Leonie: Finance, AH Online en nooit meer tentamens!

Boodschapjes bij de AH, shampootje bij de Etos en een fles gin bij de Gall&Gall: in al je life essentials wordt je voorzien door het Zaanse Ahold Delhaize. Dit lichtend voorbeeld van Hollandsch glorie is al meer dan 150 jaar dé A-player in retail en trekt menig ambitieus student naar zich toe. Want in een megabedrijf als Ahold kan je natuurlijk veel leren. Dat dacht ook Leonie de Jong, Finance Trainee bij AH Online: je weet wel, de bezorgdienst! Klinkt allemaal super tof en daarom ging KnappeKop Roos op bezoek bij Leonie en vroeg haar alles wat je als carrièretijger in spe wilt weten! Onder genot van een heerlijke kop La Perla natuurlijk. Laten we beginnen!

Leonie, wie ben jij?
Hallo ik ben Leonie, ik ben 27 jaar en woon (sinds kort samen) in Amsterdam. Ik vind het heerlijk om te fitnessen en te zwemmen en uiteraard een borrel te drinken met vrienden in het weekend. En ik ben een ochtendmens! Ik word elke dag wakker voor mijn wekker afgaat, mét een lach. Dan sta ik op en ga ik naar mijn werk.

Dat lijkt me een handige eigenschap voor het hebben van een grote mensenbaan! Hoe laat begin je dan met werken?
Het liefst dus lekker vroeg. Vaak is dat rond 8 uur. Dan is het nog relatief stil op kantoor en kan ik in alle rust mijn koffie halen en opstarten zonder al te veel afleiding. Zo begin ik mijn werkdag goed.

Dat klinkt goed! Wat heb je eigenlijk gestudeerd?
Ik heb de bachelor Economie & Bedrijfskunde aan de UvA gevolgd, met een focus op finance. Daarna heb ik de master Financial Economics gedaan aan de Erasmus universiteit in Rotterdam.

Heb je altijd als iets met het jongleren van cijfers en getallen gehad?
Nee, juist niet! Op de middelbare school had ik maar weinig met economie en wiskunde. Ik heb juist altijd een talenknobbel gehad en was ik liever bezig met creatieve vakken. Uiteindelijk heb ik toch voor de richting in finance gekozen omdat daar een uitdaging voor mij in lag. Het trok me juist aan omdát ik het niet direct snapte. Bovendien vond ik het interessant om met cijfers te puzzelen.

Was een baan in finance een pre voor jou?
Nou, in het begin wel, maar daar ben ik in de periode na mijn afstuderen anders naar gaan kijken. Na mijn afstuderen ben ik gaan reizen met mijn vriend, wat natuurlijk een hele leuke ervaring was. Tegelijk realiseerde ik na deze twee maanden dat ik in de eerste plaats iets wilde doen wat ik écht leuk vond, dan zomaar het stramien te volgen. Daarom besloot ik dat ik wat breder wilde oriënteren.

Klinkt cool! En toen viel je van je reisavontuur in het sollicitatieproces…
Haha, klopt. Zo’n sollicitatieperiode is niet altijd even leuk, zeker niet als je net terug bent van je reis en bij wijze van spreken vorige week nog op de motor zat in Vietnam. Desondanks was het wel een leerzame tijd. Ik heb echt geleerd dat het belangrijk is om je intuïtie te volgen en dat het oké is om je tijd te nemen om keuzes te maken. Én niet bij de pakken neer te zitten.

Solliciteren gaat inderdaad niet altijd over rozen.. Vertel eens, hoe ben je uiteindelijk terecht gekomen bij Ahold?
Ik heb op veel verschillende dingen gesolliciteerd. Niet alleen op traineeships maar bijvoorbeeld ook bij een vastgoedbedrijfje, waar ik vrij snel een aanbieding kreeg. Aangezien ik toen net pas aan het solliciteren was, ging ik goed nadenken: is dit wel wat ik wil? Ik ben met veel mensen gaan praten en daaruit kwam dat ik, naast het ‘’leren van de business’’, ook behoefte had aan persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld soft skill trainingen. Vandaar dat mijn voorkeur dan toch uitging naar een traineeship; die bieden dat soort trainingen vaak standaard aan. Dan is de volgende vraag: bij wat voor soort bedrijf dan? Om daar meer zicht op te krijgen, ging ik op aanraden van mensen stil staan bij de dagelijkse dingen: wat valt je op als je buiten loopt? Wat vind je leuk om te doen? Waar heb je een passie voor? Ik heb een passie voor lekker koken en toffe en verrassende producten. En ik vind het simpelweg leuk om door een Albert Heijn te lopen en geïnspireerd te raken! Ook hou ik erg van gezond eten en AH is veel bezig met het ontwikkelen van gezonde recepten en producten. Nu was ik al geïnteresseerd in Ahold, maar hierdoor realiseerde ik me dat het ook echt een goede match zou kunnen zijn.

