KNAPPEKOPPEN VERKIEZINGEN #7 Easther van het CDA!

Easther Houmes CDA Verkiezingen KnappeKoppen

Op 22 november is het weer tijd om naar de stembussen te gaan. Daar gaan we natuurlijk allemaal naartoe, maar om jullie een zo goed mogelijk wegwijs te maken in het politieke landschap, gaan wij de komende weken de next generation van verschillende politieke partijen een elftal vragen stellen! Deze week is Easther Houmes van het CDA aan de beurt. Let’s go!

 Hi Easther! Welkom! Wie ben jij?
Hi Knappe Koppen, leuk om kennis te maken! ik ben Easther Houmes, ik ben geboren en getogen in het andere uiterste puntje van Nederland: Zeeland. Ik woon samen met mijn vriend en huisdieren in een dorpje aan het water én midden in de polder. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat de woningen er goedkoop zijn en de stad prima is aan te fietsen. Ik ben zevenentwintig jaar oud. Ik heb een HBO-opleiding gedaan in Vlissingen. Heel hard riep ik toen: ik ga nooit meer terug de schoolbanken in! Echter bleef studeren toch trekken en zodoende ben ik recent afgestudeerd als Bestuurskundige aan de Universiteit van Leiden. 

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Als je in de politiek terecht komt, hebben zoveel mensen deze studie gedaan. Begrijpelijk ook; je mag al je studie-uren en opdrachten besteden aan je favoriete hobby. Ik kwam er toevallig zelfs drie vrienden tegen. Dus ja, ik zou er zeker weer voor kiezen. Al trekken studies zoals kunstmatige intelligentie of koloniale geschiedenis mij ook nog enorm. Echter de afstand tussen Zeeland en alle universiteiten van Nederland is enorm; daarom is de keuze voor een universitaire studie niet zo vanzelfsprekend.

Wat is de leukste bijbaan die je vroeger hebt gehad?
Ik was al vanaf mijn veertiende aan het werk. Van pruimen plukken, tot horeca, tot detailhandel. Ik zou graag nog terug willen gaan naar de Rabobank toen het nog goed ging met de financiële wereld. Alles kon, alles mocht; dat is tegenwoordig wel anders. Ik heb er veel van geleerd, maar ook gezien wat er gebeurd als fysieke, financiële dienstverlening wegvalt. Dat is niet goed!

Ben je altijd al politiek geïnteresseerd geweest?
Heel eerlijk; nee. Het enige dat ik wist, was dat we een goede Minister-President hadden geleverd uit Zeeland, die van z’n skateboard was gevallen in een filmpje. 

Vanaf welke leeftijd ik wél geïnteresseerd raakte in politiek? Zoals ik al zei was ik eerst begonnen aan een HBO-opleiding. Ik was slechts 20 jaar toen ik begon met mijn afstudeerstage bij de CDA Statenfractie van Zeeland. Ik was een onbeschreven blad en ging er heel open in. 

Er ging een wereld voor mij open. Door de Statenleden, de medewerker en de Gedeputeerde werd ik ontzettend hartelijk ontvangen. Ik maakte kennis met mijn lokale afdeling, (toen nog kandidaat) Kamerlid Joba van den Berg en zelfs (toen ook nog kandidaat) Europarlementariër (en nu lijsttrekker!) Tom Berendsen. Die tijd heeft me hele fijne relaties opgeleverd, waar ik nog steeds goed contact mee heb. En die sociale cohesie en het prettige omgaan met elkaar heeft mij gebonden aan de partij en het politieke wereldje.

Heb je altijd al de ambitie gehad om voor het CDA de politiek in te gaan?
Het CDA is een partij gebaseerd op de christen-democratische waarden maar daarvoor hoef je niet christelijk te zijn. Ik voel mij goed bij het CDA vanwege het omzien naar elkaar, denken aan de toekomst terwijl je realistisch bent en het radicaal eerlijk zijn, ook wanneer dat pijnlijk is. Ik heb dus niet voor het CDA gekozen voor het geloof, want ik ben ook niet gelovig opgevoed en beschouw mijzelf als agnost. 

