KNAPPEKOPPEN VERKIEZINGEN #1: Dylan van de VVD!

Dylan Meijer van VVD

Op 22 november is het weer tijd om naar de stembussen te gaan. Daar gaan we natuurlijk allemaal naartoe, maar om jullie een zo goed mogelijk wegwijs te maken in het politieke landschap, gaan wij de komende weken de next generation van verschillende politieke partijen een elftal vragen stellen! Deze week is Dylan Meijer van de VVD aan de beurt. Let’s go!

Hi Dylan! Welkom! Wie ben jij?
Hi! Ik ben Dylan Meijer, 24 jaar oud en born and raised in het mooie Amsterdam-Noord! Ik heb de bachelor PPLE (Politics, Psychology, Law and Economics) aan de UvA afgerond en momenteel zit ik in mijn 5e jaar Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en loop ik coschappen op verschillende plekken door heel het land.

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studies gekozen?
Ik had allebei alsnog gekozen! Geneeskunde studeer ik met een doel; ik word dokter. De keuze om arts te worden is nog steeds wel overwogen, ik zie mijzelf dan ook tot mijn 70e patiënten behandelen. PPLE heb ik gestudeerd omdat ik erg geïnteresseerd ben in het ontwikkelen van een multidisciplinaire visie. Ik wilde de maatschappij beter leren begrijpen, maar niet alleen vanuit het recht of vanuit de politiek. PPLE heeft ervoor gezorgd dat ik een soort gereedschapskist heb voor het leven. Ook in mijn coschappen, als arts in opleiding, pas ik dingen toe die ik heb geleerd tijdens mijn studie PPLE. Erg waardevol, ik ben dan ook enorm blij dat ik de kans heb gekregen beide studies te kunnen doen.

Wat is de leukste bijbaan die je vroeger hebt gehad?
Ik heb een kleine twee jaar als manager gewerkt in een huisartsenpraktijk midden in Amsterdam. De variatie aan mensen die daar kwamen, of het nou ging om patiënten of werknemers, heeft mij enorm gevormd. De verantwoordelijkheden die ik daar kreeg, op vrij jonge leeftijd, waren een hele eer. Maar het was vooral ontzettend leuk om te doen! Een huisartsenpraktijk is een soort “community” en vooral in een stad als Amsterdam. Je had de oudere dames die deftig gekleed naar de dokter kwamen en al jaar en dag op de grachtengordel woonden, de expats die niet begrepen dat je hier niet zomaar antibiotica meekrijgt en de doktersassistentes die ALTIJD de wildste verhalen hadden en van iedereen wisten wat er in hun privéleven speelde. Ik heb mijn eigen stad daar echt beter leren kennen.

Ben je altijd al politiek geïnteresseerd geweest?
Ja! Ik ben opgevoed door mijn moeder en oma. Zij kwamen respectievelijk op 19 en 40 jarige leeftijd naar Nederland als vluchtelingen. Ze ontvluchtten de Libanese burgeroorlog in 1989, hebben hun hele leven achter moeten laten en kwamen naar Nederland omdat mijn oma’s broer hier toevallig werkte. Opgevoed worden door vluchtelingen in een vrij land zoals Nederland drukt je met de neus op de feiten. Dat de vrijheid waarin ik ben geboren, die stabiliteit en veiligheid, verre van vanzelfsprekend is. Ik ben een echte Nederlander, maar ik denk dat mijn opvoeding er wel voor heeft gezorgd dat ik vaker stil sta bij het feit dat wij in zo’n mooi vrij land wonen dan de meeste mensen om mij heen. En datzelfde besef, zorgt er ook voor dat ik het des te belangrijker vind om daarvoor op te komen en daardoor dichter bij de politiek wil zijn.