Dus ik ging bij Ahold Delhaize solliciteren voor het Retail Management Traineeship. Dat was eigenlijk heel leuk en meer ontspannen dan sommige vorige sollicitaties, die soms vrij formeel waren. Ik voelde me erg welkom en het klikte meteen. Ik kon me écht vinden in de strategie van het bedrijf, ook niet geheel onbelangrijk. Een goede match dus! Wat AH heel goed doet, is tijdens het sollicitatieproces luisteren naar wat jíj wilt en de twijfels die je hebt. Ik twijfelde zelf of ik liever in een finance of commerciële rol wilde groeien en ben daarin goed begeleid. Uiteindelijk is het toch finance geworden en toen werd ik geplaatst bij AH Online!

Wat is zo tof aan AH Online en het werken bij Ahold Delhaize?
Het is jong, kleurrijk en volop in groei. AH Online groeit het hardst van alle banners van AH. Dat betekent dat alle hens aan dek zijn om alles geoptimaliseerd te krijgen. Het is heel cool om daar onderdeel van te zijn. Bovendien hoef ik niet strak in pak, dat is voor mij ook wel erg fijn, haha!

Iedereen die hier werkt heeft een passie voor Albert Heijn, Gall&Gall of een andere banner. Mensen zijn trots om hiervoor te werken en dat werkt aanstekelijk. Daarnaast is de sfeer hier heel laagdrempelig. Als je een vraag hebt aan iemand, van welke afdeling of functie dan ook, is dat geen enkel probleem. Iedereen staat open en is geïnteresseerd in elkaar. Hoe dat bij andere bedrijven is, weet ik natuurlijk niet. Maar ik had in ieder geval niet verwacht dat de sfeer binnen een grote corporate zo leuk en intiem zou zijn. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk!

Dan is er toch nog hoop na het lekkere studentenleventje! Leonie, hoe heb jij de verandering van het studentenleven naar fulltime working life ervaren?
Heerlijk, nooit meer tentamens! Ik had van tevoren wel verwacht dat ik het druk zou krijgen en dat is ook zo, maar in positieve zin. Ik heb een goede work-life balance: na werk kan ik bijvoorbeeld gaan sporten en hoef ik niet nog te studeren. In het weekend is het écht weekend en dat begint vaak op vrijdag met een borrel met medetrainees of andere vrienden. De vrijmibo is heilig!

Zo klinkt een baan in loondienst zo gek nog niet! Zou je ooit nog de stap willen maken naar zelfstandig ondernemen?
Op dit moment heb ik die ambitie niet. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen een groot bedrijf als Ahold: ik kan nog alle kanten op en er valt hier simpelweg zoveel te leren. Dus voor nu zou ik nee zeggen. Maar zeg nooit nooit! Leuk weetje: het restaurant Instock is opgezet door werknemers van Albert Heijn die voor zichzelf zijn begonnen – gesupport door AH; de mogelijkheden zijn dus enorm!

Last but not least: Wat zou jij studenten aanraden die jouw pad willen bewandelen?
Als eerste zou ik zeggen: bewandel echt je eigen pad, want het is makkelijk om in het stramien mee te gaan van anderen. Durf af te wijken van ‘’wat wordt er van mij verwacht?’’ Sta stil bij wat jij wil en ga met verschillende mensen praten. Er is altijd al wel iemand die je via via kent die bij het bedrijf werkt waar jij wil solliciteren. Denk ook na over hoe je je werkende leven graag voor je ziet. Ik kwam zelf tot de conclusie dat ik ook mijn eigen dingen zou kunnen blijven doen, zoals sporten, met vrienden afspreken etc. Het is belangrijk dat het op alle fronten een match is.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.