KNAPPEKOPPEN VERKIEZINGEN #4: Bastiaan van de SP!

KnappeKoppen Verkiezingen SP Bastiaan

Op 22 november is het weer tijd om naar de stembussen te gaan. Daar gaan we natuurlijk allemaal naartoe, maar om jullie een zo goed mogelijk wegwijs te maken in het politieke landschap, gaan wij de komende weken de next generation van verschillende politieke partijen een elftal vragen stellen! Deze week is Bastiaan Meijer van de SP aan de beurt. Let’s go!

Hi Bastiaan! Welkom! Wie ben jij?
Hoi! Ik ben Bastiaan Meijer, ik ben 26 jaar, woon in Den Haag en sta op plek 10 van de SP. Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool, daar heb ik International Public Management gedaan. Eigenlijk een soort internationale bestuurskunde.

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Eigenlijk niet! Toen ik klaar was met de havo zeiden mensen tegen mij: “Je vindt politiek leuk, je moet bestuurskunde gaan doen.” Dat advies heb ik toen opgevolgd, maar ik ben er al snel achter gekomen dat je met alle beroepen en achtergronden de politiek in kan. Ik moet er op het moment niet aan denken om daadwerkelijk wat met mijn studie te gaan doen en dus ergens in een Europese instelling te belanden. Ik vind het veel leuker om samen met mensen aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door samen in actie te komen en zo de politiek te veranderen.

Wat is de leukste bijbaan die je vroeger hebt gehad?
Wat mijn bijbaantjes eigenlijk altijd leuk heeft gemaakt waren de collega’s. Toen ik nog niet in Den Haag woonde, heb ik lang tomaten geplukt (typisch, bij de SP). Daar heb ik een hoop leuke mensen ontmoet waar ik nog steeds contact mee heb.

Ben je altijd al politiek geïnteresseerd geweest?
Nee, het is eigenlijk ook helemaal niet logisch dat ik nu kandidaat ben. Mijn familie is helemaal niet zo. Het ging thuis wel vaak over onderwerpen waar de politiek over gaat zoals een lager loon of onzekerheid voor je baan, maar nooit over de politiek zelf. Dat is bij mij eigenlijk pas gekomen toen ik in die tomatenkas werkte. Ik vond het oneerlijk dat ik een veel lager loon kreeg dan mijn volwassen collega’s terwijl we hetzelfde werk deden. Ik zag dat de jongerentak van vakbond FNV daarmee bezig was. Zij brachten jongeren bij elkaar om samen de wet rond het jeugdloon te veranderen. Daar ben ik toen aan mee gaan doen. En we hadden succes! Door onze beweging is de leeftijd van het jeugdloon gezakt van 23 jaar naar 21 jaar. Vanaf dan krijg je door onze acties dus een volwassen minimumloon.

Waarom is het zo belangrijk dat jongen naar de stembussen
Ik vind het altijd lastig om te spreken over ‘jongeren’. Net als bij volwassen heb je heel veel verschillende soorten jongeren. De jongeren die deze blog lezen zijn waarschijnlijk al gemotiveerd om te gaan stemmen en vooral benieuwd wat kandidaten te zeggen hebben. Met de jongerenorganisatie van de SP voeren we nu een campagne op het mbo. Tijdens alle gesprekken die ik daar voer, merk ik dat de politiek mijlenver van ze af staat. Ze voelen zich niet gehoord en vertegenwoordigd. Ze vinden dat de politiek beslissingen maakt die niet in hun voordeel zijn. Dan kan ik wel zeggen dat ze moeten gaan stemmen, maar ik snap heel goed dat ze daar geen vertrouwen in hebben. Ik hoop dat ik daar in de Tweede Kamer langzaam verandering in kan brengen. Bijvoorbeeld door hun volksvertegenwoordiger te zijn.

Heb je altijd al de ambitie gehad om de politiek in te gaan? En waarom de SP?
De SP was eigenlijk altijd bij onze acties. Niet voor een PR-momentje, maar omdat ze het echt belangrijk vinden. Dat sprak me aan, daarom ben ik lid geworden van de SP. Toen ontdekte ik dat de SP door het hele land met heel veel vrijwilligers probeert te doen wat ik bij de vakbond deed: mensen bij elkaar brengen om zaken te veranderen. Juist ook als de politiek beslissingen maakt die niet in het belang zijn van mensen. In Den Haag voeren we al heel lang actie met bewoners van de Trekweg. In sommige sociale huurwoningen in die straat staat de schimmel daar tot aan het plafond. Bijna elk kind loopt daar met een puf, ze worden ziek van hun eigen huis. En toch gebeurt er niks. Dat wil ik samen met mensen veranderen. Daarom wil ik volksvertegenwoordiger van de SP worden.

Waarom moeten jongeren op jullie stemmen?
Als je het mij vraagt is de SP echt de partij voor jongeren. De SP is de enige partij die echt anti-kapitalistisch is. We geloven dat verandering niet komt door de markt of de overheid, maar door mensen zelf. We willen dat democratie zo dicht mogelijk bij mensen komt te liggen, bijvoorbeeld in hun wijk of op hun werk.

We stonden zij aan zij met studenten toen zij protesteerden tegen de invoering van het leenstelsel en hebben er samen met studenten voor gezorgd dat die weer werd afgeschaft. We zijn de enige partij die de markt echt uit de woningmarkt wil halen waardoor we weer zelf gaan over het bouwen van huizen en de (huur)prijs die je daarvoor betaalt. En we durven te gaan voor klimaatrechtvaardigheid waardoor we beleid maken dat de grote vervuilers raakt in plaats van normale mensen. De SP is de enige partij die het echt anders wil gaan doen.

Is het lastig je positie bij SP te combineren met je baan?
Ik werk op dit moment op onze Tweede Kamerfractie als medewerker Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dus totaal niet. Ik krijg alle ruimte om dit te doen!

Wat is je favoriete politieke podcast?
Omdat ik nu al zoveel bezig ben met politiek probeer ik politieke podcasts soms een beetje links te laten liggen. In mijn Spotify Wrapped staat De Stemming elk jaar bovenaan, maar ik luister elke week eigenlijk het meest uit naar de AD Media Podcast (niet heel erg politiek, maar wel erg leuk).

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Ik hoop dat ik dan vooral doe wat ik in dit interview al beschreef, namelijk mensen organiseren om voor verandering te zorgen. Dat kan zijn in de Tweede Kamer, maar ook als actief lid van de SP Den Haag. Mocht ik in de Tweede Kamer komen, dan zal ik er alles aan doen om kinderarmoede uit Nederland te halen. Het CPB schat dat er ongeveer 200.000 kinderen in armoede opgroeien in Nederland. Dat mag wat mij betreft niet bestaan. Hopelijk zijn we daar over vijf jaar al een heel eind mee!

Tot slot, dit weet stiekem nog bijna niemand over Bastiaan?
Ik luister heel veel verschillende soorten muziek, maar ik heb een groot zwak voor Nederlandstalige kroegmuziek en Happy Hardcore. Ik kan eigenlijk totaal niet dansen, maar hier ga ik wel van bewegen.

KnappeKoppen Verkiezingen SP Bastiaan Meijer

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.