Law, Order, Amina & Rosie!

JFAS Amsterdam

Podcast, voetgolf, pubquiz, kaartjes voor eenzame ouderen! Amina Sehovic en Rosie Koch, bestuursleden van de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten (JFAS), zitten niet stil! Zeer zeker niet! Dat zij in deze vervelende tijd toch voor verbinding kunnen zorgen voor hun leden is al applaus waard. En dat wij ze ook nog eens mochten interviewen verdient een staande ovatie. KnappeKop Bram mocht langs bij dé advocaten van de toekomst, dus lees snel verder! 

Hi Rosie en Amina! Wie zijn jullie? 
Rosie: Hi! Mijn naam is Rosie, ik ben 21 jaar oud en ik kom uit Heerhugowaard. Ik ben in 2019 uit de polder verhuisd naar het mooie Amsterdam. Ik ben momenteel mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid aan het afronden. Later dit jaar heb ik enkel nog het vak ‘Insolventierecht’ en dan hoop ik later dit jaar af te studeren! Daarnaast ben ik met veel plezier Secretaris van JFAS.

Amina: Hi! Mijn naam is Amina, 23 jaar oud. Mijn roots liggen in Servië, waarna ik vanaf mijn 1e jaar ben opgegroeid in het pittoreske Ootmarsum (lees Twente). Al snel had ik door dat het platteland niet mijn eindbestemming was, dus verhuisde ik naar Amsterdam. Daar begon ik aan de studie Rechten aan de HvA en met mijn propedeuse ben ik door gegaan naar de UvA. Tevens ben ik bestuurslid extern binnen het 110e JFAS-bestuur en daarmee ook de voorzitter van de Stichting Amsterdamse Juridische Bedrijvendag. Naast mijn studie en bestuursjaar werk ik bij FIRM24 als juridisch consultant, waarbij ik me richt op het ondernemingsrecht. 

Amina Sehovic en Rosie Koch

Rosie

Rosie, wist jij als kleine Rosie dat je later advocaat zou worden?
Kleine Rosie was altijd aan het lezen, ik was een echte boekenwurm. Ik heb dan ook altijd interesse gehad in taal, ik denk dat dat is geweest wat mij heeft gemotiveerd tot de rechtenstudie. In eerste instantie wilde ik graag strafrechtadvocaat worden, maar toen ik alle andere rechtsgebieden in mijn eerste jaar ontdekte ben ik daar heel snel van afgestapt.

Amina, merk jij een groot verschil tussen HBO en WO rechten?
Ja, zeker! HBO was enorm schools, verplichte aanwezigheid bijvoorbeeld, iets wat WO totaal niet kent. Tevens werk je continu samen in projectgroepen, wat soms vrij frustrerend kan zijn als je studiegenoten hebt die niks doen. Voordeel van HBO is wel dat het de praktijk ook belicht, waar dat op WO niveau naar mijn mening nog wel ontbreekt. 

Amina Sehovic en Rosie Koch

Amina

Wat mag je als lid van JFAS allemaal verwachten?
JFAS staat voor enerzijds gezelligheid en het leggen van sociale contacten tijdens je studie. Door middel van borrels, reizen en bijvoorbeeld kroegentochten komen studenten met elkaar in aanraking. Anderzijds is JFAS ook de schakel tussen de student en de praktijk, door middel van kantoorbezoeken en lezingen komen de studenten in contact met het juridisch werkveld. Het motto van JFAS is immers ‘in balans’.

En iedereen mag en kan lid worden? Zijn jullie nog opzoek naar speciale commissies voor volgend studiejaar?
Iedere rechtenstudent aan de UvA FdR kan zich aanmelden als lid van JFAS. We zijn altijd op zoek naar nieuwe actieve leden, maar voor collegejaar 2020/2021 zijn alle commissies al gevuld. Indien je interesse hebt in een bestuursjaar of een commissie kun je onze socials in de gaten houden waar we meer vertellen over bijvoorbeeld de bestuursfuncties. Je kunt ons vinden als @studieverenigingjfas op Instagram. Als je nog verdere vragen hebt kun je altijd mailen naar secretaris@jfas.com.

Amina Sehovic en Rosie Koch

Dit jaar vormen jullie met Frédérique Peeters, Níssim Chaj Sharabani, Suzanne Rozing, Nancy Subke en Willem van der Mierden het 7-koppig bestuur van JFAS! Gefeliciteerd! Waar zijn jullie zelf verantwoordelijk voor?
Rosie: Dankjewel! Ik ben zelf secretaris van het JFAS bestuur. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de administratieve kant van de vereniging. Ik beheer het ledenbestand, ik handel bijvoorbeeld de aan- en afmeldingen van leden af. Daarnaast notuleer ik de (bestuurs)vergaderingen, beheer ik de agenda en doe ik de mailings. Hieronder vallen zowel nieuwsbrieven en informatieve mailings voor de leden als reclamemailings die wij verkopen. Verder begeleid ik de almanakcommissie en de goededoelencommissie en vergader ik elke week met hen. Tot slot ben ik verantwoordelijk voor de boekenverkoop van de vereniging. JFAS heeft een samenwerking met StudyStore waar de leden hun boeken met korting kunnen bestellen.

