KNAPPEKOPPEN VERKIEZINGEN #3: Itay van Volt!

Hi Itay! Welkom! Wie ben jij?
Hi! Mijn naam is Itay Garmy. Ik ben 29 jaar, opgegroeid in Amsterdam. Ik ben raadslid voor Volt in Amsterdam en daarnaast werk ik als strategisch adviseur bij de nationale politie. Ik heb de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam en daarna Crisis and Security Management (CSM) gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. 

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Absoluut! Ik wist niet zo goed wat ik later zou willen doen op het moment dat ik ging studeren dus vond ik het fijn om een studie te kiezen waarbij je over verschillende onderwerpen leert en je breed kan oriënteren. Daarnaast vond ik PPLE tof omdat je met studenten en docenten studeert die afkomstig zijn uit verschillende landen. Je krijgt daardoor meer perspectieven mee over wat er in de wereld gebeurt.

CSM heb ik gekozen omdat ik altijd interesse heb gehad in het thema veiligheid. Tijdens de studie leer je over de verschillende aspecten van veiligheid (cyber, terrorisme, oorlogen, natuurrampen etc). Deze studie kan ik ook van harte aanraden. 

Wat is de leukste bijbaan die je vroeger hebt gehad?
Ik heb vroeger twee leuke bijbanen gehad. Mijn eerste was op mijn 15de bij de McDonald’s waar ik mocht schoonmaken en achter de kassa mocht staan. Je denkt, huh? Dit is toch helemaal niet leuk? Maar McDonald`s was destijds mijn guilty pleasure dus non stop McDonald`s eten was mega chill. Een andere bijbaan die ik heb gehad was als peer educator bij het programma Gelijk=Gelijk van Diversion. Gelijk=Gelijk? is een programma gericht op het voorkomen van racistisch en discriminerend gedachtegoed en gedrag onder leerlingen in het onderwijs. De peer educators met een diversiteit aan genderidentiteit, seksuele oriëntatie, religieuze en culturele achtergronden gaan het gesprek aan met de klas. Tijdens de lessen worden vooroordelen besproken die leerlingen over de educators hebben. In mijn geval hadden leerlingen vaak veel vooroordelen over mijn Joodse achtergrond. Dat waren soms confronterende, maar vooral inspirerende dagen. Het programma is een bewezen manier om discriminatie en racisme tegen te gaan en het was mooi daar een steentje aan bij te kunnen dragen. 

Ben je al lang geïnteresseerd in politiek?
Zeker! Mijn opa was vroeger raadslid in Jeruzalem en mijn moeders familie was lang actief binnen de internationale arbeidspartij. Er werd daarom thuis altijd veel over politiek gesproken. Mijn interesse werd vooral gewekt door de serie “In Europa” van Geert Mak. In de serie werd getoond hoe Europa door verschillende grote (politieke) gebeurtenissen veranderde en wat voor impact bepaalde leiders, zowel negatief als positief, konden hebben op onze maatschappij. 

Heb je altijd al de ambitie gehad om voor Volt de politiek in te gaan?
Die ambitie heb ik inderdaad altijd gehad. Ik heb van huis uit altijd geleerd dat je iets moet teruggeven aan de gemeenschap waar je je mee verbonden voelt. Of het nou je familie is, je club, je buurt, je vriendengroep. Jezelf inzetten voor een ander, voor iets wat groter is dan jezelf, is een noodzakelijke voorwaarde om als samenleving vooruit te komen. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen. De manier waarop ik daar invulling aan wil geven is via de politiek. Omdat ik geloof dat je via politiek beleid kan maken dat miljoenen mensen kan helpen. 

De reden waarom ik mij heb aangesloten bij Volt is omdat Volt jongeren écht een kans geeft zich politiek te ontwikkelen. Er wordt naar je geluisterd en je krijgt alle handvatten om je te kandideren. Daarnaast geloof ik in de kernboodschap van Volt, namelijk dat wij elkaar in heel Europa en de wereld nodig hebben om de uitdagingen van vandaag aan te kunnen. We vergeten vaak dat er nog niet heel lang geleden vele oorlogen woeden in Europa. Dankzij de Europese Unie leven we al jaren in een grotendeels vreedzame samenleving en hebben we gigantische stappen vooruit gezet. De vreselijke oorlog in Oekraïne doet ons eraan herinneren dat we dit moeten koesteren en hier aan moeten blijven werken zodat wij ook de uitdagingen van vandaag en de toekomst het hoofd kunnen bieden.

Waarom is het zo belangrijk dat jongen naar de stembus gaan?
Iedereen moet naar de stembus gaan. Wij hebben het voorrecht in een land te leven waar onze stem ertoe doet en waarbij wij kunnen kiezen uit verschillende vertegenwoordigers en partijen. Iedereen heeft wel één onderwerp dat ze belangrijk vinden. Of het nou klimaatverandering is, het bestrijden van armoede, kinderopvang, digitalisering. Het is belangrijk dat je laat merken wat je daarvan vindt zodat er rekening kan worden gehouden met jouw mening en zodat Nederland kan veranderen op basis van datgene wat je graag zou willen zien.

Wat betreft jongeren geldt dit nog meer. Jongeren zullen het langst moeten leven met de keuzes die de politiek vandaag maakt. Het is daarom van belang dat jongeren mee beslissen over deze keuzes door naar de stembus te gaan, zichzelf verkiesbaar te stellen en in te spreken op beleid dat gemaakt wordt. 

Waarom moeten jongeren op jullie stemmen?
Iedereen moet stemmen op de partij waar die zich goed bij voelt. Bij Volt zijn jongeren in ieder geval goed vertegenwoordigd (we hebben veel jonge kandidaten) en wij hebben beleid dat toekomstgericht is. Daarnaast hebben wij voorstellen die alle jongeren aangaan, zoals het afschaffen van collegegeld en het aanleggen van snelle duurzame treinen door heel Europa. Daarnaast vind ik altijd dat je een keus moet maken op basis van wat de meest kwetsbare persoon in jouw omgeving nodig heeft. En daar past een toekomstgerichte partij perfect bij!

Is het lastig je positie bij Volt te combineren met je baan?
Ja. Raadslid zijn en daarnaast nog een baan hebben is best intens. Je bent soms 50 tot 60 uur per week aan het werk. Hierdoor heb je ook weinig tijd voor hobby’s, vrienden en familie. Ik heb gelukkig een baan waarmee ik raakvlakken heb met de politiek waardoor je niet twee compleet verschillende dingen hoeft te doen. 

Wat is je favoriete politieke podcast?
Ik ben een beetje bevooroordeeld maar het liefst luister ik naar de Campagne Daily van campagnebureau BKB (ik heb vroeger de BKB academie gevolgd en ben laatst te gast geweest in de podcast). Het is een toegankelijke en leuke manier om op de hoogte te blijven van alles wat er tijdens de verkiezingen gebeurt. 

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Dat durf ik niet te zeggen. Vroeger wilde ik premier of minister worden. Dan kan je echt veel positieve impact maken, dacht ik. Alleen nu ik ouder ben, zie ik dat dat op heel veel manieren kan. En je weet nooit hoe het leven loopt dus in principe is alles open.

Tot slot, dit weet stiekem nog bijna niemand over Itay Garmy?
Mijn guilty pleasure is een klassieker, want ik zing heel graag onder de douche! 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.