Heb je altijd al de ambitie gehad om voor VVD de politiek in te gaan?
Ik heb nooit gedacht “ik word politicus!”. Maar, zoals ik net ook al benoemde, ik ben wel al heel lang politiek geïnteresseerd. Ik was altijd al uitgesproken. Ik wist echter niet welke partij bij mij zou horen en of ik überhaupt actief de politiek in wilde gaan. Ik ben dus gaan experimenteren, ik ging naar verschillende bijeenkomsten, kleine debatten die voor jongeren werden georganiseerd tijdens mijn middelbare schooltijd. Ik kwam er al gauw achter dat het vrije, veilige, stabiele Nederland niet door iedereen even realistisch werd benaderd. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de VVD omdat het rijmde met de realiteit en omdat ik echt heel liberaal ben. Die combinatie van liberalisme en een reality-check zorgde ervoor dat ik lid werd van de JOVD en VVD.

Waarom is het zo belangrijk dat jongen naar de stembussen gaan?
Het klinkt cliché maar wij zijn wel de toekomst. Binnen een termijn van 4 jaar verandert veruit het meest voor mensen binnen onze leeftijdscategorie. Binnen 4 jaar ga je van inwonend naar uitwonend, word je van student gepromoveerd tot werknemer of ondernemer. In 4 jaar tijd gebeurt er veel voor jongeren en des te belangrijker dat je duidelijk maakt wat je nodig hebt van de politiek. De gemiddelde leeftijd van een kamerlid is 45 jaar oud, dan is “school” of “uni” al tientallen jaren geleden. De problemen waar jongeren mee zitten zijn dan een ver-van-het-bed-show. Des te belangrijker dat je dus stemt op een partij die de problemen waar jij mee zit benoemt en bespreekbaar maakt, en dat je stemt op een kandidaat-kamerlid die jou het meeste aanspreekt.

Waarom moeten jongeren op jullie stemmen?
Inflatie, een moeizame energietransitie, migratie etc. Dit zijn allemaal punten waar wij straks mee opgezadeld worden. Als wij in de min zitten financieel gezien, dan is het vinden van een baan om je studieschuld mee weg te werken een stuk minder vanzelfsprekend. Maar je kan met een lege kas ook geen stappen zetten om een schoner klimaat waar te maken en de nodige kernenergie te financieren. Waar je het geld vandaan haalt brengt ook weer overwegingen met zich mee, de VVD doet er alles aan om de portemonnee van hardwerkend Nederland te beschermen en ons niet op te zadelen met nog hogere belastingen. En migratie spreekt voor zich, hoe het tot nu toe in Nederland gaat kan niet meer. De VVD heeft laten zien zich hiervoor hard te willen maken onder leiderschap van Dilan Yeşilgöz. Een partij als de VVD die al 75 jaar bestaat, beschikt over de nodige kennis en kunde en is bij uitstek de geschikte partij die op al de eerder genoemde punten realistisch beleid kan maken en uit kan voeren.

Is het lastig je positie bij VVD te combineren met je baan?
Soms is het moeilijk, als je ergens in Assen een coschap loopt, om in Amsterdam even actief te zijn als wanneer je dichter bij huis bent. Maar, ik haal zoveel energie uit mijn rol als volksvertegenwoordiger dat ik de rit van Assen naar Amsterdam zo ben vergeten wanneer ik een motie verdedig voor een 24-uurs metro in Amsterdam bijvoorbeeld.

Heb je een favoriete politieke podcast? En zo ja, welke?
Ik luister van alles en nog wat, maar ik vind de spindoctors wel grappig.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Den Haag. Ik ben al sinds 2018 werkzaam in de gezondheidszorg en dit heeft mijn drang om actief te zijn binnen mijn partij alleen doen vergroten. Sommige zaken in de medische wereld zijn simpelweg niet op orde; de tekorten in de ouderenzorg, absurde wachttijden en de macht van de verzekeraar. Topje van de ijsberg, er valt nog veel te verbeteren op gebied van gezondheidszorg.

Tot slot, dit weet stiekem (bijna) niemand over Dylan?
Ik heb de serie Friends al 7 keer bekeken, alle seizoenen. Als ik in de trein of auto zit luister ik tegenwoordig nog steeds naar Friends. Ik kijk dus niet meer actief naar de serie, maar luister ernaar. Het ontspant me.

Dylan Meijer van VVD

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.