Amina: Binnen het bestuur vervul ik de functie van Commissaris Extern. Dit houd in dat ik verantwoordelijk ben voor alle externe en carrièregerichte evenementen van de vereniging. Daarnaast onderhoud ik de contacten met toonaangevende advocatenkantoren en bedrijven. In deze rol vervul ik tevens de functie van Voorzitter binnen het 24e bestuur van de Stichting Amsterdamse Juridische Bedrijvendag (AJB). De AJB heeft ten doel om studenten op een laagdrempelige manier in contact te brengen met bedrijven in de juridische sector. Als voorzitter ben ik belast met de algehele leiding van de stichting. Daarnaast begeleid en ondersteun ik de rest van het bestuur. 

Als jullie één ding aan de opleiding Rechten zouden mogen veranderen, wat zou dat zijn?
Rosie: De Bachelor Rechtsgeleerdheid is wel heel theoretisch. Ik heb zelf vorig jaar als griffier stage gelopen bij het gerechtshof Amsterdam en daar heb ik zoveel van geleerd! Ik zou dat iedereen aanraden. Op die manier komt de stof die je leert toch veel meer tot leven.

Amina: Onze studie is zeer theoretisch en belicht in mijn ogen de praktijk weinig tot niet. Zowel beginnende als afgestudeerde studenten weten daarom niet wat hen te wachten staat indien ze aan het werk gaan. En, waar kan je eigenlijk gaan werken? Als ik iets zou mogen veranderen zou ik studenten meer in aanraking laten komen met het juridisch werkveld, waarbij een verplichte stage of meer praktijkvakken al een stap in de goede richting is.

Amina Sehovic en Rosie KochDe vraag die we altijd stellen: raden jullie het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Rosie: Ik moet zeggen dat ik zelf geen ervaring heb met ondernemen, maar ik denk dat dit bij iedereen en in elk vakgebied anders is. Wel denk ik dat het bij de rechtenstudie een groot voordeel is als je eerst mee loopt in de praktijk in loondienst. Juist omdat de studie zo theoretisch is en de praktijk zo anders is.

Amina: Ik denk dat voor beide wat te zeggen valt en het ook zeker afhangt van hoe je zelf in elkaar steekt. Hou je van een uitdaging en wil je eigen baas worden, dan zou ik zeker gaan ondernemen. Wil je echter de risico’s van het ondernemen niet dragen en meer zekerheid, zou ik werkervaring opdoen en wellicht later gaan ondernemen. In beide gevallen worden er fouten gemaakt, maar wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. 

Amina Sehovic en Rosie Koch

Waar zijn jullie het meest trots op dit bestuursjaar?
Rosie: Een ding waar ik heel trots op ben is dat ik samen met Willem (de voorzitter) op zoek ben gegaan naar een nieuwe partner voor de boekenverkoop. De oude partner kon het financieel niet meer behappen en zij gaan helaas hun locatie op de Roeterseilandcampus sluiten. Wij hebben toen onderhandeld met verschillende nieuwe partners en hebben uiteindelijk een samenwerking met StudyStore in de wacht gesleept.

En ik ben natuurlijk trots op al mijn bestuursgenoootjes! Een bestuursjaar in een coronatijd is zeker niet makkelijk en iedereen probeert er toch het beste van te maken.

Amina: Hoe cliché ook, maar het meest trots ben ik op ons bestuur. Niemand van ons had verwacht dat ons jaar er zo uit zo komen te zien, maar hebben we met elkaar de meest creatieve oplossingen weten te vinden. Door zo intensief met elkaar samen te werken en onze horizon te verbreden, heb ik daar als persoon ook veel van geleerd. Uiteraard hoop ik samen met het bestuur iedereen snel weer te zien met een biertje in de hand op de maandelijkse borrel in de Heeren.

Over een paar jaar zien we jullie terug op de Zuidas?
Rosie: Ik moet zeggen dat ik dat nog allemaal niet precies weet. Ik zou het zeker heel vet vinden om op de Zuidas te werken, maar zolang ik maar gelukkig ben. Ik zie wel waar de wind mij heen blaast!

Amina: Het is goed om ambities te hebben, dus ja je ziet mij zeker terug op de Zuidas! Wat voor mij echter het belangrijkste is, is dat ik me op me plek voel als ik ergens werk. Of dat nou op de Zuidas is of niet, dat is voor mij de doorslaggevende factor. 

Amina Sehovic en Rosie Koch

Wat staat er op de JFAS agenda? Tipje van de sluier wat jullie binnenkort gaan doen?!
Samen: JFAS heeft dit jaar haar eigen podcast gelanceerd, hier komen natuurlijk nog meer afleveringen van online. Dit jaar viert JFAS haar 110e dies en daarmee 22ste lustrum. Dit zal natuurlijk zo groots als mogelijk is onder deze omstandigheden worden gevierd. Verder vinden er elke maand zowel sociale als inhoudelijke activiteiten plaats, voor meer informatie check jfas.com.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over jullie?
Rosie: Ik ontsnap (nog steeds) heel graag aan de echte wereld door te lezen. Met name fantasy boeken zijn mijn toevluchtsoord.

Amina: Wellicht dat ik verschrikkelijk slecht kan skiën en dat ik mezelf uit de skilift heb gegooid omdat 1 ski naar beneden was gevallen? Geen aanrader.

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.