Lekker jezelf zijn met Praeses Fleur!

Fleur Koostra Student Gay

Lekker jezelf zijn, is dat niet wat we allemaal willen anno 2020? Al is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend en dat is jammer. Je studietijd is bij uitstek de periode om erachter te komen wie jij bent én waar jij voor staat. En bij U.H.S.V. Anteros kan je echt lekker jezelf zijn! Dit is dé LHBT+ studentenvereniging van Utrecht en KnappeKop Bram mocht de Praeses Fleur Koolstra interviewen! Riemen vast, daar gaan we!

Het is Fleur! Hi Fleur, wie ben jij?
Hi! Mijn naam is Fleur Koolstra, 20 jaar en dit jaar heb ik het voorrecht de Praeses van U.H.S.V. Anteros te mogen zijn! Daarnaast zit ik in het vierde jaar van de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht en werk ik als afdelingsassistent in het Diakonessenhuis.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te koken, ik maak regelmatig een tochtje op de racefiets en ben, zoals te verwachten, veel bij de studentenvereniging te vinden.

 Niet heel veel studenten besluiten na het VWO een HBO studie te volgen, jij wel!
Ja, dat wist ik vrij snel al wel eigenlijk! In VWO 3 moet je je vakkenpakket kiezen, dat heb ik toentertijd al helemaal ingericht op fysiotherapie.

Het sociale aspect van het vak, de afwisseling, het actief bezig zijn en mijn interesse in de biologie van het menselijk lichaam hebben er voor gezorgd dat ik graag fysiotherapie wilde gaan doen.

Nu ik verder in de studie ben merk ik wel dat ik soms de intellectuele uitdaging mis. Het hangt er een beetje van af hoe mijn stages gaan bevallen, maar ik zit er over na te denken om hierna de pre-master en master gezondheidswetenschappen aan de EUR te gaan doen. Dus wellicht toch nog naar de universiteit ????

Fleur Koolstra Anteros

En nu ben je Praeses van Anteros! Gefeliciteerd! Voor wie nog geen idee heeft, wat kan je allemaal doen bij Anteros?
Dankjewel! Het is een eer om de Praeses te mogen zijn en ik bekleed de functie met veel plezier!

Anteros is een LHBT+-studentengezelligheidsvereniging. Dus het gaat veelal om de gezelligheid en het genieten van de studententijd. Feestjes, borrels en leuke en super uiteenlopende activiteiten worden het hele jaar door georganiseerd. Naast de “gewone” activiteiten die er worden georganiseerd zoals poolen, bowlen, het kerstdiner en een dansworkshop, worden er ook activiteiten georganiseerd met een meer serieuzere aard. Zo hebben we vorig jaar een 113 zelfmoordpreventie training gehad, hebben we filmbesprekingen, een voorlichting over drugs etc.

De vele commissies hebben ieder hun eigen insteek, waardoor de activiteiten lekker afwisselend zijn en er voor iedereen wat is. Nu, anno corona, kunnen we helaas minder dingen fysiek organiseren, maar ook online proberen we zo veel mogelijk te doen! Er staan een online escape room en online bierproeverij op het programma.

Wij hebben als vereniging een ontzettend open karakter. Ontgroeningen doen wij niet aan en iedereen is welkom. Je kan hier helemaal jezelf zijn, ongeacht je gender en seksuele geaardheid. Dit zorgt voor een fijne, open sfeer (al zeg ik het zelf).

Cool! En waar ben je als Praeses allemaal verantwoordelijk voor?
Als voorzitter ben ik het gezicht van het bestuur en de vereniging, wat betekent dat ik het eerste aanspreekpunt ben voor zowel leden als externen. Binnen het bestuur leid ik de vergaderingen en zorg ik dat het proces effectief en efficiënt verloopt. Ik heb de taak om het overzicht te houden en te controleren of alles goed loopt binnen het bestuur.

Bij interne en externe activiteiten zal ik zo nu en dan een speech houden waarbij ik namens het bestuur of de vereniging het woord doe.

Daarnaast hebben we binnen het bestuur taken die niet per se functiegebonden zijn, maar die aan het begin van het jaar wel verdeeld worden. Zo ben ik het aanspreekpunt voor de disputen, ben ik van twee commissies het waarnemend bestuurslid en ben ik betrokken bij de organisatie van grote jaarlijkse evenementen zoals het Utrecht Rainbow Festival, Midzomergracht Festival en de RAGweek.

Al met al een uiteenlopend takenpakket, wat het juist ook heel erg leuk maakt om te doen!

Fleur Koolstra Anteros

Hoe was jouw eigen coming out?
Op mijn 15e begon ik er voor het eerst over na te denken. Ik zat lekker in de piek van de pubertijd en begon er meer en meer over na te denken. De twijfel of ik wel alleen op mannen viel, werd steeds groter.

Uiteindelijk heb ik het op mijn 16e tegen mijn opa, oma en ouders gezegd. Omdat ik uit een gelovige familie kom vond ik het erg lastig en heb ik er best wel tegenop gezien. Ik was bang voor negatieve reacties en dat ik niet geaccepteerd zou worden. Achteraf was deze angst voor niks, want mijn ouders en zus reageerden echt fantastisch. Ondanks dat mijn opa en oma best veel vragen erover hadden, accepteerde ze mij wel. Die vragen kwamen naar mijn idee puur voort uit het willen begrijpen. Een gedeelte van de familie had het er een poosje wel wat moeilijker mee, maar daar merk ik nu niks meer van. Ook op school en in mijn vriendenkring heb ik goede reacties gekregen en was het al snel normaal. 

Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor onderwerpen als gender, en seksualiteit. Zouden universiteiten en hogescholen hier nog meer / beter aan kunnen bijdragen?
Heel positief wat mij betreft, dat er steeds meer aandacht voor komt. Ik denk dat er nog wel stappen te zetten zijn voor de Universiteit en Hogeschool. Een simpel voorbeeld hiervan zijn de toiletruimtes. Ik denk dat genderneutrale toiletten echt een meerwaarde zouden zijn. Er zijn mensen die zich gewoon echt niet prettig voelen in de mannen/vrouwen wc en daar zelfs soms ook uitgescholden worden omdat ze daar niet “horen”.

Daarnaast hebben de universiteit en hogeschool een groot bereik, dus als ze hier nog meer aandacht aan geven, kan dat denk ik voor positieve verandering zorgen onder de studenten. Uiteindelijk streven we ernaar dat iedereen zich in Nederland veilig en geaccepteerd voelt, maar voordat we zover zijn kunnen er nog ontzettend veel stappen worden gezet.

Fleur Koolstra AnterosWat wil je meegeven aan studenten die niet zichzelf kunnen en/of durven zijn?
“Those who matter don’t mind and those who mind don’t matter”.

Jij bent wie je bent, daar kun je niks aan veranderen. Probeer jezelf ook te accepteren en gun het jezelf om uit de kast te komen en jezelf te zijn. Als mensen het niet accepteren, zijn er altijd anderen die dat wel doen. Dat zijn de mensen die je om je heen wil hebben!

Anteros de god van de wederliefde, die iedereen straft die ware liefde onbeantwoord laat. Zijn jullie ook activistisch?
Ik denk dat het wel belangrijk is om te beseffen dat wij ook “gewoon” een studentenvereniging zijn. Het draait bij ons om het studentenleven, het gezellig hebben, leuke dingen doen.

Dat we een LHBT+-vereniging zijn is een verbindende factor, maar niet het enige wat we zijn en waar we voor staan. Voor ons is Anteros vooral iemand die ons onszelf laat zijn en dat is ook ons doel. Bij Anteros kan je jezelf zijn, ongeacht gender en/of seksualiteit.

Echter hebben wij wel twee vertrouwenspersonen binnen de vereniging, waar je bij terecht kan als je ergens mee zit. Ook zijn wij vanuit de vereniging vertegenwoordigd in de LHBT-adviescommissie van de gemeente Utrecht. Samen met andere LHBT+-organisaties geven de gemeente advies over verschillende onderwerpen. De regenboogagenda is een van dingen.

Afgelopen jaar was het tweede lustrum! Hoe hebben jullie dit gevierd?
Ja! Vorig jaar zijn we 10 geworden, dus hebben we het 2e lustrum van de vereniging gevierd. Dat leek goed te beginnen, er waren grootste plannen gemaakt. Helaas stonden de meeste dingen gepland voor de tweede helft van het jaar en kon dat niet doorgaan.

Uiteindelijk heeft de Lustrumcommissie afgelopen september nog een heuse lustrummaand kunnen organiseren. We gingen kanoën met cocktails, hadden een wijnproeverij, bingo, themaborrels, een diner en we zijn naar Walibi geweest. Dit alles netjes volgens de toen geldende maatregelen, maar ondanks dat was het een maand met geweldige activiteiten.

Fleur Koolstra AnterosKan iedereen zich aanmelden bij jullie?
Jazeker! Iedereen is welkom en je kan je gedurende het hele jaar bij ons inschrijven. Wel moet ik een kleine disclaimer geven, want we zijn uiteraard wel een studentenvereniging. Daarom zijn er wat leeftijdseisen en moet je studeren.

Inschrijven kan via de site!

 De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Met doorzettingsvermogen en een goed gefundeerd plan kan je super ver komen. Indien je dat hebt, zou ik zeker aanraden om dat te gaan doen. Je leert veel en maakt een grote persoonlijke ontwikkeling door. Het is wel goed om ook realistisch te blijven. Een parttime baan naast je onderneming kan je net de financiële zekerheid bieden die je nodig hebt om ook te kunnen investeren in je eigen onderneming.

Fleur Koolstra AnterosWelke (micro)celebrity / influencer zou je heel graag willen uitnodigen voor een event bij jullie?
Nikkie de Jager is ontzettend succesvol op de sociale media en een voorbeeld voor vele. Ze heeft een mooi en krachtig verhaal. Dus die zouden we zeker wel een keer bij een evenement hebben. En wellicht Martien Meiland op de Wijnen! Wijnen! Wijnproeverij ????

 Tot slot, dit weet nog niemand over Fleur?
Het is al even geleden, maar altijd als ik na het stappen of een feestje thuis kom, drink ik eerst een kopje rooibos thee voordat ik ga slapen. Heerlijk, echt een aanrader!

Fleur Koolstra Anteros

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.