anders doen en begon een basketbal en fashion magazine genaamd WeAreBasket. Zo kwam ik in contact met haar en begon ik met stage lopen bij Solar Initiative.

Langzaam kwam er juist klanten vanuit de sportwereld richting Solar Initiative, omdat we die twee werelden niet wilden mengen begonnen we een nieuwe agency: Behind the Arc. Geïnspireerd door fashion, design en sport. We zien vaak dat de fashion- en designwereld erg ver weg ligt van de sportwereld, vooral op het gebied van branding en communicatie. Fashion merken kijken altijd vooruit en proberen niet de trends te volgen maar de trends te creëren. Dat willen wij ook doen in de sportwereld. We zijn er nog niet maar we zijn wel op het juiste pad.

Wat is de relatie tussen de sport en je bedrijf?
Basketbal is een vooruitstrevende sport. De sport altijd enorm betrokken geweest bij sociaal onrecht en gebruiken spelers, coaches en teams hun stemmen om de wereld een stukje beter te maken. Dat is erg te zien tijdens de recente Black Lives Matter movement maar dit was ook al in 1967 met Bill Russel, Kareem en Muhammad Ali bij de Cleveland Summit. Daarnaast zijn fashion en basketbal ook geen vreemden van elkaar. Iedereen kent het merk Jordan en we kennen allemaal meerdere mensen met één of meer paar Jordans.

De naam Behind the Arc staat ook voor ‘achter de boog’, wat een term is voor het driepuntschot in basketbal. Dit is een schot met een hoger risico, het kost veel tijd om goed te kunnen, maar het levert je ook meer op. Het is een iets gedurfder schot. Zo gaan wij ook te werk. Wij zijn bereid om een risico te nemen om uiteindelijk de wedstrijd winnen.

Dit is ook een reden dat wij klanten zoals Topsport Amsterdam, Nederlandse Basketball Bond, ASR Nereus, Lacrosse Nederland en Physiolab hebben.

Basketbal, Marketing, Design, waar zou je zeggen dat je grootste passie in zit?
Dat is basketbal. Ik ben inmiddels wel aan het einde van de transitie van een professionele basketballer naar een maatschappelijke carrière. Inmiddels verschuift de ambitie die ik voor basketbal had naar mijn werk. Ik vind het enorm tof om strategieën te ontwikkelen voor onze partners en die uit te rollen.

Floris Versteeg Basketbal Behind the ArcDe vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Het ligt er echt aan. De beste manier om iets te leren is om het gewoon te doen. Je kan alle theorieën tot je nemen maar in de praktijk komen er genoeg ‘curve balls’ op je af waar je niet op voorbereid bent. Ik ben ook van mening dat onderneming in je zit of niet. Je moet erg pro-actief zijn en tegen een stootje kunnen. Voor mij heeft het veel geholpen om de juiste mensen om mij heen te verzamelen. De beste teamgenoten zijn degene die andere spelers beter maken. Dit is ook te vertalen naar de werkvloer en ik raad dit dan sterk aan.

Wat hoop je te bereiken met Behind the Arc? 
Iedereen bij Behind the Arc heeft een achtergrond of affiniteit met sport. Wij kennen allemaal de waarde van sport voor je ontwikkeling en het plezier wat het je kan geven zowel als sporter en als fan. Wij willen zo veel mogelijk mensen dit meegeven. Daar helpen wij bedrijven, organisaties, sportbonden en clubs te groeien en het juiste publiek te bereiken.

Tot slot, wat weet nog niemand over jou? 
Ik ben verrassend goed in mini golfen. Misschien ga ik dat maar oppakken na mijn basketbal carrière!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.