Het CDA heeft bij mijn generatie een suf imago en dat is jammer, want veel jongeren ervaren negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, depressie of anxiety. Ik denk dat het grotendeels komt door de individualisering en doordat we minder verenigingen hebben waar je met gelijkgestemden iets moois kan doen. Het CDA wil recht doen aan jongeren en ziet Nederland niet als een onderneming maar een vereniging waar iedereen weer deel van wil zijn. Ik wil daar aan bijdragen want ik geloof dat dit het antwoord is op veel mentale problemen onder onze generatie.

Ik wist op mijn twintigste wel dat ik iets voor de maatschappij wilde betekenen, maar nog niet precies wat. Na mijn stage werd ik steunfractielid bij mijn lokale afdeling en rolde ik van de ene bestuursfunctie naar de andere. Stilgevallen besturen weer leven in blazen was iets wat ik goed kon; ik ben samen met de jongeren, de vrouwen en andere delegaties van het CDA nieuwe wegen ingeslagen van meer zichtbaarheid en het organiseren van activiteiten. Sinds 2021 ben ik pas naar de voorgrond getreden als raadslid en dat bevalt goed. Toen ik solliciteerde voor de Kamer was dat een bewuste keuze: Henri belooft herintreding van normen, waarden en tradities en ik denk dat Nederland daar echt behoefte aan heeft.

Waarom is het zo belangrijk dat jongeren naar de stembussen gaan?
Ik zou het natuurlijk super tof vinden als de lezer op mij gaat stemmen, want met 17.000 voorkeurstemmen zit ik in de Kamer. Maar jongeren moeten überhaupt meer gaan stemmen. Er worden zoveel belangrijke beslissingen voor je gemaakt waarover je vier jaar geen zorgen over hoeft te maken. Denk aan het afschaffen van de studiefinanciering, of de prijzen voor je treinkaart als je studentenov afloopt. Kies wijs en scan verkiezingsprogramma’s ook op wat ze beloven voor jongeren! Want we staan echt voor grote uitdagingen zoals wonen, mentale gezondheid en duurzaamheid. Als je stemt op een roepende politicus zonder inhoud, maak je de toekomst niet beter voor jezelf. Verdiep je!

Waarom moeten jongeren op jullie stemmen?
Het CDA heeft een ontzettend actieve jongerenafdeling: het CDJA. Dit zorgt ervoor dat wij altijd weten wat er speelt, politici vanaf dag één al opleiden (in tegenstelling tot andere partijen) en we mensen echt binden aan ons. Met een leuk feestje op z’n tijd… 

Het CDJA begrijpt de uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd. We streven naar beleid dat jongeren ondersteunt bij het starten van hun leven. We promoten verbinding in plaats van polarisatie, begrijpen het belang van een sterke samenleving en ondersteunen sociale organisaties en opvoeding. We willen een geloofwaardige overheid die niet bureaucratisch is, waardoor de kwaliteit van sectoren als zorg, onderwijs en openbaar bestuur wordt verbeterd. Als jij hier waarde aanhecht, dan is het CDA gewoon de beste keuze op 22 november. En dan het liefst nummer 17 aankruisen natuurlijk. 

Is het lastig je positie bij CDA te combineren met je baan?
Nee, want ik werk ook voor het CDA ;-). Echter, veel van mijn Statenleden zijn nog gewoon 40 tot 50 uur per week aan het werk. Sommigen kiezen ervoor een dag minder te werken, je krijgt er immers ook geld voor dus dat compenseert dan weer. 

Ja, het is druk, maar Netflix of TikTok geven je op een avond minder voldoening dan een goed gesprek en een borrel met een conculega. Want het is ook gewoon gezellig hoor, vooral tijdens congressen of na een pittige avond vol vergaderen!

Wat is je favoriete politieke podcast?
Mijn favoriete Kamerlid Joba van den Berg is net begonnen met podcasts opnemen (Zorg voor de Zorg), dus die zou ik zeker aanraden! Deze gaan vooral over de beschikbaarheid, betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de zorg. Voor een mentale boost zou ik alle podcasts aanraden van Omdenken.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Op een hele mooie blauwe zetel in Den Haag, als favoriete gast van Goedemorgen Nederland en graag geziene politica bij jongeren, vrouwen, Zeeland en Caribisch Nederland.

Tot slot, dit weet stiekem nog bijna niemand over Easther?
Ik ben een ontzettende metalfan! Je vindt mij meerdere keren per jaar op concerten en festivals, en als er niet teveel grote mannen in de moshpit staan, sta ik er zeker tussen. 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.