Let’s Go Cameo Met Caio!

Quentin TarantinoQuentin Tarantino wordt voor het eerst vader, maar dat mag je snel vergeten. Want wij hebben de kans gekregen om supertalent Caio Silva te interviewen en daar zijn we maar wat blij mee. Alleen al zijn portfolio is al indrukwekkend genoeg met namen als Lil Pump, Bizzey en Famke Louise. Daarom hoog tijd voor een interview met KnappeKop Lars! Licht, Camera, ..

Actie! Wie is Caio?  
Ik ben Caio Silva en ben woonachtig in Amsterdam oost. Ik houd me sinds jonge leeftijd al bezig met het maken van video’s. Ik begon met het filmen van korte films met vrienden, maar had eigenlijk geen flauw idee waar ik mee bezig was. Door veel herhaling en gewoon te doen kwam ik er al snel achter dat er iets serieus te halen viel uit het maken van video’s. Ik heb mijn middelbare school nooit afgemaakt en heb het risico genomen om een audiovisuele mbo-opleiding te gaan volgen op het Mediacollege Amsterdam.

Tijdens mijn studie, begon ik ook met het opzetten van mijn eigen bedrijf Framez Productions met 3 andere vrienden. We maakten voornamelijk muziekvideo’s en schoten binnen no-time voor de grootste Nederlandse hip-hop artiesten. Na vier jaar heb ik besloten om voor mij zelf te werk te gaan als een freelance regisseur.

Heb je veel aan je opleiding gehad? 
Ik heb er zeker wat aan gehad. Ik heb veel van de basis dingen geleerd, wat erg belangrijk is bij het werken aan grotere klussen. Ook heb ik veel kunnen leren op mijn stage en kunnen voelen hoe het er aan toe gaat in het ‘echte bedrijfsleven’. maar om eerlijk te zijn leer je in mijn vakgebied het meeste door je eigen klussen te buiten school te doen en zoveel mogelijk praktijk ervaring op te bouwen. Door vallen en op te staan leer je naar mijn mening het meeste!

Hoe kijk jij terug naar je eerste opdracht(en)? 
Mijn eerste klussen waren de muziekvideo’s voor de broer van mijn beste vriend ‘Ilias’. Hij maakte in die tijd Engelstalige muziek. Ik moest ergens beginnen dus ik stelde hem voor dat ik een video voor hem kon schieten. Hij zei direct: Let’s go!
De eerste twee video’s waren helaas niet goed genoeg en zijn ook niet online gekomen. De video’s die ik daarna voor Ilias geschoten had waren wel goed genoeg en zijn ook nog steeds te vinden op Youtube (Ilias – Born to be blunted & Ilias – Mary).

Vond je in het begin lastig om een prijskaartje aan je diensten te hangen? En heb je tips voor beginnende ondernemers in de creatieve sector die hier mee struggelen?
Ik had daar zeker moeite mee. Ik wist zelf in het begin ook niet wat normaal was om te vragen en ook niet wat ik waard was op dat moment. Ik heb in het begin van mijn carrière veel video’s gratis geschoten, voordat ik hier geld voor ging vragen. Uiteindelijk begon ik langzaam geld te krijgen voor mijn werk. Zo ging het geleidelijk van €50 naar €100, tot ik op een gegeven moment in 1x €350 in mijn handen gedrukt, voordat ik überhaupt iets had geschoten. Dat was voor mij toen heel veel geld, terwijl ik eindstand twee dagen liep te draaien waarvan de draaidagen 16 uur of langer waren.

Wat ik als tip kan meegeven is: Ga in het begin gratis te werk om een sterke CV/portfolio op te bouwen. Wanneer je een paar projecten hebt uitgevoerd waar je echt tevreden mee bent, kan je geld gaan vragen. Beetje bij beetje vraag je steeds meer. Uiteindelijk ben je op het punt dat je een groter budget aankan en dat je de klant kan garanderen dat je meer kan uitpakken door middel van locaties, figuratie, apparatuur, etc.

Hoe ben jij op het idee gekomen om director te worden en hoe is dit gegaan?
Dat is heel natuurlijk verlopen. Ik heb niet van de ene op de andere dag besloten dat ik wilde regisseren. Ik ben het gewoon gaan doen door een digitale camera te kopen en alles vast te leggen wat ik maar kon bedenken. Van short movies en muziekvideo’s tot aan vakantie video’s en reclames. Uiteindelijk vind je een weg waar in je het beste bent en voor mij was het dus muziekvideo’s waardoor ik uiteindelijk klussen kreeg.

Ik houd me nu al erg lang bezig met het maken van muziekvideo’s en zal graag de stap maken naar de filmwereld. Ik kan hier nog ontzettend veel leren en wil mijzelf ontwikkelen binnen deze branche. Dat is misschien ook wel het leukste aan mijn vak, het ontdekken, leren en ontwikkelen stopt nooit!

Waar heb jij het meest van geleerd in je carrière? 
Ik ben tegen veel aangelopen. In de muziekwereld wordt je slecht behandeld door de klant. Ze willen altijd de gekste dingen maar hebben de laagste budgetten. Als je beginnend bent dan denken ze je alles te kunnen maken omdat je nog jong bent met weinig ervaring. Ze komen te laat of trekken totaal hun eigen plannen, ze betalen je soms niet, je maakt zwaar veel overuren. Maar doordat ik z’n grote passie heb kon ik alles aan. Soms is het even op je tanden bijten maar als je weet dat dit je roeping is, dan kan je alles aan.

Van mijn tijd bij Framez Productions heb ik veel geleerd en super veel meegemaakt met de 3 mede oprichters. Als 3 vrienden hebben we veel van elkaar geleerd en we hielden elkaar altijd scherp en sterk. Dat werkte in het begin super omdat we meer van ons zelf konden laten zien. Maar uiteindelijk kwam ik op een punt dat mijn visie niet meer in lijn lag met de visie van het bedrijf en hebben we besloten er een punt achter te zetten.


Wat zal je anders doen met de kennis die je nu hebt? 
Als ik terug kon in de tijd zou ik niks veranderen. Juist omdat ik paar keer op mijn bek ben gegaan heb ik nu de juiste dingen mee gekregen om beter te handelen in bepaalde situaties. Ook heeft het me harder gemaakt zodat ik meer aan kan, want hoe je het went of keert, de filmwereld is niet makkelijk.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Ik zeg dat ze het beide moeten doen. Als je diep van binnen voelt dat je dit echt wil doen dan moet je 1000% geven. Terwijl je kennis op doet met je studie of door mee te lopen bij bedrijven moet je daarnaast al je eigen klussen zien binnen te halen. Waar ik ze wel voor wil waken is dat je je grenzen moet kennen. Probeer nog wel hier en daar vrije tijd voor je zelf te maken  zodat je beter kunt werken, creatief blijft en tijd hebt om inspiratie op te doen. Zo kom je het verst van iedereen.

Dream big: voor / met wie zou je heel graag een klus willen doen?
Toen ik net begon met het maken van Muziek video’s heb ik altijd gezegd: “ooit ga ik een muziekvideo maken voor Asap Rocky” Dit zal nog steeds een mooie stap in mijn carrière zijn.

Tot slot, dit weet nog niemand over Caio?
Mensen die me niet goed kennen denken vaak dat ik een brave, leuke jongen ben… Maar als je me beter kent dan ben ik de gekste jongen die er is. Het woord “normaal” ken ik niet. Hoe gekker hoe beter als creatieve persoon. Gekke/creatieve mensen hebben vaak de beste ideeën!

 

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.