Lotte, dé allerleukste trainee van de Zuidas!

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

Lotte van Nieuwland, ken je haar nog niet? Zij was ooit de leukste student-collega en inmiddels is ze al een tijdje carrière aan het timmeren bij ABN AMRO. Hoe ziet haar (werkend) leven eruit? Hoe is het om een traineeship te volgen? En hoe kan jij ook een Lotte- carrière krijgen. Zoveel vragen, tijd voor antwoorden. Daarom was het heel leuk om op bezoek te gaan! Lees snel verder!

Hi Lotte! Vertel, wie ben je?
Ik ben Lotte van Nieuwland, ik ben 26 jaar. Ik woon nu zo’n 7 jaar in Amsterdam en ik heb de bachelor Business Administration aan de UvA gevolgd en daarna de master Entrepreneurship. Deze master was een Joint Degree van de UvA en de VU samen. En nu ben ik sinds een paar maanden werkzaam bij ABN AMRO en coach en train ik leidinggevenden in organisatie en change management.

Was het volgen van een Traineeship altijd iets wat je graag wilde doen na je studie?
Ja, sowieso! Ik had toch een beetje angst voor het werkende leven en voor mij voelde een traineeship als een soort tussenstap. Ook wist ik nog niet precies wat ik uiteindelijk wilde worden dus zag ik dit als een goede manier om daarachter te komen.

Een jaar geleden ben je gestart met het Consultancy Traineeship bij SeederDeBoer x ABN AMRO, hoe kwam je met deze Traineeship in aanmerking?
Dat was via KnappeKoppen:). Ik was dus op zoek naar een traineeship en toen ik deze tegenkwam op de site sprak die mij gelijk aan.

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

Hoe verliep het sollicitatieproces en hoe heb jij je hierop voorbereid?
Na mijn motivatie en CV op te hebben gestuurd, mocht ik langskomen op kantoor voor een gesprek en een presentatie over mijzelf. Ik vind dit vooral heel leuk omdat je dan goed de sfeer kan proeven van een kantoor en de mensen die er werken. Daarna mocht ik langskomen voor een case-dag. Die bestond uit een individuele case, on-the-spot, een nieuw concept voor het bedrijf presenteren. Dit was wel een spannende dag omdat je niet precies wist wat je kon verwachten, maar ik vond alle opdrachten wel heel erg leuk om te doen omdat er veel ruimte was voor je eigen (creatieve) invulling.

Uiteindelijk hebben deze dagen goed uitgepakt voor jou en word je aangenomen, hoe zagen de eerste weken er voor jou uit?
Het begon met twee weken lang alleen maar trainingen volgen samen met de andere trainees. Deze waren heel uiteenlopend, van slides bouwen naar trainingen over wie ben jij, wat vind je leuk, waar ben je goed in, etc. En daarna, wat ik echt het fijnst aan mijn traineeship vond, mochten wij zelf onze consultancy opdrachten kiezen bij ABN AMRO in het Customer Care & Operations domein. Dus je ging echt op zoek naar wat bij je past waardoor je best wel regie had in hoe je werkdagen er het gehele jaar uit zien. En verder waren het dagen van 9 tot 5 en afwisselend op kantoor of vanuit huis.

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

Wat was de grootste uitdaging die je tegenkwam tijdens het traineeship?
Tijdens je masteropleiding wordt vaak een duidelijk beeld geschetst van wat je met die opleiding kunt bereiken, wat andere studenten gaan worden en wat je waarschijnlijk zult worden. Alleen, wanneer je trainingen volgt om jezelf beter te leren kennen en te beslissen wat je echt wilt worden, kwam ik tot de ontdekking dat mijn interesses ergens anders lagen dan ik had verwacht. Dit vond ik wel even schakelen, maar anderzijds ook erg interessant.

Hoe heeft het traineeship bijgedragen aan je professionele ontwikkeling?
Heel veel! Vooral omdat ik dacht dat ik mezelf goed kende, maar er vorig jaar achter kwam dat ik mezelf nog beter kon leren kennen. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat ik iets als strategie consultant wilde worden, maar kreeg gedurende deze traineeship te horen dat coachen veel beter bij mij zou passen omdat ik veel liever mensgericht te werk ging. In eerste instantie dacht ik, dat is niks voor mij omdat ik het woord coach op de een of andere manier niet aansprak, maar uiteindelijk met begeleiding vanuit SeederDeBoer ben ik toch wel heel erg gegroeid naar deze functie en ben ik nu onwijs blij dat ik een stap in die richting heb gemaakt.

Heb je tijdens het traineeship nieuwe vaardigheden geleerd waarvan je niet had verwacht dat je die zou oppakken?
Presenteren! Ik vond dat altijd echt verschrikkelijk. Gedurende mijn opleiding moest dit altijd in het Engels en ging het vaak over onderwerpen die ik niet heel interessant vond. Gedurende het traineeship moest ik dit ook gaan doen, en kwam ik er achter dat ik het echt geweldig vond omdat ik het op mijn eigen manier mocht doen en over een onderwerp dat ik begreep en waar ik achter stond. Nu geef ik elke week trainingen tot wel 50 man en doe ik het met heel veel plezier.

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

Hoe heb je de overgang ervaring van studeren naar werken door middel van de traineeship?
Iedereen die dit leest die het spannend vindt om te beginnen met werken, wil ik echt meegeven dat je deze gedachte links moet laten liggen. Ik vind echt dat er niks zo fijn is als werken, omdat je al die tentamenstress nooit meer hebt. Een traineeship heeft mij hier wel op voorbereid maar ik denk nu vooral, die spanning die ik zelf ook voelde voor een “grote mensen baan” was echt nergens voor nodig. Op vrijdag klap ik mijn laptop dicht en heb ik gewoon twee volle dagen helemaal niets anders dan leuke dingen doen met vrienden en sporten. Dit is toch heerlijk?

Hoe heb je balans gevonden tussen het volgen van het traineeship en je persoonlijke leven? En was dit moeilijk?
Het was wel even wennen. Hiervoor had ik maandag altijd ‘Lotte ochtend’. Dan ging ik wandelen, de stad in, fruit, bloemen en andere lekkere dingen halen. Dat kon opeens niet meer. Verder moet je ook je planning aanpassen, zoals sporten en met vriendinnen afspreken dat kan niet meer overdag. In het begin vond ik dat soms lastig maar went heel snel en is echt goed te doen.

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

Welk advies zou je geven aan anderen die overwegen om een traineeship te volgen?
Stel je echt open bij de trainingen, want je gaat moeten praten over je gevoel en achterhalen waar je goed en minder goed in bent. Dus kan je je hier maar beter 100% aan over geven.
En over het sollicitatiegesprek kan ik niets anders zeggen dan: gewoon doen. Je kan je maandenlang voorbereiden op een mogelijke case, maar uiteindelijk denk ik dat je wordt aangenomen omdat je ergens goed in bent en het traineeship bij jou past.

Waar zien we Lotte over 5 jaar?
Dit vind ik echt een moeilijke vraag.. Maar ik hoop eigenlijk gewoon door te gaan met wat ik nu doe. Ik vind mijn baan nu heel leuk en zit helemaal op mijn plek!

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Lotte?
Waar andere mensen misschien zware filosofische podcasten of boeken lezen, haal ik mijn levenslessen liever uit een boek van Claudia de Breij. Veel humor en bomvol goede oplossingen voor je problemen!

Leestip: neem een geit

 

Lotte van Niewland Traineeship ABN AMRO Seederdeboer

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.